Ups & Downs - 11. hét: Patriots vs Jets

Kép
Ups

Hihetetlen volt ez a találkozó, mintha nem 2022-ben, hanem az '50-es-'60-as években lettünk volna. Ennek természetesen több oka is van, a továbbra is borzasztó támadófal és mindkét csapat védelme, ami hihetetlen teljesítményt nyújtott. Következzen az Ups&Downs!

UP

Marcus Jones: Ha a hatvan percet nézzük, akkor egyértelműen nem neki kéne elöl szerepelni, ám az utolsó fél percben olyat tett, amire még nagyon sokáig emlékezni fogunk. Az egyetemen is nagyszerű visszahordónak számított, a Patriots le is csapott rá a harmadik körben a drafton, és ha mással nem is, ezzel gyakorlatilag meg is hálálta a bizalmat. Persze nem csupán ennyi a történet, korábban egy sérülés miatt kérdéses volt a visszatérése. A Patriots Twitter oldala egy roppant találó jelzővel illette: "Returned" (ez nyilván utal arra, hogy visszatért, valamint a visszahordott puntra is). Én nagyon szeretném, ha slotban is elkezdenénk használni, mert cornerbackként is remek tulajdonságokkal bír, a labdaérzékéről nem is beszélve.

Védelem: Számtalan olyan statisztikát lehet találni, ami igazából megmutatja, hogy milyen domináns teljesítményt rakott le az asztalra a védelem vasárnap. Mindösszesen 103 total yardot szerzett a Jets, a második félidőben pedig mindössze kettőt. Igen, jól olvastátok, kettőt, ami nagyjából 182 centinek felel meg, egészen elképesztő. Természetesen itt is ki kell emelni, hogy a Jets támadósora nem volt a helyzet magaslatán, de ilyen szürreális számot én még nem igen láttam. Ki lehetne emelni Judont, aki ezúttal másfél sacket szerzett, Wise tovább folytatja karrierévét, Mack Wilson egyre jobban beépül a védelembe, Dugger továbbra is ellenállhatatlan... Nem is szeretnék egy embert kiemelni, dicséret az összes játékosnak és edzőnek egyaránt, remekül sikerült a felkészülés a mérkőzésre - természetesen védőoldalon.

Damien Harris - Rhamondre Stevenson: Az utóbbi hetek arról szóltak, hogy szinte csak Stevenson hozott értékelhető teljesítményt, természetesen itt közrejátszott Harris sérülése is. Ezúttal előbbi a futásokkal, míg utóbbi az elkapásokkal szállította a yardokat, remekül kiegészítették egymást, de összességében Harris volt produktívabb. Még sajnos mindig rengeteg a negatív yardos játék, ami természetesen rájuk is hatással van, de a Jets ellen a támadósor legjobbjai voltak.

DOWN

Támadófal: Borzalom. Nagyon mást nem kell és nem is lehet írni. Andrews és Wynn kiesésével tartok tőle, hogy csak romlik a teljesítményük. Brown és Cajuste is borzalmas volt, Ferentz továbbra is homály. Ezúttal is hatszor sackelték Jonest, a két meccsen összesen 12-szer... Meg kéne valahogy fordítani a tendenciát, de esélyt nem sokat látok rá, így pedig nem lehet meccseket nyerni hosszabb távon.

Támadó play-calling: Írhattam volna Matt Patriciát is, de egyrészt nincs kimondva, hogy ő hívja a playeket (persze így van ettől függetlenül), másrészt pedig Belichick elmondása alapján az ő kezében futnak össze a szálak. Számomra érthetetlen, hogy egy edző, aki remekül tud reagálni a dolgokra, miért nem ösztökéli arra MP-t, hogy váltson, a rövid passzjátékok jól működtek, míg a futás szinte egyáltalán nem. Tavaly - és előtte is - mindenki Josh McDanielst szidta, de azt gondolom, hogy sokan most visszaszívják ezt.

Nick Folk: Nagyon bízzunk benne, hogy ez csak egy megingás volt, és innentől visszatér a korábban látott formája. Volt két kihagyott mezőnygólja (43 és 44 yardról, igaz szembeszélben, de az ilyet illik berúgni), most belefért, de csupán Marcus Jones meccsnyerő visszahordása miatt.

Hozzászólás

Én vissza nem sírom, nem volt JMD se jó, de sikerült rontani rajta. Ezt a rohadt belső futás dolgot nagyon el kéne engedni, főleg, amikor ordít hogy az jön és látszik, hogy nem megy :/

Egyébként nálam most Mac Jones UP. Nem ő tehet róla, hogy szar a fal meg az O-play-calling, viszont amit tudott, azt megtett: 85,2%-os pontosság, 104-es PR, 246 yard. Nem rajta múltak a dolgok, ő kb erőn felül túlteljesített.

Sajnos ezzel nem értek egyet, szerintem pocsékul játszott. Legnagyobb erénye volt, hogy nem veszítette el a meccset. A sack-ek jelentős része az ő sara volt, elismerve, hogy a fal sem tartott. Egy oline teljesítményét sem önmagában kell vizsgálni, az irányító egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy érzi a nyomást, tudja honnan jön, érzi meddig tart a zseb, mikor kell fellépni. Ennek semmi jelét nem láttam. Az irányító és a fal szimbiózisban van, nincs olyan, hogy az egyik qva jó, a másik meg atomszar.

Továbbá szerintem nagyon lassú és gyáva az olvasása. Sokszor látszott, hogy a checkdown-t sem dobja meg, de még egy int.grounding is jobb, mintha letarolják az embert.

Írom ezeket úgy, hogy szeretném dicsérni, tavaly nagyon elégedett voltam Mac-kel, de most olyan, mintha a rookie éve legelején lenne. Illetve javítom, akkor sem volt ilyen...

Egy szerencse volt, hogy volt még egy nála is gyengébb QB a pályán, atyám, Wilson...

Szerintem a vaktában elhajított labda, amiből az esetek felében INT lesz sokkal rosszabb. Az int. grounding szintén rosszabb mint a benyelt sack, és ez tény, nem szubjektív döntés kérdése, mivel buksz egy próbálkozást miatta. 6 Sack volt a meccsen, amiből legalább 4 védhetetlen volt, amiket simán benyelnek a legmozgékonyabb irányítók is, mert mire felnézett már a képében vannak 2 oldalról.  Tehát szembeállítasz mondjuk 2 benyelt , saját hibás sacket a 85%-os pontossággal és 0 eladott labdával?  Szerintem ezt a meccset sokkal jobban nem tudta volna lehozni. A többi meccs alapján lehet szidni, de itt szerintem nem érdemli meg. 

Van különbség aközött, hogy vaktában elhajítom a labdát (nem ezt javasoltam), és aközött, hogy kidobom oldalra, vagy valaki felé a földre és nincs sack. 

1. sack: Whitehead blitz, gyors volt, elfogadom, hogy nem tudta lereagálni, bár balra ott volt a checkdown. Ezt a játékot át kellett volna hívni, a blitz mögé se lehetett betenni, nagyon jó D hívás.

2. sack: Az első olvasás Stewie volt, de levédekezték, ezt se rovom fel MJ-nek egyértelműen, bár talán korábban fellépve előre és balra ki tudta vonni volna magát.

3. sack: középen két dobható passz volt, a zseb gyorsan összeomlott, ráadásul mindenfelől. Itt valós játékot nehéz lett volna elérni, legfeljebb a sack-et elkerülni (az ütést nem...)

4. sack: szerintem itt egyértelműen későn lépett fel.

5. sack: ez látszólag hosszúpasszra volt tervezve, de nem tartott a fal. Mondjuk majdnem 4 mp volt, és balra ott volt Stewie.

6. sack: ezt részben Harris cseszte el, itt nem látom az elkapókat.

De ez csak játék a nemtudással, ami nekem van:) 

Van igazság abban, amit mondasz, de ezt a sportot pontokra játsszák, és MJ-nek 7 meccs alatt 4 db TD-je van... 

És összességében egyre kevésbé látszik vezéregyéniségnek Mac, lehet, hogy a Zappe-féle hype nem tett jót neki.

Persze, van különbség, csak nem feltétlenül elvárható, hogy 3 sec alatt legyen ilyesmire időd. Az ilyen sackből menekülő dobások mindig kapkodósak, mert nem arra készülsz (mástól szól a play) és nagyon gyorsan kell döntést hozni és eldobni a labdát. Oldalra nem tudod kidobni, ha zsebben vagy (és ő minden sacknél ott volt), mert IG lesz, ami rosszabb, a chckdown meg vagy bejön vagy nem. Fields hasonló szituban adta most el  labdát a Falcons ellen (felpattant egy sisakon a labda), rá is ment a meccs.

Egyébként értem az "érzést", mikor nézem Lamar-t., Fields-et és a többi new age-es irányítót, hogy szaladgálnak, az ember azt gondolja, hogy ez milyen egyszerű, de nem az. MJ zsebirányító, neki le kell feküdni mikor jön a sack és vigyázni a labdára. Ez a szívó része, kell elé egy fal. Azonban lehet, hogy 15 évig simán eljátszik és ha jó (nem kiváló, de jó), akkor lehet vele akár SB-t is nyerni. Ráadásul olvasásban és mozgásban csak fejlődni fog. Fields már most lesérült és sorra bukták a meccseket, hiába a legmozgékonyabb irányító... nem mellesleg 4 sacket ő is benyelt. Nem lehet mindenki Mahomes meg TB, de simán lehet nyerni SB-t egy "nem kimagasló" irányítóval, lásd: Flacco, Foles és még sorolhatnám. Ha nem klasszis, kevesebb pénzt kér, a több pénzből lehet falat és elkapókat venni. Legyen megbízható és tudjon meccset nyerni, ennyi a lényeg. 

Pár hete, az első Jets elleni meccsen nézhettük végig, hogy mit eredményez az, ha az összeomló fal mellett az irányító túlvállalja magát és elkezdi dobálni a bizonytalan opciókat. Wilson ezzel gyakorlatilag megnyerte nekünk a meccset.

Én nem siratom, hogy ez nem így alakult.

Nem mellesleg, ha az edzői team azt kéri MJ-től, hogy játszon szuper kockázatkerülően és ezt meg is csinálja, annak ellenére, hogy a saját egója mondjuk pont afelé terelné, hogy mutassa meg, hogy ő ennél többet tud, az egy fasza dolog. Aztán ott van még az is, hogy kevés olyan QB van, aki bevállalná a múlt évi első Bills meccset, ahol kb. 5-ször passzolhatott. Persze nem tudjuk, hogy mit kértek tőle az edzők

A PFF nem ért egyet veled. Ők vizsgálják azt is, hogy az érkező nyomás a fal vagy a qb hibája-e, és e szerint Mac a nyomások mindössze 8,2%-áért felelős, ami a 8. legalacsonyabb arány az egész ligában. A 21 benyelt sackjéből is mindössze négyet írtak a számlájára, ez is arányaiban a liga középmezőnye.

Aztakurv@

"A sack-ek jelentős része az ő sara volt, elismerve, hogy a fal sem tartott."

Most akkor melyik? Ráadásul elkezded "elemezni" a 6 sack szitut és majd mindegyiknél megállapítod, hogy nem tehet róla. Ahogy írták is már neked, a PFF ugyanezt az elemzést megteszi minden héten, elég csak megnézni az adatokat, nem kell saját kútfőből "okoskodni".

1db pressure szárad a lelkén. A szezonban meg mindössze 5 darab a 61 nyomásból. Top5 ebben a tekintetben, szóval valamit jól csinál, annak ennek ellenére, hogy ti ezt nem látjátok. Zappe bottom6 24 nyomásból 5-ért volt felelős, Jones top5 61 nyomásból 5-ért volt felelős. De szerintetek az egyik jól mozog a zsebben, jól olvas, nem tartogatja a labdát, a másik igen. Közben a valóság mást mutat.

Nem lehet hogy a passz sikeréből akarjátok ezt a teljesen más szegmenst megítélni?

"Egy oline teljesítményét sem önmagában kell vizsgálni, az irányító egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy érzi a nyomást, tudja honnan jön, érzi meddig tart a zseb, mikor kell fellépni. Ennek semmi jelét nem láttam. Az irányító és a fal szimbiózisban van, nincs olyan, hogy az egyik qva jó, a másik meg atomszar."

Tehát, ha az OLine atomszar, és 50%-ban enged nyomást a játékokat tekintve. Ez történt ugyanis a Jets ellen. Elmebeteg adat. 16 pressure volt a 33 dropbacken. Ráadásul 2,93mp állt rendelkezésére és már ott is volt a nyomás. Ez a 2.legkisebb érték a 11.héten a legalább 30 dropbacket kapott QB-k között.

És ezek ellenére hozta a 23/27-t. Ami azért nem volt látványosabb, mert eleve ezekre a rövid játékokra építettek, mivel tudták a fal mögött semmire nem lesz ideje.

És ha te semmi jelét nem láttad annak, amit boncolgatsz, akkor talán érdeklődve kellene afelé fordulni, hogy vajon mit néztél be és ha sikerülne választ kapnod, akkor köv.szitura nem néznéd be a dolgot, jobban megértenéd valójában mire kell figyelned egy helyzet megítélésénél.

Ha a személyes lehülyézést leveszem (és most hagyjuk, hogy én jöttem a lófaszért) akkor köszönöm a kiegészítéseket. 

Szurkolói szemmel nézem a történéseket, nekem nem tetszik, amit láttam. Elfogadom, hogy a szakemberek/statisztika mást mutat, de engedtessék meg nekem, hogy szubjektív véleményt alkossak. Ráadásul  emlékeim szerint a szakértők is soxor tévednek (ld. Perkins, McGrone stb😊

Ha kivennéd a kommunikációdból a másik ember kioktatását, arrogáns lehülyézését, akkor még kialakulhatna egy véleménycsere is.

Így csak elmegy a kedvem az egésztől.

Illetve agyonszakmázás nélkül is látható, hogy Jones görcsös a fal mögött alapból sokszor, ehhez összeomló, de még extrán szűkülő zseb sem kell neki, a testbeszéd azonnal elárulja. A PFF 2022-ben nyilván minden mögé tesz egy-egy számot, amiben bárki keresheti az igazát, csak ha szemre nem néz ki jól mikor megy a meccs, engem rohadtul nem vigasztal. 

A személyeskedést meg engedd el, csak saját magát minősíti folyamatosan ezzel. El kell olvasni, továbbgörgetni.

Szerintem ha az összes körülményt megvizsgálod, abszolút nem ez látható még nekem, abszolút “szakmátlan” szurkolónak sem. Én inkább azt látom, amit az adatok és a szakírók is megerősítenek, pedig azoknak sosem nézek utána, mindig csak innét jutok hozzájuk és eddig szinte mindig az nyer megerősítést, amit látok és érzékelek. Ilyenkor ösztönösen lehetne kérdezni, hogy a többiek miért nem így látják??? Mert mind mások vagyunk és mást szűrűnk le a látottakból. Viszont nem elfogadni a statisztikákat és a hozzáértőbb (stílustól független) véleményét szerintem makacsság. Ne menjünk vissza az oviba (ez nem neked szól), hogy “csúnyát mondtál rám, nem szeretlek…és innentől nem is akarlak látni, meg amúgy sem érdekel amit mondasz”  időszakba. Felnőttek vagyunk, fogadjunk el dolgokat, azt is ha tévedünk és lépjünk tovább. Elismerni sem kell, szimplán csak ne válaszoljunk, ha úgy tűnik nincs igazunk. Ja és ne védekezzünk azzal, hogy “én is szurkoló vagyok és miért ne írhatnám le, ha más a véleményem”. Ez amúgy jogos, csak sokszor sikerül olyan indulatos, nem valós (ám de magabiztos) kommenteket olvasni hogy az már fáj. És hab a tortán, hogy aztán nem lép az illető tovább, hanem még sértődötten beleáll egy “csakazértis” vitába. Na ez a gyerekes viselkedés sztem, ami zavarja a felnőtteket. Személyeskedni nem akarok/akartam és nem is neked szól, csak pont a te kommented alatt jött az ihlet. Go Pats! :)

De én nem akarok veled véleménycserét, mert a véleményed nem releváns, és ezt annak az eredménye, hogy tájékozatlan vagy a témában, amiben véleményezel. Ez nem lehülyézés, hanem felhívom a figyelmed, hogy jobb lenne neked (is), ha elmélyednél abban, amivel másokat traktálsz.

A szakértők sem tévedhetetlenek, bár McGrone és Perkins pont rossz példa erre. Semmi nem 0 és 100%, ezt kellene először megérteni. Az említett két játékost sem kell leírni és amilyen kontextusban őket említették az nem sztárság volt, hanem válasz arra, hogy ki lehet a next man up. Na most ez McMillan lett, meg Wilson és Tavai és Jennings. De ha ezeket a neveket írták volna a szakik, akkor is ugyanúgy értetlenkedett volna mindenki, mert a szurkoló a nagy nevekben tud csak gondolkozni és nem érdeklik a rendszerek, sémák.

Mivel a stábot meg csak ez utóbbi érdekli, így a szurkolónak kellene változtatni a hozzáállásán, hiszen a stáb mindig is így fog gondolkozni.

Az én kedvem is elmegy, amikor a b@romságokat tényként beállítva olvasom. Mert ugye pontosan kijelentő módban, tényként állítva fogalmaztad meg. Tévedtél. Fejlődhetnél, de inkább megsértődsz. Te döntésed..

Még nem olvastam a reakciókat a kommentedre és tényleg ne haragudj, de sem kedvem sem energiám kifejteni az ellenvéleményemet, így az én válaszom elég rövid lesz: OMG…

Ez egy elég fasza draftra sikerült idén, minden reach értékelés ellenére. És sokkal jobbak lesznek még...

Marcus Jones visszahordása Scott Zolak közvetítésében. Libabőr bolt újra átélni. :)

https://www.patriots.com/video/zo-cam-zo-reacts-to-marcus-jones-return-touchdown

Közel kellene nézni a bostoni gyorséttermekben nincs-e pár nagydarab srác az O falba, mert Feri kb mintha ott sem lenne. 300 lb-s árnyék. A playbook több mint siralmas, nem hiszem hogy Judge vagy valamelyik cheerleader ne tudna ennél jobb játékokat hívni! Ja és éljenek a Jones-ok! 🙂

Sziasztok, 

patspulpiton MacJones is UP. Judon továbbra is kiemelkedő, GO PATS!

Pletyka szinten mozog, hogy Andrews a PO-ra visszatérhet.

OFF

RB J.J Taylort elengedtük.

K Tristan Vizcaino a PS-be igazolva.

Acél tökű Andrews részt vett az edzésen ma, MRI megvolt, sérüléssel/fájdalommal együtt le tolja a szezont a tervek szerint 🤯

PFF:

A  ligában az a támadó fal amelyik a sackek legnagyobb részéért felelős egy QB-nál:

Patriots (96,7%)

Továbbá Strange a Jets ellen:

34 passz blokk snap: 0 sack 0 nyomás. Támadó fal legjobbja volt, pedig megint Ferentz mellett kellett boldogulnia. Biztató.

Nekem tetszik a vonal, amit követsz és ahogyan tájékozódsz! Több ilyen gyors áttörést hozna a sok vaklárma helyett errefelé..

Látod davidqan, lehet hogy mégsem a QB-k (direkt nem MJ-t írtam, mert a stat sem rá vonatkozott) a hülyék a Pats-ben, ahogy a chat végén ezt meg is beszéltük. ;) Go Pats! :)

Ui.: Köszi az infókat!

De egyébként nem kell a PFF statokhoz előfizetni, ha valaki használja a twittert például. Ezek az infók így együtt, ott is megjelentek.

A PFF fizetős részében ezer millió stat jelenik meg, de azokat sokan nem is tudják értelmezni, mert nem így vannak a szurkoló elé rakva, hanem bogarászni kell a filterek között. Egy átlag szurkoló meg nem talál oda a pressure allowed részre, és nem találja meg az oszlopot sem, amire szüksége lenne.

Viszont twitteren ilyen szépen meg van fogalmazva a mások által kikutatott adat.