Beharangozó Wild Card kör : Patriots @ Bills

Kép
2021wildcardpatsvsbills

A New England Patriots 58 év után először mérkőzik meg a Buffalo Bills-szel a rájátszásban. A mérkőzés magyar idő szerint vasárnap hajnali 2:15 órakor kezdődik, és az Aréna4 csatorna élőben közvetíti.

 

     Mac Jones alapszakaszt lezáró mérkőzése elég közepesre sikerült. Ráadásul két merőben ellentétes félidőt produkált : míg az első félidőben 15 passzkísérletéből csak 8 lett elkapás, addig a második félidőben 15-ből már 12. Kifejezetten jól sikerültek a mélyebb labdái, négy 20+ yardos átadása is sikeres lett összesen 134 yard-ért, ezzel kis híján megfordította a mérkőzést, de a Dolphins okosan kontrollálta az órát, így végül kifutottunk az időből, és vereséget szenvedtünk. 


   Ezzel a vereséggel 10-7-tel végzett a csapat a 2021-es alapszakaszban, megszerezve ezzel a 6. kiemelést a rájátszásban, így a 3. kiemelt Buffalo Bills lesz az első ellenfelünk a playoff-ban.

 

p1

 

 

 

A két csapat idei statisztikája

 

p1

 

p1

 

 

 

A két irányító statisztikája

 

p1

      Mac Jones 30 passzából 20 lett sikeres 261 yard-ért, egy-egy touchdown és interception mellett a vasárnapi, 33-24-re elveszített Dolphins elleni meccsen.  Az újonc irányító bizonytalanul kezdte a meccset, az első negyed közepén Xavien Howard-nak dobott egy pick-six-et. Később Jones megrázta magát, és a meccs  elején beszedett 14 pontos hátrány után összekapta a csapatot, és két jó drive-val 3 ponton belülre kerültünk, de a mérkőzés legvégén már nem maradt idő a fordításra.
  Ezzel a mérkőzéssel Mac Jones összességében egy kiváló újonc szezont tudhat maga mögött, 67,6%-os passzpontossággal, 22:13 TD:INT aránnyal, és 3801  passzolt yard-dal, ezzel messze a legjobb újonc irányító teljesítményt hozva a  2021-es draft class-ból - ráadásul rögtön az újonc évében rájátszásba vezette a csapatát.

 

 

p1

      Josh Allen 45 passzából 24 lett elkapás a múlt vasárnapi Jets ellen 27-10-re  megnyert mérkőzésen, 239 yard-ot és 2 touchdown-t passzolt, emellé pedig 5  futásból még 63 futott yard-ot is szerzett. A meccs nem volt annyira sima mint az eredményből látszik, a Billsnek a negyedik negyedig gondjai voltak, akkor aztán Allen két touchdown drive-ot vezetett. Ez a  győzelem zsinórban a második  AFC East elsőséget jelentette a Buffalo számára, Allen pedig 36:15 TD:INT  aránnyal, 4407 passzolt yard-dal, valamint karriercsúcsot jelentő 763 futott  yard-dal fejezte be az alapszakaszt.

 

 

 

 

Mi várható a meccsen?

 

Amikor a Patriots fut

     A Patriots hatékonyan tudta futtatni a labdát mindkét Bills elleni alapszakasz mérkőzésen, különösen az elsőn. Mindannyian emlékszünk arra a szürreális időjárásra, amely az Erie-tó partján tombolt december elején, amikor a Patriots mindössze három passzt kísérelt meg az egész meccsen, miközben 222 yard-ot termelt a földön. Átlagban még hatékonyabb is volt a futás a második meccsen, de akkor csak 149 yard-ot tudtunk futni. Damien Harris mindkét meccsen átlépte a 100 yard-os határt. Rhamondre Stevenson kiválóan szállt be az első meccsen, nehéz szituációkat oldott meg, annak ellenére, hogy ekkor már a Bills is teletömte a boxot, míg a második mérkőzést sérülés miatt ki kellett hagynia.

      A Buffalo futásvédelme végül a középmezőny elején végzett, a 109,8 meccsenként engedett futott yard-dal a 13. a ligában, míg a 4,2 yard-os kísérletenkénti átlaggal a 11.-ek lettek. A Patriots-nak továbbra is nagyon fontos lenne a hatékony futójáték, különösen a mérkőzés korai szakaszában, hogy mozgatni tudjuk a láncokat, és ne kerüljünk korán hátrányba. A Bills front7-je egészségesebb most, mint volt az alapszakasz utolsó meccsein, míg a Pats bal tackle-je Isaiah Wynn bokasérüléssel hagyta el a pályát idő előtt a Miami ellen. Ugyan korlátozottan már edzett, de nagy szükség lenne rá (is) a futás támogatásában. Ezzel együtt is meg kell találnunk a réseket a Bills pajzsán, és remélhetően sikeresen fogunk ismét sok yard-ot megtenni a földön.

Előny: Patriots

 

p1

 

 

Amikor a Patriots passzol

      A Patriots játékának alapja a futás, de ez különösen fontos lesz a Bills ellen, ugyanis a Buffalo büszkélkedhet a ligában a legjobb passzvédelemmel. Meccsenként átlagosan csak 163 yard-ot engednek a levegőben, és csupán 5,2 yard-ot passzonként. A Bills secondary-je 19 interception-t szerzett az alapszakaszban, ami a harmadik legtöbb az NFL-ben, a két kiváló safety, Jordan Poyer és Micah Hyde fejenként 5-5 INT-et húzott már be. Ez a secondary az után is kiemelkedően teljesített, hogy elveszítette a liga egyik legjobb cornerback-jét, Tre'Davioust White-ot térdszalag szakadás miatt. 

      Mac Jones és a Pats offenese a szezon végére kicsit gyengébben teljesített, Jones az utolsó négy meccsén öt interception-t is dobott, ezek hozzájárultak ahhoz, hogy az Indy, a Bills, és a Miami ellen is korán hátrányba kerültünk, és nem is sikerült végül megfordítani ezeket a meccseket. Az egész évet nézve egy jó újonc szezont hozott le 22 TD mellett dobott 13 pick-kel, 67%-os passzpontosság mellett. Jó a kapcsolata elkapóival, kiemelkedő Jakobi Meyers-szel (83 elkapás, 866 yard, 2TD), Kendrick Bourne-nel (55/800/5), és a tight end Hunter Henry-vel (50/603/9). A Bills sajnos nagyszerű munkát végzett a második meccsen, amikor ennek a hármasnak a semlegesítésére koncentrált, ők együtt összesen csak kilenc passzt kaptak el akkor 101 yard-ért, TD nélkül. A Patriots-nak fontos lenne, hogy újra hatékony és pontosabb legyen a passzjáték, ami ez ellen a Buffalo secondary ellen nagyon nehéznek ígérkezik.

Előny: Bills

 

 


Amikor a Bills fut

      A Patriots futás elleni védelme az egész szezonban inkonzisztens volt, néhány meccsen kitűnően teljesítettek, de néhányon pocsékul. A Bills nem nagyon támaszkodik a hagyományos futójátékra eléggé, a legjobb futójuk Devin Singletary is csak 870 futott yard-ot szerzett 188 labdacipelésből, 4,6 yard-os átlaggal és hét touchdown-nal. Hogy mégis veszélyes a Bills a földön, az az irányítójuknak, Josh Allen-nek köszönhető, aki 763 yard-ot futott az alapszakaszban 6 yard-os átlaggal, és hat futott TD-vel. Ő jelenti az extrát, amelyre minden védelemnek figyelnie kell, annak ellenére is, hogy a Bills igazán a levegőben veszélyes.

      A New England futásvédelme végül a liga második felében végzett az alapszakasz után, meccsenként átlagosan 123,7 yardot engedve a földön, kísérletenként átlagosan 4,5 yard-dal - előbbiben a 23., utóbbiban 25. helyen végeztünk. Ennek ellenére nem valószínű, hogy a Bills kifejezetten a futásra építene, még akkor sem, ha az újonc Christian Barmore nem tudja vállalni a játékot, aki a Pats védőfalában kiemelkedően teljesített a futásmegállításban. Sajnos Barmore térdsérüléssel idő előtt hagyta el a pályát a múlt hét végén, de a legfrissebb vizsgálatok alapján nem komoly a baj, és jó esély van rá, hogy játszhasson a rájátszásban. Nagy szükség lenne rá, tekintve, hogy a Miami, amely a liga egyik legrosszabbul futó csapata is 195 yard-ot futott össze a múlt héten ellenünk. Ahogy a front7 többi tagjának is, Lawrence Guy-nak, Matthew Judon-nak, Kyle Van Noy-nak, Dont'a Hightower-nek és Davon Godchaux-nak is jelentősen jobb teljesítményt kell hoznia, ha nem akarnak újra hasonló nagyságrendű yard-ot benyelni.

Előny: Patriots

 

p1

 

 

Amikor a Bills passzol

     Josh Allen időnként ugyan gyengébb meccseket is hozott, de továbbra is a liga legjobb irányítói között említhetjük a nevét. Az alapszakaszban 4407 yard-ot passzolt, 36 TD-vel 15 INT mellett. Az idei első Pats elleni meccsen nyilván nem teljesített jól az extrém időjárásban, de a visszavágón parádés volt, 314 yard-ot és három touchdown-t passzolt, ráadásul lábon is halálos volt, 12 kísérletből 64 yard-ot gyűjtött, többször is kulcsfontosságú first down-okat szerezve a Buffalo-nak. 

     Ezek alapján érdekes kérdés, hogy milyen személyzetet küld fel ellene a pályára Bill Belichick. Kifejezetten passzolna ehhez a Bills-hez Kyle Dugger safety játéka, aki a pálya minden pontját be tudja játszani - sajnos Dugger kézsérüléssel vált ki a Miami elleni meccsből, és szerdán sem tudott edzeni. A sokoldalúságára nagy szükség lenne, tekintve, hogy Allen-nek kiváló fegyverei vannak a passzjátékban. Az All-Pro Stephon Diggs 1225 yard-dal, 103 elkapással és 10 touchdown-nal vezeti a Buffalo elkapóit, de Cole Beasley és Gabriel Davis is a liga legjobbjai között vannak a posztjukon. Ugyan mindketten kihagyták a Bills szezonzáróját a COVID protokollok miatt, de várhatóan a rájátszásra már visszatérnek. Mindhárman veszélyesek, ráadásul a szezon végére felzárkózott melléjük Dawson Knox tight end, aki összesen kilenc TD-t szerzett a szezon során.

      Bill Belichick az utolsó Bills elleni mérkőzésen úgy döntött, hogy a coverage-re helyezi a hangsúlyt, és viszonylag kevés nyomást küldött Allen-re, hogy ezzel is a rövidpasszos játékra kényszerítse őt. Aztán Allen pontosan ezt is tette a meccsen, sajnos kifejezetten sikeresen. A Pats secondary-jának sokkal jobban kell majd teljesítenie, mint azon a meccsen, amikor Diggs mellett a kiegészítő ember Isaiah McKenzie lépett fel, és teljesített kiválóan Myles Bryant ellen.

Előny: Bills

 

 

Amikor a speciális egységek lépnek pályára

   Egész évben próbáltunk kifogásokat találni a Patriots hagyományosan egyébként jól teljesítő speciális egységének gyengélkedésére. Az egész szezont tekintve be kell látni, hogy összességében ez egy haloványabb teljesítmény volt az elvárhatóhoz képest. Több ki nem kényszerített büntetés, rossz végrehajtások (a három blokkolt punt nagyon sok), nem is beszélve a kevés, és nem túl hosszú visszahordásokról. Kiemelkedett az egységből Nick Folk, aki a liga egyik legjobb rúgóteljesítményét tette le az asztalra, 39 mezőnygólból 36-ot értékesítve, a három kihagyott pedig mind 50+ yard-os volt. Majdnem ugyanilyen jól teljesített a Bills rúgója, Tyler Bass, aki 32 kísérletből 28 field goal-t vágott be, és mint az 51 extrapontját értékesítette.

      Mind a két csapat punter-e jól teljesített az év folyamán, Jake Bailey és Matt Haack is rendre jó mezőnypozícióhoz juttatta csapata védelmét. Egyik csapat sem engedett sok visszahordást - Pats : 8,6 yard, Bills : 5,6 yard -, ugyanakkor egyik csapat sem jeleskedett különösebben a saját visszahordásaiknál. A Pats-nél Gunner Olszewski nem tudta megismételni a tavalyi remek évét, a Bills-nél pedig visszahordót is cseréltek egy elvesztett fumble után, és ők sem igazán tudtak nagy játékokat megcsinálni. Az egész évet tekintve összességében a Bills különleges egysége jobban teljesített, ami szokatlan lehet nekünk, Patriots szurkolóknak.

Előny: Bills

 

p1

 

 

 

Érdekességek

 

  • Utoljára 1963. december 28-án (!) találkozott a két csapat a rájátszásban, akkor a  Boston Patriots 26-8-as győzelmet aratott a War Memorial Stadium-ban a Buffalo  Bills ellen.
  • A Patriots az 1998-as szezon óta először (!) kerül be a rájátszásba wild card csapatként. A Patriots mindössze négyszer játszott a wild card körben Bill  Belichick vezetésével (2005, 2006, 2009 és 2019), ezeken a meccseken  azonban mind a négyszer csoportgyőztesként játszottak.
  • Ez lesz a 2010-es szezon óta az első, a csapat történetében pedig összességében  a hetedik alkalom, hogy a Patriots egy AFC East ellenféllel győztesével mérkőzik meg a playoff-ban (Buffalo 1963, Miami 1982, Jets 1985, Miami 1997, Jets 2006, Jets  2010). A Patriots 5-1-re áll ezeken a meccseken.
  • Az e heti mérkőzés lesz a 125. találkozó a két csapat között. A New England 77- 46-1-es győzelmi mutatóval áll a sorozatban. A Patriots a 2000 óta lejátszott 44 meccsből 36-ot megnyert. A Pats összesítésben 38-23-1-re áll Buffalo-ban,  beleértve a 31-17-es mutatót a Highmark Stadium-ban.
  • A csapatoknak sok emlékezetes meccsük volt az évek során, beleértve az 1999-től  2001-ig tartó időszakot, amikor az ötből négy mérkőzés hosszabbításban dőlt el.
  • A két csapat 2003 és 2010 közötti találkozóin 15 egymást követő Patriots  győzelmi sorozat (ami ugye zsinórban hét söprést is jelent!) 2011-ben a Buffalo Ralph Wilson Stadium-ban elért 34-31-es győzelmével ért véget. Ez az NFL  történelmében a leghosszabb egy ellenfél elleni győzelmi sorozat. A 2011-es  alapszasz végén a Patriots nem is akárhogy vágott vissza : az első negyedben 21-0-s hátrányba került, de innentől zsinórban 49 pontot szerezve győzött 49-21- re.
  • Bill Belichick mutatója a Bills ellen 36-9, ebből 36-8 a New England vezetőedzőjeként. Sean McDermott 3-7-re áll a Patriots ellen. 
  • Korábbi Bills játékos nincs a Patriots roster-én. A Bills OC-je Brian Daboll 2000 és 2016 között több poszton is megfordult a stábban, öt Super Bowl győzelem részese volt.
  • A New England Patriots 33 playoff-mérkőzést nyert meg, amióta Robert Kraft 1994-ben megvásárolta a franchise-t. Ezzel a 33 győzelemmel a harmadik helyen áll az NFL történelmének legtöbb rájátszás meccset nyerő tulajdonosai között.
  • A Patriots 58 playoff meccsen játszott, ami a negyedik legtöbb az NFL történetében a Dallas (63), a Pittsburgh (62) és a Green Bay (60) mögött. Ebből az 58 meccsből 37-et nyert meg, ami minden idők legtöbbje az NFL-ben.
  • Bill Belichick 44. rájátszás mérkőzésén fogja vezetni a csapatot, természetesen ez is all-time NFL rekord.
  • Azok az újonc irányítók hátvédek, akik több mint 10 meccsen kezdtek az első szezonjuk során, mindössze 11-en vezették csapatukat a rájátszásba az NFL történelmében : Dak Prescott (Dallas, 2016), Robert Griffin III (Washington 2012), Kyle Orton (Chicago, 2005) és Ben Roethlisberger (Pittsburgh, 2004) csoportgyőztesként kerültek a rájátszás mezőnyébe, míg Andrew Luck (Indianapolis, 2012), Russell Wilson (Seattle, 2012), Matt Ryan (Atlanta 2008), Joe Flacco (Baltimore 2008), Andy Dalton (Cincinnati 2011) és Mark Sanchez (Jets 2009) wild card helyen kvalifikálták csapatukat. Közülük csak Mark Sanchez-nek és Ben Roethlisberger-nek sikerült bejutnia a konferenciadöntőbe.
     
p1

 

 

Sérülésjelentés


(január 11.)

Nem edzett : nincs ilyen játékos

Limitálva edzett : C David Andrews, DL Christian Barmore, DB Cody Davis, DB Kyle Dugger, K Nick Folk, DL Lawrence Guy, RB Damien Harris, LB Dont'a Hightower, LB Brandon King, WR Jakobi Meyers, S Adrian Phillips, T Isaiah Wynn

 

p1

 

 

A mérkőzés esélyese a fogadóirodák szerint a Bills 4-5 ponttal, 42-44 összpontszám mellett.

 

EZEN a linken megnézhetitek az NFL hivatalos preview videóját a meccsről.

 

 

GO PATS!

 

 

 

forrás és fotók : patriots.com

Hozzászólás

Újonc hátvédek :) Nagyon adom.

Basszus, benne maradt... :)

(De legalább most is tanultam valamit, mert nem találtam : a böngésző keresőjével a végén átmenni a legtöbb hülye google translate kifejezésen...)

Tényleg nem kötözködésből, de mivan?:)

Ez lesz a 2010-es szezon óta az első, a csapat történetében pedig összességében  a hetedik alkalom, hogy a Patriots az AFC East csoport győztesével mérkőzik meg  a playoff-ban (Buffalo 1963, Miami 1982, Jets 1985, Miami 1997, Jets 2006, Jets  2010). A Patriots 5-1-re áll ezeken a meccseken.

2006 és 2010-ben is mi nyertük meg az AFC Eastet. Én is írtam (me véletlenül megértettem:)), hogy Bill edző alatt először jutott be a pats wc helyen a playoffba.

Amennyire érthetetlen, legalább annyira romantikus, hogy az “amikor a Bills fut” epizódban mi nyertünk. Legyen így 🏈😎

Talán arra gondolhat a szerző, hogy amikor a "Bills futói futnak", vagy legfeljebb a (kevés) tervezett Allen futást hozzávéve. Amikor JA meghosszabbítja lábon az összeomló passzjátékot, azzal nem lehet számolni itt...

Szerintem most a Bills-en nagyobb a nyomás mint rajtunk. Nekik ugymond "kötelező" megverni minket. Ha tudjuk szorosan tartani az eredményt, akkor biztos, hogy fusztráltak lesz és hibázni fognak.

"... McKenzie lépett fel, és teljesített kiválóan Myles Bryant ellen...", meg 2x Mills ellen, meg Dugger ellen (28 yard! ), meg a DMC,, Phillips páros ellen, azaz a sec. ellen. 

McKenzie, JC kivételével, mindegyik DB-ünknél gyorsabb, de JC Diggs-re vigyázott. Nem tudom most hogyan lesz, de szerintem a passrush-unkon fog múlni. 

Mi van most Mills-szel, COVID-os vagy sem?

Sajnos nagyon sok a sérültünk. (13) A Buffalo-nál meg kb. senki. Igy nehéz lesz nyerni...

Wynn out

Várható volt sajnos. 

Mills is out.

Róla voltak viták az egész alapszakasz során, egyelőre azt mondom várjuk meg a meccset aztán meglátjuk, mennyire hiányzott, vagy mennyire nem. Az elmúlt másfèl hónapban generált nyomásból - szerk.: nem volt - kiindulva 4 all-pro embered is lehet hátul, ha elöl nem lesz változás..

Voltak viták? Mármint a szurkolók között gondolom, mert a szakmai megítélése elég jó.
Beszédes Mills statja is, az elmúlt meccseken elkapást és yardokat is alig engedett.

A Bills elleni meccsre a PS-ből 4 játékos került a rosterre: WR K.Wilkerson, CB D. Bausby, DT D.Ekuale, CB D.Ross

Úgy tűnik, hogy az időjárás is óriási tényező lesz a meccs során: masszív mínuszokkal és széllel!!

Akkor elő lehetne venni váratlanul mondjuk a rövid gyors passzokat (ahol a szél nem akkora tényező), hátha arra számít a Bills, hogy azt akarjuk majd játszani mint a múltkor (futások passz nélkül). Valami váratlan biztos kell majd.

A Bills pont a rövidpasszos játékot várja tőlünk és a számokon kívüli területet kínálja fel Jonesnak.

Jaj megint az időjárás! Engem a sec. felállása és a passrush-unk jobban izgat. :) Egyébként a Pats sohase sz@rik be az időjárástól.