Statisztika - 13. hét: Patriots vs Bills

Kép
Statisztika

Az összes Patriots drukker várta ezt a meccset, hisz sokon múlik, hogy egy erős ellenfél ellen a csapat hogyan küzd…nos míg a Vikings ellen emelt fővel kapott ki a csapat, az ősi csoportrivális ellen ezt a meccset jobb, ha elfelejtjük. Nem voltak akkora egyéni hibák, de ezt a meccset a csapat vesztette el, mind a támadó és mind a védő oldalon hagy kívánni valót maga után a dolog, de teljes tanácstalanság a támadóknál. figyelhető meg. Míg a csapat 6-6 mérleggel áll, a Bills 9-3-al csoportvezető. Lássuk a számokat, hogy van-e bizakodásra való okunk!

Game „szneppelések”

Támadók

Név Poz. Támadók
Snap %
Yodny Cajuste* T Inaktív -
Isaiah Wynn T Inaktív -
Damien Harris RB Inaktív -
David Andrews* C 54 72
Conor McDermott* G 54 100
Michael Onwenu* G 54 100
Trent Brown* T 54 100
Cole Strange* T 54 100
Mac Jones* QB 54 100
Rhamondre Stevenson* RB 53 98
DeVante Parker* WR 47 87
Hunter Henry* TE 47 87
Jakobi Meyers* WR 31 57
Nelson Agholor WR 30 56
Tyquan Thornton* WR 21 39
Kendrick Bourne WR 20 37
Jonnu Smith TE 17 31
Marcus Jones* CB 3 6
Kevin Harris RB 1 2
Kody Russey G 0 0
Bailey Zappe QB 0 0

*-gal a kezdők vannak megjelölve

Az egész támadó sor Mac Jones-szal egyetembe az összes játék alkalmával a pályán volt. Az a Trent Brown is limitáltan végigjátszotta a meccset, aki betegeskedéssel (is) küzdött, sőt még a meccsre való melegítést is kihagyta. Továbbá David Andrews is a zöld gyepen volt, habár a combja még nem igazán gyógyult meg. Viszont új falembert köszönthettünk a falban, ugyanis az alig két hete New York Jets gyakorlócsapatából igazolt Conor McDermott jobb tackle pozícióban volt aktív.

Damien Harris inaktiválása azt eredményezte, hogy Rhamondre Stevenson szinte végig a pályán volt – 53 snap, de sajnos ő sem tudta megváltani a világot. Kevin Harris egyetlen egyszer próbálkozott, akkor is rögtön megállították.

DeVante Parker vitte most a prímet az elkapók között 47 snap-pel. Jakobi Meyers volt a második 31-el, akit szorosan Nelson Agholor követett 30-al. Sajnos az elkapók igen haloványok voltak az este. Marcus Jones vitte el megint a show-t, aki egyetlen elkapással 48 yardot termelt és TD-t szerzett, holott cornerback-ként vagy visszahordóként szokott szerepet vállalni.

Hunter Henry volt a vezető tight end 47 snap-el, míg Jonnu Smith csak limitáltan kapott szerepet 17 snap-el.

Védők

Név Poz. Védők
Snap %
Jalen Mills* CB Inaktív -
Shaun Wade CB Inaktív -
Joshuah Bledsoe FS Inaktív -
Carl Davis Jr. DT Inaktív -
Jonathan Jones* CB 75 100
Devin McCourty* FS 75 100
Kyle Dugger* FS 74 99
Ja'Whaun Bentley* LB 65 87
Matthew Judon* LB 60 80
Jack Jones CB 57 76
Davon Godchaux* DT 55 73
Deatrich Wise Jr.* DL 54 72
Lawrence Guy Sr.* DT 45 60
Daniel Ekuale DL 40 53
Adrian Phillips* FS 35 47
Myles Bryant* CB 34 45
Marcus Jones* CB 34 45
Josh Uche LB 32 43
Jabril Peppers CB 28 37
Jahlani Tavai LB 20 27
Anfernee Jennings LB 18 24
Raekwon McMillan LB 14 19
Mack Wilson Sr. LB 10 13

Davon Godchaux vezette a védő falemberek snap számát 55-el, mivel a Bills főleg futással akarta megtörni a védelmet. Deatrich Wise Jr. követte őt szorosan 54 snap-el, de egyszer sem tudta az irányítót elérni. Daniel Ekuale volt, aki Carl Davis-t helyettesítette, így jutott szerephez 40 alkalommal és mutatott be néhány tackle-t.

Ja’Whaun Bentley linebacker-ként 65-ször volt a pályán és rá volt állítva Josh Allen-re. Matthew Judon 60-szor mutatta meg mire képes, de sajnos már a második meccse, mikor nem regisztrál egyetlen sack-et sem. Josh Uche 32-szer volt a pályán és a második negyedben sikerült kiütnie a labdát az ellenfél kezéből. Jahlani Tavai meglepetésre csak 20 lehetőséget kapott, miután szerződését meghosszabbították, míg Mack Wilson csak 10-szer.

Jonathan Jones az egész meccset végigjátszotta (75 snap) és igen nehezen tudta tartani Stefon Diggs-et. Jack Jones több szerephez jutott úgy, hogy Jalen Mills nem volt játékra fogható, szám szerint 57-szer. Marcus Jones és Myles Bryant kezdőként léptek a pályára, és mindketten 34 játékot regisztráltak a secondary-ben.

Devin McCourty vezette a safety-k csoportját és ezzel a meccsel összehozta a 200. Patriots meccsét. Kyle Dugger csupán egy játékot pihent, emellett Adrian Phillips ismét kevesebbszer volt a pályán 35-ször.

Speciális csapat

Név Poz. ST
Snap %
Matthew Slater WR 21 88
Brenden Schooler CB 21 88
Damarius Mitchell LB 19 79
Raekwon McMillan LB 17 71
Jahlani Tavai LB 17 71
Mack Wilson Sr. LB 15 63
Adrian Phillips* FS 13 54
Jabril Peppers CB 12 50
Raleigh Webb WR 10 42
Marcus Jones* CB 10 42
Anfernee Jennings LB 10 42
Pierre Strong Jr.  RB 9 38
Michael Palardy P 9 38
Joe Cardona LS 9 38
Deatrich Wise Jr.* DL 8 33
Ja'Whaun Bentley* LB 7 29
Jonnu Smith TE 5 21
Jonathan Jones* CB 5 21
Myles Bryant* CB 5 21
Jack Jones CB 4 17
Kyle Dugger* FS 4 17
Daniel Ekuale DL 4 17
Sam Robert DL 4 17
Nick Folk K 4 17
James Ferentz* C 3 13
Conor McDermott* G 3 13
Michael Onwenu* G 3 13
Trent Brown* T 3 13
Cole Strange* T 3 13
Tristan Vizcaino K 2 8
Bill Murray G 1 4
Kendrick Bourne WR 1 4
DeVante Parker* WR 1 4

Matthew Slater és Brenden Schooler vezették a speciális csapategységet 21 alkalommal. Phillips több lehetőséget kapott itt (13), mint általában. Pierre Strong Jr. továbbra is élvezhette a zöld gyep illatát, ugyan csak 9-szer, de annak ellenére, hogy múlt héten összeszedett egy buta büntetést. Tristan Vizcaino vette át a kirúgási feladatokat, miután feljött a gyakorló csapatból.

Nem játszottak / Inaktívak

Bailey Zappe nem lépett a pályára, Jones játszott végig. Kody Russey továbbra is csak a kispadot melegítette. 

Damien Harris nem tud a szezonban egészséges maradni, comb problémákkal ma inaktív volt. Két támadó falembert is kénytelen volt a Patriots nélkülözni – Isaiah Wynn (lábfej) és Yodny Cajuste (vádli), ami csak tetézte a gondokat a falban.

Carl Davis az első meccsét hagyta ki idén, aminek a csapat futás elleni védelme itta meg a levét. Jalen Mills szintén kihagyni kényszerült a meccset, csakúgy, mint tavaly – aminek szintén negatív hatása volt a játékra nézve. Shaun Wade és Joshuah Bledsoe apró karcolássokkal maradtak távol a meccstől.

2022_Game 12_Get them
Get them! - Kapjuk el őket!

 

Védelem statisztikája

Bárhogy is nézzük a dolgot a Bills egy jobb játékosokból álló kerettel rendelkezik és egy „szupersztár” irányítóval. Sajnos sokkal jobbak, mint a Patriots és ez megmutatkozik az egymás elleni 1-1 védekezéseknél. Azért voltak villanások, mert a félidő előtt 17-7 állásnál jött a labdaszerzés, de sajnos a gyötrelmes előrehaladás miatt nem, na meg a kihagyott mezőnygól miatt sem, a félidőnél n(s)em sikerült maradandót alkotni. Sőt, általánosságban elmondható, hogy a védelem még így is kitett magáért, mert ugyan 24 pontot szerzett az ellenfél mégis az átlag 28 pont alatt tartották a Bills-t. Így megy ez, mikor egy elit támadó alakulat találkozik egy jó védelemmel. Ők is nyernek valamennyit, mi is és reméljük ez elég lesz a végéig – hát sajna ma mi húztuk a rövidebbet. Az a sajnálatos tény, hogy a Bills mind a 3 alkalomból, mikor a red zone-ban volt, sikerült TD-t elérnie. Az ominózus Allen TD-nél Mack Wilson volt spy-ként ráállítva Allen-re, de ahogy kísérte az oldalvonalhoz, Wilson már feladta a játékot, mint ahogy a többi embert fogó védő is, de Allen-Davis összejáték után mindenki csak pislákolt, hogy bizony a játék a sípszóig tart.  

2022_Game 12_QB Chart_Josh Allen

A védelem egyébként a mérkőzés elején 3 darab drive-ot engedett, ami rögtön 17 pontig engedte előre a Bills támadó seregét. Amikor nem igazán mentek Allen dobásai, a Bills a futással őrölte a játékot. Rengetegszer kellett kevés yardos 3. kísérletes játékokat megoldaniuk, ami felőrölte az idegeket és a szuflát a játékosainkból. Amikor végképp nem tudott haladni a Bills támadó serege, akkor Allen megmutatta, hogy tud és akar küzdeni, akár futva is. Allen-ék egyébként átlagosan 280 yardot haladtak előre passzolásból, ahol a 223 yard egy erős védelemnek tűnhet, viszont, ha hozzávesszük a 67% sikeres passzolási arányt, valamint, hogy mennyi 11-20 yard közé eső passzt sikerült továbbítani Allen-nek, akkor azért ez a kép árnyaltabb. Sőt ezen játékokból az elkapók 9 darab 10+-os és egy darab 20+-os játékokat hoztak össze. Allen-t annyira próbáltuk levédeni, hogy egyetlen igazi nyomást sem helyzetünk a falra – kivéve Uche zseniális egyéni megmozdulásait, mikor levadászta Allen-t. Ezen kívül tényleg az volt az érzése, hogy bármit csinálhatnak, mert valami mindig bekerül a gépezetbe, ami nem engedi, hogy igazán feltartóztassuk a Bills-t. Allen a végén egy egész erősnek mondható 106,0 QB rating-et hozott össze 2 TD-vel megspékelve az estét.

Jonathan Jones lehet a legjobb corner a csapatban, de még (ő) sem elit. Ő neki is csatlakozni kellene, ahhoz a sürgősen összehívandó védelmi edzőstábos üléshez, aminek a célja az lenne, hogy végigbeszéljék, hogyan kell lelassítani, megakadályozni az elit elkapókat (most Stefon Diggs-t, de múlt héten Justin Jefferson-t). Diggs nem „szállt” el a számokkal úgy, mint Jefferson, de mégis 7 elkapásból csinált 92 yardot és ért el TD-t.  Ehhez, ha hozzávesszük Isaiah McKenzie 100%os formáját 44 yardért, valamint James Cook szintén 100% elkapási arányát 41 yardért, akkor láthatjuk, hogy az este folyamán nem klappoltak a dolgok. Lehet a QB spy zavarta meg az eddig összeszokott összehangot a csapatban, lehet az emberfogás nem az erőssége a csapatnak, lehet a kulcsjátkosok hiánya - ezzel kell kezdeni valamit vagy vissza kell állni ahhoz a felálláshoz és rá kell kényszeríteni az ellenfelet, hogy azt játssza, ami nekünk fekszik.

A már említett QB spy felállás vagy az emberfogás lehet kiemelendő, hogy miért nem működött a futás elleni védelem (sem) – amit egyébként átlagosan 110 yard alatt sikerült megfogni, a mai nap egy 132 yardos teljesítményt hozott le a Bills két futóval, akiknek a statisztikája nem eget rengető, mégis tartósan hozták azokat a yardokat, amikkel hosszú drive-ra tudták megnyújtani ellenünk a támadásokat. James Cook 14 alkalommal futott 64 yardért (4,6 átlag), míg Devin Singletary 13-sor 51 yardért (3,9 átlag).

Top 5 szerelés vs Bills
Játékos Össz szerelés Önálló szerelés Sacks Negatív yardos szerelés Passz védekezés INT
J Jones 7 6 0 0 0 0
J Uche 7 6 2 0 0 0
K Dugger 5 5 0 0 2 0
J Jones 4 4 0 0 0 0
D McCourty 4 3 0 0 0 0
TEAM 58 44 2 0 3 0

Az említett Uche sack-en és az általa kierőszakolt fumble-ön kívül nem volt kiemelendő egyéni megmozdulás. A szerelés táblázatban is csak javarészt a tackle-ök szerepelnek. 

Összességében a védelem sokkal magabiztosabb jelleget mutatott, mint a legutóbbi szezonban a Bills elleni találkozókon, azonban ez kevés lesz arra, ha a rájátszási reményeket tovább akarjuk táplálni. Meg kell rázni a csapatot és összehangoltabb csapatjátékkal visszahozni azt a védelmi arculatot, amit ismerünk. 

Lássunk egy defense NFL körképet a 2022-es alapszakasz 13. hete után:

-       Engedélyezett össz yard mennyiség: 311,8 yard /+4,0/ à 7. helyezés /-3/  (1. San Francisco – 283,9)

-       Átlagos defense snap szám: 62,8 /+0,9/ à 14. helyezés /-3/  (1. San Francisco – 58,8)

-       Átlagos yard előrehaladás az ellenfél részéről: 5,0 /+0/ à 6. helyezés /+1/  (1. Philadelphia – 4,7)

-       Az ellenfél harmadik kísérletének sikerességi rátája: 40,35% /+1,89%/  à 19. helyezés /-9(1. Tennessee – 30,43%)

-       Az ellenfél negyedik kísérletének sikerességi rátája: 29,41% /+0/  à 2. helyezés /+1(1. Carolina – 27,27%)

-       Az ellenfél átlagos futó játéka: 26,7 alkalom /+1,0/ à 15. helyezés /-5/  (1. Baltimore – 21,6)

-       Az ellenfél átlagos futás teljesítménye: 111,2 yard /+1,9/ à 11. helyezés /-2/  (1. San Francisco – 75,6)

-       Az ellenfél átlagos futása próbálkozásonként: 4,2 yard /+0/ à 9. helyezés /+1/  (1. San Francisco – 3,3)

-       Az ellenfél átlagos passz játéka: 32,8 alkalom** /+0/ à 10. helyezés /+1/  (1. Chicago – 27,4)

 

**Azt jelenti, hogy többnyire passz játékkal próbálják megtörni a védelmet – a játékok 55% passz.

 

-       Az ellenfél átlagos passz teljesítménye: 200,6 yard /+2,1/ à 10. helyezés /-1/  (1. helyezés – Philadelphia – 178,5)

-       Az ellenfél átlagos sikeres elkapásainak száma: 19,4 alkalom /+0,2/ à 2. helyezés /-3/  (1.  Houston – 18,1)

-       Az ellenfél átlagos passzal való előrehaladása játékonként: 10,3 yard /+0,1/ à 16. helyezés /+2/  (1. Denver – 8,5)

-       Az ellenfél irányítójának átlagos pontossága: 59,14% /+0,69/ à 2. helyezés (-1)  (1. Cincinnati – 58,99%)

(a „/ /” zárójelben a múlt héthez való változás mértéke látható, a  pedig rámutat, a pozitív vagy negatív tendenciára – a szerk.)

További védelmi mutatók:

-          átlagosan 18,8 pontot ért el az ellenfél ellenünk (7. helyezés à 1. San Francisco – 15,8)

-          átlagosan 3,3 sacket ért el a csapat (4. helyezés à 1. Dallas – 4,0)

-          átlagosan 2,0 TD-t szereztek ellenünk (4. helyezés à 1. Denver – 1,4)

-          az eddigi ellenfél irányítójának átlagos QB index-e 81,1 (6. helyezés à 1. Philadelphia – 73,6)

-          eddig 12 INT-et kaptunk el (4. helyezés à 1. Philadelphia – 15)

-          leütött passzok száma – 47 (17. helyezés à 1. Jacksonville – 64)

Egyéni „leg”-ek a Patriots védelem háza tájáról:

-          Matt Judon sack – 13,0 (liga 6., 1. Justin Houston, Baltimore – 18,0)

-          Matt Judon sack yard – 84 (liga 7., 1. Bradley Chubb, Miami – 125)

-          Ja’Whaun Bentley total tackle – 75 (liga 53. holtversenyben, 1. Rashaan Evans, Atlanta - 134)

-          Jonathan Jones interception - 3 (liga 10. holtversenyben, 1. C.J. Gardner-Johnson, Philadelphia - 6)

-          Jonathan Jones leütött passz – 5 (liga 24. holtverseny, 1. Sauce Gardner, New York Jets - 15)

2022_Game 12_You dropped something
You dropped something - Valamit elejtettél, haver

 

Támadók statisztikája

Amit egy héttel ezelőtt láttunk arra azt lehetett rá mondani, hogy mindent megtettünk és bár kikaptunk, nem szégyenkezhetünk miatta. Akkor a támadó sereg mindent megtett, hogy az eredményen fordítson. Ezen a héten nem ez történt. Azzal próbáltunk előrukkolni, hogy a Bills (aki szinte kívülről-belülről ismer minket) ellen majd rövid passzos játékokkal operálunk, hiszen majd ezzel Jones megszerzi a magabiztosságát és belelendül majd a dolgokba. Azt ugyan nem nézegették az edzők, hogy ahhoz, hogy ez sikerüljön bazi jó play-eket kell hívni, egészen precízen kell végrehajtani a dobásokat és a labdának ragadni kell az elkapók kezéhez. Nem mellesleg tudták, hogy a Bills védelmére nem nagyon jellemző az elszalasztott tackle…nos ebből a katyvaszból ez lett à  Mac Jones ugyan még mindig 60% fölött a pontosság terén (egész pontosan 61%), 36 passzából 22 célba talált, de csak 195 yardot hozott. Ha megnézzük a dobó mátrix-ot akkor láthatjuk, hogy csakis a már említett közeli 5 vagy 10 yardos passzok voltak favorizálva – aztán az elkapó megoldja…vagy nem.  Jones frusztrációja már az oldalvonalnál is előtörtek belőle – most ez a play hívásokra vonatkozott, vagy a harmadik kísérletek sikertelenségére (25%) vagy a tehetetlenségre, nem tudni, de még a félidőben sem nevezte meg az edzőket, mint a probléma forrása.

2022_Game 12_QB Chart_Jones

 

Természetesen egyedül nem lehet képes mindent megváltani, de a támadó fal gyengesége egyre jobban kicsúcsosodik. Maga a Nagy Úr is elismerte, hogy az edzőknek nincs könnyű dolga, hogy folyamatosan új megoldás után kell nézniük a jobb tackle fronton. Ez természetesen kihat az elkapókra is, akik ugyan igyekeznek elszakadni az ellenfelektől és mélyre futni, de egyszerűen mikor visszanéznek, akkor azt látják, hogy vagy a zseb bedőlt és Jones lohol kiutat keresve a védők ácsingózó karmai közül, vagy már a földről tápászkodik föl. De nem csak az elkapók mondhatják ezt, de ha nincs rés a falon, akkor a futók is fennakadnak és nem megy semerre a futás. Jones-t egyébként egyszer sack-elték, 3-szor ütötték meg, 4-szer siettették és kétszer küldtek rá blitz-et, ami nem lenne oly annyira szörnyű, de a tehetetlenség és a nagyon gyors (értsd pár play után) puntolás mentálisan is eléggé kikészíti az embereket.

 

Player Completion Comp % Attempt Att % Yards TDs YPC INT QB Rat
M Jones 2 100 2 6 51 1 25,5 0 158,3
T Thornton 2 67 3 9 31 0 15,5 0 100,7
N Agholor 2 67 3 9 17 0 8,5 0 81,3
J Smith 2 100 2 6 6 0 3,0 0 79,2
R Stevenson 6 75 8 24 24 0 4,0 0 77,1
K Bourne 1 50 2 6 15 0 15,0 0 75,0
J Meyers 3 60 5 15 22 0 7,3 0 70,4
D Parker 2 50 4 12 16 0 8,0 0 60,4
H Henry 2 40 5 15 13 0 6,5 0 47,9
Team 22 65 34 100 195 1 8,9 0 89,7

 

Innen kívülről a kanapéról tehát ez a két faktor az, ami megpecsételte a meccs kimenetelét, viszont remélhetőleg nem a sorsunkat. Egyetlen egy zseniális egyéni teljesítmény volt – Marcus Jones. Élete első passzának elkapásakor meg sem állt örömében a TD zónáig, amivel a Bills idei szezonjának leghosszabb kapott TD-jét hozta össze. A futás közepette elérte 33 km/óra sebességet, ami a csapat idei szezonjának leggyorsabb futása volt, amihez az is dukál, hogy a 48 yardból +44 volt, amit az elkapás után hozott össze (2018 óta a legjobb eredmény a csapatban). Ezt a két Jones egy screen passzból hozta össze, ráadásul oda ment a passz, ahonnan blitz érkezett, így DeVante Parker-nek csak egy embert kellett eltakarítania, aztán utána már a Marcus Jones-nak csak ki kellett futnia a stadionból.  Érdekes, hogy ezek után, még egy hasonló játékot sem próbált meg a Patriots.

2022_Game 12_WR Chart_1

 

2022_Game 12_WR Chart_22022_Game 12_WR Chart_3

Ahogy említve lett az elkapók is csak próbálkoztak, de teljesen élettelen volt, hogy majd ők megváltják a dolgokat. Marcus Jones-t, ha nem vesszük ide, akkor Thornton-nak volt 31 yardja, Stevenson-nak 24, Meyers-nek 22…persze lehet mondani, hogy nagyon jó, hogy Jones szórja a labdákat, akinek csak tudja, de szerintem ez már inkább pánik szerű (3. vagy 4. opció), mint tudatos.

Rushing vs Bills
Játékos Cipelés Yard TD Átlag
R Stevenson 10 54 0 5,4
M Jones 3 7 0 2,3
K Harris 1 -1 0 -1,0
Össesen 14 60 0 4,3

Stevenson sem tudta megváltani a dolgokat, de jelenleg ő cipeli a vállán az egész offense-t. Csak 54 yardot tudott megtenni 10 cipelésből + 24 elkapásból = 78 scrimmage yard. Ha Jones teljesítményét levesszük akkor a legközelebbi ember hozzá Thornton volt a 31 yardjával (diff -47 yard). A futás nem sikerült, mert egyszerűen nem volt folyosó. Egy idő után már nem is lett erőltetve a dolog…meg a passz sem ment…ki is a következő ellenfél?

Az az Arizona lesz, aki szintén aprózza a játékot és rengeteget vesz ki a védőkből a rengeteg játék miatt. Ezután fog jönni Las Vegas, aki ugyanazért a helyért küzd a rájátszásban, mint ahol jelenleg a csapat tanyázik. Ezen meccseket meg kellene nyerni, hogy egy 8-6-os mérleggel ismét kicsit komfortosabban érezhessük magunkat és talán reális cél lehessen a rájátszás utolsó helye. Ezek után még majd jön a tavalyi Super Bowl-os és jelenleg fellendülésben lévő Bengals majd a jól ismert AFC csoportriválisok a Bills és a Miami. Reális a 4-1 mérleg? Vagy inkább ez a rájátszást már most felejtsük el? Izgalommal várja mindenki a következő rangadót, hogy a mérleg nyelve merre billen.

Lássunk egy támadó NFL körképet a 2022-es alapszakasz 13. hete után:

-       A csapat átlagosan megszerzett pontjainak száma mérkőzésenként: 20,8 /-0,9/ à 20. helyezés /-2/  (1. Kansas City – 29,2)

-       A csapat átlagos támadó játékainak száma mérkőzésenként: 59,3 /-0,8/ à 28. helyezés /-1/ (1. Arizona – 68,6)

-       A csapat átlagos támadó hatékonysága: 318,9 yard /-7,0/ à 24. helyezés /-3/ (1. Kansas City – 423,3)

-       Átlagos yard előrehaladás play-enként: 5,4 /+0/ à 18. helyezés /-1/  (1. Kansas City – 6,5)

-       Első kísérletek száma mérkőzéseként: 16,8 alkalom /-0,3/ à 28. helyezés /-1/  (1. Kansas City – 24,8)

-       Harmadik kísérletek sikerességi rátája: 36,18% /-0,96%/ à 25. helyezés /+0/  (1. Buffalo – 51,75%)

-       Negyedik kísérletek sikerességi rátája: 33,33% /+8,33/ à 30. helyezés /+1/  (1. Kansas City – 80,00%)

-       A csapat átlagos próbálkozása futással: 26,0 /-1,1/ à 17. helyezés /-5/  (1. Chicago – 35,0)

-       A csapat átlagos futás teljesítménye: 104,9 yard /-4,1/ à 23. helyezés /+0/  (1. Chicago – 189,2)

-       A csapat átlagos futása próbálkozásonként: 4,0 yard /+0/ à 25. helyezés /+1/  (1. Chicago – 5,4)

-       A csapat átlagos próbálkozása passzolással: 30,7 alkalom** /+0,5/ à 25. helyezés /+0/  (1. Tampa Bay – 43,8)

 

**Azt jelenti, hogy elég kiegyenlített a játék választásunk, de valamennyivel többet passzolunk.

 

-       A csapat átlagos passz teljesítménye: 214,0 yard /-2,9/ à 20. helyezés /-1/  (1. Kansas City – 306,5)

-       A csapat átlagos sikeres elkapásainak száma: 21,2 alkalom /-0,1à 18. helyezés /-1/  (1. Tampa Bay – 28,9)

-       A csapat átlagos passzal való előrehaladása játékonként: 10,1 yard /-0,2/ à 19. helyezés /+0/  (1. Miami – 12,4)

-       A csapat irányítójának átlagos pontossága: 69,02% /-0,86/ à 3. helyezés /-1  (1. Seattle – 72,52%)

További támadói mutatók:

-          átlagosan 2,7 alkalommal kerül a csapat a red zone közelébe (27. helyezés à1.  Kansas City – 4,4)

-          átlagosan ebből 1,0 TD születik (31. helyezés holtversenyben à 1. Kansas City – 2,9)

-          átlagosan mérkőzésenként a csapat 2,1 TD-t szerez (24. helyezés à 1. Philadelphia – 3,7)

Egyéni „leg”-ek a Patriots támadók háza tájáról:

-          Jakobi Meyers elkapott yardok 44 elkapásból – 593 (36. helyezés à 1. Tyrek Hill – Miami – 1.379) / Viszont 3. helyezett, ha azt a teljesítményt vesszük, hogy ki ért el ennyi yardot, 67 vagy kevesebb elkapásból

-          Jakobi Meyers mérkőzésenkénti elkapott yardjai – 59,3 (30. helyezés à 1. Tyrek Hill - Miami – 114,9)

-          Rhamondre Stevenson 408 yardot tett még meg összesen az elkapások után (8. helyezés à 1. Austin Ekeler – LA Chargers - 659) / Viszont 1. azok között, akik 56 vagy kevesebb elkapásból érték ezt el (elkapókat és futókat nézve egyaránt)

-          Rhamondre Stevenson 734 yardot ért el futással (16. helyezés à 1. Josh Jacobs – Las Vegas – 1.303) / Viszont a 4. helyezett, ha azt vesszük, hogy kinek volt maximum 144 próbálkozása, és ez alatt ki teljesített több yardot

-          Rhamondre Stevenson 61,2 yardot ér el mérkőzésenként (20. helyezés à 1. Josh Jacobs – Las Vegas – 108,6)

-          Mac Jones 1.963 yardot passzolt (26. helyezés à 1. Patrick Mahomes – Kansas City – 3.808) / Viszont 3., ha azt vesszük figyelembe, hogy ki érte el ezt a yard teljesítmény maximum 184 kísérletből.

-          Mac Jones sikeres dobásainak aránya 68,1% (3. helyezés à 1. Geno Smith – Seattle – 72,7%)

2022_Game 12_Marcus meets the end zone
Marcus Jones meets the end zone - Marcus Jones összefut az end zone-nal

 

Speciális csapat statisztikája

Talán idén először érezte az ember azt a dolgot, hogy a meccs alatt a csapat olyan mélyen van, hogy még a speciális csapategység sem tud változtatni a dolgokon és maguk sem tudnak egy meccs kimenetelét megváltoztató játékkal előrukkolni. Nick Folk kihagyott egy saját szintjén elvárható 48 yardos rúgást, Marcus Jones se kickoff-oknál, sem a puntoknál nem tudott plusz yardokat elcsenni. Amire ez a meccs alkalmas volt az az, hogy Michael Palardy rúgásait elemezhetik az edzők és vakargathatják a fejüket, hogy a Bailey Patriots házasságból, mikor érdemes kiszállni.

Az említett kihagyott Nick Folk 48 mezőnygólon kívül, Folk teljesített egy 39 yardosat, valamint értékesítette azt az egyetlen extra pontot, amit TD után lehet rúgni…és kifújt. Na persze ez nem rajta múlott. A jelenlegi formájában 83,3%-os teljesítménnyel (25/30) a rúgók között és a közép ligában foglal helyet. Extra pontokat tekintve eddig makulátlan – 24/24 – 100%.

Michael Palardy-nak sajnos volt bőven dolga és 6-szor kellett megmutatnia, hogy a lábában milyen erő lakozik. A punt-okat sorra így teljesítette – 38, 44, 50 (leghosszabb), 39, 38, 42 yardok, amiknek így átlaga 41,2. A rúgásokból 2 esett az ellenfél red zone-jába. Az eddigi 16 punt-ja során egyébként 691 yardot hozott össze, de sajnos 43,2 átlaga, alig 1 yarddal jobb, mint a Bailey társáé. Ami talán az egység javára írható, hogy ezen 6 alkalomból csak 2-szer kíséreltek meg visszahordani, akkor is 2-2 yardra jutottak.

Ahogy említve lett, sajnos ezen a napon nem volt semmilyen visszahordási lehetőség sem kirúgásból, sem punt-ból.

Szezon teljesítmény a return-ök szempontjából: Marcus Jones-nak 451 yardja van kickoff return-ökből, amivel a liga 4. helyezettje (1. Keisean Nixon, Green Bay - 617), viszont 2. helyezett, ha azt nézzük, hogy kinek sikerült ez a teljesítmény maximum 18 alkalomból. A punt return-ök tekintetében összesen 294 yardot tett meg Jones 20 alkalomból (abszolút liga 2. helyezett, 1. helyezett à Jaelon Darden, Tampa Bay – 310), viszont abszolút liga első, ha azt nézzük ki érte el ezt a teljesítményt csak 20 lehetőségből. 14,7 yardos punt visszahordási átlaga a ligában az előkelő 2. helyre elegendő (1. Avery Williams, Atlanta – 17,4).

2022_Game 12_Escape the pocket
Escape the pocket - Menekülés a zsebből

Érdekességek „nemcsak” stat fanoknak

-          S Devin McCourty – 200. játékát teljesítette az NFL-ben a Bills elleni rangadóval. Mind a 200 játék alkalmával kezdő volt. Jelenleg a csapatban a 3. legtöbbet kezdő játékos, valamint a 6. a mérkőzés számát tekintve. A 90. játékos lett a ligában, aki elérte a 200-as határt és a 24., aki ezt egy csapaton belül teljesítette.

-          WR/CB/KR Marcus Jones – 2000 óta az első DB az NFL-ben, aki TD-t szerez. Akkor S Marcus Coleman a New York Jets játékosaként szerzett egy 45 yardos touchdown-t QB Vinny Testaverde passza után a Buffalo ellen 2000. szeptember 17-én. Jones az egyetemi bajnokságban 15 passzt kapott el 137 yardért. 2021. szeptember 25-én egy 47 yardos TD-t ért el a Navy ellen.

-          WR/CB/KR Marcus Jones – 2013 óta az első Patriots játékos, aki az első elkapásával TD-t hoz össze. 2013-ban a New York Jets ellen Aaron Dobson egy 39 yardos elkapással nyargalt be az end zone-ba. Jones 48 yardos első elkapásra TD pontszerzése a leghosszabb a csapat történelmében 1983 óta, amikor Steve Grogan átadását Stephen Starring első elkapásra 73 yardos TD-re cipelte vissza.

-          WR/CB/KR Marcus Jones – első meccse kezdőként – volt egy leütött passza és egy speciális csapategységben szerzett tackle-je.

-          K Nick Folk – most már összesen 410 pontot szerzett a csapatnak, amivel a 7. legeredményesebb Patrióta. Tony Franklin a 6. helyen áll 442 ponttal.

-          LB Josh Uche – már karrierjének harmadik meccse, ahol több sack-et jegyez – idén ez volt a második mérkőzése. Az Indianapolis ellen idén 3 zsákolása volt és tavaly 2021-ben a Jets ellen volt 2. A legutóbbi 5 meccsen legalább 1 sack-et jegyzett. 7 sack-e van idén, amit a legutóbbi 5 mérkőzés alatt hozott össze.

-          RB Rhamondre Stevenson – már zsinórban a 3 meccsén szerez legalább 6 elkapást. Vezeti futóként a csapat elkapási házi versenyét 56 elkapással. A legtöbb elkapása a csapatban futóként James White-nak van 2018-ból – 87.  

-          K Tristan Vizcaino – debütált Patriótaként. A Buffalo elleni meccs idén már a második meccse volt, mivel Arizona játékosként játszott a Los Angeles Rams ellen, ahol két mezőnygólt értékesített és 3 extra pontot.

-          OL Conor McDermott – szintén debütált Patriótaként. 7. NFL meccsét abszolválta és a másodikat kezdőként, mint jobb tackle. Az első meccse, ahol jobb tackle-ként kezdett a Miami ellen volt 2020-ban, akkor még a Jets játékosaként.

-          OL Bill Murray szintén debütált - ez volt élete első NFL meccse és egyetlen játéknál ment fel a pályára az extra pont értéksítésénél.

Forrás: Patriots.com, Patriots.com, Patspulpit.com, Patspulpit.com, NFL Game Center, Team Rankings, Yahoo Sport, ESPN.com, PFF.com, Fantasypros.com/nfl

Képek: Patriots.com

Hozzászólás

Hát erre nehéz mit mondani, sajna ezt láttuk a meccs alatt is - mindenesetre köszönjük a munkát!

Az egészen borzasztó, hogy Stevensonnak van a legtöbb ELKAPÁSA, nyilván a rövid passzokból, de tűpontosan leírja a fő bajunkat, hogy se futni, se rendesen passzolni nem voltunk képesek. Marha kíváncsi leszek, hogy a Cards ellen mivel megyünk ki a pályára...

MJ statisztikái tavaly és idén:

                               2021            2022

COMP PCT             67.6             68.1

PASS YDS/GM      223,5          218.1

PASS YDS/ATT         7.3              7.3

PASS TD/INT         22/13             7/7

TIMES SACKED        28               25

Erdekes, hogy hasonlo számokat hoz. Kivétel a TD (RZ hatékonyság) és SACK-ek száma (ami meg a borzaszto fal eredménye)

OFF: Bill O'Brien állitolag jön jövöre :) (Persze ez még csak pletyka)

Lehet, de talán nem szerencsés 17 meccs statját összevetni 9 meccs statjaival.

Remélem az idei inkább javulni fog! Még dobhat akár 7-8 TD is 5 meccsen. :) Akár a RZban is! :) 

Abból a szempontból talán mégis érdemes ránézni, hogy az átlagok azt mutatják, hogy egyes számok tekintetében Jones nem rosszabb, mint tavaly úgy, hogy a sacked mutatója (mármint a falnak persze) messze rosszabb. Viszont a negyedik mutató az eredményességről is szól és nem is átlag, ami láthatóan rosszabb, mint a tavalyi. Haladgatunk előre, de a befejezés katasztrofális.

A rengeteg sack pont a TD/int arányt befolyásolja. Egy sack gyakran a támadósorozat végét jelenti, mert 10+ yard veszteséget okoz, ráadásul egy down is bukó. Mivel a nagy játékok nem a csapat erőssége, ezzel általában vége is a drive- nak. Mivel lassan, sok play-el halad a csapat, potenciálisan nő az esélye a sack- nek és a megállításnak, tehát csökken az esélye a TD- nek (az INT- é pedig nyilván nő a próbálkozások és a siettetések számával). Így átgondolva: kell egy jó fal.:) Jelentkezek is edzőnek, most, hogy ezt megfejtettem.

4. mutató: arányaiban az INT száma annyi, mint tavaly, ami viszont nagyon látványos, hogy mennyivel kevesebb a TD..

A csapat első a Ligában a punt return yard statban 340 yard-al. 

Kikapott a Raiders.. :) Ez nekünk jó :)

Nyilván, sőt ha már kívánni lehet, akkor márciusig ne kapjunk már ki :))) A következő két meccsen bármi lehet. Ha esetleg behúzná mindkét győzelmet a csapat, onnantól szerintem lehet majd számolgatni, meg izgulni, hogy a csoportmeccsekből meg a Cinci elleniből meglehet-e valamelyik. Én akkor sem lennék csalódott ha a PO nem jön össze, mert már a szezon felénél elkönyveltem, hogy ez egy kísérleti év lett, ami támadó oldalon nem igazán jött be.

Én csak azt sajnálom, hogy MJ-től elvettek egy évet, amikor fejlődhetett volna.