Beharangozó 8. hét : Patriots @ Jets

Kép
paj

       A nyolcadik  héten a New England Patriots a Nagy Almába látogat, hogy összemérje erejét a New York Jets csapatával. A találkozóra a MetLife Stadiumban fog sor kerülni, az itteni óraállításnak köszönhetően a szokásosnál egy órával korábban, magyar idő szerint október 30-án vasárnap este 18:00 órai kezdettel.

 

      Egy rendkívül csalódást keltő mérkőzésen vagyunk túl. Nem ez a mérkőzés lett az, ahol Bill Belicheck meghaladta Geroge Halas all time második helyét a győzelmek számában, illetve Don Shulát az alapszakaszbeli győzelmek számában. No, de ami késik, az nem múlik.

      A múlt heti beharangozó alapján szinte minden csapatrészben jobbnak vártuk a Patset. Ennek ellenére szinte minden téren felülmúlt minket a Bears, úgy a pályán, mint a pálya mellett. Minden szakértő azt várta, hogy Bill Belicheck rámegy a Bears egyetlen erősségére, a futásra, és hagyjuk passzolni Fieldset, verjen meg mindkét a levegőben ha tud. Nem volt rá szükség. Nem tudtuk tartani a Chicago futásait, és a passzjátékuk is elég volt ahhoz, hogy folyamatosan mozgassák a láncokat. Ezt megspékelve Fields meneküléseivel, amivel egyszerűen nem tudtunk mit kezdeni, -20 yardos játékokból rendre +16 yardosakat csinált, több harmadik kísérletnél is, ami mentálisan is lefárasztotta a Patriotsot. Emellett a támadók sem tudtak haladni, a futás nem ment, hátrányból pedig kénytelenek voltunk passzolni, ami néhány látványos Zappe bomba mellett a folyamatos nyomás alatt nem ment. Végül a spec team is alulmaradt, több nagyobb visszahordást is engedtek, rendre sokkal jobb mezőnypozíciókból indultak a Macik, és Bailey puntjai sem sikerültek különösebben jól.

      Nem kérdés, múlt héten a pillanatnyilag jobb csapat nyert. Itt az idő, a Jets ellen, kijavítani a hibákat.

 

p1w7

     

      A Jets csapatának játéka az eddigi hat héten folyamatosan javuló tendeciát mutatott (még úgy is, hogy a passzolt yardok folyamatosan csökkennek). Bár Zach Wilson nem játszik jól, mégis tudtak győzelmeket aratni, négy meccses győzelmi szériájuk van (miközben folyamatosan underdogként kezdtek), benne a Miami és a Green Bay elleni győzelemmel. Az utóbbi hetekben úgy nyertek, hogy Wilson egyre kevesebbet passzolt (nyomás alatt lényegében zérus a passzjátéka), és a futójáték mellé a védelem és a speciális egység is fellépett, pontszerzésekkel is.

     Múlt héten a Denver ellen a Jets offense csak nagyítóval volt látható, egy puntgazdag meccsen szereztek összesen 16 pontot. Előtte meg a teljesen széteső Packerst verték meg úgy, hogy támadójáték az első félidőben nyomokban sem volt felfedezhető, aztán erőre kaptak kicsit, és a futójáték hozta nekik a meccset. Az ott villantó első számú futójuk  Breece Hall a múlt héten egész szezonra kidőlt és a héten Corey Davis sem edzett egy térdsérülés miatt, játéka kérdőjeles. Több más sérülés is sújtja a Jetset, de a héten tradeltek James Robinsonért, aki a Jaguars kiváló futója (csak Travis Etienne mellett kevés szerep jutott neki) volt.

       Lehetne mondani - ahogy a Bears vagy a Cleveland ellen -, hogy meg kell fogni a futásukat, és hagyni Wilsont, hogy nyerjen a levegőben. Ez a Browns ellen működött, a Chicago ellen nem. A győzelemhez szükség lenne rá, hogy a támadósor visszatérjen a konzisztensebb játékhoz, a védelem labdákat szerezzen, és a spec team is legalább az átlagot hozza, hogy ne induljon minden támadásunk relatíve hátrányból.

       Reméljük, hogy a csapat visszatalál az egy héttel korábbi formájához, sikerül jól felkészülnünk a Jets ellen, a srácok felszívják magukat a múlt heti megalázó otthoni vereség után, és kettéharapjuk ezt a Jetset éles, agresszív játékkal. Nagy szükség lesz a védelem dominanciájára a ligaszinten gyenge Jets offense ellen, mert anélkül a támadósorunk a kifejezetten jó NY védelemmel bizonyosan meg fog szenvedni. Zárszóként álljon itt a legnagyobb bostoni közhely : In Bill we trust!

 

 

 

A két csapat statisztikája

 

w7stp2w7

 

 

 

 

Mi várható a mérkőzésen?

 

Amikor a Patriots fut

     A Patriot szeretné továbbra is futtatni a labdát, a játékának egyik alapja a jó futójáték, ez pedig most hétvégén komoly kihívást fog kapni a Jets futásvédelmével szemben. A Quinnen Williams, Sheldon Rankins, Solomon Thomas hármas a védőfal közepén az egyik legjobb trió a futások ellen eddig, a Jets mindössze 105,3 yardot enged átlagosan meccsenként, amivel a 11.-ek a ligában, és csak 3,9 yardot átlagoltak ellenük az ellenfeleik, ezzel pedig a 3. helyen állnak. A Jets linebacker sorában kiváló veterán mellett tehetséges újoncok vannak, és a defensive endek is nagyon jól teljesítenek a futások ellen.

      Ez a front7 nagyon meg fogja keseríteni a Patriots életét, amely támadófala az utóbbi két meccsen megszenvedett a ligaszinten gyengének számító futásvédelmek ellen is. A szezon elején még jól ment a Harris-Stevenson duónak, de az elmúlt két héten már nem nagyon tudott dominálni a földön a Pats futószekciója, igaz, ebben Harris sérülése, és Stevenson rendkívül sok snapja is belejátszott. Talán a legnagyobb veszteség, hogy David Andrews a fal közepén feltehetőleg nem fog tudni pályára lépni agyrázkódás miatt, miután egy alattomos vakoldali blokkal kiütötték a Bears elleni meccsen.

      A Jets fiatal védelme a csapat négymeccses győzelmi sikereinek kovácsa volt, lényegében a védelem hozta a meccsekket a csapatnak, így komoly kihívás vár vasárnap a Pats futóegységére.

          Előny: Jets

 

 

 

Amikor a Patriots passzol

     A New York secondaryja majdnem olyan kiválóan játszik, mint a front7. Mindössze 209 passzolt yardot engednek meccsenként, amivel a 12.-ek a ligában, és átlagosan csak 6 yardot játékonként, amivel a hetedikek az NFL-ben. Ebben jelentős szerepe van a lenyűgözően teljesítő újonc cornernek, Sauce Gardnernek. Az újoncokat gyakran tesztelik a támadósorok, de Gardner kitűnően helytállt. A veterán D.J. Reeddel és a jól játszó safetykkel kiegészülve ez egy elég ütős secondary, amelyik még labdákat is tud szerezni.

      A Patriotsnál a pletykák és szurkolói álmokkal ellentétben sincsen irányítókérdés, a hét végén Mac Jones fog kezdeni, aki vita nélkül az első számú irányító a csapatnál. Bár a Bears ellen néha bizonytalannak tűnt, lehet, hogy nem volt még 100%-os állapotban. Reméljük, vasárnapra már teljesen egészséges lesz, és jobb teljesítménnyel tud előrukkolni. Meyers, Parker, és Thornton is pályára tud lépni, és a tight endek is bevethetőek lesznek. 

       Quinnen Williams passz ellen is jól teljesít, nagy pusztítást tud véghez vinni a backfielden, 5 sackkel vezeti a Jets védőit, így a teher leginkább a belső támadófalra fog nehezedni, ahonnan fájdalmasan hiányozni fog Andrews. Nem lesz könnyű dolga az irányítónknak, a meccs egyik kulcsmomentuma lehet, hogy mennyire tudja megvédeni a fal, és mennyi időt tud biztosítani neki passzjátékoknál.

          Előny: Jets

 

 

 

Amikor a Jets fut

       Nagy csapás volt a Jetsnek, hogy a múlt héten egész szezonra elveszítette a remekül játszó újonc futóját, Breece Hallt, aki majdnem 6 yardot átlagolt futásonként, és meccsről meccsre jobban teljesített, múlt héten a Denvert egy 62 yardos futott TD-vel büntette - ezután viszont keresztszalag szakadással járó sérülést szenvedett, amivel véget is ért a szezonja. A szezon első 7 meccsén 463 yardot és 4 touchdownt tett a közösbe, amit nem lesz könnyű pótolnia a Jetsnek. Erre tesz kísérletet a New York azzal, hogy egy trade keretein belül megszerezte a Jacksonville futóját, James Robinsont, mert a Jets másodévek running backje, Michael Carternak bár voltak jó meccsei, összességében csak 3,5 yardot átlagol, ami hatalmas különbség Hallhoz képest.

      A Patriots futásvédelme talán a Green Bay ellen volt a mélyponton, ahol majdnem 200 yardot engedett a Packersnek, de azóta sokat javultak a dolgok, pedig a Lions és a Browns is jó futóegységekkel rendelkezett. Múlt héten a Bears ellen viszont megint gyengébben teljesített a védelem, ez nem ismétlődhet meg a Jets ellen, amelyik egészen biztosan sokat akarja futtatni majd a labdát (helló Zach Wilson...). De nem csak Hall volt kulcsember ebben a futógépezetben, fontos láncszem volt Alijah Vera-Tucker is, a Jets újonc guardja, aki a Broncos ellen tricepsz szakadást szenvedett, és szintén az egész évadra kidőlt a sorból. 

       Robert Saleh vezetőedző is a futásra alapozza (kénytelen...?) a csapata játékát, de a Patriots védelmének fel kell vennie a kesztyűt, és le kell dominálnia a Jets támadófalát, ha bármit is akar keresni ezen a mérkőzésen.

          Előny: Patriots

 

 

 

Amikor a Jets passzol

      A Jets másodéves irányítója, Zach Wilson tavalyoz képest sokat fejlődött abban, hogy elkerülje a labdaeladásokat és a negatív játékokat, de ebben nagyjából ki is merül a fejlődése. Bár Wilson 4-0-ra áll idén, tekintve, hogy egy hátsérülés miatt a szezon első három meccsét kihagyta, inkább a kerékkötője volt a csapatnak eddig, mint a motorja. Egy közepes game manager teljesítményt hoz úgy-ahogy, passzainak csak 57 százalékából lesz elkapás, és mindössze egy TD passza van két interception mellett. Pedig elég faja elkapói vannak, Elijah Moore, Corey Davis és az újonc Garrett Wilson között osztotta szét a labdái nagy részét. Davis egy térdsérülés miatt nem edzett a héten, kérdőjeles a státusza, míg Moorenak vitája van a stábbal, Denverben kerek nulla célbavétel után cserét kért a csapattól. Saleh nem tervezi az elengedését, várhatóan pályára fog lépni vasárnap, pláne, ha Davis nem fogja tudni vállalni a játékot. A Jets svájci bicskája a Patriotsban is játszott Braxton Berrios, akit sokféleképpen használ a csapata, a speciális egységben is, két futott touchdownja is van már, de gyakran vannak bevonva a passzjátékba a Jets tight endjei is.

      Wilson összességében nem játszott túl jól, de azért nem szabad lebecsülni a Jets passzjátékát, néhány villanása azért volt a szezonban, és sokkal kevesebb hibával játszik, mint tavaly. Ennek ellenére a Pats secondarynek, amely az elmúlt hónapban összességében azért elég jól teljesített - talán csak a Chicago ellen volt egy kicsit halványabb -, kordában kellene tudnia tartania ezt a passzjátékot, és Wilson korlátait figyelembe véve nem szabadna sok teret engedni az elkapásoknak.

      Előny: Patriots

 

 

 

Speciális csapatok

      A Pats speciális egysége elég hektikusan teljesített a szezonban, egyes részei még mindig jók, más részei gyengébben teljesítenek, mint tavaly, vagy mint amit megszoktunk tőlük. A rúgójáték mind a két oldalon remek, a Jetsnél Greg Zuerlein (mezőnygólokban 13/15), a Patsnél Nick Folk (10/12) egyaránt stabil pont. Hasonló a helyzet a returner játékban is, New Yorkban Brexton Berrios, New Englandben Marcus Jones teljesít kifejezetten jól : puntoknál előbbi 13, utóbbi 13,5-ös átlagot hozott hét visszahordásból, míg kick returnnél 26 és 23,7 ez a két szám. Berrios leghosszabb kick visszahordása 42 yard volt, Jonesé 37.

      A két csapat puntere is hasonlóan teljesít, de sajnos nem hasonlóan jól, hanem hasonlóan rosszul, különösen Bailey, aki a 35,4 yardos nettó átlagával a liga utolsó helyén tanyázik. Branden Mann 36 puntból 11-et küldött a 20 yardoson belülre, csak három touchback mellett, de sokkal több munkát is kapott eddig a szezonban, mint Bailey, aki csak 27-szer puntolt idén. Sajnos Bailey gyengélkedése miatt a spec team coverage munkája is sokkal nehezebb, emiatt jónéhány hibát is vétettek már, ha most is lesz ilyen, azt Berrios kegyetlenül ki fogja használni.

          Előny: Jets

 

 

p3w7

 

 

 

 

 

Érdekességek

  • A Jets után a Colts, majd bye week, majd újra a Jets fog következni ellenfélnek. Hasonló mintázat volt tavaly decemberben a Bills-szel : Bills-bye-Colts-Bills volt a sorrend. Akkor győzelemmel kezdtük a sorozatot, szintén idegenben, azon az emlékezetes viharos szélben játszott mérkőzésen, ahol Mac összesen három passzkísérletet engedett el, miközben szétfutottuk a Buffalot. 
  • A Patriots jelenleg zsinórban 12 meccses nyerő szériában van a New York Jets ellen, ez ugye sorozatban hat söprést jelent 2016 és 2021 között. Ha a Patriots ezen a héten zsinórban 13. meccsét is megnyerné a Jets ellen, akkor a Kansas City Chiefs-szel (13 győzelem zsinórban a Denver ellen) holtversenyben vezetné a jelenleg is élő leghosszabb győzelmi sorozat rekordját.
  • A Patsnek ez a második leghosszabb győzelmi sorozata, a csapat rekordja a Bills elleni 15 egymás utáni győzelem 2003 és 2010 között. A söprések esetén ugyanez a helyzet, a Bills ellen hét egymást követő évben sikerült ez 2004 és 2010 között.
  • A Jets ellen összesen 71-54-1 a New England győzelmi mutatója. Idegenben 33-29 a Pats javára a mérleg, ebben egyetlen rájátszás meccs volt, amit a Patriots nyert. A MetLife Stadiumban 9-3-ra vezetünk a Jets ellen. A 71 győzelem egy csapat ellen a második legtöbb ilyen, a Pats a Bills ellen nyert a legtöbbször, eddig összesen 77-szer.
  • Bill Belichick 36-12-re áll a Jets ellen, ebből 35-11 a mutatója a New England vezetőedzőjeként (az 1-1 rájátszást is beleszámítva). A New England 42-16-ra áll a Jets ellen azóta, hogy Robert Kraft 1994-ben megvásárolta a csapatot.
  • Korábban a Jets játékosa volt Nick Folk, míg a Patriots játékosa volt Greg Scruggs (2016), aki most a Jets védőfal edzője, illetve Leon Washington (2013), aki most a Jets speciális egységénél edzősködik. A Jets játékosa most is Braxton Berrios, aki 2018-ban volt a New England csapatának tagja. És hát Bill Belicheck is volt a Jets vezetőedzője, ahonnan viharos körülmények között jött el, a sztorit, feltételezem, mindenki ismeri. Az talán nem annyira közismert mindenki előtt, hogy BB tulajdonképpen kétszer is úgy volt a Jets vezetőedzője, hogy egyébként egyetlen meccsen sem állt HC-ként a pálya szélén. 1997-ben ideiglenes vezetőedzőnek nevezték ki, de hat nappal ezután a Jets megállapodott a Patriots-szal, és elhozták onnan vezetőedzőnek Bill Parcells-t, BB pedig védőkoordinátor lett. Két évvel később, Parcells visszavonulásakor újra kinevezték HC-nak, de a másnapi sajtóbemutatón bejelentette a lemondását, és helyette a New England vezetőedzője lett. A többi már történelem...
  • A múlt héten bár csapatszinten nem játszott jól a Pats védelme, Matthew Judon azért szokás szerint odatette magát. Már 8,5 sackkel vezeti a ligát, és egyre közelebb kerül a tavalyi karriercsúcsához, ami 12,5 volt. Még a szezon felénél sem tartunk, úgyhogy hajrá!
  • A múlt héten ismét egy nagyon szép hosszú elkapással jeleskedett DeVante Parker, és bár a meghatározó playmaker játékkal még adós, az elkapásonkénti yardokban a második helyen áll az NFL-ben a 21,4 yardos átlagával - ami egyelőre a karriercsúcsa is eddig. A ligát amúgy a Bills elkapója, Gabriel Davis vezeti 27,4 yarddal. Az utolsó Pats játékos, akinek 20 yard felett volt az átlaga egy szezonban, az Rob Gronkowski volt 2016-ban, 21,6-tal.

 

 

p4w7

 

 

 

 

Sérülésjelentés

(október 26.)

 

Patriots :

Nem edzett : C David Andrews (agyrázkódás), DL Christian Barmore (térd), S Kyle Dugger (boka)

Korlátozottan edzett : CB Jonathan Jones (boka), WR Kendrick Bourne (lábujj), G Mike Onwenu (boka), T Isaiah Wynn (váll), LB Anfernee Jennings (vádli), S Adrian Phillips (váll), LB Josh Uche (combhajlító), WR Nelson Agholor (combhajlító)

Teljes edzésmunkát végzett : nincs ilyen játékos



Jets :

Nem edzett : WR Corey Davis (térd), DE John Franklin-Meyers (betegség)

Korlátozottan edzett : OT Duane Brown (váll), DE Jermaine Johnson (boka), LB Quincy Williams (boka), S Ashtyn Davis (combhajlító)

Teljes edzésmunkát végzett : nincs ilyen játékos

 

 

 

 

A meccs esélyese a fogadóirodáknál a Patriots,

1,5 - 2 pont körüli favorit a csapat,  40-42 összpontszám mellett.

 

 

 

lgp

 

 

 

forrás és fotók : patriots.com

Hozzászólás

Pénteki sérülés jelentés: Andrews (agyrázkódás) és Barmore (térd) OUT vasárnap.

Kérdéses:

  • WR Nelson Agholor (hamstring)
  • OT Isaiah Wynn (váll)
  • LB Anfernee Jennings (borjú)
  • LB Josh Uche (hamstring)
  • CB Jonathan Jones (boka)
  • S Kyle Dugger (boka)
  • S Adrian Phillips (váll)

Hogy teljesen kerek ne legyen a MJ helyzete/állapota, Az NFL Network munkatársa, Mike Giardi, szerint Jonesnak zsibbad a sérült bal lábának ujjai , ez azonban nem korlátozta a heti edzéseken való teljes részvételét. (Forrás: Patspulpit)

 

Aki tud futni, nyer, ilyen egyszerűnek érzem jelenleg.

A szezon előtt inkább azt mondtam - reméltem - volna, a qb-k közti különbség miatt fogjuk verni Őket, jelenleg Mac csak kezdjen el rá/visszatalálni az útra, amit a Ravens ellen már néha-néha meg-meg talált. Kell az állandóság, főleg ameddig versenyben a csapat, és most lehet még meccseket nyerni, fejlődni, hogy készen álljunk, mire jönnek a rágósabb falatok.

Jets oldalán Davis out azóta, személy szerint még erre a 'szószra nagyon kíváncsi vagyok. Nem kéne Nekik egy új Revis :)

Legyen csak Sauce egy Revis#2, azzal 3 évre elvisz majd annyi pénzt amivel másra már nem jut.

Lenyomjuk a Jetset vagy 2 labdabirtoklásnyi előnnyel. Mac megint jó lesz, a védelem megeszi Wilson-t.

Go Pats.

Dugger is Out vasárnap! :(

Cajuste a rosteren, G Ch.Hines IR, C K.Russey PS-ből fel vasárnapra. 

Patricia nyilatkozatát olvastam - patswire -, miszerint nincs külön gameplan a két QB számára. Egy van és azt a mindenkori ellenfélre szabva. Az eltérés az ellenfél védelmének a hívásaiban van. Amennyiben Bailey összeszedi Magát - hátha - úgy mindig nehéz helyzetből indulhat a Jets. Mindegy is mert nyerünk egy brusztolós meccsen.

Mondjuk erre van pár összehasonlító elemzés Lazar és Kyles által, ahol nem állja meg a helyét MattyP kijelentése. De érthető, hogy nem húzza le a backup QB-t azzal, hogy igen neki mást kell hívni.

És életidegen lenne az is, hogy van egy kezdőd, akitől a sémával elvárod a komfortzóna terjedelmének folyamatos növelését, és van egy hozzá képest limitált QB-d (ami normálisan a jelen helyzetben, nem kritika Zappe felé), de nem az ő komfortjához igazítod az elvárásokat, hanem kvázi megugorhatatlant kérnél tőle.

Nagyon béna súlyemelős hasonlat. Van egy srác aki x kilós egyéni csúccsal, olyan elvárással lép fel, hogy x-t hozza, de látszódjon az x+1 is, tehát hozzon folyamatosan egyéni csúcsot. Lesérül, jön a helyettes, aki x-y egyéni csúccsal bír, és nem x-y+1 az elvárás, hanem ugyanúgy az x kiló.

Szerintem ez egy nagyon rossz edzői felfogás lenne. És ugye nem is ezt láttuk. Abban igaza volt MattyP-nek, hogy az ellenfelekhez igazodott a playcall Zappe-vel, hiszen a Browns és a Lions is a runD-t erősítette, hogy megállítsák a futást, ezért tömték a boxot. Majd amikor nem haladtunk a futással a töltött box ellen, akkor MattyP váltott a play actionre. Hoyerrel is ez volt, csak ott meg azért kellett tölteni a boxot, mert ment a futás és amint megnyílt a pálya, akkor jöhetett ez az elem.

Szóval nem hazudik az biztos. Csak nem mondja el érthetően, hogy Zappe-vel mire számíthat az ellenfél, ha pályára kerül még az évben. A Lazar elemzés jobban fogyasztható a play designban kevésbé járatosaknak, a Kyles elemzés meg szárazabb, de bazi lényegre törő.

Az egyik tweet alatt, ami erről a Patricia nyilatkozatról szólt, Chatham és Kyles el is diskurált erről.

Perry és Thompson pedig a BB vs Jones fejlesztés kapcsán egy podcastban értekeztek, és kivesézték a mentális oldalt a Bears elleni döntéssel kapcsolatban is.

Abban 100%-ig igazad van, hogy nem terítik ki BB-ék a kártyákat, az nem is a Pats lenne. Meghallgatom a podcastot is, köszönöm. Szerintem MJ innentől Magára talál, nem elveszett gyerek lesz. Várom az esti meccset, mit főzött ki BB. Behúzzuk, mert ennyivel jobb BB mindenkinél ( néha mellényúl, de Ő is emberből van ).

Arena4 18 órától közvetíti a meccset.