Beharangozó 7. hét : Bears @ Patriots

Kép
bapw7

       A hetedik héten a Chicago Bears csapata látogat a Gillette Stadiumba. A találkozó a forduló utolsó mérkőzése lesz, a Monday Night Football keretei között méri össze erejét a két csapat, magyar idő szerint október 25-én, kedden, hajnali 2:15 órai kezdettel.

 

      Ismét egy kitűnő mérkőzésen van túl a csapat. A múlt heti gyengécske Lions után egy erősebbnek ígérkező Browns volt vasárnap az ellenfél, amely védelme ugyan valamelyest jobban működött, de a támadósora a clevelandieknek is több sebből vérzett. 
      A Pats védelme tökéletesen hajtotta végre a gameplant. Elvenni a Browns amúgy kiváló futását, és Brissett kezébe adni a labdát, verjen meg minket a levegőben. Amellett, hogy a futást összességében jól sikerült limitálni, 18 futásból csak 70 yardot termeltek (3,9es átlag) TD nélkül, ami az ő szintjükön borzasztó kevés, emellett pedig még a coverage és a passrush is működött annyira, hogy Brissett is folyamatosan nyomás alatt játszott, és az elkapói is csak ritkán tudtak eléggé elszakadni. Brissett 266 yardot passzolt 1 TD és 2 INT mellett, ezzel csak 54.5 lett az irányítómutatója. A védelem többször meg tudta zavarni, de tegyük hozzá, hogy hátrányból kellett játszania a Clevelandnek, ezért rákényszerültek a futás feladására, és a több passzolásra.

w7p1

      A támadósorunk is parádésan játszott. A Browns védelmi gameplanje kb. hasonló lehetett, a futás elvétele, és a harmadik számú irányító passzoltatása és hibákra kényszerítése. Előbbi feladatot nagyjából megoldották, 29 próbálkozásból 98 yardot haladtunk a földön (3,4-es átlag, igaz, ebben három futott touchdown is volt), utóbbi viszont kevéssé sikerült : Bailey Zappe karriernapot tartott, 309 yardot passzolt két TD-vel, 118,4-es irányítómutatóval. A stábnak - főleg Matty P-nek - és a hívásoknak is köszönhetően szinte mindig talált szabad elkapót, akik a kevésbé pontos passzokat is összeszedték.
      Érdemes még megjegyezni a spec team teljesítményét is, ismét visszaszerezték a labdát egy elejtett punt után, ami fontos momentumnak is bizonyult a mérkőzésen, Jake Bailey 4-ből 3 puntot küldött a 20 yardoson belülre 41 yardos átlaggal, Marcus Jones pedig 3 puntot és 2 kicket hordott vissza 12 és 20 yardos átlaggal. Ugyan Nick Folk megszakította hihetetlen sorozatát, és elhibázott egy field goalt 45 yardról, de berúgott egy másikat és mint az öt extra pontot.

 

      A Chicago Bearsnek nem megy jól idén (sem). Justin Fields, a másodéves irányító nem igazán teljesít jól, és a csapat sem jó körülötte. A futójáték még úgy-ahogy megy, a második legtöbbet futnak átlagosan a ligában meccsenként 171 yarddal (közvetlenül a Cleveland Browns után...), de ez sokkal inkább köszönhető annak, hogy Fieldset nem is igen merik passzoltatni (a csapat 2. legtöbb futott yardjával is Fields rendelkezik). Justin Fields a szezon eddigi részében 55%-os pontossággal passzolt 145 yardot átlagban, összesen 4 TD és 5 INT jött ki ebből, emellett benyelt már 23 sacket is. Ezen túl érdemes megemlíteni, hogy nyomás alatt aztán tényleg rossz, a passzpontossága 32% alá esik ilyen esetekben. A Bears utolsó a ligában passzolásban, második futásban, és utolsó előtti a szerzett pontokban.
      Ezek alapján nem nagyon kell most sem feltalálni a spanyolviaszt. Ölni a futást, hagyni Fieldset passzolni, kiegészítve azzal, hogy figyelni kell rá, hogy - Brissettel ellentétben - az amúgy elég atletikus irányító ne nagyon szaladgáljon a zseben kívül. A védelmüket pedig hasonló taktikával kell szétszedni, ahogy az elmúlt két meccsen láthattuk, futni ha könnyű a box a támadófal előtt, és passzolni, ha betömörülnek a futás ellen. Ha elkerüljük az egyéni hibákat, mérsékelni tudjuk a beszedett büntetések számát, és jól adagoljuk a play action játékokat, akkor ez a Bears nem okozhat gondot a mostani formában lévő Patriotsnak, főleg nem hazai pályán. Alábecsülni nyilván nem szabad őket, az eddigi gyengébb teljesítményük ellenére is képesek lehetnek meglepni bárkit - ahogy ezt láttuk az utóbbi hetekben akár a Falconstól, akár a Texanstól, amelyek szintén nem tartoznak a liga krémjéhez, és mégis sokkal esélyesebb ellenfeleket győztek le. Azért remélem, hogy mi fogjuk meglepni őket valamivel...

 

w7p6

 

 

A két csapat statisztikája

w7s

 

w7p3

 

 

 

Mi várható a mérkőzésen?

 

Amikor a Patriots fut

      A Patriotsnak ezen a héten egy gyenge futásvédelemmel kell szembenéznie. Ismerős ez valahonnan? Mintha mostanában lett volna ilyen : a Cleveland futásvédelme a 28. ( 138 yard/meccs) és 30. (5,3 yard/futás) volt a ligában, a Bearsé pedig a 29. helyen áll a meccsenként átlagosan engedett 163 yarddal, és 24. a kísérletenkénti 4,8 yarddal (és akkor a Lions futásvédelmére már vissza se térjünk). 

      Rhamondre Stevenson ugyan csak 76 yardot futott és a Pats átlaga is csak 3,4 yard lett a Browns ellen, de Runmondre (bocs) Rhamondre két TD-t is futott (plusz Thornton is egyet). A Bears frontja talán még a Brownsénál is rosszabb egy kicsit, igazán kiváló játékos talán csak Roquan Smith linebacker, aki nagyon robbanékony, jól védekezi le a lyukakat, de kissé alulméretezett, a Pats fala remélhetőleg könnyedén eltakarítja majd az útból. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a Bears több jól futó csapattal is találkozott (Packers, Giants, 49ers), többek között ezért is elég rosszak a statisztikáik.

       A hírek szerint Damien Harris teljes értékű edzésmunkát végzett már a héten, remélhetőleg túl van a combhajlító sérülésén, nagy szükségünk lenne rá az erőfutásoknál, és Stevenson tehermentesítésében, akinek a Cleveland elleni 33 futásból 19-et kellett magára vállalnia, míg Kevin Harris három, Pierre Strong pedig egy futással segített be (plusz Zappenek és Thorntonnak volt 3-3 futása). Harris nagy segítség lesz, ha teljesen egészségesen tud pályára lépni, így ennek a futóegységnek nem kellene hogy gondot okozzon a Bears futásvédelmének szétkapása.

          Előny: Patriots

 

w7p5

 

Amikor a Patriots passzol

       A Bears védelmének nem volt az idei évben sok sikerélménye, de ha van csapatrész ami jól teljesít, akkor az a Macik secondaryje. A Chicago passzvédelme a 4. a ligában, mindössze 178,7 yardot engednek meccsenként átlagosan a levegőben. Ugyanekkor a 6,5 yardosnál hosszabb passzok esetén csak 11.-ek, ami azt jelzi, hogy az ellenfelek is szívesebben futnak a labdával a Bears lyukas front7-je ellen.

      A safety Eddie Jackson kiemelkedik a Bearsnél, három interceptionnal vezeti a csapat statisztikáját, de más nagyobb név nemigen van ebben a védelemben, a veterán puss rusher Robert Quinn is csak 1,5 sacket szerzett eddig, a Bearsnek pedig összesen van 11 zsákolása az idei szezonban. A Bears a szezonnyitón egy monszunesővel tarkított meccsen tudta csak legyőzni a San Franciscót, azóta pedig csak a nem túl veretes Texanst tudta legyőzni, a múlt héten pedig még úgy is kikaptak a Washingtontól, hogy Carson Wentz törött gyűrűsujjal irányított a mérkőzésen.

         Mac Jones sérülése hétről hétre javult, és jó esély van rá, hogy játszani fog kedden, de ha mégsem, akkor megint Bailey Zappera fog várni a feladat, hogy kivezesse a gyepre a csapatot. Várhatóan a Pats a teljes fegyverzetét fel tudja vonultatni elkapó oldalon Nelson Agholor kivételével, ott lesz a pályán a múlt héten jól teljesítő két tight end, a parádésan bemutatkozó újonc speedster Tyquan Thornton, a legmegbízhatóbb célpont Jakobi Meyers és a múlt héten is egy elképesztő labdát is lehúzó DeVante Parker. Akár MJ, akár Zappe fog a center mögött állni, mindkettő szét fogja szedni ezt a védelmet, ha a támadófal meg tudja őt védeni.

          Előny: Patriots

 

 

 

Amikor a Bears fut

      A Chicagó támadói összességében nem alkottak  idén még túl sok maradandót, de ez, a Brownshoz hasonlóan nem igaz konkrétan a futójátékra. A David Montgomery és Khalil Herbert alkotta futóduó nagyszerűen teljesít, testvériesen osztoztak meg a futókísérleteken (62 illetve 63), előbbi 4,0 utóbbi 5,2-es átlaggal futott, 246 illetve 402 yardot. Ehhez jön hozzá Fields lábon megtett 282 yardja, szintén 5,2-es átlaggal. Mindösszesen 170,8 yardot termel a Bears meccsenként átlagban, ezzel a második helyen vannak a ligában.

      Ez alapján nem nagyon várható más, mint hogy a Pats jó alaposan megtömi majd a boxot a nem egyértelmű passz szituációknál, rákényszerítve Fieldset hogy verjen meg minket a levegőben ha tud. A múlt héten Lawrence Guy és Christian Barmore sérülése ellenére is a szezon egyik legerősebb teljesítményével rukkolt elő a védőfal, sikerült Clevelandban 12 futásból mindössze 56 yardon tartani Nick Chubbot. Kiemelkedően teljesített Davon Godchaux és Carl Davis is. valamint gyakran tight end pozícióban, hatodik falemberként állt fel Marcus Cannon is. Fontos lesz jobban lezárni a széleket, hogy Fields se tudjon meglódulni.

       Amíg teheti, a Bears meg fogja próbálni letolni a futást a torkunkon, az nem vitás, ezért is lenne természetesen fontos, hogy ne nekünk, hanem nekik kelljen hátrányból játszaniuk. Az biztos, hogy a front7 igen komoly tesztnek lesz alávetve kedd hajnalban, de muszáj lesz állniuk a sarat, és korlátozni a Macik futásait.

          Előny: Bears

 

w7p2

   

Amikor a Bears passzol

      Kénytelen sokat is futni a Chicago, mert Matt Eberflus vezetőedzőnek még mindig nem sikerült kimódolnia, hogyan védje meg hatékonyan másodéves irányítóját. A szezon első hat meccséből csak egyszer sikerült 25-nél több passzkísérletet elengednie Fieldsnek, miközben küzd a zsebben a nyomással, mint malac a jégen. Fields a liga kezdő irányítói közül az utolsó helyen van passzolásban, miközben csak 115 passzkísérletet engedett el, 23-szor zsákiolták is, ami azt jelenti, hogy a passzai ötödében a földbe döngölik, ami megdöbbentő szám, ezzel természetesen a legrosszabb a ligában.

       Kedvenc célpontja Darnell Mooney, aki 17 elkapásból 241 yarddal vezeti a Bears elkapóit (6 meccsen!), rajta kívül csak a tight end Cole Kmetnek és a futó Montgomerynek van két számjegyű elkapása (10-10). Hat meccs alatt 4 elkapott TD - hát ez nem a legveszélyesebb alakulat a levegőben. A Pats secondarynak nem szabadna, hogy komoly gondot okozzon ez az egység, kevés esély látszik arra, hogy Fields képes lesz folyamatosan mozgatni a láncokat a passzjátékkal. Tekintve, hogy a Bears átlagban 122 yardot szerez a levegőben mérkőzésenként, amely számmal tökutolsók a ligában, ez talán nem túl bátor kijelentés.

      Előny: Patriots

 

 

 

Speciális csapatok

        Nick Folk leereszkedett közénk a földre. Ő is ember, aki hibázik, a Browns ellen elrontott 45 yardos mezőnygóllal megszakította fantasztikus sorozatát. Természetesen ettől függetlenül továbbra is a spec team egyik legfontosabb és legmegbízhatóbb tagja. A chicagói kicker, Cairo Santos is igen jól teljesít, 7/7 field goaloknál, amelyekből hármat is 50 yardnál messzebbről lőtt be, igaz két extrapontot is kihagyott már. A punterük, Trendton Gill is kiválóan teljesít, két touchback mellett hét rúgását is a 20 yardoson belülre küldte. A Pats puntere, Jake Bailey hektikusan teljesített a szezonban, de egyre jobb, kezd belelendülni a játékba, a múlt héten a Cleveland ellen négy puntból háromszor is a 20ason belülre szorította a Brownst.
      A visszahordás ellen közepeset hozott az elmúlt héten a csapat, a clevelandi Chester Rodgers háromszor is a 25 yardoson túlra vitte vissza a labdát, igaz, a Lions elleni meccs után most is ki tudtak harcolni egy turnovert egy muffed puntból, viszont kis híján benéztek egy onside kicket. A Patsnél Marcus Jones, a Chicagonál Velus Jones a visszahordó többnyire mind kick, mint punt esetén, igazán nagy megiramodása egyiküknek sem volt, de komolyabb hibákat sem vétettek.
      Sajnos az egész szezonra kidőlt Cody Davis, aki alapember volt a speciális egységünkben, ami aggodalomra adhat okot, de biztosak lehetünk benne, hogy a stáb megoldja a hiányát, ez nem lehet akadálya, hogy a Pats összességében jobban teljesítsen a speciális csapatrészek közötti összevetésben.

          Előny: Patriots

 

w7p4

 

 

Érdekességek

  • A kedd hajnali meccs lesz a Pats első főműsoridős mérkőzése a szezonban. Még négy ilyen lesz idén, és a csapat történetében első alkalommal mind a négy egymást követő meccs lesz : a Vikings és a Bills ellen TNF (magyar idő szerint péntek hajnal), majd a Cardinals ellen MNF (kedd hajnal), végül a Raiders elleni SNF (hétfő hajnal).
  • Bill Belichick a múlt héten megnyerte a 324. mérkőzését vezetőedzőként a Cleveland otthonában, és ezzel George Halas mellett a második helyen áll az NFL örökranglistáján. Halas egyébként pont a Chicago Bears legendás edzője, a keddi győzelemmel egyedüliként állna a második helyen, már csak 22 győzelemmel lemaradva a Miami Dolphins legendája, Don Shula mögött.
  • Bill Belichick Don Shulával osztozik a dobogó második helyén 257 győzelemmel, ha csak az alapszakaszban szerzett győzelmeket nézzük. Ha nyerünk kedden, akkor 60 győzelemmel lesz lemaradva a csúcstartó Gerge Halas mögött (318).
  • A keddi meccss lesz a 15. találkozó a Patriots és a Bears között, beleértve a Super Bowl XX-et is. A Patriots az utolsó öt találkozót megnyerte, az utolsót 2018. október 21-én  Chicagoban, amikor 38-31-es győzelmet aratott. A Bears mindössze kétszer lépett a Gillette Stadium gyepére, és mindkét mérkőzést el is vesztette, 2006-ban 17-13-ra, 2014-ben pedig 51-23-ra.
  • Az e heti mérkőzés lesz sorozatban a harmadik egymás utáni találkozó október végén : 2014. október 26-án a Gillette Stadiumban és 2018. október 21-én Chicagóban találkozott a két csapat.
  • A Patriots 10-3-ra vezet az alapszakasz meccseken. A két csapat egyetlen playoff összecsapása 1986. január 26-án a Super Bowl XX. volt, amelyet a Chicago nyert meg 46-10-re. A Super Bowl XX. óta a Patriots mérlege 8-1 a Bears ellen.
  • A két csapat közötti egyik legemlékezetesebb mérkőzés 2002-ben volt, amikor a Bears a Soldier Field átalakítása miatt az Illinois-i Egyetem pályáján játszotta hazai mérkőzéseit. A New England a csapat történetének egyik legemlékezetesebb comebackjét produkálta, amikor a harmadik negyed végén 27-6-os hátrányból felállva aratott 33-30-as győzelmet. A mérkőzést Tom Brady David Pattennek dobott 20 yardos touchdown passza döntötte el 21 másodperccel a meccs vége előtt.
  • A New England Patriots korábbi védőjátékosát, Richard Seymourt a Super Bowl LVI előtti este beválasztották a Pro Football Hall of Fame-be, és az Ohio állambeli Cantonban be is iktatták már a 2022-es Hall of Fame Classba. Seymour a Chicago Bears elleni meccs félidejében fogja átvenni a Pro Football Hall of Fame gyűrűjét.
  • Korábbi Patriots játékos a Bearsnél DL Angelo Blackson, WR N'Keal Harry, és DL Mike Pennel Jr., míg az egyetlen Pats játékos, aki megfordult Chicagoban, az QB Brian Hoyer.
  • A Pats védelme az első hat meccsen mindössze két darab futott touchdownt engedett, ráadásul ezek közül egyiket sem futó szerezte. A Baltimore elleni meccsen az irányító Lamar Jackson futott egy hatpontost, míg a Green Bay elleni mérkőzésen az elkapó Christian Watson futott be a célterületünkre. A leghosszabb időszak, amíg nem engedett futott TD-t a védelem nyolc mérkőzés volt, a 2019-es szezonban. Természetesen a Patriots az egyetlen csapat a ligában, amelyik ellen running back még nem szerzett futott touchdownt.
  • Deatrich Wise beállította a karriercsúcsát, eddig 5 sacket szerzett a szezon első 6 meccsén. Az 5 sackes rekordját 2017-ben, újoncként érte még el, idén ezt minden bizonnyal meg fogja dönteni.

 

w7p7

 

 

Sérülésjelentés

(október 20 .)

 

Patriots :

Nem edzett : WR Nelson Agholor (combhajlító)

Korlátozottan edzett : DL Lawrence Guy (váll), TE Jonnu Smith (boka), QB Mac Jones (boka), CB Jonathan Jones (boka), DL Christian Barmore (térd), WR Kendrick Bourne (lábujj), G Mike Onwenu (boka), LB Josh Uche (combhajlító), T Isaiah Wynn (váll)

Teljes edzésmunkát végzett : RB Damien Harris

 

Bears :

Nem edzett : nincs ilyen játékos

Korlátozottan edzett : nincs ilyen játékos

Teljes edzésmunkát végzett : nincs ilyen játékos

 

 

 

 

A meccs esélyese a fogadóirodáknál a  Patriots,  7-8 pont körüli favorit, 

42-43 összpontszám mellett.

 

 

lgp

 

 

 

 

forrás és fotók : patriots.com

Hozzászólás

Valami azt súgja, hogy mindkét irányítónk játszani fog valamennyit (Mármint MJ és Zappe). Tudom, értelmetlennek tűnik :)

Wade (betegség) nem edzett pénteken, Agholor korlátozottan vett részt, csakúgy, mint Mills (betegség). Smith teljes részvétel.

Az roppant érdekes, hogy ilyen esetekben a csapat vagy az edző pikk-pakk a hét elején tol egy official statementet - lásd most Dak -, nálunk ennek nyoma sincs, “szegény” Mac tolja kétnaponta, hogy Ő biza most már játékra kész. Szóval vagy nem az, vagy a csapat sem tudja, mitévő legyen, vagy simán nem nyilatkozunk, amire ugye idén volt már precedens, többször is. Kiderül.

Persze ha volt ilyen és lemaradtam, nem szóltam..

Nem igazán értem a problémádat. Lehet nyilatkozni egy csapatvezetőnek, ha valami biztos, és minek, ha valami nem az. Gyakran előfordul, hogy egy korlátozott játékosnál, és MJ hivatalosan az, csak a bemelegítésnél dől el, hogy aktív lesz-e aznap. (Az Out egy nappal a meccs előtt szokott kiderülni.)

/Doug Kyed: Mac is pushing, team undecided.

Előbbi nyilván be van sz@rva, utóbbi értelemszerűen nem siet.

Cannon neve hogy kerül a Bears fut szekcióba, mint 6.falember?

Ha a 4.legjobb a passz ellen a Chicago, és a 6,5 yard feletti szitukban is 11.legjobb (az ugye nem egy rossz helyezés), és nem tömnék a boxot, akkor hogy szedi szét bármelyik QB könnyedén a védelmüket? Nem a futás fogja szétszedni a light boxokat?

 

Jogos, Cannont simán rossz helyre írtam. 

A 11. helyezéses mondatot én is többször ellenőriztem, mert nem értettem, és most sem értem pontosan, de ha nem fordítottam valamit totálisan félre - ami közel sem kizárt -, akkor ez van a hivatalos preview-ban.

Wynn eltávolított minden Patriotsos instás bejegyzést. Nem zörög a haraszt?

A Bears védőfalembere. J. Jones szerint a Patsnél még mindig tart a labdaleeresztéses művelet, úgy hogy a meccs előtt ellenőrizni fogja a labdákat! Nem tudom, hogy bohóckodik vagy reklámot csinál magának... 

Az NFL.com hírei közé nehéz bekerülni azzal, hogy keményen edzünk, nézzük a videókat és próbálunk javítani a játékunkon.

Bourne nagy valószínűséggel hétfőn out. :(

https://www.nfl.com/news/top-10-early-steals-from-the-2022-nfl-draft-class-round-1-punchline-cole-strange

 

Értékelte a hátsóbb körös draft pickeket Bucky Brooks NFL szakértő. A 10-es listán két Patriots játékos is van, a 4. helyen Bailey Zappe (4. kör, 137. választás), a hatodik helyen pedig Jack Jones (4.kör, 121. választás), valamint külön részt szentel a cikkben Cole Strange-nek (és a McVay reakció helyretételének, aki nem a húzáson nevetett, hanem pont fordítva, magukon, hogy hogyan hihették azt, hogy később is bent lehet), és az ő teljesítményének.

OFF. az NFC Dél-ben elsők lennénk 3-3 mérleggel...nagyon megborult egyik-másik csoport

Collins a játéknapi rosterre került a PS-ből!

UPGRADE: OL B. Murray is up a PS-ből, viszont Gilbert nem. Ez egyelőre azt jelenti, hogy MJ aktív lesz. 

Egyszerűen muszáj nyernünk, hogy lépést tartsunk a csoportunkkal. Brutális! Rosszul néz ki a 4. hely. Go Pats!