Edzőtábor 2022 - 13. nap

Kép
tc-day13

Tizenharmadik nap: a Pats védelem számottevő fölényben teljesített a Panthers támadóival szemben és kézben tartotta az edzés történéseit az első közös edzésen. Napok óta edzők és játékosok alig várták, hogy megérkezzen a városba a Carolina Panthers. A napi rutin megváltozása, a tempó fokozása szolgált alapul a várakozásnak a több mint két hete csapaton belüli gyakorlás egyhangúsága miatt.

A Bill Belichicket és Matt Rhule-t leszámítva a csapatok játékosai fel is vették a kesztyűt és az edzés folyamán végig parázs ütközések, szóváltások és keménykedések követték. Ennek eredményeként jó páran nem töltötték ki idejüket a pályán és idő előtt az öltözőben lettek küldve, mert verekedésnek itt nincs helye. Kristian Wilkerson, Kendrick Bourne és James Ferentz esett túlzásba a Patriotsnél, míg a vendégek közül Xavier Woods fejezte be az edzés korábban.

Miközben a vezetőedzők bizonyára nem örültek a fegyelem hiánya miatt néhány játékos erőteljesebb fellépése okozott pár érdekes pillanatot. Az első eset Wilkersonnal történt, amikor 11-11 ellen egy rövid elkapás után a védő szereléssel a földre vitte. A szövegelés folytatódott kettőjük között az oldalvonalon túl is, aminek a vége az lett, hogy a Panthers „kispadnál” mindkét csapatból több játékos bevonásával alakult ki tömegjelenet. Bourne és Woods egy-két ütést is eleresztett, ezért el kellett hagyniuk a pályát.

Később még volt pár incidens, de a korábbi bunyó szintjét már nem érték el. Ettől függetlenül Ferentznek sikerült az öltözőbe küldetnie magát a támadófal vs. védőfal egyik ütközetében, aminek következtében sisakját veszítette.

Mindenki láthatta, hogy mi történt. Semmi többet nem tudok róla mondani. It is what it is – mondta Ty Montgomery.

Tétmeccsen és edzésen sem lehet verekedni. Ez ilyen egyszerű – tette hozzá Damien Harris.

Amikor a csapatok éppen a játékkal voltak elfoglalva, a Patriots oldalán sokkal jobban érezhették magukat. Ez különösen igaz volt a védelemre. A védők a teljes edzés ideje alatt ellenőrzésük alatt tartották a Panthers támadóit. Folyamatosan áttörték a támadófalat és megkeserítették Baker Mayfield és Sam Darnold irányítók életét. A secondaryre sem lehetett panasz. Állták a sarat Jalen Mills vezetésével D.J. Moore és Robbie Anderson elkapókkal szemben. A Panthers képtelen volt az egymást követő sikeres játékokra.

A védelem aktív, agresszív stílusban játszott, ami blitzek változatos küldésének formájában jelentkezett. Kyle Dugger és Jabrill Peppers is többször ért oda az irányítóhoz, futóhoz a támadófal mögött. Egy-két kivételtől eltekintve a futás elleni védelem is jól működött. E körben a fénypont Davon Godchaux üldözéses jelenete volt, amikor Christian McCaffrey-t vadászta le hátulról egy szélső futás kísérleténél.

Fordított szereposztásban a Patriots támadói is pozitív fényben tűntek fel. Nem volt annyira kimagasló a játékuk, mint a védőknek, de Mac Jones képes volt rendszeresen sikeres passzokkal megtalálni DeVante Parkert és a Jakobi Meyers, Tyquan Thornton, Nelson Agholor triót slant és drag passzokkal. Nem volt tökéletes és Jones nem igazán tündökölt az edzés végi 2 perces támadójátéknál, de a passzjáték üteme és ritmusa érezhetően jelen volt, ami az edzőtábor nagy részében teljesen hiányzott.

Ha javítunk az apró hibákon, mint a büntetések, minden rendben lesz – mondta Parker.

Az edzés után arról kérdezték Parkert, hogy láthatólag egyre jobban összehangolódott Jonesszal és jól tudja hosszában bejátszani a pályát. Az elkapó azt mondta, hogy mindig is megvolt az a képessége, hogy jól számolja ki azt a pillanatot, amikor az irányába feldobott labdáért fel kell ugrani.

Középiskolás korom óta velem van, amit sikerült az NFL-be is átmenteni – mondta Parker. - Tudom, hogy amikor ezekért az 50-50 labdákért kell ugorva megküzdeni, számomra inkább 80-20-nak számítanak.

A futójátéknak ezzel szemben még mindig van hová fejlődnie. Damien Harris jutott legtovább Patriots futóként a nap során, amit egy holding büntetés nullázott le.

Az edzés végi Patriots támadójátéknál: Jones hurry-up támadás kezdetén Montgomeryt és Jonnu Smith-t is megtalálta passzaival, hogy lendületet szerezzen a csapat. Ezt követően viszont a pass rush elsietett dobásokhoz vezetett (valós meccshelyzetben valószínűleg sack lett volna az eredményük), végül Montgomery kapott el egy passzt rövid keresztfutás után.

Fake spike következett, ami senkit sem tévesztett meg, a gyors passz pedig Thornton irányába sikertelen lett. A meccs szituáció utolsó játékaként Jones komoly nyomással nézett szemben a támadófal közepéről, a labdát a gólterületre hajította Smith irányába. A tight endnek célzott passzba azonban beleütöttek, majd a védők meg is szereztek, amivel vége lett a támadásnak.

Összességében pozitív volt a csapat teljesítménye az első közös edzésen és ha pontozni kellene, akkor a támadók és a védők részéről is a Patriots volt a jobb együttes a pályán.

Észrevételek, említésre méltó események a Patriots-Panthers első közös edzéséről:

  1. Többen is arról számoltak be, hogy Joejuan Williams számára a Giants ellen elszenvedett vállsérülése következtében már azelőtt véget ért az idény, hogy az érdemben elkezdődött volna. Hamarosan reserve/IR listára fog kerülni. Bár a helye a végső keretben nem volt egyáltalán biztosra vehető, a cornerback egység mélységét azért hátrányosan érinti a kiesése.
  2. Hiányzók: Malcolm Butler, Bill Murray, Justin Herron, Isaiah Wynn és a NFI listán lévőn Andrew Stueber. Wynn már a negyedik edzését hagyja ki sorozatban. A többiek számlálója még csak kettőnél tart. Cody Davis ellenben visszatért a pályára a hétfői pihenő után.
  3. Az edzőpályán több vendég résztvevő is jelen volt: Tedy Bruschi és Patrick Chung, a Fox elemzője Daryl Johnston, a Raiders korábbi GM-je Mike Mayock.
  4. Az edzés hosszan tartó 1-1 elleni feladatokkal kezdődött a pálya négy különböző részén. A támadófal és a védőfal tagjai csaptak össze, miközben a secondary tagjai az elkapókkal néztek farkasszemet. Tre Nixon jól rázta le magáról a korábbi Patriots játékos Duke Dawsont, míg Tyquan Thornton vetődve szerzett touchdownt egy hirtelen stop, majd újraindulást követően Kalon Barnes egyetemi csapattársával szemben.
  5. Az első 11-11 elleni szegmense az edzésnek egyik támadósornak sem hozott sokat. A futók részére a támadófalak képtelenek voltak elég helyet nyitni, bárhogyan is próbálkoztak, a szabaddá váló útvonalban mindig időben bukkant fel egy védő. Egyedül McCaffrey tudott jelentős yardot összehozni, amikor ki tudta kerülni a szerelni igyekvő védőjét és jobb guard jobb oldalán túl talált sikeresen elég helyet a futásához.
  6. Jones esetében működött a zsebből kiforogva play action passzjáték egy zone-run felállásból, amikor a támadás második játékából kapott el hosszú passzt Meyers.
  7. Mayfield nem tudott folyamatosan eredményes játékokat felmutatni, mert Lawrence Guy és Anfernee Jennings játékról-játékra kitűnő nyomás alatt tudták tartani az irányítót, aki rövid checkdown passzokra lett ezzel kárhoztatva.
  8. Jonnu Smith mellett a tight endek közül Devin Asiasi és Matt Sokol kapott több lehetőséget, ami azt jelentette, hogy Hunter Henry szerepe csak korlátozott volt a nap folyamán.
  9. 7-7 elleni gyakorlatok tipikusan nem a túlzott ütközésekről szoktak szólni. A Panthers védői azonban nem fogták vissza magukat és keményen támadták az elkapás közben illetve azt követően a támadókat. Legalább három olyan „elkapás” volt, aminek fumble vagy sikertelen passz lett az eredménye, mert a Carolina cornerbackeknek sikerült kiütni a labdát a támadók kezei közül. Asiasi, Smith és Sokol mind láthatólag meglepődtek, hogy a védők leütközték őket és nem sikerült biztoskézzel befejezni az elkapásokat. A Patriots védőinek az oldalán Terrance Mitchell jeleskedett a labdaérzékével, ami a Giants elleni felkészülési meccsen is fumble-t ért.
  10. Nick Folk nem tud hibázni. Az edzés végén több rúgása is sikeres, köztük egy 50+ yardos is.
  11. Egyik támadósornak sem sikerült oldalpasszokkal túl sok yardot szerezni, pedig gyakran próbálkoztak vele. A linebackerek mindig jó időben voltak jó helyen és szépen levédekezték a kísérleteket.

A Patriots utolsó nyilvános edzését szerdán tartja a felkészülés során, amit a Panthers elleni mérkőzés követ szombat éjjel 1:00 órakor.

Forrás: patriots.com

Hozzászólás

Köszi a cikket!

Nem ma volt a 85-re való keretszűkítés határideje? Vagy eleve nem volt feltöltve a 90-es roster és Williams IR-re kerülésével meg is vagyunk?

(szerk: most nézem a patspulpit-en, hogy Malcolm Butler is IR + rookie punter Jake Julien waiver-re került)

Koszi DoM a cikkeket! 🙏