Első benyomás - 2022-es NFL Draft

Kép
EB

A hétvégén lezajlott a 2022-es NFL Draft, az egyik legizgalmasabb része az offszezonnak. Legközelebb majd az OTA-edzések következnek, most viszont még a játékosbörzéről olvashattok egy rövid elemzést.

Összesen 10 újonc érkezett a csapathoz, a mélyreható elemzésnek nem ez a cikk a helye, ahogyan a cikkcímből is várható. Természetesen az értékelésekhez még borzasztó korán van, de talán ezek fejezik ki a legjobban, mit érzek/éreztem a pickekről.

1/29: OG Cole Strange, Chattanooga

Nem túlzás azt mondani hogy az első kör legnagyobb meglepetése és reache volt ez a pick. Az 1/21-et ugyebár elcseréltük a Chiefsszel - ez szerintem egy jó lépés volt, még akkor is, ha jöhetett volna McDuffie azzal a pickkel. Nyilvánvalóan nekem sincs semmi infóm azzal kapcsolatban, hogy mi zajlott a war roomban, de Belichick elmondta utána a sajtótájékoztatón, hogy 1/21-re is erősen Strange-ben gondolkoztak. Strange egyébként lehet egy nagyon jó guard, de egyfelől a pozíciós érték, másfelől a még elérhető játékosok miatt nekem nem tetszett/tetszik ez a választás. Ha feljöttünk volna érte a második körbe, azt könnyebben megemésztem. Még akkor is, ha sokak szerint hamar kiment volna a második napon és valójában nem harmadik körös játékos volt ő. Szükség volt guardra, de nem gondoltuk, hogy ennyire korán. Így látatlanban, játék nélkül nekem nem túl szexi pick.

Értékelés: D+

2/50: WR Tyquan Thornton, Baylor

A draft előtt az volt a véleményem - sokakkal ellentétben, hogy az első két napon nem húznék elkapót. Abban abszolút igaza van mindenkinek, hogy Jonesnak szüksége van fegyverekre, ám én a Meyers-Parker-Bourne-Agholor négyest és a Henry-Smith duót elegendőnek láttam idénre, egy slot WR elfért volna, de több nem, hiszen nincs annyi snap, hogy mindenki "meg legyen elégedve". Ezt megcáfolva jött Thornton, aki egy igazi speedster. Az idei Combine-on az övé volt a WR-ek közül a legjobb idő, tehát látszik - és majd később is látszani fog - hogy a sebességre idén rámegy a csapat. Ezzel a pickkel azt gondolom, hogy Agholornak akár már idén hello lehet. Thornton felépítése, alacsony testúlya nem igazán zavar, manapság simán lehet ezzel érvényesülni. Ő sem feltétlen értéken jött, bár az utolsó napon pont olvastam egy olyan mockot, ahol az 55. helyen elvitte a Cardinals. Eredetileg ugyebár az 54. helyen volt a csapat. egy ötödik körért jött fel az Eagles elé, akkor azthittem, hogy Deanért. Lehetett volna jobb is ez a pick, egyrészt voltak - szerintem - jobb WR-ek is, másrészt pedig amiatt, mert jelenleg nem látom, idén hogy kaphat komolyabb szerepet, ami egy második körös játékostól azért nem óriási elvárás.

Értékelés: C+

3/85: CB Marcus Jones, Houston

Az első olyan pick volt ez, ami kifejezetten tetszett és szerettem is volna Jonest a csapatban tudni. Az egyetlen dolog, ami miatt idáig csúszott az a magassága, mindössze 5'8" (173 cm). Ha 5'10"-11" körül lenne akkor top 3 corner lett volna idén. Remek labdaérzékkel bír, nagyszerű visszahordó, akár még a támadósorban is használható gadget playerként. Nekem ezek miatt nagy favoritom volt idén. A Houstonon szélső cornert játszott, az NFL-ben ez sokkal kevésbé elképzelhető, de Waddle, Hill, McKenzie ellen nagyon hasznos lehet, velük pedig elég sokat fogunk találkozni ugyebár. Arról már nem is beszélve, hogy a nickel és dime felállások egyre gyakoribbak, míg a base felállás egyre ritkább, így nézve pedig simán kezdő játékost is szereztünk. Jonathan Jonesnak ezzel komolyan fel van adva a lecke, hiszen egyrészt sérülésből jön vissza, másrészt a szerződése is lejár jövőre, most pedig 5,5 milliót felszabadítva lehetne elküldeni/elcserélni. Az egyetlen dolog, ami kicsit lehúzza az értékelést az az, hogy Dean nem sokkal ezelőtt ment ki, ő pedig mindenképpen elfért volna a LB sorban, de láthatóan nem akartunk idén linebackert hozni a draftról

Értékelés: B+

4/121: CB Jack Jones, Arizona State

Nem mondom, hogy nem voltam meglepődve a back to back corner picken, de nyilvánvalóan ráfér az erősítés az egységre. A másik Jones sem tartozik a magas cornerbackek közé, ám róla sokkal könnyebben tudom elképzelni, hogy a szélen is megállja majd a helyét. Nála sem a tehetség hiányzik, az off-field problémák komolyan betettek neki, de remek labdaérzékkel bír ő is. Anno J.C. is az off-field ügyei miatt csúszott és lett végül UDFA, szóval akik hisznek az ilyen dolgokban, kezdhetnek reménykedni... Nem látom rossz választásnak, mert megvan a tehetsége, anno ötcsillagos tehetség volt, de eléggé idős is és lehetett volna más irányba is mozogni itt - esetlegesen bízva abban, hogy később is elérhető lesz.

Értékelés: C+

4/127: RB Pierre Strong Jr., South Dakota State

Abban biztos voltam, hogy érkezni fog a draftról futó, és alapvetően valahova ide is lőttem be a picket. Harris lejáró, White sem fiatal már, szóval nem árt az utánpótlás. Strong alkalmas rá, hogy a futójátékban és a passzjátékban is jól teljesítsen. Emellett ő volt a leggyorsabb running back a Combine-on, simán megvan benne az a sebesség, amivel 70-80 yardos TD-ket is szerezhet adott esetben. Nálam nem ő volt a favorit, viszont komplexebb játékos Kyren Williamsnél (aki főleg passzjátékban használható), így tulajdonképpen tetszik a választás, a fumble-ök számát kell egy kicsit visszafogni. Ha idén nem is, jövőre mindenképpen nagy szerep hárulhat rá.

Értékelés: A-

4/137: QB Bailey Zappe, Western Kentucky

Nem gondoltam volna, hogy jön irányító idén, ott van a Hoyer-Stidham páros, ám ezzel utóbbinak minden bizonnyal annyi, négy QB kizárt hogy rosteren legyen, Zappe meg elég korán jött ahhoz, hogy ne ő menjen augusztus végén. Hoyerrel pedig valószínűleg ismét eljátszuk azt, amit szoktunk. Zappe 2021-ben megdöntötte az FBS rekordot a yardok (5940) és a touchdownok (62) tekintetében is. Sok dologban hasonlít Mac Jonesra egyébként, de nála is alacsonyabb. Az egyetemen nagyon ritkán volt nyomás alatt (12%), és amennyire jól szerepelt tiszta zsebből, annyira leromlott nyomás alatt a játéka (90,2 vs 55,8-as PFF grade). Van benne potenciál, ha másra nem is, a csere QB szerepre tökéletes lesz 3-4 évig. Az már persze más kérdés, hogy itt még lehetett volna nagyobb impacttel rendelkező játékost húzni...

Értékelés: C+

6/183: RB Kevin Harris, South Carolina

Egy futóra számítottam, az oké, de kettőre semmiképp. Harris sokkal jobban hasonlít névrokonára mint Strongra vagy White-ra, leginkább a futásoknál használható, ez a 221 fontos súlyból is látszik. A hatodik körben már értelemszerűen nincs nagy elvárásom a játékosok felé, hiszen könnyen lehet, hogy csak a PS-be férnek be. Ami biztos, hogy Stevensonhoz csatlakozva az idei két újonc azt vetíti előre, hogy a Harris-White duónak könnyedén lehet ez az utolsó szezonja New Englandben.

Értékelés: C+

6/200: DT Sam Roberts, Northwest Missouri State

Igaz, hogy Carl Davis visszajött - bár szerintem semmi szükség nem volt rá - de a fal közepe még nem fejlődött annyit, hogy egy ilyen projekt játékos ne férjen bele a drafton. Roberts tényleg kis egyetemről jön, hiszen az egyetemi harmadik vonalban játszott, itt viszont egészen elképesztően, 5! blokkolt rúgása is volt. Természetesen nagy ugrás lesz számára az NFL, de az edzőtáborban érdemes lesz rá odafigyelni, hiszen nem véletlenül lett ő a legjobb nem elsőosztályban szereplő védő. A gyakorlócsapatban pallérozódhat tovább és próbálhatja meg elcsípni előbb-utóbb az egyik helyet a rosteren. Ami tényleg hab a tortán, hogy Roberts Patriots-szurkoló, bár ez talán csak neki fontos, hogy szeretett csapata draftolta.

Értékelés: B+

6/210: OG Chasen Hines, LSU

Tovább mélyítette a támadófalat a stáb, Hines főleg az elmúlt két évben szerepelt a Tigersben RG-ként. Számára is fontos lesz a nyári edzőtábor és az előszezon-meccsek. Ha ott jól szerepel, csereként akár rosterre is kerülhet, de hatalmas harc lesz azért a néhány pozícióért.

Értékelés: B

7/245: OT/OG Andrew Stueber, Michigan

Stueber az NCAA egyik legjobb támadófalában játszott, és olyan játékosok ellen edzett mint az idei 1/2-es Hutchinson vagy a szintén remek passzsiettető Ojabo. Passzblokkolásban jobban teljesített, csúszott is valamennyit az értékéhez képest, szóval nekem kimondottan tetszik a pick. Azt nem gondolom, hogy újoncként azt fogja hozni mint két éve Onwenu - valószínűleg az esélye is jóval kevesebb lesz, hogy pályára kerüljön, de ő is harcban lehet a csere OT posztért, ennél többet pedig egy hetedik körös játékostól nem kell várni...

Értékelés: B+

Hozzászólás

Sajnos csak akkor tudok véleményt mondani a minősítésedről és elmondani az enyémet, ha elárulod, hogy az értékelésed a draft pillanatát mutatja vagy már árnyalják az azóta szerzett infók. Saját példámat említem erre. Strange-t a draft pillanatában F-re értékeltem, ám azóta változott a véleményem B-re! :) Fogalmam sem volt, hogy egyáltalán van ilyen játékos, nem hogy milyen képességű.

Egyébként Én a csapatunk proszpektjét fontosabbnak tartom mindenféle egyéb rangsornál (ezt sajnos érthetően, soha sem ismerjük), az ide várják-oda várják listákat csapatszükségletek/csapatrendszerek/csapatfontossági sorrendek nélkül, elsősorban testi paraméterek és az egyetemi bajnokságokban látottak alapján készítik. (Ez utóbbiakat nem hibaként mondom, csak Nekem ezért messze nem „szentírás”.)

Választani meg csak mindig azok közül lehet, akik bent vannak még és kellenek is Nekünk! És akkor szerintem vinni kell! :)

Egyébként a korai mock draftod találatához (M. Jones) gratulálok!

Valahol a kettő között, de ma íródott a cikk:) Strange nekem megvolt, csak mint sokan mások, én is későbbre vártam.

A "proszpekt" alatt a boardra gondolsz? Ezért becsapós ez a dolog, mert fogalmunk sincs egyik csapat konkrét boardjáról sem, ahogy írod. McVay ugye a harmadik körös pickkel gondolkozott Strange-ben, Shanahan meg elmondta, hogy nem lepte meg, hogy elsőkörös lett. Teljesen egyedi szempontok vannak a csapatoknál - kérdés hogy ezek mennyire egyeznek meg az egyes szakértők boardjával.

Köszönöm! :) Csináltam még az utolsó nap egy final mockot, csak sajnos időm már nem volt megírni hozzá a cikket, ott telibe 3/85-ön jött:) Mondjuk ez sokkal inkább annak köszönhető, hogy nem titkoltan imádom a srácot... :)

Értem, majd megírom az Én első benyomásomat a draft során Strange-en kívül, most csak egy friss DMC idézet: "Engem is korai draftoltnak tekintettek akkor..." :) 

Strange meg nagyon elszánt, bizonyítani akar...

A draft előtt a szurkolótársak többsége megegyezett abban, hogy belső Ofal ember, CB és LB kell, persze a priorítást nem tudtuk ill. a védelem gyorsaságát is növelni kellene. Többen WR-t is javasoltak. Az elsővel  egyetértettem CB kezdéssel, a WR dologgal nem. Nos az első kör meglepetését már elmondtam, de ha jobban figyeltem volna 8 OL játékos kiment Strange előtt, amivel Ő is jelentősen előre lépett a boardon. Aztán jött a két gyors ember, köztük egy sokoldalú CB/returner és a WR-esek is kielégülhettek. Eddig posztra nagyjából minden stimmelt és a prioritás is felismerhetővé vált. Nekem aztán jött a meglepetés, megint CB jött nem LB és ez elgondolkoztatott, sőt a ló is elszaladt Velem a secondery szempontjából. Lehet, hogy LB-t nem is draftolunk, mert a tavalyi/korábbi fiatalok teljesítménye biztató? A sec-es eretnek gondolataimat még most is félve írom le, 3 SS-s meg 4 CB-es, köztük 2 slot-os dime felállásokat vizionáltam. :) Strong-ra sem számítottam, azt hittem White örökéletű. Zappa is váratlan volt Nekem, de aztán elgondolkodtam. Stidham szinte már annyira sincs Nálunk, mint Harry. Az Ő értékelésével egyetértek, de nem tartom alacsonynak, mert akkor Tua és Murray milyen, Brees-ről nem is beszélve. A 6.-7. kör egy részét átaludtam, Bailey nagy pénze miatt vártam puntert, de nem jött.

Összefoglalva: Elégedett vagyok a draft-al, ami a posztokat illeti, a roster esélyes játékosok minősége meg majd néhány hónap múlva elválik. Addig még Thorton is hízhat egy kicsit...

Ezt a “felettes én-t” el kellene már felejteni: Majd BB megoldja... Más világ van. 
Szeretjük a Pats-t és kész. Ez becsület beli ügy. A többit majd meglátjuk... Go Pats! 

Kiváló elemzés!

Amire meg figyelnünk kell az a sérüléslista. Többen komoly műtéteken estek át a közelmúltban.

Az meg az NFL-ben sosem jó jel...

Kíváncsi lennék, mekkora az aránya az NFL-ben a soha semmilyen műtéten át NEM eső játékosoknak...

De szerintem még az újoncoké sem túl magas. Gronk mennyi, 2? 3? gerincműtéten esett át még az egyetemen...?

A két RB húzást nem nagyon értettem, de közben kijött ez a hír:

Patriots RB James White (hip) "likely won't be participating" in OTAs.

White is still recovering from the hip injury that sent him to IR in Week 3 and later required surgery. The Patriots' passing down back still has "awhile to go" to get cleared and isn't a lock to be ready for training camp. White's absence will open up offseason reps for rookie Pierre Strong and J.J. Taylor.

Egy ezerszer bizonyított veteránnak nem tragédia az OTA kihagyása. Inkább az a kérdés, hogyan áll a gyógyulással ill. van-e komolyabb összefüggés, mert lehet, hogy az Ő felkészülése speciális és nem passzol bele az OTA. Talán megtudjuk. 

QB/WR/RB D'Eriq King meg van az uj Edelman :)

https://www.patspulpit.com/2022/5/1/23051918/patriots-worst-draft-nfl-value

Ez a cikk azért erős egy kicsit.

Erről nem is beszélve: 

 

https://fuzovelkifele.com/2022/05/igy-ertekeltek-az-amerikai-szakertok-a-csapatok-draftjat-2/

 

Pálesz

Felfoghatatlan ez a D értékelés. Amennyiben csak azt nézzük, hogy hoztunk egy kezdő G-ot és Miénk a leggyorsabb WR, CB, RB az idei kínálatból, hát... 

A konszenzusos board alapján egyáltalán nem felfoghatatlan. A helyén kell kezelni. Ott a kezdő G sokadik napos volt, ahogy a többeik is jóval előbb lettek annál kihúzva.

Pont annyit jelent, amennyit a konszenzusso board : semmi különöset.

Majd elválik ki válik be.

A szokásos konszenzusos board misztikuma túlértékelt. A drafton nem rangsorolt, hanem szükséges játékosokat visznek a csapatok. Majd, ha a GM-ek is benne lesznek (pl. névtelenül) a játékos rangsorba, akkor lesz konszenzusos. :)

Igen, ez igaz, de a "szükséges" (need) játékos megítélése is "konszenzusos" - vagyis legkevésbé sem biztos, hogy egyezik az adott csapat stábjával. Tehát ez is ugynannyit számít - nem sokat.

 

Ugyanakkor azt is el kell ismerni, ha már a világ leginkább statisztikákra épülő játékáról van szó, hogy azért _átlagban_ elég jól be szokott jönni, lesz bust is, lesz sokadik körösből szupersztár, de ők a kivételek...

Srácok szerintem nagyon félreértitek a draftot. Increay is

Mondtam increaynek benne vagyok podcastben, de nem lesz belőle semmi szerintem. Szóval lehet ma csinálok youtubra vidit aztán belinkelem…

Persze, ez nem szentírás, egyszerűen én így ítélem meg most a draftot. Két év múlva térjünk rá vissza, akkor van értelme komolyabban beszélni róla:)

Az, hogy mit ér Strange és Thorton később fog kiderülni, de a CBSBoston "fülesei" szerint, ha az adott helyen a Pats nem viszi el Őket, a következő pickre nem maradtak volna bent. Állítólag pl. Thortonra a Steelers pályázott nagyon és Ők a WR választásban elég jók.

Egyébként Grohnak is ez a véleménye, mármint, hogy a kiszemeltjeinket vinni kellet, ahol vittük. Újra elolvastam draft előtti tájékoztatóját, lényegében úgy jártunk el, ahogy mondta. 

 

 

OFF

A Capguru Benzan a twitteren13 jelenlegi Pats játékos pénzével "játszik" (extension, conversion, cut, trade) amennyiben valamelyik még FA veterán leigazolásához pénz kellene. A legtöbb pénzt (Net Saving) egy Agholor vagy Wynn trade hozna ~$10M, de pl. Judon szerződés átalakításával is lehetne kb $6M-t szerezni. Stidham és Williams esetében, akár cut, akár trade, nevetségesen alacsony, néhány százezres összeg nyerhető, de Harry-é se sokkal több.

Jelenleg a cap space-ünk (spotrac, top 51-re) ~$1,6M.

Néhány megjegyzés D.Randall-tól (NESN) a draft furcsaságaival/kiszámíthatatlanságaival kapcsolatban, hátha valakit érdekel:

  • Mel Kiper-nél kevés ember tud többet a draftról, mégis az első 25-be jósolt 2 játékosa M.Willis és N.Dean a 3. körben kelt el, T.Thorton pedig nem volt a 25 legjobb elkapó jelöltje között.

  • „...Kiderült, hogy C.Strange-ről mindenki és az anyja is tud valamit, noha alig lehet Róla fotókat találni, hacsak nem a Senior Bowlról származnak…” :)

  • „...a draft túltermeltebb volt (?), mint valaha, talán ilyen mélyponton még nem volt...”

A srácok csináltak maguknak partit a draftra.

Most vagy már a felvétel előtt, vagy a kamerán kívül füveztek be, vagy tényleg ekkora gyerekek. De mókás. :o)

https://www.youtube.com/watch?v=kCEbhbmCB9w

Pro Football Network's Aaron Wilson reports QB D'Eriq King will play a hybrid role in the Patriots offense. 

Wilson reported that Patriots director of player personnel Matt Groh told King -- the Miami Hurricanes' starting QB in 2021 -- "he would be given the chance to prove himself in a multidimensional role. King could line up anywhere from quarterback to wide receiver, running back, and as a kick returner." Last year, King passed for 2,686 yards, 23 touchdowns, and five interceptions and rushed for 538 yards and four touchdowns before injuring his ACL in Miami's bowl game. King played receiver at Houston before transferring to Miami in 2020; he totaled 58 receptions in two seasons as a Houston wideout. Head coach Bill Belichick could have his latest gadget player in King. 

Röviden - az új QB tud passzoló QB-t, futó QB-t, WR-t és RB-t is játszani (korábbi egyetemén WR volt) és az újságíró szerint ezt a sokoldalúságot BB majd biztosan ki tudja használni.

Csak az a kérdés, hogy ezeket milyen színvonalon tudja. Már két felsorolta képesség is nagy dolog NFL szinten. 

H.McKenna (Patriotswire) máris megjósolja az 53-at! Akad benne meglepetés is bőven! :)

https://patriotswire.usatoday.com/lists/projecting-the-patriots-53-man-roster-draft-wr-trades/

Csak érdekességként, hátha valakit érdekel:

T.E.Curran (nbcsports.com) azon kesereg, később Scarnecchia véleményét is belevonva, hogy a Pats ezen a drafton sem talált egy „waterbugging/quick separating/YAC beast”, játékost, azaz a „láncokat mozgató” vérbeli slotWR-t, mert Thornton erre nem látszik alkalmasnak. Vajon miért nem választ olyan játékost a csapat, aki jól illeszkedhetne egy közel 20 éves bevált hagyományhoz.

Jelenleg Meyers látja el ezt a feladatot, jól játszott, de meg se közelítette vérbeli elődjeit JE-t, vagy régebben Welkert, mégrégebben akár T.Brownt, de még Branch és Dola is jobb volt. A slotWR láncmozgató legfontosabb adatai (3con drill, 20 yard shuttle, YAC). JE-nél az első kettő embertelenül nagyszerű volt: 6,62; 3,92, a YAC 3,5-4,5, Meyersé 7,07; 4,23, a YAC pedig mindössze 2,6 yard. (Bourne ezen adatai picit jobbak: 6,73; 4,21, a YAC 7 yard, de az utóbbit általában nem slotban szerezte.)

Scar nagyon sajnálja, hogy egykor elengedtük Berriost, aki azóta már elérte az 5,5 YAC-t a Jetsnél és nyerőemberré vált. Szerinte a QB-nek meg kell adni egy rendszeres láncmozgató elkapó lehetőségét,

(Saját vélemény: Amennyiben Thornton beválik, rosterre kerül és többnyire aktív is lesz, Agholor-al, Bourne-el együtt a számokon kívüli útvonalaikkal megnyithatják a teret középen Meyers-nek és a TE-nek. Ezen próbálkozások már tavaly is időnként sikerültek, Thornton sebessége ezt tovább fokozhatja, azaz közvetve javíthatja a slotWR teljesítményét is.)

Köszi Hopi! Szerintem is nagyon kellene egy kis termetű slot WR, viszont a saját véleményedet nem osztom egy okból: ennyi WR egyszerre nem tud a pályán lenni. 11 personnel esetében is csak 3 WR hely marad... Bár igaz ami igaz, tavaly 58 %-ban 3 WR volt fent a pályán (https://www.sharpfootballstats.com/personnel-grouping-frequency.html) - most hogy megnéztem engem is meglepett a szám, alacsonyabbra számítottam. 

Kicsit pontatlan voltam. Úgy gondoltam, hogy Thornton, Agholor, Bourne közül mindig egy-egy van a számokon kívül. Így lehet 11 felállás. :) 

Én mondjuk Bourne-t használnám inkább slotban, YAC-ban a legjobb elkapónk (szerintem), sebessége, gyors irányváltása is megvan hozzá. Nyilvánvalóan kellene/kellett volna egy slot WR, én ezért is csodálkoztam rajta, hogy hoztuk a második körben szélre Thorntont, miközben ott akár jöhetett volna Skyy Moore vagy később Calvin Austin, ők tipikusan slot játékosok.

Bourne univerzálisabb elkapó (pl. futásban (tavaly 12/125 yard, 7 first down), távoli elkapásban.), mint Meyers és szerintem kár lenne a slot szerepbe egyértelműen begyömöszölni, néha persze indulhat onnan is. :)

First down-t viszont elkapással Meyers slotból tavaly 42-t ért el, ebben Bourne-t (27) még Henry is megelőzi és Agholor is alig marad le Tőle.

Persze egyelőre nem tudjuk milyen szerepet kap Montgomery, Parker és a fiatalok közül kerül-e valaki (aktív)rosterre ill. milyen playbook-unk lesz.

Változatlanul úgy gondolom, Parker és Thornton feladata is az lesz, hogy a downfield közepét kiürítse bármelyik slotWR (:)) és a TE-ek számára és idén talán Smith-nek is. Tévedhetek! :)