Beharangozó 2.hét : Patriots @ Steelers

Kép
epstee

     A New England Patriots a második héten is idegenben lép pályára, a Pittsburgh Steelers ellen játszik az újonnan átnevezett Acrisure Stadium-ban. A mérkőzés magyar idő szerint vasárnap este 19:00 órakor kezdődik.

 

 

     A múlt héten a Patriots sajnos lényegében folytatta az előszezonban mutatott teljesítményét. Összességében jobban nézett ki az offense azért, de eléggé hatékony nem tudott lenni. Tulajdonképpen a kevesebb hibával nyert a Miami, mert a Pats védelem jól kordában tudta tartani a támadókat, de az offense 4 labdavesztését nem tudta kompenzálni. Hill jól mutatkozott be Floridában (8/12, 94 yard), de tudjuk, hogy mennyivel többet is tud ennél, úgyhogy összességében jól limitálta őt a Pats védelme. A két irányító hasonló számokat hozott, de mivel a Pats végig hátrányban játszott, jobban rá volt kényszerítve a passzjátékra, ami hibákat eredményezett. Mac Jones első drive-jában szépen haladtunk, de TD helyett INT-tel végződött, onnantól kezdve pedig akadozott a támadójáték. Ennek ellenére a támadófal jobb volt, mint amilyennek látszott, az újonc Cole Strange kiváló volt pass protection-ban, nem engedett nyomást, de a futásblokkolásán még lesz mit dolgozni, de a többiek is jó értékeléseket kaptak.

     A Steelers egy parázs meccset játszott a tavalyi Super Bowl vesztese ellen. A Bengals offense közepesen indiszponáltan játszott, Burrow szokása szerint sokáig tartogatta a labdát, és nyelte be a sack-eket. A Pittsburgh defense-nek nagy napja volt, rengeteg nyomást generáltak, a védőfal terrorizálta a LOS környékét, és a secondary is jól dolgozott : Minkah Fitzpatrick-nek elképesztő napja volt, 14 tackle mellett szerzett egy INT-et, egy TD-t, és blokkolt egy extrapontot is. A védelme öt labdát szerzett a Steelersnek összesen, ennek ellenére éppen hogy meg tudták nyerni a meccset, tekintve, hogy az offense-ük lényegében borzalmas volt. Trubisky többnyire körülményes és pontatlan volt, nem játszott nagyon rosszul, de semmi extrát nem mutatott (21/38, 194 yard), nehezen haladtak előre - kivéve a hosszabbítás döntő drive-ját, ahol a győztes mezőnygólt egy 25 és egy 26 yard-os passzal alapozta meg. Lényegében a védelme nyerte meg azért a meccset a vasasoknak. Megsérült T.J Watt és a futó Najee Harris is a meccsen, előbbi biztosan nem lép pályára vasárnap, utóbbi kérdéses egyelőre.

    Várhatóan a védelmek nagy napját fogjuk látni vasárnap, sok punt-tal, a támadójáték szerelmeseinek nem sok babér fog teremni. Jó eséllyel (ismét) az fog dönteni, hogy melyik offense hibázik kevesebbet, ki tudja jobban megvédeni az irányítóját, vagy haladni a földön a várhatóan jól muzsikáló védelmek ellen. Ez a Steelers védelem ligaszinten is kiváló, nehéz dolog lesz feltörnie a Pats támadóinak. De ugyanez igaz fordítva is, jó ez a bostoni védelem, a múlt heti meccsen egyszerűen nem jöttek össze az igazán nagy játékok, Bryant lényegében INT-től ütötte el McCourty-t, és több hasonló, centiken múló turnover-t érő megmozdulásuk is volt.

   

 

p4

 

 

 

A két csapat statisztikája

 

stats

 

p5

 


Mi várható a mérkőzésen?

 

Amikor a Patriots fut
     A Patriots futójátéka a Miami ellen a mérkőzés elején még pozitív életjeleket mutatott. Damien Harris és kisebb mértékben Rhamondre Stevenson az első két drive-ban megvillantotta a tudását, de onnantól kezdve úgy tűnt, hogy valamit változtattak a Dolhins-nál, és a futások rendre elakadtak. Összességében a New England 22 futásból mindössze 78 yardot ért el, ami nem túl combos 3,5 yardos átlagot jelent. A legtöbbet Harris hozta ki magából, aki kilenc futásból 48 yardot tett meg, és 5,3 yardos átlagot ért el. 
     Most még nehezebb lesz a feladat, hiszen a Patriots Pittsburgh-be látogat, ahol a Steelers a liga egyik legjobb védőfalával rendelkezik. Tyson Alualu a center középen, mellette két oldalt Larry Ogunjobi és Cameron Heyward áll, mind kefejezetten jók abban, hogy megnehezítsék az ellenfél futójátékosainak az életét. A múlt vasárnapi meccsen Joe Mixon 82 yardot futott a Steelers ellen, de ehhez 27 futásra volt szüksége, ami alig több mint 3 yard-os átlagot jelent. A Bengals földön szerzett yard-jainak nagy része Joe Burrow megiramodásaiból származott (47 yard).
     Ezek alapján várhatóan a Patriots sem fog tudni igazán haladni a földön. A Dolphins ellen a labdaeladások miatt sem tudta a Pats ritmusban tartani a futójátékát. Ez ellen a védelem ellen a Pats-nek nem lesz könnyű dolga Pittsburgh-ben.
     Előny: Steelers

 

 

Amikor a Patriots passzol
     Az első meccs alapján van mit rendbe hozni a Patriots támadósorának háza táján. Mac Jones nem volt eléggé éles Miami-ban, de nem is kapott sok segítséget a támadófalától. Többször is meg tudta zavarni a Dolphins pass rush-a, az egyik ilyen egy strip sack-et és abból touchdown-t is eredményezett a delfineknek. Úgy tűnt, hogy a problémák leginkább a kommunikációval voltak kapcsolatosak, így ennek gyakorlásával legalább van némi remény a javulásra. 
    Sajnos egy pittsburgh-i kirándulás, ahol egy olyan Steelers védelemmel kell megküzdeni, amely az elmúlt években rendszeresen meccsben tartotta a csapatát, nem éppen a legjobb hely arra, hogy minden problémát kijavítsanak. A Patriots-nak óriási könnyebbséget jelenthet, hogy az NFL Év Védőjátékos cím birtokosa, T.J. Watt a jelentések szerint mellizomszakadása miatt nem léphet pályára. Watt 22,5 sack-kel vezette a ligát 2021-ben, és megkeserítette az idei első meccsen Joe Burrow életét is, mielőtt sérüléssel távozott a pályáról. Ugyanakkor a Steelers-nél továbbra is ott van Alex Highsmith, aki három sack-et szerzett a nyitómeccsen, csapatként pedig a Pittsburgh összesen hétszer sack-elte Burrow-t. 
     Ahkello Witherspoon és Cameron Sutton a két kezdő corner, mellettük a kiváló safety páros Minkah Fitzpatrick és Terrell Edmunds védekezik a pálya hátsó részén. A Steelers-nek tehát finoman szólva is félelmetes a secondary-je. De minden elöl kezdődik a snap-nél, a Patriots blokkolásának jobbnak kell lennie a passzokhoz is, és akkor lesz lehetősége a csapatnak haladni a levegőben is.
     Előny: Steelers

 


Amikor a Steelers fut
     A Patriots-nak kevés igazán jól működő részegysége volt a nyitómeccsen, de ha valami, a futás elleni védelme az volt. A nagyfiúknak elöl a falban nem is igazán volt szükségük extra besegítésre hogy megfékezzék a Dolphins játékát a földön : 17 futáson és összesen 41 yard-on tartották Chase Edmunds-ot és Raheem Mostert-et, igazán hatékonyan korlátozva mindkettőjüket a délután folyamán. Lawrence Guy, Davon Godchaux, Deatrich Wise és Christian Barmore is jól játszott a futás ellen, így Ja'Whaun Bentley és linbacker társai könnyedén kitölthették a réseket ha szükség volt rá.
    A Pittsburgh kiváló másodéves futója, Najee Harris kénytelen volt idő előtt elhagyni a nyitómeccset, miután súlyosbodott a lábsérülése, amellyel a nyár nagy részében küszködött. Najee-t 10 labdacipelésre és 23 yard-ra korlátozta a Bengals védelme, mielőtt távozott, és még Chase Claypool védő is bevetésre került a futószekcióba, hat futásból 36 yard-ot gyűjtött. Jaylen Warren és Benny Snell a két cserefutó Harris mögött, és Mike Tomlin-nak szüksége lehet az egyikükre, ha Harris nem tudja vállalni a játékot vasárnap. A Steelers támadófala szintén gondokkal küszködik, nem tudja a megfelelő támogatást biztosítani a futásokhoz, jó lenne, ha a Patrots kordában tudná tartani a Pittsburgh földön megtett yard-jainak a számát, és erre minden esélye meg is van.
     Előny: Patriots

 

 

p3

 

 

Amikor a Steelers passzol
     2004 óta először fordul elő, hogy a Steelers Ben Roethlisberger irányító nélkül játssza a hazai nyitómeccsét. Helyére Mitch Trubisky érkezett - legalábbis addig, amíg az edzői stáb szerint az újonc Kenny Pickett még nem áll készen a feladatra. Addig is a Bears egykori első körösére bízzák a Steelers támadásainak irányítását, és ezek az első hét alapján nem sokban különböznek az elmúlt szezontól. Trubisky nagyrészt jól irányította a játékot és elkerülte a nagyobb hibákat, de képtelen volt a labdát folyamatosan a playmaker játékosokhoz, Claypool-hoz, Diontae Johnson-hoz és az újonc George Pickens-hez juttatni. A tight end-eket, Pat Freiermuth-ot és Zach Gentry-t egészen hatékonyan tudta használni, különösen a hosszabbításban a győztes drive során.
    Mégis, mindezek ellenére, ez egy eléggé lekorlátozott támadójáték volt, amelynek a passzvédelemmel kapcsolatban is sorozatosan problémái voltak. A Patriots védelmének ezért képesnek kellene lennie arra, hogy megfékezze a Pittsburgh támadójátékát. Jonathan Jones-t valószínűleg sokszor fogjuk látni Johnson-nal szemben felállva, aki az elmúlt szezonokban az egyik legveszélyesebb slot receiver-ré nőtte ki magát a ligában. Ráadásul Trubisky is képes arra, hogy hatékonyan használja a futóképességét, ezért a Patriots linebacker-einek számolniuk kell majd ezzel a lehetőséggel is vasárnap. Összességében a Pats front7-nek és a secondary-nak is képesnek kellene lennie arra, hogy dominálja az ellenfelet, és kevés ponton tartsa a támadókat - feltéve, hogy nem ajándékoz nekik ingyen labdákat...
     Előny: Patriots

 

Speciális csapatok
     Ez az összevetés a két csapat között tulajdonképpen eléggé kiegyenlített, mivel mindkét félnek erős a rúgójátéka, és jó a coverage-e is. A Pittsburgh-nél Chris Boswell a rúgó és Pressley Harvin a punter, míg a Patriots Nick Folk-kal és Jake Bailey-vel áll fel. Mind a négyen jól teljesítettek a nyitómeccsen, az egyetlen hiba az volt, amikor Boswell a hosszabbításban egy 55 yard-os mezőnygól kísérletnél telibe verte a kapufát - de később, szerencséjére volt lehetősége helyrehozni  a hibáját, amikor a hajrában egy 53 yard-os field goal-lal megnyerte a meccset a Steelers-nek. Harvin-nak is sok dolga volt a meccsen, nyolcszor punt-olt Cincinnati-ben, és a coverage csapat is kiválóan dolgozott, összesen csak 31 yardot engedélyezett a Bengals-nak a visszahordásokból. 
     Egyik fél sem tudott sokat javulni a return játékban: a Patriotsnál Myles Bryant (punt-oknál) és Ty Montgomery (kick-eknél) látta el ezeket a feladatokat, míg a Steelers-nél a korábbi patrióta Gunner Olszewski vitte mindkettőt. Egyik csapat visszahordóinak sem sikerült látványos játékot hozniuk a nyitómeccsen, de a hibákat is elkerülték.
     Előny: Patriots

 

p1

 

 

Érdekességek

  • Ez lesz a harmadik alkalom a Bill Belichick érában, hogy a Patriots két egymást követő idegenbeli mérkőzéssel kezdi a szezont: ilyen évad volt a 2003-as és a 2014-es.
  • A csapat történetében ez lesz a második alkalom, hogy a Patriots első két ellenfele a Dolphins és a Steelers, 2019-ben a Patriots otthon kezdte az évet a Steelers ellen, majd a Dolphins-hoz utazott.
  • A Patriots és a Steelers először találkozik egymással a 2019-es szezonnyitó óta, akkor a Patriots 33-3-ra nyert a Gillette Stadionban egy Sunday Night Football mérkőzésen. A Patriots először játszik Pittsburgh-ben azóta, hogy 2018. december 16-án 17-10-es vereséget szenvedett, ami a csapat utolsó veresége volt az évben a Super Bowl LIII bajnoki címhez vezető úton.
  •  Az elmúlt hat alapszakaszbeli mérkőzésen a Patriots győzelmi mutatója 5-1 a Steelers ellen.
  • Az e heti összecsapás összességében a 34. találkozó lesz a két csapat között. A Pittsburgh 15-13-ra vezet az alapszakaszban, míg a New England 4-1-re vezet a rájátszás mérkőzéseken.
  • A csapatok a 2001-es, a 2004-es és a 2016-os rájátszás során játszottak egymással, mind a háromszor az AFC döntőben, ezeket a Patriots mind megnyerte, és mindegyik év Super Bowl-címmel is végződött. A csapatok az 1996-os és 1997-es divisional körben találkoztak még. Előbbi évben a Patriots 28-3-ra legyőzte a Pittsburgh-öt a Foxboro Stadionban, majd bejutott a Super Bowl XXXI.-be, ahol a Green Bay-től szenvedett vereséget, míg az utóbbi mérkőzésen a Pittsburgh a következő évben 7-6-ra verte, és ejtette ki a playoff-ból a New England-et a Three Rivers Stadionban.
  • A Patriots 8-11-re áll a Pittsburgh elleni idegenbeli mérkőzéseken az alapszakaszban, ebből 4-3 a mérlege a Steelers mostani (eddig Heinz Field, most Acrisure Stadium nevű) stadionjában. A Patriots 2-0-ra áll a Pittsburgh ellen az idegenbeli rájátszás meccseken, két AFC-bajnoki győzelemmel.
  • Korábbi Patriots játékos a Steelers-nél Montravius Adams és DeMarvin Leal, valamint a tavaly még nálunk játszó Gunner Olszewski, illetve a Pittsburgh védelmi stábjában dolgozik most Brian Flores. A Patriots-nál Brian Hoyer irányító 2012-ben a Steelers-nél játszott.
  • Az e heti Pittsburgh elleni mérkőzés lesz a Robert Kraft éra 500. mérkőzése. Ő a legsikeresebb tulajdonos, mióta 1994-ben megvásárolta a csapatot a Super Bowl-győzelmek (6), az összes győzelem (341), a divíziós címek (19), a győzelmi arány (.683), a playoff-győzelmek (33) és a playoff-szezonok (22) tekintetében is.
  • Mac Jones irányító 213 yardot passzolt a Miami elleni szezonnyitón, amivel a Patriots örökranglistáján a 8. helyre lépett előre 4.014 passzolt yarddal, és 263 passzolt yardra van szüksége ahhoz, hogy Hugh Millen (4.276) mellett a 7. helyre lépjen előre.
  • Matthew Judon LB egyike annak az öt NFL-játékosnak, akik 2018 óta legalább 90 irányító siettetéssel rendelkeznek. Judon a harmadik helyen áll T.J. Watt és Aaron Donald mögött.
  • Judon a Miami elleni szezonnyitón karriercsúcsot jelentő négy QB hit-et ért el.
  • A DB Devin McCourty a baltimore-i Marcus Peters-szel holtversenyben a legtöbb interceptiont tartja az aktív játékosok között 31 pick-kel, mögöttük még Harrison Smith (Minnesota) az egyetlen aktív játékos, akinek legalább 30 interception-je van.
  • McCourty jelenleg Tedy Bruschi-val holtversenyben a 9. helyen áll a csapat történetében 189 lejátszott alapszakasz meccsel, és a héten a Pittsburgh ellen megelőzheti Bruschi-t, hogy egyedüli birtokosa legyen a 9. helynek az örökranglistán.
  • Nick Folk 55 darab 50 yard alatti mezőnygólt értékesített zsinórban, ami a második leghosszabb sorozat az NFL történetében Ryan Succop 2014 és 2017 között, a Tennessee színeiben elért 56 ilyen mezőnygólja mögött, úgyhogy egy sikeressel beéri, még eggyel megdönti a rekordot. Folk legutóbbi 50 yardon belüli hibája egy 45 yardos mezőnygól-kísérlet volt a 2020. szeptember 13-ai Miami elleni szezonnyitón.

 

 

 

Sérülésjelentés

(szeptember 14.)

Patriots :

Nem edzett : LB Ja'Whaun Bentley (lábujj)

Korlátozottan edzett : S Joshuah Bledsoe (ágyék), S Adrian Phillips (borda), RB Pierre Strong Jr. (váll), CB Shaun Wade (boka)

Teljes edzésmunkát végzett : QB Mac Jones

 

Steelers :

Nem edzett : LB T.J. Watt (mellizom)

Korlátozottan edzett : RB Najee Harris (lábfej), CB Levi Wallace (boka), OL Mason Cole (boka)

Teljes edzésmunkát végzet : LB Rob Spillane (szem)

 

 

p2

 

 

 

GO PATS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

 

 

forrás és fotók : patriots.com

Hozzászólás

Reméljük, hogy az offense hamarosan megtalálja a saját hangját és  elkezd jobban muzsikálni. Mundjuk ehhez jo edzök is kellenének.

A múlt heti meccsen minden a Delfineknek pattant ami a szerencsén kicsit is múlott. Talán nem lesz még egy ilyen  egymás után. A vasasok meg a +5 turnover mutatóval is épphogy nyertek, így Én bizakodó vagyok. Ez a kommunikációs probléma azért aggaszt, mert rámehet még pár meccs. Nem hiszem, hogy varázsütésre megszűnne a dolog.

(A benyelt sack számok mindkét csapatnál túl nagyok egy meccsre. Nem a tavalyi egész év maradt bent véletlenül a táblázatkészítésnél?)

MJ gyomorrontás miatt kihagyta a csütörtöki edzést. 

Ja, meg a hátát is röntgenezték, de elvileg az rendben van.

Érdekesség, hogy több helyen azt olvastam, hogy tulajdonképpen mindent elvettek MJ-tól, amiben jó, vagy ami kellene ahhoz, hogy maradandót alkosson. Konkrétan azt írták, hogy "a tavalyi év legjobb újonc irányítója ennél többet érdemel". Leginkább a play-ek faék egyszerűségét ekézik, mert ezzel elvették a lehetőséget a "áthívásokra" , amit tavaly MJ nagy előnyeként (jól olvassa a védelmeket) emlegettek, és persze a védelmeknek sem kell túl sokat gondolkodni rajtuk. Ezzel együtt természetesen az elkapók sem segítik a munkáját túlzottan. Meglátjuk mi lesz, MJ nyilván (legalábbis úgy néz ki )nem egy Mahomes, nem korszakos zseni, csak egy "jó" irányító lehetne (szerintem), szóval kellene neki támogatás, hogy alkotni tudjon, de egyelőre ezt nem kapja meg. 

MJ-nek nem kell ezen aggódnia. Csak annyit kell mondania magában, hogy “in bill we trust” de azt folyamatosan.(Hiszen tudjuk, hogy mindenre ez a megoldás)  Aztán majd egyik nap úgy kel fel, hogy minden fasza. :D:D:D:D

Szerintem egyelőre hagyjuk békén MJ-t. A delfinek ellen „~1,5” hibát követett el, felült Parker 50/50-es dumájának, de utána gyakorlatilag feléje se nézett. A FB ret. TD-nél nemcsak a fal hibázott nagyot, hanem kicsit Ő is, mert rosszul olvasta a védelmet (2 támadó kontra 3 védő, bár a 3. „elbújt” egy kicsit :)). Amennyiben a sérülése/gyomorrontása nem akadályozza, jobb lesz a Steelers ellen, mert többet tud arról, hogy kire, mennyire számíthat. Beleértve saját magát és az edzőket is.