Beharangozó 1.hét : Patriots @ Dolphins

Kép
finsatpats2022

     A New England Patriots csapata idegenben, Floridában nyitja meg a 2022-es alapszakaszt, az ellenfél a Miami Dolphins csapata lesz. A mérkőzést a Hard Rock Stadium-ban rendezik, a kickoff magyar idő szerint szeptember 11-én, vasárnap, 19:00 órakor lesz. A mérkőzést az Aréna4 csatorna élőben közvetíti.

 

 

     VÉGRE! Végre megkezdődik a Pats számára is a 2022-es szezon. Rég néztünk elébe ennyire izgalmas szezonnak. Vagy csak a hosszú szünet után érezni ezt így, és minden szezon kezdetekor ezt mondják? Mindenesetre az elmúlt évben valami új kezdődött el New England-ben. A tavalyi draft-on újonc irányító érkezett a csapathoz, aki a 2021-es szezonban jól mutatkozott be a profik között. Nem sziporkázott ellenállhatatlanul, de egy stabil kezdő szintet hozott, a stáb elvárásait maximálisan teljesítette, folyamatos volt a fejlődése, és reméljük az idei holtszezon után a "másodéves ugrás"-nak köszönhetően szintet lép a teljesítménye. Az edzőtáborok alapján ez egyáltalán nem lehetetlen, annak ellenére sem, hogy a támadósor nem brillírozott - ez, mint tudjuk, feltehetőleg összefügg az új rendszer telepítéséből adódó nehézségekkel is.

      Az AFC East csoport nem lett gyengébb a tavalyi évhez képest, sőt - nem is beszélve az egész AFC-ről. A Bills abszolút favorit Vegasnál a Super Bowl elhódítására, a Dolphins új edzővel, szintén új rendszerrel, és elit skill személyzettel vág neki az évnek, és még a Jets is tudott erősíteni, ott persze minden Zach Wilson teljesítményén fog állni vagy bukni. A csoportelsőség lényegében borítékolható - még ha tudjuk is, hogy a labda gömbölyű oppardon tojás -, és a rájátszásba bejutni is kutya kemény meló lesz.

     A csapat roster-e is jelentősen átalakult a holtszezonban, ahogy persze minden évben. Ismét igazolt a csapat egy nagyobb nevet a piacról, DeVante Parker költözött pont Miami-ból Bostonba, ígéretesnek tűnnek az idén draftolt újoncok, és a tavaly-tavalyelőtti "jegelt" draftoltjaink közül is úgy tűnik többen előre tudtak lépni, és remélhetjük, hogy a tavaly igazolt veteránok idénre tényleg megtalálják a helyüket a csapatban. Mi lehet az elvárás ettől a megfiatalodott, rendszer szinten is átalakuló csapattól? A reális talán egy pozitív szezon, egy stabil középcsapat, de pont a sok bizonytalansági tényező miatt ebből bármi is lehet. Ha minden puzzle passzol, sikerül kihoznia mindenkinek magából, és az edzőknek belőlük a meglévő potenciált, akkor akár egy playoff menetelés is, de ha az új rendszer még nem fog működni - ami közel sem lenne meglepő, tekintve, hogy egy új rendszer átvétele hónapokig, inkább évekig tart -, vagy bármi más negatív esemény jön közbe, akkor akár egy szomorú szezon is. Pont ezért izgalmas! :)

     Ennek a menetelésnek az első állomása a Hard Rock Stadium lesz. Nézzük meg mi várható a mérkőzésen.

 

p1

 

 

A két csapat 2021-es statisztikája

 

stw1

 

 

 

 

A két irányító (tavalyi) statisztikája

 

mj10

 

 

mjs

 

 

 

 

 

      Mac Jones tavaly egy átlagosnak mondható újonc évet hozott le, bár meg kell jegyezni, hogy a tavaly draftolt elsőéves irányítók közül messze ő teljesített a legjobban. A 3801 passzolt yard-ja mellé a földön csak 129 yard-ot tett még hozzá, nem a játékok meghosszabbítása a legnagyobb erőssége. A QB rating-je 51,0 lett, és passzkísérletenként 7,3 yard-ot átlagolt. A 67,8%-os passzpontossága egészen jónak mondható, ezen mutatóban konkrétan a nyolcadik legjobb irányító volt az egész ligában.

 

 

 

tt

tsts

 

 

 

 

 

   

       Tuanigamanuolepola Tagovailoa a harmadik NFL szezonját kezdi meg a vasárnapi meccsen. Az elmúlt évben hasonló mutatókat hozott, mint Mac Jones, az abszolút számai csak azért lettek kevesebbek, mert sérülés miatt csak 13 meccsen tudott pályára lépni. Ő sem a legmobilisabb irányítók közé tartozik, tavaly 128 yard-ot futott a labdával. Az érte adott ötödik helyes draftcetlit egyelőre még nem szolgálta meg, de idén végre olyan kiszolgáló személyzetet kapott, amellyel minden esélye megvan egy kiugró szezonra. Ha Mike McDaniel rendszere működni fog, akkor bármelyik csapatnak komoly ellenfele lehet ez a Miami Dolphins.

 

mjtt

 

 

 

 

Mi várható a mérkőzésen?

 

Amikor a Patriots fut
     A futójáték finoman szólva is döcögött az előszezonban,ennek ellenére a Patriots-nak képesnek kell lennie arra, hogy a földön mozgassa a labdát, ez a támadósor erőssége kell legyen. Rhamondre Stevenson és Damien Harris is rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyekkel eredményesek lehetnek a tackle-k között, a Dolphins védelme 2021-ben csak átlagos volt a futás megállításában a meccsenként engedett 110 futott yarddal, ez a ligában a 14. helyre volt akkor elég. A Pats problémája leginkább az volt az előszezon során, hogy a támadófalnak gondot okozott az átállás néhány újonnan bevezetett, külső zónás futáshoz szükséges blokkolási sémára. Nagyon kevés kivételtől eltekintve ezek a játékok lényegében katasztrofálisak voltak az előszezon során, de Bill Belichick várhatóan nem fog makacsul ragaszkodni olyan játékokhoz, amelyek nem lesznek eredményesek, és nem lenne meglepő, ha Stevenson-t és Harris-t látnánk néhány olyan gap futásnál is, amilyeneket a közelmúltban rengeteget láttunk tőlük, és amelyekkel tavaly termelték is a yard-okat.

     A Dolphins védőfala kemény dió lesz, Christian Wilkins, Raekwon Davis és Emmanuel Ogbah jól nézett ki a Miami előszezonja során, a linebacker-eket pedig Jerome Baker és Elandon Roberts vezeti, így nem lesz könnyű dolga a Pats futóalakulatának. Mindezek ellenére remélhetjük, hogy beindul a futójáték, és eredményesek tudnak lenni a földön.
 Előny: Patriots

p2

 

Amikor a Patriots passzol
     A Dolphins a tavalyi szezonban csak átlagos volt a passzvédelem terén, a 16. helyen végeztek a ligában, és közel 230 yardot engedtek az ellenfeleiknek meccsenként. De ha közelebbről megnézzük a delfinek védelmét, akkor egy olyan secondary-t látunk, amely a kilencedik helyen végzett, mindössze 6,4 yardot engedélyezve passzonként. A Miami emellett képes volt nyomást gyakorolni az irányítókra, a passzkísérletenkénti sack-ek tekintetében az NFL hetedik helyén végeztek.

     Ezek a számok minden bizonnyal problémát fognak jelenteni majd a Patriots támadósorának, amely a nyár folyamán eléggé megszenvedett mind magával a passzolással, mind az irányító megvédésével. Mac Jones az egész edzőtábor alatt nemigen érezte magát komfortosan a zsebben, és ez leginkább a gyenge védelmének köszönhető. A támadófal, amelyben úgy néz ki végül Trent Brown lesz a bal oldali tackle és Isaiah Wynn játszik majd a jobb oldalon, nem volt túl stabil sem a táborban, sem az előszezonbeli meccsek során. Wynn ráadásul egy sérüléssel is bajlódik, ami a nyáron egy kis kihagyást is jelentett neki.

     Mac Jones-nak lesz néhány új célpontja is a passzjátékban, köztük DeVante Parker, aki tavaly még a Dolphins mezében szerepelt. Ő képes lesz megnyújtani a pályát, széthúzni az ellenfél védelmét, és a liga egyik legjobb elkapója az 50-50 labdák behúzásában. A Miami nélkülözni fogja a második számú corner-ét Byron Jones-t, aki PUP-on kezdi a szezont. Ugyanakkor a Dolphins-nál továbbra is ott van az a Xavien Howard, aki az NFL egyik legjobb corner-e, így nem lesz könnyű dolga a Pats elkapóinak. A kulcs a védelem lesz, és a Dolphins a közelmúltban, főleg Miami-ban, sajnos bőven tudott nyomást helyezni a Patriots támadóira.
Előny: Dolphins

 


Amikor a Dolphins fut
     A Miami 2021-ben általában borzalmas gyengén futtatta a labdát - mármint az alapszakasz 15 meccsén úgy általában, de nem a Patriots elleni kettőn. A 18. heti miami-i összecsapásukon a Dolphins közel 200 yardot futott a földön a New England ellen. A delfinek elsőéves edzője, Mike McDaniel ugyanazt a zóna blokkolási rendszert alkalmazza, amit a Patriots a elkezdett beépíteni a nyáron. Chase Edmonds és Raheem Mostert, a Dolphins kezdő futói elképesztő sebességgel rendelkeznek, és meg tudják keseríteni a Pats védőfalának szélein felálló játékosok életét, bár a Patriots az előszezonban javulni látszott az egy évvel ezelőtti ingatag futásvédelmi játékukhoz képest. A delfinek futójátéka egy igazán kemény teszt lesz számukra.

    A Dolphins a támadófalát is megerősítette, a szabadügynök piacon megszerezte a bal oldali tackle Terron Armsteadet és a center Connor Williamst, mindketten igazán jó játékosok a posztjukon. McDaniel feltehetőleg kiegyensúlyozott játékot szeretne, és valószínűleg rengeteg lehetőséget ad majd az irányítónak a passzjátékra is, ezért veszélyes lenne plusz védőkkel feltölteni a futás ellen a box-ot, hogy lelassítsák a futásokat. Megújult edzői stábbal, új játékosokkal, ez a Dolphins támadósor igazán veszélyes lesz, így kemény tesztnek néz elébe a Pats védelme
Előny: Dolphins

 

 

Amikor a Dolphins passzol
    Nyilván mindenki aki egy kicsit is követi az NFL eseményeit hallott róla, hogy a Miami milyen elképesztő elkapógárdát hozott össze a holtszezonban. Miami-ba tette át a székhelyét a liga egyik, ha nem a legjobb mélységi elkapója, Tyreek Hill a Kansas City Chiefs gárdájától. Emellett egy igen tehetséges harmadik számú elkapót is szerzett a csapatuk Cedrick Wilson személyében a Dallas Cowboys-tól, aki igazán kitűnő kiegészítő elkapó volt a texas-i csapatnál. És akkor ott van még a tavalyi első körös Jaylen Waddle, aki fantasztikus újonc szezont hozott, 104 elkapással az ezer yard-ot is átlépte tavaly. A Dolphinsnak van két megbízható tight endje Mike Gesicki és Durham Smythe személyében, előbbi kiemelkedő az elkapások területén is.

     Ezzel az elkapógárdával a Miami-nak minden eszköze megvan ahhoz, hogy igazán robbanékony támadójátéka legyen, hiszen az új HC, McDaniel San Franciscóból érkezett, és ugyanazt a Mike Shanahan-féle támadójátékot telepíti, amit a Patriots-nak eddig elég nehezen sikerült kialakítania. De minden alfája és omegája természetesen a harmadéves irányító, Tua Tagovailoa játéka lesz majd, akinek az elmúlt években sérülésekkel is meg kellett küzdenie, és egészségesen sem tudott igazán kiemelkedő játékot hozni. Pont a Patriots ellen azonban mindig hatékony volt, ahogy azt a 3-0-s mérlege is mutatja ellenünk. Általában a Dolphins nem kért tőle túl sokat és túl nagy játékokat, de amit kellett azt megcsinálta, a slant passzoknál eléggé pontos volt, és a nagy hibákat többnyire sikerült elkerülnie. Ha így tesz a vasárnapi nyitányon is, akkor a Miami-nak a levegőben tudnia kell majd haladni, tekintve, hogy az irányító rengeteg igazán kiváló fegyver közül választhat.
Előny: Dolphins 

 

 

Amikor a speciális egységek lépnek pályára
     Mindkét csapat stabil a rúgójátékban: a miami-nál Jason Sanders a rúgó, és Thomas Morstead a punter, míg a New England-nél Nick Folk és Jake Bailey lép pályára. Mindannyian bizonyított veteránok, akik sikeres éveket tudhatnak maguk mögött. Sanders egy évvel ezelőtt 31 mezőnygólból ugyan nyolcat elhibázott, de ebből négy 50 yardon túli próbálkozás volt. Emellett 35-ből 34 extrapontot bevágott. Folk újabb látványos szezont futott tavaly Foxborough-ban, 36 évesen 39 mezőnygólból 36-ot értékesített.

     Egyik fél sem tudott extrát felmutatni a visszahordásoknál, és a várható meleg és párás körülmények között a kick return játékok elég korlátozottak lehetenek, és a csapatok valószínűleg inkább a biztosabb touchback-ekre mennek rá. A Patriots néhány új arcot is kipróbált a nyáron a punt returner poszton, Myles Bryant és az újonc Marcus Jones is lehetőséget kapott. Hill vagy Waddle feltehetőleg fel fog állni visszahordóként is a Dolphins-nál, így a Patriots egységének nagyon kell majd figyelnie a Maimi visszahordásainál - mindkét játékosnak életveszélyes a sebessége is, és az irányváltásai is.

    Egy olyan szezon után, amelyben a Patriots a hagyományaitól eltérően eléggé szenvedett a speciális csapatával - kivéve talán a rúgójátékot -, Bill Belichick Brenden Schoolerrel és DaMarcus Mitchell-lel fiatalított, és mindketten kiemelkedő szerepet kaptak a nyár folyamán. Reméljük, idén a Patriots eleget fog javulni a speciális feladatoknál.
Előny: Patriots

 

 

 

 

Érdekességek

 

  • A New England Patriots és a Miami Dolphins 11. alkalommal kezdi egymás ellen az alapszakaszt, ráadásul sorozatban a harmadik év kezdődik így. A Patriots utoljára az 1981-1982-1983-as években kezdte a szezont ugyanazon csapat ellen : akkor a Baltimore Colts ellen nyitotta az évadokat a csapat.
  • Utoljára a 2014-es szezonban kezdett Miami-ban a csapat. A Patriots és a Dolphins ebben az alapszakaszban másodszor a Gillette Stadium-ban találkozik majd, 2023. január 1-én. Tavaly a Delfinek az alapszakasz mindkét meccsét megnyerték, ez a tavalyi év előtt utoljára 2000-ben sikerült nekik.
  • A két csapat örökmérlege 58-52 a Miami javára az alapszakaszban, és 2-1 a Pats javára a rájátszásban. Ebből a Pats mérlege New England-ben 37-19, (1-0 a playoff-ban), és 17-40 Miami-ban (1-1 a playoff-ban). A Patriots 10, a Dolphins 14 alkalommal "söpört", vagyis nyerte meg mind a két meccset az alapszakaszban. 
  • Bill Belichick mérlege a Miami ellen 26-20, ebből 26-18 a New England Patriots vezetőedzőjeként.
  • A Patriots legnagyobb arányú győzelme a Miami ellen 43-0 (2019), míg a Miami legnagyobb győzelme 52-0 (1972).
  • A Dolphins és a Patriots 1966-ban találkozott először, és az 1967-es alapszakasztól kezdve játszik egymással két meccset az alapszakaszban a két csapat (kivéve az  1982-es játékossztrájk évében).
  • A Patriots győzelmi mutatója a 2000-es szezon óta 99-37 (.728) az AFC East ellenfelei ellen. A New England ez idő alatt 26-18-ra áll a Dolphins, 34-10-re a New York Jets és 36-8-ra a Buffalo Bills ellen. 
  • A közös csoport miatt is, a rivalizálás ellenére is, rengeteg a kapcsolat a két csapat között. Davon Godchaux, Raekwon McMillan, és DeVante Parker is megfordult a Dolphins-ban játékosként, míg Miami-ban több játékos és edző is van, akinek van Patriots-os kötődése is, a teljesség igénye nélkül : Keion Crossen,  Trey Flowers, Elandon Roberts és Eric Rowe is játszott New England-ben,míg a legendás elkapó Wes Welker idéntől a Dolphins elkapóedzője lett.
  •  Damien Harris 23 kísérletből 100 yardot futott a 2021-es szezonnyitón a Miami elleni szeptember 12-én. Egy év tapasztalattal a háta mögött remélhetőleg felül is tudja majd múlni ezt a számot.
  • A Patriotsnál Bill Belichick alatt 24 alkalommal kezdett újonc a nyitónapon, köztük öt jelenlegi játékos: Mac Jones (2021), Mike Onwenu (2020), Ja'Whaun Bentley (2018), David Andrews (2015) és Devin McCourty (2010).
  • A Patriots-nak 19 egymást követő szezonban volt olyan újonc szabadügynöke, aki bekerült az 53 fős keretbe a holtszezon végén. Ez a Denverrel holtversenyben a leghosszabb ilyen sorozat az NFL-ben. Két újonc szabadügynök is bekerült a New England 2022-es eredeti 53 fős keretébe a DL DaMarcus Mitchell és a DB Brenden Schooler személyében.
  • Bill Belichick 2022-ben a 23. szezonját kezdi meg a New England Patriots vezetőedzőjeként, amivel Chuck Noll (23 a Pittsburgh-nél) és Steve Owen (23 az N.Y. Giants-nél) rekordját állította be. Ez a negyedik leghosszabb vezetőedzőként eltöltött időszak egy csapatnál az NFL örökranglistáján.
  • Mac Jones a 2021-es újonc szezonját 3801 passzolt yard-dal fejezte be. 105 passzolt yard-ra van szüksége ahhoz, hogy megelőzze Ed "Butch" Songin-t (3905) a 10. helyen, 120 yardra ahhoz, hogy megelőzze Mike Taliaferro-t (320) és 146 yardra ahhoz, hogy Matt Cassel-t (3946), és ezzel a 8. helyre lépjen előre a New England házi passzolt yard listáján.
  • Damien Harris 17 futott touchdown-nal vág neki a 2022-es szezonnak, és még három futott TD-re van szüksége ahhoz, hogy a Patriots 14. játékosa legyen, aki eléri a 20 futó touchdown-t karrierje során. Hat TD-vel már felkerülne a csapat történetének Top 10-es listájára ebben a statisztikában. 
  • Jakobi Meyers három kétpontos kísérletet váltott pontokra eddig, és még egy kétpontosra van szüksége ahhoz, hogy holtversenyben Julian Edelman-nel és Gino Cappelletti-vel tartsa a legtöbb sikeres kétpontos kísérlet rekordját a csapat történetében.
  • Matthew Slater 206 meccsen játszott, ami Julius Adams-szel holtversenyben a harmadik legtöbb a csapat történetében, Tom Brady 285 és Bruce Armstrong 212 meccse mögött. Slater a 15. NFL-szezonját kezdi idén. Ezzel csatlakozik Tom Bradyhez (20), Steve Groganhez (16), Troy Brownhoz (15) és Julius Adamshez (15), akik legalább 15 szezonban játszottak a csapatban.
  • K Nick Folk 50 yard alatti mezőnygólokból sorozatban hiba nélkül 55-öt sikeresen értékesített, ezzel ez a második leghosszabb ilyen sorozat az NFL történetében Ryan Succop 2014-2017 között, a Tennessee színeiben elért 56 zsinórban 50 yardon belüli mezőnygólja mögött. Folk legutóbbi 50 yardon belüli hibája egy 45 yardos mezőnygól-kísérlet volt a 2020-as szezonnyitón, pont a Miami elleni mérkőzésen, szeptember 13-án - így a vasárnapi meccsen beállíthatja, vagy meg is döntheti Succop rekordját.

 

p3

 

Sérülésjelentés

(szeptember 7.)

A Patriots-nál nincs edzést kihagyó a listán.

Limitáltan edzett : WR Jakobi Meyers (térd), WR Ty Montgomery (térd), OT Isaiah Wynn (hát)

 

A Dolphins-nál sincs edzést kihagyó listázva.

Limitáltan edzett : 11 játékos, köztük T Terron Armstead, RB Chase Edmonds, RB Myles Gaskin, LB Melvin Ingram, S Eric Rowe, WR Jaylen Waddle.

 

 

 

GO PATS!

 

 

forrás és fotók: patriots.com

Hozzászólás

Az első éles teszt lesz a sok szempontból tök új csapatunknak. Ki kell szurkolnunk a győzelmet! 

GOOO PATS!!!

Ne legyen fumble és rendben leszünk, remélem :)

A mai meccsre az aktív roster-re hozta a stáb a gyakorlócsapatból WR Lil'Jordan Humphrey-t, és LB Harvey Langi-t.

 

Ennyire tanácstalan még egyetlen szezonkezdetkor sem voltam. Fogalmam sincs, hogy per pillanat mire képes a csapatunk. De reménykedek, hogy többet, mint amit eddig láttam! GO PATS!

Igen, de nagyon izgalmas lesz a szezon szerintem, éppen ezért. Eleve úgy állok a szezonhoz, hogy a rájátszás már remek eredmény lenne egy ilyen mértékben megújult csapattól. Lesz szurkolni való minden meccsen, most aztán nincs "kötelező" győzelem.

Hát bizony, nagy változásokat kell lekezelnie a csapatnak. Én már azzal teljesen elégedett leszek, ha látható fejlődést lesz képes a csapat produkálni és a hibákon folyamatosan tudnak javítani - még ha csak kicsit, akkor is.

Nekem idén nincs semmilyen elvárásom a fentieken felül, ez a tanulás/gyakorlás/fejlesztés éve lesz, csak lehessen látni a haladást.

GOOO PATS!!!

   Bár vereségre számítok a mai mérkőzésen, azért valószínűleg ott leszek a chat oldalon. Kíváncsi vagyok a spontán reakciókra, a hirtelen véleményekre.