Beharangozó 18.hét : Patriots @ Dolphins

Kép
patsatfins2021w18

A New England Patriots Floridában zárja az alapszakaszt, a szezonnyitó visszavágójaként a Miami Dolphins ellen lép pályára. A mérkőzést magyar idő szerint - az előzetes menetrendtől eltérően - vasárnap este 22:25 órakor rendezik.

 

     A Patriots két vesztes mérkőzés után a múlt hét végén újra nyerni tudott. Igaz, az ellenfél a liga kevésbé jó csapatai közé tartozó Jacksonville Jaguars volt, az 50-10-re végződő mérkőzés inkább edzőmeccs jellegű volt, túl sok következtetést nem érdemes levonni belőle. A Pats-nek lényegében minden sikerült, egy kivételével minden drive-jából pontot rakott a táblára, míg a Jax egy field goal-ig jutott a "rendes" meccsen, a TD-t már a Pats "cserecsapata" ellen, a garbage time-ban szerezte.

       A Dolphins elég fura szezonon van eddig túl. Az első héten megverte a New England-et, de egy fumble-n múlt a meccs legvégén, hogy nem fordított lett az eredmény. Ez után mélyrepülésbe kezdtek a Delfinek, hét vereséget szereztek sorozatban, közta a Falcons vagy a Jaguars nem túl veretes csapatától is. Ugyanakkor a szezon közepén feltámadtak, és a múlt hét végéig hét győzelmet arattak sorozatban, igaz, itt még több gyenge, vagy (sérülések vagy a COVID miatt) éppen akkor gyengélkedő csapat ellen : Texans, Jets, Giants mellett a megtizedelt Ravens-t és Saints-et múlták felül. Ugyanakkor a múlt hét végén csúnya vereségbe futottak a bele a Titans ellen, az ellen a Titans ellen aki maga sem a legerősebb csapatával tudott kiállni.

 

    Mindebből sem tudhatjuk biztosra, hogy most akkor nagyobb játékerőt képvisel-e a Dolphins, mint a szezon első hetében - talán igen, talán nem, ugyanakkor azt bátran kijelenthetjük, hogy a Patriots - az elmúlt háromból két vereség ellenére is - lényegesen komplettebb, összeszokottabb, és olajozottabban működő csapat lett. Fontos szerepe lesz várhatóan a két edzői stábnak, most, hogy már mindkét csapatról egy egész szezonnyi felvétel elemezhető ki, nagyon is lehetséges, hogy az fogja eldönteni a meccset, hogy melyik stáb tudja jobban rákényszeríteni az akaratát a másikra a látottak alapján (persze, ha nem egy egyéni hiba döntene...).

 

 

p5



A két csapat idei statisztikája

 

 

 

p5

 

 

A két irányító statisztikája

 

      Mac Jones 30 passzából 22 elkapás lett 227 yard-ért, dobott három touchdown-t interception nélkül, valamint kétszer futott 12 yard-ért a Jaguars elleni 50-10-re megnyert vasárnapi meccsen, mindezt úgy, hogy a negyedik negyed elejétől már Brian Hoyer helyettesítette a biztos vezetés eredményeképpen. 
       Jones kihasználta a kedvező mactcup-ot, hogy elűzze néhány közelmúltbeli démonát, aminek meg is lett az eredménye: az utóbbi két meccsel ellentétben most  interception mentes játékot tudott lehozni, a kétszer is 60 százalék alatti passzpontosságát újra 70% fölé tornászta, és már az első félidőben három touchdown-t szórt az elkapóinak, Kristian Wilkerson-nak kettőt, míg Jakobi Meyers-nek egyet. A kiváló teljesítmény kétségtelenül önbizalomerősítőként hatott a Dolphins elleni meccs előtt, amely visszavágó is lesz a szezon elején elszenvedett egy pontos bosszantó vereség miatt.

 

 

 

      Tagovailoa 38 passzból 18-at teljesített sikeresen 205 yard-ért, touchdown nélkül, de egy interception-nal a 34-3-ra elveszített vasárnapi meccsén a Titans ellen. Tua kétszer futott is összesen egy egy yard-ért, vétett három fumble-t is, amelyből egyet el is vesztett.
      Tagovailoa sem, és a Dolphins teljes támadósora sem teljesített igazán jól az agresszív Titans védelem ellen a múlt vasárnapi meccsen. Tua-t négyszer is sack-elték, és mindössze 5,4 yard-ra korlátozták a dobásonkénti haladását a Delfineknek, ami 53,1-es QB rating-et eredményezett. Csak Mike Gesicki tudta átlépni az 50 elkapott yard-os határt, miközben Tua már zsinórban harmadik meccsén dobott interception-t. A Dolphins-nak ezzel lényegében elszálltak az esélyei a rájátszásba jutásra, ugyanakkor se a Miami, se Tua nem fogja könnyen adni magát, tekintve hogy a Miami csoportriválisként természetesen kettőzött erővel készül a Patriots ellen, illetve Tua-nak a jövője szempontjából is fontos lenne a győzelem a Pats ellen.

 

 

p5

 

 

Mi várható a mérkőzésen?

 

Amikor a Patriots fut
      Ha a New England offense jól játszik, akkor általában a futójáték is jól működik. Az elmúlt hetekben ez inkább Damien Harris-nek volt köszönhető, míg a Jaguars ellen újra fellépett mellé Rhamondre Stevenson is. Harris combja továbbra sem tökéletes, csak 35 yard-ot futott a Jax múlt hét végén, de ez nem számított sokat, mert Stevenson egy erős 107 yard-os teljesítményt tett mellé. Mindketten megmutatták, hogy ha szükséges, képesek az offense élére állni, és erre nagy szükség lesz majd a rájátszásban is. Ezért nem lenne meglepő, ha Harris a szokásosnál egy kicsivel kevesebb szerepet kapna a Miami ellen, de ettől függetlenül a Patriots feltehetőleg képes lesz rá, hogy sikeresen futtassa a labdát a Dolphins ellen, amely közepes a futás megállításában, meccsenként átlagban 108,3 yard-ot (11. hely a ligában), és kísérletenként átlagban 4,4 yard-ot engedve (19. hely). 
     A Miami frontja megtámogatva a linebacker-ekkel általában jó munkát végez, a szezonnyitón alaposan megnehezítették a New England dolgát, a földön szerzett 125 yard-ból Harris egyedül 100-zal vette ki ugyan a részét, de a meccs legvégén egy kulcsfontosságú fumble-t veszített el a Dolphins 9 yard-osán. Nagyjából ugyanaz a két gárda fog felállni egymással szemben a mostani meccsen is, a Patriots futói azóta sokat javultak labdabiztonság terén (is), ezért remélhetőleg hasonló malőr nem fog megtörténni, és az első hetinél sokkal jobb teljesítménnyel tud előrukkolni a Patriots a földön.
 Előny: Patriots

 

 

Amikor a Patriots passzol
      Mac Jones-nak egész jó kis meccse volt az első héten az NFL debütálása : 39 kísérletéből 29 sikeres passz lett, 281 yard-ért, és dobott egy touchdown-t is interception nélkül. Mindazonáltal a csapat csak 16 pontot tudott feltenni a táblára. Jones már akkor is jól osztotta szét a passzait az elkapók és a tight end-ek között (még Jonnu Smith is 5 elkapással zárt). Most Agholor agyrázkódása miatt hiányozni fog, de mind Hunter Henry, mind Kendrick Bourne előre lépett azóta, és Jakobi Meyers mellett megbízható célponttá váltak Jones számára ők is.
     A Miami secondary-je elég jó Xavien Howard és Byron Jones vezérletével, meccsenként átlagban 226,6 yard-ot engednek (ezzel 14. a ligában), de kísérletenként átlagban mindössze 6,3 yard-ot (amellyel 7.-ek!). A safety sor és a linebacker-ek is kiemelkedően teljesítenek, főleg a Brian Flores vezetőedző által kedvelt változatos blitz csomagok esetében. Flores blitz-el a legtöbbet az egész ligában, ennek is köszönhetően a Miami már 45 sack-nél tart. Várhatóan Flores-ék egy egész szezon felvételeivel még jobban kielemzik Mac Jones-t, akit folyamatosan nyomás alatt akarnak majd tartani. Reméljük, az elemzés a mi oldalunkon is megvan, és a támadófal is kellően meg tudja majd védeni az irányítót, de Jones is jobban kell hogy olvassa a játékot. Csak remélhetjük, hogy nem fogják tudni összezavarni a trükkös felállásokkal.
Előny: Dolphins

 

 

p5

 

 


Amikor a Dolphins fut
     A Patriots az egész szezonban megszenvedett a futás megállításával, de a Miami egyszerűen nem képes elég hatékonyan futni ahhoz, hogy komoly gondot okozhassanak. A Dolphins legjobb futója Myles Gaskin, de neki is mindössze 613 yard-ja van a szezonban, 3,6 yard-os futásonkénti átlaggal. Az utóbbi pár meccsen a veterán Duke Johnson felvillantott egy kis szikrát, de csupán 46 labdacipelése van, jellemzően a harmadik down-okon használják csak. 
      A Dolphins támadófala nem a legfizikálisabb a ligában, ezért a New England frontjának Christian Barmore és a Lawrence Guy vezetésével dominálnia kellene tudni a Miami támadóit. A Dolphins mindössze 85,8 yard-ot futott ebben a szezonban átlagosan meccsenként, ami csak 3,4 yard-os kísérletenkénti átlagra elég, ezzel a Miami mind a két mutatóban csak az utolsó előtti, 31. helyen áll a ligában. A szezonnyitón Gaskin egy gyenge-közepes teljesítményt nyújtott (9 labdacipelésből 49 yard), viszont sikeresebb volt a Miami a futók passzjátékba való bevonásában. Ha a Miami képes lesz 100 yard-nál többet futni, akkor gondban lehet a New England defense.
Előny: Patriots

 

 

Amikor a Dolphins passzol
     A Miami passzjátéka továbbra is elég limitált Tua Tagovailova-val az élén annak ellenére is, hogy a csapat kiváló elkapókkal rendelkezik : DeVante Parker, Mike Gesicki, és az újonc Jaylen Waddle. Remek a kapcsolat a két korábbi Alabama csapattárs között, Tua rendre jól találja meg passzaival Waddle-t, aki 99 elkapásból 988 yard-nál és öt touchdown-nál tart a szezonban. Parker sérülésekkel bajlódott az egész év során, ahogy a szabadügynökként igazolt Will Fuller is, mindketten több mérkőzést is kihagytak, utóbbi mindössze 4 elkapásig jutott eddig. 
     Mindezekkel együtt a Miami passzjátéka így is csak jó közepesnek mondható, meccsenként átlagban 221,8 yard-ot haladnak a levegőben (ez 16. a ligában), csupán 6 yard-os passzonkénti átlaggal (ez 25. hely). Ez részben Tua korlátozott képességeinek, gyengébb karerejének és nem elég pontos játékának számlájára írható, de részben a rossz passzvédelmének is köszönheti a Miami, hogy Tua-nak rendre túl gyorsan kell szabadulnia a labdától. Tagovailoa jól tud passzolni, ha megvan az ideje, és ha ritmusban érkeznek és jó útvonalat futnak az elkapói. Fontos lesz az előző hetieknél jobb pass rush teljesítmény a Patriots védelmétől: ha meg tudják zavarni a zsebben Tua-t, akkor meg fogják tudni akadályozni a Dolphins passzjátékának kibontakozását is, és ez kulcsmomentum lehet ezen a meccsen.
Előny: Patriots 

 

 

Amikor a speciális egységek lépnek pályára
     Mindkét csapatban kiváló rúgók szerepelnek, de a miami-i Jason Sanders ebben a szezonban egy kicsit ingadozóbb teljesítményt nyújtott, miközben Nick Folk szinte tökéletes volt. Sanders 29-ből 21 mezőnygólt értékesített, míg az előző szezonban 39-ből 36-ot, igaz, idén négy kihagyott rúgása is 50 yard-on túli kísérlet volt. Emellett 32 extrapont kísérletéből 31-et be is vágott. Nick Folk az idei szezonban mindössze három field goalt hibázott el - mindegyik 50 yard-nál hosszabb volt.
     A Miami puntere Michael Palardy szintén jól teljesít, 74 punt-jából csak öt ment touchback-re, és 29 puntja a 20 yard-oson belül ért földet. A Dolphins coverage egysége kiválóan teljesít, átlagosan csak 17,2 yard-ot engednek kickoff visszahordásból, és csak 8,6 yard-ot puntokból. Ugyanakkor nem nagyon megy a Miami visszahordóinak, még Waddle-t is beállították visszahordónak, de nagy játék még neki sem sikerült eleddig.
     A Patriots speciális egysége Folk-on kívül elég kiegyensúlyozatlanul játszott a szezonban. Voltak jó meccseik, de voltak felejthetőek is, speciel a múlt héten a Jaguars ellen kiválóan zárt a coverage-ünk, de előtte a a Bills és a Colts elleni meccseken több hibát is vétettek. Gunner Olszewski-nek csendesebb meccsei voltak mostanában, reméljük újra fel tudja venni a fonalat, és néhány nagy játékkal jelentkezni.
Előny: Patriots

 

 

p5

 

 

Érdekességek

 

  • A Dolphins és a Patriots először 1966-ban találkozott egymással, és az 1967-es alapszakasztól kezdve minden évben kétszer játszik egymással a két csapat - kivéve az 1982-es szezont, amikor a játékosok sztrájkja miatt a 6. heti meccsünk elmaradt.
  • A Patriots hazai pályán 36-19-es mérleggel rendelkezik a Miami ellen, ezen belül 16-4-re áll a Gillette Stadium-ban. Ugyanakkor a Pats mérlege a floridai meccseken 17-39. A két csapat mindössze háromszor találkozott a rájátszásban, ezeken 2-1-re vezet a New England.
  • A csapat történetében ez a hatodik szezon, amikor ugyanazzal a csapattal játssza a szezonnyitót és a szezonzárót is: 1981-ben a Baltimore Colts, 1974 és 1987-ben a Miami Dolphins, míg 2003 és 2013-ban a Buffalo Bills ellen volt eddig ilyen szezon.
  • A Patriots 17. alkalommal játssza a szezon utolsó meccsét a Miami ellen. Az eddigi 16 szezonzáró találkozón a csapatok teljesen egyformán állnak : 8 floridai meccsen is 4-4 győzelme, és a 8 massachusetts-i mérkőzésen is 4-4 győzelme van mindkét csapatnak.
  • Az elmúlt négy szezonban a Pats és a 'Fins is egy-egy meccset nyert a két egymás elleni találkozójukon, sőt, utoljára 2000-ben fordult elő, hogy a Dolphins nyerte volna meg a szezon mindkét meccsét a Pats ellen.
  • A január 9-ei mérkőzés a legkésőbbi időpont, amelyen valaha pályára lépett a New England az alapszakaszban - ez természetesen a 17 meccses alapszakasznak köszönhető, amely idén első ízben van az NFL-ben. Eddig egy január 6-ai mérkőzés volt a szezon utolsó alapszakasz meccse, de az sem a rendes menetrend szerint : 2001-ben a szeptember 11-ei terrortámadás miatt elhalasztották a 2. heti meccseket, amelyeket végül a szezon befejezése után játszottak le.
  • A csapat 10 győzelemmel áll az utolsó hét előtt - ha győz a csapat, Bill Belichick-nek ez lesz a 18. olyan szezonja, amikor minimum 11 győzelmet szerez a csapat az alapszakaszban. Ez természetesen NFL rekord, mögötte pillanatnyilag 13 győzelme van Don Shula-nak és Andy Reid-nek a második helyen.
  • Több korábbi Patriots játékos fordult meg a Dolphins-nál, és fordítva. Jacoby Brissett, Adam Butler és Jason McCourty az ismertebb nevek, akik a Patriots után most a Dolphins-t erősítik,  de HC Brian Flores is Belichick tanítvány. A Patriotsban játszik Davon Godchaux korábbi Dolphins játékos, de megfordult Miami-ban mások mellett Kyle Van Noy, Ted Karras, és Brandon Bolden is.

 

 

p5

 

 

Sérülésjelentés 


(január. 5 )

 

Nem edzett : DB Kyle Dugger


Limitálva edzett : WR Nelson Agholor, C David Andrews, DL Christian Barmore, RB Brandon Bolden, DB Cody Davis, K Nick Folk, RB Damien Harris, LB Dont'a Hightower, WR Jakobi Meyers, S Adrian Phillips, T Isaiah Wynn

 

 

 

p5

 

 

 

A fogadóirodák szerint a Patriots 5-6 pontos favorit, 39-40 összpontszám mellett.

 

GO PATS!

 

 

forrás és fotók : patriots.com

Hozzászólás

Jó lenne győzni egy magabiztos játékkal.

Jó lenne. Még jobb lenne, ha nem sérülne meg senki, sőt a sérültek is gyógyuljanak meg. Ahogy én látom az alapszakaszban elért jó eredmény, alapvetően nem csak a viszonylag jól sikerült igazolásoknak köszönhető, hanem mert nálunk van/volt az egyik legkevesebb fajsúlyos sérült is. Ha ez így marad, újonc irányító ide vagy oda, nyerhetünk meccset-meccseket ezen a kaotikus AFC-ben. De mondjuk azt ugye nem kell részleteznem, mennyivel behatárolja a képességeinket az, ha Judon vagy Dugger nem egészséges. Vagy valamelyik futónk kiesne a rájátszásra. Hajrá Pats!

Kicsit pesszimista vagyok. Megyünk a 25 fok, 80% páratartalomba, egy Dugger és Bryant nélküli védelemmel és egy elit sec. ellen támadva. Williams? Wade? Nem véletlenül nem játszottak eddig. Waddle-t csak úgy tudjuk limitálni, ha jó a passrush-unk, ami az utóbbi időben bizony kicsit visszaesett. Az ellenfélnek semmi vesztenivalója, ráadásul Ők az orrunk alá mindig borsot törő csapat. Persze szeretném, ha győznénk! 

Ez nem biztos hogy hátrány. Amit ő eddig ebben a szezonban hozott, az nem éppen egy pótolhatatlan kategória.

Azért majd várjuk meg a szezon végeztével az elemzéseket nálunk okosabbaktól.

Egy-két látványosabb hibát leszámítva neki szerintem fontos szerepe volt a rendszerben, és nem is csak a "vezér", vagy az "agy" szempontjából, hanem ténylegesen olyan fogaskerék volt, akinek a feladata könnyebbé-hatékonyabbá tette a többiek munkáját. A gyorsasága már megkopott, az nem kérdés, de azért én biztos vagyok benne, hogy nem véletlenül játszatta a Nagyúr... (és nem csak azért, mert nincs más helyette)

HT agya,tapasztalata vitathatatlan a többi LB-ünkhöz képest és még villanhat, van 2 meccsünk legalább. :)

Ti hogy látjátok, hova lenne jobb utazni? A Bengalshoz vagy a Billshez? Ugyanis ha jól látom elég egy győzelem a Brownstól, vagy egy vereség a Miamitól és egyéb meccsek mellett nem a csoportriválishoz mennénk... Szerintem nem igaz az hogy nem számolgat Bill, ugyanolyan gépezet mögötte az összes meccsállás mellett tuti tájékoztatja éppen mi a szitu. Nem is azt mondom h kell számolgatni, inkább az a kérdés melyik ellen lenne több esélyünk? 

Szerintem, ha egyszerre minden csapategységünk konzisztensen egy egész meccsen jól játszana, bárki ellen volna esélyünk. 

Nagyon nehéz. Én a Bills-nek jobban örülnék, mert jobban ismerjük őket és talán BB kitalál valamit. Meg talán gyengébbek támadásában.

A csapat vasárnapra felhozta a rosterre a PS-ből két, a fordulóra védett, játékosát (DE D.Ekuale és FS S.Davis) valamint CB D.Ross-t valószínűleg  Dugger, Bryant és HT "pótlására". Mivel Wilkerson nem jött fel valószínűleg Agholor játszik, vagy jön még egy utolsó próba Harry-vel, gondolom.

Szerintem mindkettő. Agholor kikerült az agyrázkódás-protokollból, szóval ő 100%. Harry meg amikor lehetett aktív volt, visszatérünk az eredeti felálláshoz szerintem:)