Beharangozó 15.hét : Patriots @ Colts

Kép
PatsatColtsweek15

    A New England Patriots csapata a bye week után visszatér a pályára, és a Saturday Night Football keretei között az Indianapolis Colts együttesével találkozik a Lucas Oil Stadium-ban. A mérkőzés magyar idő szerint vasárnap (!) hajnali 2:15 órakor kezdődik, és az Aréna4 csatorna élőben közvetíti.

 

   A Patriots hét meccses győzelmi sorozattal tér vissza a pályára a pihenő hete után, és a tiebreaker-eknek köszönhetően még ez alatt is megőrizte a AFC első helyét 9-4-es mérlegével. Nézzük hogy állnak a csapatok, az irányítóik, és mire számíthatunk a mérkőzésen.

 

 

c1

 

A két csapat idei statisztikája

 

statw15

 

 

c2

 

A két irányító statisztikája

 

mjstatw15


    Mac Jones nem különösebben fárasztotta le a vállát az elmúlt mérkőzésen. Kiosztott 41 handoff-ot a futóknak, és emellett mindössze 3 passzkísérletet engedett el. Ebből kettőből lett elkapás, 19 yard-ért. Jones az az előtti héten karriercsúcsot jelentő 310 yardot passzolt, de a rendkívül szeles buffalo-i időjárás miatt a New England a Bills ellen szinte csak futtatta a labdát. A gameplan végül is tökéletesen működött, az irányító tette a dolgát, és győzelemre vezette a csapatot abban a rendkívüli időben : lényegében a Patriots tudott jobban alkalmazkodni a körülményekhez. Valójában Jones csak egy (!) passzkísérlettel kezdte a negyedik negyedet, majd a csapat utolsó előtti drive-jában passzolt még kettőt. A 15. héten minden bizonnyal hagyományosabb szerepet fog játszani a Colts fedett stadionjában, mint a viharos Highmark Stadium-ban. 

 

 

 

cwstatw15

     

     Carlos Carson Wentz és a Colts könnyedén győzte le Houston Texans csapatát a bye week előtti mérkőzésén. A 31-3-ra végződő meccsen 22 passzából 16 lett sikeres 158 yard-ért és egy touchdown-ért. Wentz átlagos teljesítményt nyújtott egy olyan meccsen, amelyen a Colts inkább a földön dominálta ellenfelét, 238 yardot futott a csapata, amivel három futott TD-t is feltett a táblára. Wentz az első félidő vége előtt egy 2 yard-os touchdown-t dobott Ashton Dulinnak. Wentz az az előtti héten háromszor is eladta a labdát, de a Houston ellen vigyázott rá, nem volt turnover-e, és a gyenge Texans védelem ellen bőven elég volt a kockázatmentes játéka is a győzelmükhöz.

 

 

 

c4

 

Mi várható a mérkőzésen?

 

Amikor a Patriots fut
    Nem titok, hogy a Patriots mennyire szereti futtatni a labdát, a támadójáték alapja a működő futás, a csapat hét meccses győzelmi sorozatának fontos része eddig a futás (és nem csak a Bills elleni őrület). Damien Harris és Rhamondre Stevenson remek duót alkot a backfield-en, a Patriots támadófala pedig kiválóan tudja támogatni őket. Sajnos Harris combizom sérülést szenvedett a Bills ellen, a szombati pályára lépése egyelőre kérdéses. A sérülése után Stevenson vette át a stafétát a Buffalo ellen, és ő is nagyszerűen teljesített.
    A Colts futás elleni védelme inkább csak átlagosnak számít, Josh McDaniels-nek meg kellene találnia a megfelelő játéktervet ennek feltörésére. DeForest Buckner és Grover Stewart jól teljesít a védőfalban, és a Colts linebackerei, Darius Leonard, Bobby Okereke és Zaire Franklin is nagy játékokat tudnak csinálni - ennek ellenére az Indianapolis így is csak a 16. helyen áll a bajnokságban futásmegállításban átlagosan 111,8 engedett yard-dal, és 25. helyen állnak a futásonként engedett 4,5 yarddal.
    Ezek alapján a New England-nek érdemes lesz erőltetnie a futást, ha sikerül fizikálisan a Colts védőfala fölé kerekednie, meg fogja tudni alapozni az offense passzjátékát is. Bár a Bills elleni 40+ labdacipelés azért nem várható, a futójátéknak akkor is működnie kellene, ha Harris nem fogja tudni vállalni a játékot
Előny: Patriots

 

 

Amikor a Patriots passzol
    A Colts linebackere Okereke azt nyilatkozta a hét elején, hogy mindent a futójáték megállítására fognak feltenni, hogy a Pats újonc irányítójának passzolnia kelljen. Ha tényleg ez lenne a helyzet a meccsen, akkor a Patriots-nak és Mac Jones-nak nem lesz könnyű dolga. A Colts secondary-je jól teljesít idén, különösen labdaszerzésekben jeleskedtek. Az Indy védelme 12. a meccsenként a levegőben engedett 230,2 yard-dal, és már 15 interception-nél tart a csapat. A Colts védőfalában nincs kiemelkedő passrusher, ennek ellenére összesen már 29 sack-et szereztek, a legjobb Buckner 5.5 zsákolással, de az egység folyamatosan nyomás alatt tudja tartani az ellenfél irányítóját, ami gyakran vezetett labdaszerzéshez, a 15 INT mellé a kiharcolt fumble-ök közül 14-et sikerült meg is szerezniük.
    A Patriots számára létfontosságú lesz, hogy a támadófal meg tudja védeni Mac Jones-t. A múlt heti mérkőzést leszámítva Jones hatékonyan tudta használni kedvenc fegyvereit, Kendrick Bourne-t és Jakobi Meyers-t, előbbi már öt elkapott TD-nél tart, nála több csak a tight end Hunter Henry-nek van (7). Fontos lesz, hogy Jones vigyázzon a labdára, a Pats pedig nem engedheti meg, hogy a Colts front7-je domináljon a mérkőzésen. 
Előny: Colts


Amikor a Colts fut
    A Colts a liga egyik - ha nem "a" - legjobban futó csapata, ami leginkább a csapat MVP jelöltjének, Jonathan Taylor-nak köszönhető. Taylor 1348 futott yard-dal toronymagasan vezeti az NFL-t, futókísérletenként 5,6 yard-ot átlagol annak ellenére, hogy minden ellenfél nyilván külön készül ellene. A szezonban már 16 futott touchdown-t szerzett, így nem kérdés, hogy mire kellene koncentrálnia a Patriots-nak. De ezt végrehajtani kemény meló lesz, mert az Indy támadófala rendkívül fizikális, rendszeresen tudnak lyukakat nyitni Taylor-nak. A center Ryan Kelly és left guard Quenton Nelson posztjuk legjobbjai között van, nagyban elősegítve,  hogy a Colts a második a bajnokságban átlagosan 151,7 meccsenként futott yard-dal, és az első helyen áll a kísérletenkénti 5,2 yard-dal. Taylor lenyűgözően mozog a tackle-ök között, szenzációsan találja meg a lyukakat a védelemben, és onnantól már nehéz megállítani : már 12 darab 20+ yard-os futása van, közte 40, 62, 78, és 83 yard-os vágtákkal.
    Ez azt jelenti, hogy a Patriots védőfrontnak folytatnia kellene az eddigi kemény játékát. Davon Godchaux pályafutása legjobb meccsei produkálja, a hétfő esti Buffalo elleni mérkőzésen 10 szerelés került a neve mellé. A Dont'a Hightower, Kyle Van Noy és Ja'Whaun Bentley LB sornak pedig nagyon fegyelmezetten kell játszania amikor a lyukakat támadják, hogy megakadályozzák Taylor átjutását. A futójáték megállításában az ő játékuk lesz a kulcs, szüksége lesz a New England-nek a jó helyzetfelismerésükre és helyezkedésükre - ha valamikor, akkor most tudjuk Hightower tapasztalatát kihasználni.
Előny: Colts

 

 

Amikor a Colts passzol
     A Colts passzjátéka egészen jól muzsikál Carson Wentz irányításával, bár ez leginkább annyit jelent, hogy Wentz jól vigyázott a labdára (nem minden meccsen), és általában hatékonyan támogatta Taylor futásait. Wentz-nek 22 touchdown-ja és mindössze 5 interception-ja van a szezonban, de a Colts passzjátéka ennek ellenére sem olyan veszélyes, mint más hasonló statisztikával álló csapatoké. Ez leginkább a dinamikus elkapók hiányának köszönhető. Michael Pittman, T.Y. Hilton, és Zach Pascal a legtöbbet foglalkoztatott elkapói a Colts-nak, az egységet Pittman vezeti 67 elkapásból 882 yard és 5 TD-vel. Jack Doyle és Mo Allie-Cox tight end-ek is egy korrekt szintet hoznak, valamint Wentz a két futót - Taylor mellett Nyheim Hinest - is gyakran bevonja a passzjátékba. 
    A Patriots defense a bajnokság harmadik helyén áll átlagosan 195,5 levegőben engedett yard-dal. Ez azért kihívás lesz Wentz számára, mert a Colts hét győzelméből talán csak a Buffalo Bills, esetleg a Miami védelme volt viszonylag magasan rangsorolt, de a többi csapat nem túl acélos védelme is rendre meg tudta zavarni a játékát. Wentz-nek pont azokat a hibákat kellene elkerülnie, amelyeket a New England az utóbbi hét győzelme során rendszeresen rá tudott kényszeríteni az ellenfél irányítóira.
Előny: Patriots

 

 

Amikor a speciális egységek lépnek pályára
    Michael Badgley a szezon elején váltotta le a megsérült Rodrigo Blankenshipet, és jól is teljesített : mind a 32 extrapontot, és 12 mezőnygól kísérletből 11-et értékesített. De a Patriots rúgója Nick Folk még jobb volt. Folk jelentősen járult hozzá a mezőnygóljaival a New England utóbbi győzelmeihez, idén 33/36 a mutatója. Tökéletes volt a hihetetlenül nehéz körülmények között Buffalóban is, és most a fedett Lucas Oil Stadium-ban kell majd a gyepre lépnie.
     A Patriots visszahordója Gunner Olszewski is kitűnően teljesít, 12,5 yardot átlagol visszaadásonként. A Colts-nál Hines, Isaiah Rodgers és Ashton Dulin osztja meg egymás között a visszahordásokat. Leszámítva egy 72 yardos visszahordást a Bucs elleni vesztes meccs végén, a Colts visszahordói nem nagyon tudtak sokat segíteni a támadók kezdőpozíciójának javításában a szezon során. 
Előny: Patriots

 

 

 

c5

 

Érdekességek

  • Ez lesz a Patriots első szombati meccse 2019. december 21. óta, amikor is 24-17-re legyőzte a Buffalo Bills-t. 
  • A Patriots 8-0-ra áll a szombati meccseken 2000 óta.
  • A Bills elleni sikerrel a Patriots bebiztosította, hogy idén már 35. alkalommal végez pozitív mérleggel. Robert Kraft tulajdonosként 28 szezonjából ezzel a 24. ilyen szezont fogja zárni, míg Bill Belichick 22 szezonjából a 20.-at.
  • A New England Patriots és az Indianapolis Colts először találkozik egymással 2018. október 4. óta, amikor a New England 38-24-es győzelmet aratott a Gillette Stadionban egy Thursday Night Football keretében
  • A Patriots a legutóbbi nyolc meccset megnyerte a Colts ellen, ebből hat alapszakasz meccs, és két rájátszás meccs volt.
  • A két csapat régi riválisa egymásnak, mivel a Patriots és a Baltimore/Indianapolis Colts 1970 és 2001 között minden évben kétszer játszott egymással az AFC East tagjaként (az 1982-es sztrájk kivételével).
  • A 2002-es csoport változtatások után, amikor a Colts az AFC South csoportba került, a csapatok 2003-tól 2012-ig minden évben játszottak az alapszakaszban, a New England pedig 6-4-re vezet ezeken a meccseken. A 2013-as alapszakaszban nem találkoztak,  de a rájátszásban összefutottak, ahol is a Patriots 43-22-re nyert a Gillette Stadium-ban 2014. január 11-én. Kétszer is találkoztak a 2014-es szezonban, egy alapszakasz mérkőzésre Indianapolisban és az AFC Championship Game-re a Gillette Stadium-ban, mindkettőt a New England nyerte meg. A klubok 2015-ben ismét találkoztak, a New England pedig egy Sunday Night Football keretei között megtartott mérkőzésen aratott győzelmet Indianapolisban.
  • Összességében az e heti mérkőzés lesz a 82. találkozó a két csapat között. A Patriots az alapszakaszban 48-28-as, a rájátszásban pedig 4-1-es mérleggel vezeti a sorozatot. A New England összesített rekordja 22-16 amikor idegenben játszik a Colts ellen, beleértve a 2-2-es mutatót a Lucas Oil Stadium-ban.
  • A Patriots-nak a rájátszásbeli  4-1-es mérlegéből 4-0 a mutatója a New England-ben játszott meccseken. Ezen öt rájátszás mérkőzésből három az AFC bajnoki címéért zajlott, amelyeken a Patriots mérlege 2-1.
  • A Colts stábjának tagja Bubba Ventrone, aki korábban a New England-nél dolgozott, korábbi Pats játékos nincs az Indy roster-én. Korábbi Colts játékos viszont négy is van Foxborough-ban : DE Henry Anderson (2015-17), DT Carl Davis (2019), DT Lawrence Guy (2012-13), QB Brian Hoyer (2019)
  • A Patriots 9-4-es mérleggel áll a Colts elleni meccs előtt. Ha nyerünk, ez lesz a 27. olyan szezonja a csapatnak, amelyik alatt legalább 10 győzelmet szerzett. Az 1970-es egyesülés óta 26 ilyen szezonja a Patriots mellett csak két csapatnak van : a Steelers-nek és a Cowboys-nak.
  • A Patriots 6-0-ra áll most az idegenbeli meccsein. Az Indy után az utolsó héten még Miamiban játszik majd idegenben a csapat. A Patriots a franchise története során kétszer végzett veretlenül az idegenbeli meccsein : 2007-ben és 2016-ban. 
  • A Patriots idegenbeli mérkőzéseinek mérlege 138-84 (0.622) 1994 óta, amióta Robert Kraft a csapat tulajdonosa - ez a mérleg rekord az NFL-ben ezen időszakban.
  • A Patriots az Indianapolis legyőzésével 8-1-re javítaná a konferencián belüli ellenfelei elleni idei mérlegét.
  • A Patriots védelme átlagosan mindössze 15,4 pontot engedett meccsenként, ezzel természetesen első az NFL-ben. 2001 óta a Patriots 13 szezonban is 20,0 vagy annál kevesebb pontot jegyzett átlagban, ezzel holtversenyben a második legtöbb ilyen szezonja van ebben az időszakban.
  • A Patriots már három darab sikeres 2 pontos kísérletnél tart idén. A csapat franchise rekordja négy, amelyet kétszer is beállított (1960, 1996), úgyhogy még egy kell a beállításhoz, és kettő a rekorddöntéshez.

 

 

 


Sérülésjelentés 


(december 15. )

Nem edzett : OL Yodney Cajuste (betegség)


Korlátozottan edzett : C David Andrews (váll), DL Christian Barmore (térd), LB Ja'Whaun Bentley (borda), RB Brandon Bolden (térd), OT Trent Brown (vádli, csukló), K Nick Folk (térd), RB Damien Harris (comb), LB Ronnie Perkins (betegség), S Adrian Phillips (térd)


Teljes edzésmunkát végzett : QB Mac Jones (bal hüvelykujj)

 

 

c3

 

 

    A mérkőzés esélyese a fogadóirodák szerint a Colts 2-3 ponttal, Vegas szerint tehát újra underdogok vagyunk. Az underover 46 pont körül alakul, vagyis egy közepesen pontgazdag mérkőzésre számítanak az elemzők (22-24).


A győzelemmel nagyot lépnénk előre a 1.seed, és így a rájátszásban a pihenőjét megszerzése felé. Úgyhogy :

GO PATS!

 

 

 

forrás : patriots.com
fotók : innenonnan

Hozzászólás

Két hasonló csapat találkozik. Kiváncsi vagyok mi lesz az eredmény. Hasonló mérkőzést várok, mint amilyen a Titans ellen volt.

Na, hát most miért lettünk esélytelenebbek? A Colts-nál keményebb (legalábbis jobb mérleggel bíró) csapatokat is elvert idén a Pats, és a 4 vereségéből 3 állati szoros volt, ahol szintén a colts-nál (papíron)jobb csapatok ellen küzdöttek (Bucs, Cowboys). Szóval nem teljesen értem, mi alapján jött ez ki nekik, de legyen. Eddig bejött, ha nem mi voltunk a favorit. 

A 2 pont különbség az lényegében semmi. Nem néztem meg a téteket a győztesre, de szerintem alig lehet különbség a két csapat között.

A Pats futásvédelme vs. Colts futása szerintem, ami a különbséget adja. Kérdés, hogy pl. a Titans ellen benyelt rengeteg yard mennyire volt a terv része, és mennyire értékelik ezt a védelem gyengeségének. Nyilván inkább a passzt akartuk elvenni, de azért a 270 yard borzalmasan sok - persze a győzelemhez elég volt. Hogy elég lesz-e hasonló a Colts futójátéka ellen, az majd kiderül...

igen, lehet a futás miatt. Meg hogy a Colts-nak jobban kell a győzelem talán.  Mondjuk a Bills-nél meg szépen elvették a futást. Persze más csapat. Mindegy, izgalmas lesz, az biztos. 

A fogadóirodáknál a hazai pályát 3 pont előnynek szokták számolni. Tehát a jelenlegi Colts -2,5 hendi elvileg azt jelenti hogy semleges pályán a Pats 0,5 ponttal favorit lenne.

Mivel az elvárásokat messze túlteljesítette a csapat (nekem), én erre a meccsre három dolgot szeretnék, szigorúan ebben a sorrendben : 

- Ne sérüljön meg senki

- Egy látványos, vagy legalább izgalmas meccset játsszunk

- Nyerjünk

 

A playoff lényegében már nem kérdés. Sok szempontból fontos ez a meccse persze (melyik nem?), de nem lennék (nagyon) csalódott, ha a jobb csapat nyerne, és az esetleg nem mi lennénk most.

A statok eléggé kiegyenlítettek. Kiváncsi vagyok, hogy fogjuk meg a futásukat, főleg a pontszerzés szempontjából. Wentz ellen talán könnyebb lenne. A Coltsnak talán égetőbben fontosabb a győzelem, hiszen mennek még Arizonába. Jó lenne győzni! Sajnos a bye week-ről való visszatérések, a játék szempontjából, hol ilyenek, hol olyanok.

Más. BB annyira elégedett Bledsoe 2,5 hetes edzéseivel, hogy nemcsak a rosterre tette, hanem valószínűsíti még az idei játékát is!

Szegény Wentz ennyire próbált volna a csapatnak intézni egy Dél-Amerikai reklámpiacot, hogy még a nevét is a  spanyolos Carlos-ra változtatta? Nem sikerült a piacszerzés, maradhat nyugodtan Carson :)))  (csak poénkodni próbálok, a cikkben rosszul van írva a neve)

Azért ne feledjük, hogy BB nem szereti Wentz-et. Szerintem még mindig fúj rá az SB miatt. Biztos rendesen odateszi magát.:) 

Már hogy fúj rá, mert nem játszott a SB-on? 

Szerintem is nyertünk volna ellene - de hát Foles kifogta a karriernapját... :(

A meccsünk főbírója Cheffers és csapata osztotta ki eddig a legtöbb  büntetést  14,76/mérkőzés. OPI-ben 1., DPI-ben 3., off. holdingban 4. Hát...ki tudja, ez kinek lesz jó. 

Nekünk eddig 73 büntink van, a Coltsnak 62. OPI Nekünk 0, DPI 7, OH viszont 17! (Colts 2, 7, 14). A legtöbb büntetése Wynn-nek van, 7, ebből 4 holding. Ez a stat. is viszonylag kiegyenlített.

Kicsit off és lehet, hogy már megosztotta valaki a hírt: megjelent Jeff Benedict Dinasztia című könyve. Véleményem szerint minden Pats szurkolónak kötelező olvasmány! Én már megrendeltem és a felénél tartok és úgy gondolom ilyen részletes és izgalmas könyvet magyar nyelven még nem lehetett olvasni! Mindenkinek javaslom olvasásra, mert rengeteg eddig nem ismert részletre is fény derül a kezdetektől Tommy lelépéséig.  

Ez még nagyobb off, inkább érdekesség:

Aki nem tudná Bazskáék kint vannak LA-ben, yt-on mind Bazskának, mind a TrashTalk-nak van csatornája, 3. napja pakolgatják fel a videókat.

Nekem a Hernandez könyv nem tartott 1 napig.

Kíváncsian várom ezt a könyvet is. Pénteken megyek érte :D 

Kettő játékosunk van a DPOY jelöltek között. Természetesen Judon és JC. Szerintem minden objektivitást nélkülözve megérdemelten. :) Ha Colts ellen még feljebb kúsznak pár helyet, akkor garantált a PO, ami szinte már meg is kezdődik az éjjel. Jó nagy téttel bíró meccsek jönnek...

Holnap Harris (hamstring) out! 

Sziasztok, Tippjáték jönni fog még a meccs előtt? ☺️

A Colts ellen 3 játékost hoztak fel a PS-ből a rosterre: Oline J. Ferentz, DL D.Ekuale és a kb. 2 hete PS tag RB D.Ozigbo.

Sziasztok! Nem tudok belépni a chat-re. Tudna valaki segíteni?