Statisztika - 18. hét: Patriots @ Bills

Kép
Statisztika

Ezennel a 2022-es idény a csapatnak bevégeztetett…egy roppant izgalmas meccset hozott össze ugyan a Patriots a legvégére, viszont az eddig legjobb csapatrész teljesen széthullott, a védelem, akik eddig lefülelték a hosszú passzokat, ma két játékkal leszerepeltek – így hiába volt az egyik legélesebb a támadó alakulat, nem sikerült a bravúr. Természetesen nem ez az egyetlen fájó vereség a szezonban, így nem lehet mondani, hogy ezen ment el a szezon, de szép lett volna legalább egy Wild Card gémmel búcsúzni. Lássuk, hogy számokkal hogyan lehet kifejezni ezt a (szezon lezáró) rangadót!

Game „szneppelések”

Támadók

Név Poz. Támadók
Snap %
Jonnu Smith TE Inaktív -
Kevin Harris* RB Inaktív -
David Andrews* C 68 100
Trent Brown* T 68 100
Cole Strange* T 68 100
Mac Jones* QB 68 100
Hunter Henry* TE 68 100
Conor McDermott* G 67 99
Michael Onwenu* G 62 91
Jakobi Meyers* WR 61 90
DeVante Parker* WR 56 82
Tyquan Thornton* WR 37 54
Kendrick Bourne WR 36 53
Damien Harris* RB 36 53
Rhamondre Stevenson RB 33 49
James Ferentz C 6 9
Matt Sokol TE 6 9
Nelson Agholor WR 4 6
Marcus Jones CB 2 3
Yodny Cajuste T 1 1
Pierre Strong Jr.  RB 1 1
Kody Russey G 0 0
Bailey Zappe QB 0 0

*-gal a kezdők vannak megjelölve

Mac Jones az egyik legerősebb játékán van túl a szezonban, még annak ellenére is, hogy háromszor eladta a labdát – végig a pályán volt. Hunter Henry szintén végigjátszotta a mérkőzést, mivel Jonnu Smith tight end párja sérülés miatt nem volt csatasorba fogható.

Lehet, hogy utolsó Patriots játékán van túl Damien Harris, aki 3 snap-pel vezette a futó alakulatot. 33 snap-nél pedig a második éves Rhamondre Stevenson volt a pályán, aki átlépte a bűvös 1.000 futott yardot.

Jakobi Meyers az utolsó meccsét idén 61 snap-pel zárta, egy levegő akrobatika után megszerzett TD-vel. DeVante Parker visszatért és 56 snap-pel a második legtöbbet foglalkoztatott elkapó lett. Tyquan Thornton és Kendrick Bourne 37 és 36 játéknyi időt kaptak, míg Nelson Agholor-ra kis szerep hárult.

A támadó falban Trent Brown, Cole Strange és David Andrews végiggyűrte a játékot, míg McDermott 67 játékot volt csak fenn, mert egy snap-et kihagyott, miután ráestek a bokájára. Michael Onwenu is valamennyivel kevesebbet volt a pályán, 62-szer, mert sérülés hátráltatta.

Védők

Név Poz. Védők
Snap %
Brenden Schooler CB Inaktív -
Jalen Mills CB Inaktív -
Shaun Wade CB Inaktív -
Joshuah Bledsoe FS Inaktív -
Sam Robert DL Inaktív -
Jonathan Jones* CB 59 100
Devin McCourty* FS 59 100
Ja'Whaun Bentley* LB 59 100
Kyle Dugger* FS 58 98
Marcus Jones* CB 51 86
Matthew Judon* LB 40 68
Myles Bryant* CB 35 59
Davon Godchaux* DT 34 58
Deatrich Wise Jr.* DL 32 54
Jahlani Tavai* LB 31 53
Lawrence Guy Sr.* DT 31 53
Anfernee Jennings LB 29 49
Christian Barmore DT 27 46
Josh Uche LB 24 41
Adrian Phillips FS 23 39
Daniel Ekuale DL 16 27
Carl Davis Jr. DT 14 24
Raekwon McMillan LB 11 19
Jabril Peppers* CB 8 14
Tae Hayes CB 8 14

Davon Godchaux vezette most a védő falemberek sorát 34 snap-pel. Deatrich Wise Jr szorosan követte őt 32-vel, míg Lawrence Guy 31-et és Christian Barmore 27-et kapott.

Ja’Whaun Bentley volt az igásló a linebacker-ek körében az egész évben, így az utolsó meccsen is végig a pályán volt. Matthew Judon 40 játéknyi időt töltött a gyepen, de játék közben megsérült és a bokáját kellett ápolni. Így Jahlani Tavai (31) és Anfrenee Jennings (29) előtt megnyílt az út. 

A szabadügynökké váló Jonathan Jones végigjátszott minden snap-et. A visszatérő Marcus Jones 51 játékot számlált, míg Myles Bryant 35-öt. A valószínűséggel utolsó NFL meccsét játszó Devin McCourty, mint ebben az évben végig, fenn volt a pályán. Kyle Dugger csak egy játékot volt az alapvonalon, akkor is sérülés miatt. Adrian Phillips csak 29 lehetőséget kapott, de az észrevehető, hogy az évben egyre kevesebbet – viszont a rúgó játékoknál többet volt foglalkoztatva.

Speciális csapat

Név Poz. ST
Snap %
Brenden Schooler CB Inaktív -
Matthew Slater WR 23 88
Raekwon McMillan LB 21 81
Adrian Phillips FS 20 77
Jahlani Tavai* LB 20 77
Raleigh Webb WR 18 69
Mack Wilson Sr. LB 18 69
Jabril Peppers* CB 17 65
Kyle Dugger* FS 15 58
Calvin Munson LB 14 54
Jonathan Jones* CB 9 35
Marcus Jones* CB 9 35
DaMarcus Mitchell LB 9 35
Myles Bryant* CB 8 31
Deatrich Wise Jr.* DL 8 31
Carl Davis Jr. DT 8 31
Nick Folk K 8 31
Anfernee Jennings LB 7 27
Michael Palardy P 7 27
Tucker Addington LS 7 27
Matt Sokol TE 6 23
Pierre Strong Jr.  RB 5 19
Ja'Whaun Bentley* LB 4 15
Josh Uche LB 4 15
Daniel Ekuale DL 4 15
James Ferentz C 3 12
Michael Onwenu* G 3 12
Trent Brown* T 3 12
Cole Strange* T 3 12
Conor McDermott* G 2 8
Yodny Cajuste T 1 4
Davon Godchaux* DT 1 4

Nagy valószínűséggel ez a meccs a speciális csapategységen ment el. Matthew Slater 23 snap-pet kapott és abban a cipőben jár, mint McCourty, hogy ez volt valószínűsíthető az utolsó meccse.

Nick Folk volt a rúgó minden téren, kivéve a puntokat, de a kirúgásai gyerekesen gyengék voltak. Michael Palardy 7 snap-et kapott és számára is a New England-i napok meg vannak számlálva.

Nem játszottak / Inaktívak

Bailey Zappe játékára most sem volt szükség. Kody Russey továbbra is az oldalvonalon várakozott, ahogy tette ezt az utóbbi időben.   

A csapat mindhárom egysége olyan játékosokat volt kénytelen nélkülözni, akik általában alapemberek. Tight end Jonnu Smith nem épült fel az agyrázkódásából. A védő Jalen Mills ágyék húzódás miatt nem volt regisztrálva a meccsre. A speciális egység pedig Brenden Schooler-t kellett, hogy hiányolja csípő sérülés miatt. Hiánya igencsak rányomta a bélyegét a meccs kimenetelére – na persze, nem egy ember játssza a mérkőzést.

Kevin Harris, Sam Roberts, Shaun Wade és Joshuah Bledsoe pedig nem fértek a meccs keretjébe bele.

2022_Game 18_Wrapped by the sleeves
Wrapped by sleeves - Kesztyűk kereszttüzében

Védelem statisztikája

Habár lehet sokan nem így látják a védelem igen is erős volt – csupán volt két játék, amikor Allen-ék hülyére vették a secondary-t. Igaz az is, hogy a vörös zónában, már mutatott a csapat ennél jóval hatékonyabb védekezést más meccseken. Ha nincs a két kirúgás visszahordás, ha nincs a két hosszú passz (49 Diggs-nek, 42 Brown-nak), akkor egészen más vége lehetett volna ennek a mérkőzésnek. Viszont azt is el kell ismerni a védelem részéről, hogy a Bills nem az az ellenünk punt-tolgató egység volt, és különösen vasárnap, igencsak meggyűlt a bajuk a védelemmel, mert szívósak voltak. 

Igaz, hogy a Bills játékosok nagyban megrázta a Damal Hamlin játékos társukat ért megrázkódtatás, de igazán csak Josh Allen lehetett látni a szétszórtságot olykor, a többiekben inkább izzott a bizonyítási vágy. Az első félidőben, csupán a második negyed elején tudta a Bills betuszkolni a labdát az end zone-ba, sokkal nehezebben, mint tették ezt Foxborough-ban. 14-14 állásnál egy TD-t hibáztak el, és ahelyett, hogy 21-14-gyel vonultak volna le, maradt az igazi ki-ki meccs a félidőben. Ennél a TD közeli játéknál, 5 embert küldött fel pass rush-ra a védelmi koordinátor, ahol Judon a zsebet Allen körül megtörte és nyomás alá kerítette Allen-t, aki így túldobta az emberét, amit Devin McCourty köszönt is, lehúzta a levegőből. Ez az interception 197 passz utáni első ilyen rossz passza volt Allen-nek, ami a leghosszabb sorozat a Pats ellen a 2000-es évektől számítva. Sőt, a Bills volt az alapszakaszban az egyetlen olyan NFL együttes, aki a félidő előtti utolsó 2 percben 9 TD-t pakolt össze – a 10 TD-t hiúsította meg McCourty. A Patriots passz elleni nyomása mindig hatékony volt hétről-hétre és rendre labdákat halásztak el az ellenféltől. Sajnos a második félidő támadásbeli hatékonytalanság többet kivett a védőkből és nem mindig értek oda a hosszú passzokra, amelybe egészen belemelegedett Allen. Azt is meg lehet jegyezni, hogy Allen levédekezésére nincs igazán jó séma, mert egészen elképesztő módon tudja megnyújtani a játékot, amik után jönnek a precíz hatékony dobások. 49 yardos Diggs átadás előtt is cover-3-as zónát védekezett a csapat a snap pillanatában, majd az összes ember 1-1-ben lenyomta a védőjét és összenyomták a zsebet, mégis Allen megtalálta a go útvonalat futó Diggs-t, akinél Jones nem erre az útvonalra számított és miután ráeszmélt, már csak loholhatott utána. A védelem meg sem próbálta két emberrel levédeni Diggs-et, akivel, ha így számoltunk volna, akkor egy másik „sztár” nőhetett volna ki magát, aki szabadon sok más területet happolt volna el. A másik meglátás, hogy Myles Bryant még talán nem áll készen a kezdő pozícióra. Ez nem csak a vasárnapi játék függvénye, ez már más meccseken is látszódott. Nemcsak a John Brown 42 yardos TD átadásában volt benne, de még a második sikeres Hines labda visszahordásban is negatív szerepet vállalt. Sima helyzete volt, hogy levigye a visszahordót, de nem tudta lelassítani. Harmadéves játékos, aki kétségkívül jó, de lehet, hogy a Patriots mást fog keresni a helyére. Az is nagy kérdés, hogy valóban ez volt-e az utolsó meccse McCourty-nak vagy még benne van egy utolsó idény.

2022_Game 18_QB Chart_Josh Allen

A végén Allen hozta a kötelezőt, ugyanis lehet sokaknak a 254 dobott yard kevésnek tűnik, viszont ha megnézzük a statokat, akkor a Bills átlagos passz átlaga 260 yard, szóval passzolással „átlagosan” haladtak. A dobó mátrixon is az rajzolódik ki, hogy Allen-nek ez egy rapszódikus meccse volt – próbálta odajuttatni a lasztit, ahol embert látott. Ha összehasonlítjuk az előző Patriots meccsel, akkor azt lehet látni, hogy most nem csak közel-közel-távolra lövöldözött, de mentek a hosszú átívelések is. A végén 3 TD-t dobott, egy INT mellett 106,1 QB rating-et elérve.

Diggs mindig is egy fekete leves volt a Patriots-nak a Bills-nél. Már 6. évet húzza a Belichick védelme ellen és a 6. TD-jét szerezte. Ma délután 7 elkapásból 107 yardot termelt. Igaz, ha nincs a 49 yardos elkapása, akkor azt lehetne mondani, hogy a defense derekasan megfogta Diggs-t, mert akkor lett volna egy 58 yardja, ami nem egy sztár elkapóhoz illő szám. Diggs az 5. legjobb elkapó yardokban a szezonban és általában 90 yardokat átlagolt. Szóval, ha nincs a hosszú passz, lehet lemaradunk a playoff-ról úgy is, viszont azt lehetett volna mondani, hogy valami elkezdett működni. Az ezelőtti meccsen is 7 elkapást mutatott be, akkor 92 yardért. Josh Brown-nak egy elkapása volt, az ominózus 42 yardos TD passz, Shakir-nak is egy 28 yard és Gabe Davis-nek 3 elkapásból 39 yard. Ezeken a számokon is látszik, hogy nem volt hatalmas „tombolás” a yardok terén, de a két nagyon hosszú passz fájt a végelszámolásnál.

A futást viszont az előző mérkőzéshez képest jól levédekezte a csapat. Az előző meccsen 132 yardot tett meg a Bills, míg vasárnap csak 90-et, holott az átlagos teljesítményük 143 yard. James Cook 45 yardot tett meg (9 cipelés, 5 yard átlag), míg Singletary 29 yardot (7 cipelés 4,1 yard átlag). Sőt Singeltary-n egy fumble hozott össze Jonathan Jones, akinek a labdájára McCourty érkezett elsőként. Jó volt az a védekezés is, hogy Allen-t, aki szeret futkosni, 16 yardon tartotta a csapat 9 cipelésből (1,8 yard átlag). 

Top 5 szerelés @ Bills
Játékos Össz szerelés Önálló szerelés Sacks Negatív yardos szerelés Passz védekezés INT
J Jones 6 5 0 0 0 0
M Jones 6 5 0 0 0 0
J Bentley 7 4 0 0 0 0
M Bryant 5 4 0 0 0 0
D McCourty 5 3 0 0 2 1
TEAM 54 33 2 0 4 1

Bentley ismét szenzációs volt és 7 tackle-t gyűjtve 122 tackle-lel zárta az évet, a legtöbbet a védelemben. A Jones-ok hozták a sok tackle-t, valamint McCourty 2 leütött passzán kívül Tavai és Barmore is bejelentkezett 1-1-gyel. A mérkőzésen ugyanúgy két sack volt, mint az előző párharc ellenin, csupán most Uche nem hozott egyet sem, viszont Wise és Ekuale kétszer gyötörte a földbe Allen-t.

Ezzel a védekező egység, mint ahogy a többi egység, elmegy pihenőre, de biztosak lehetünk abban, hogy igencsak nagy lesz a mozgolódás ezen a téren is a holtszezonban.

Lássunk egy defense NFL körképet a 2022-es alapszakasz lezárta után:

  • Engedélyezett össz yard mennyiség: 322 yard /+0,3/ à 8. helyezés /+0/  (1. San Francisco – 300,6)
  • Átlagos defense snap szám: 64,2 /-0,4/ à 22. helyezés /+2(1. Green Bay – 58,3)
  • Átlagos yard előrehaladás az ellenfél részéről: 5,0 /+0/ à 4. helyezés /+1(1. Philadelphia – 4,8)
  • Az ellenfél harmadik kísérletének sikerességi rátája: 40,25% /+0,95à 21. helyezés /-2↓/  (1. Washington – 31,90%)
  • Az ellenfél negyedik kísérletének sikerességi rátája: 37,04% /+0/  à 2. helyezés /+1(1. Jacksonville – 32,26%)
  • Az ellenfél átlagos futó játéka: 25,9 alkalom /-0,1/ à 9. helyezés /+1(1. San Francisco – 22,9)
  • Az ellenfél átlagos futás teljesítménye: 105,5 yard /-0,9/ à 6. helyezés /+0/  (1. Tennessee – 76,9)
  • Az ellenfél átlagos futása próbálkozásonként: 4,1 yard /+0/ à 4. helyezés /+1/  (1. San Francisco – 3,4)
  • Az ellenfél átlagos passz játéka: 35,1 alkalom** /-0,2/ à 25. helyezés /-1(1. Green Bay – 28,1)

 

**Azt jelenti, hogy többnyire passz játékkal próbálják megtörni a védelmet – a játékok 58% passz.

 

  • Az ellenfél átlagos passz teljesítménye: 216,5 yard /+2,2/ à 16. helyezés /+0/  (1. helyezés – Philadelphia – 179,8)
  • Az ellenfél átlagos sikeres elkapásainak száma: 21,4 alkalom /-0,2/ à 16. helyezés /+1/  (1.  Washington – 18,1)
  • Az ellenfél átlagos passzal való előrehaladása játékonként: 10,1 yard /+0,1/ à 15. helyezés /-2/  (1. Philadelphia – 8,7)
  • Az ellenfél irányítójának átlagos pontossága: 61,07% /+0,01/ à 5. helyezés (-1)  (1. Cincinnati – 58,86%)

(a „/ /” zárójelben a múlt héthez való változás mértéke látható, a ↑/ pedig rámutat, a pozitív vagy negatív tendenciára – a szerk.)

További védelmi mutatók:

  • átlagosan 20,4 pontot ért el az ellenfél ellenünk (11. helyezés à 1. San Francisco – 16,3)
  • átlagosan 3,2 sacket ért el a csapat mérkőzésenként (3. helyezés à 1. Philadelphia – 4,1)
  • átlagosan 2,4 TD-t szereztek ellenünk (14. helyezés à 1. NY Jets – 1,8)
  • az eddigi ellenfél irányítójának átlagos QB index-e 83,5 (8. helyezés à 1. Cincinnati – 80,1)
  • 19 INT-et kaptunk el (3. helyezés à 1. Pittsburgh + San Francisco – 20)
  • leütött passzok száma – 69 (17. helyezés à 1. Jacksonville – 95)

Egyéni „leg”-ek a Patriots védelem háza tájáról:

  • Matt Judon sack – 15,5 (liga 5., 1. Nick Bosa, San Francisco – 18,5)
  • Matt Judon sack yard – 103 (liga 5., 1. Nick Bosa, San Francisco – 138)
  • Ja’Whaun Bentley total tackle – 122 (liga 28. holtversenyben, 1. Foyesade Oloukun, Jacksonville - 184)
  • Jonathan Jones interception - 4 (liga 11. holtversenyben, 1. C.J. Gardner-Johnson, Philadelphia - 6)
  • Jonathan Jones leütött passz – 11 (liga 25. holtverseny, 1. Sauce Gardner, New York Jets - 20)
2022_Game 18_35 for 32
#35 for #32 - A 35. INT-je a #32-esnek

Támadók statisztikája

A támadó egység igen nagy elánnal esett neki a támadásnak, hiszen már az első fél percben menetelni kellett az eredmény után, miután a kirúgás után már 7 pontra elhúzott a Bills együttese. Ugyan az első támadásnál a Bills leterelte a srácokat, mégis sikerült egy-egy punt után touchdown-okat elérni, méghozzá a red zone-ból, ami nem a csapat erőssége az idei évben. Sajnos a félidő után egy ütésváltás történt, ugyanis az első drive-nál nem Agholor-nál (ez lehetett volna az egyetlen elkapása) kötött ki a labda, hanem az ellenfél White kezében. De két play után fumble, amit utána csak Folk tudott értékesíteni. Majd a rákövetkezendő 3 Bills TD-re, csupán 1 TD, 1 kihagyott kétpontos és 2 INT jött, ami megpecsételte az idei évünk rájátszásbeli reményünket. Ugyan a támadó játékok kreatívabban lettek felrajzolva erre a meccsre, de sajnos egy félidő kiváló teljesítmény nem fogja felülírni az egész évadnyi gyenge támadó koordinációt. Elkezdtük tudatosan használni a play action-t és 3. szituációban (Meyers) és Parker TD passza is szépen meg volt rajzolva. Nem is érti az ember, hogy ezeket a dolgokat miért nem lehetett tudatosan többször előhozni az év közepén. Reménykedni tudunk, hogy tudatosan lesz egy jobb staffing kiválasztva, hogy ezt a következő szezonban orvosolni lehessen. Mac Jones-on ismét látni lehetett a küzdést és hogy igen is akarja, hogy Buffalo-ból a csapat pozitív mérleggel menjen egy hét pihenőre, mikor is a playof-ban ismét a Bills ellen, ismét ugyanabban a stadionban kellett volna pozitívumot produkálni. Az egyik legerősebb meccsen van túl miután 3 TD-passzt is odapakolt, igaz a 3 INT nem éppen jó előjelző, de sokszor kockáztatni kell, hogy a várt siker eljöjjön. Jones első félideje lenyűgöző volt – 13 sikeres passz 16 kísérletből (81%) valamint 119 yard, 2 TD – ez 137,2 QB rating-re jön ki. Aztán a félidőben valahogy fáradtabban jött ki a csapat és a második félidőben a számai már így alakultak – 13 sikeres passz 24 kísérletből (54%) valamint 124 yard, 1 TD, 3 INT – QB rating 43,1. Összeségében a napot 24/40 sikeres passzal (60%), 243 yarddal és 3 TD-vel, 3 INT-tel valamint 75,3 QB rating-gel zárta. Ha még egy dolgot figyelembe veszünk akkor a koncentrációja Jones-nak félelmetes – azokban a drive-okban, ahol TD dobott, ott a teljesítménye 17/17 (!!). Nem lehet tudni, hogy az éves frusztrációjával mit lehet tenni, hiszen még Belichick is azt nyilatkozta, hogy „Jones-ban meg van a potenciál, hogy igazi irányítóvá érjen az NFL-ben”. Mindenesetre szomorú lenne, ha ennyi idő után már más irányító lehetőség után kacsingatnánk. De kell egy jó coaching mellé és több magabiztosabb elkapó köré.

2022_Game 18_QB Chart_Jones

DeVante Parker varázsolt ezen a délutánon, mikor is újra a pályán lehetett látni, és az eddigi éves TD teljesítményét megtriplázta, ugyanis 2 TD-t is szerzett az eddigi szezonbeli egy TD-je mellé, valamint összeharácsolt 79 yardot és ő lett a legjobb elkapó a Pats részéről. A magasba labdát szelídítő kihagyta a legutóbbi 3 meccset agyrázkódás miatt, viszont nem volt az idényben következetes, mint ahogy ez igaz Allen-Diggs párosra is. Mindenesetre jó elkapók nem nőnek minden sarkon, ezért kell a csapatnak ügyesen bánni a meglévőekkel (kivéve Agholor). Meyers is nagy meccsen van túl, habár az utóbbi időben a pontossággal voltak gondok, mert sokkal több feléje érkező labdát szokott megzabolázni. Ma csak 3 elkapása volt 32 yardért a 7-ből, viszont volt egy lábujjhegyes TD-je (amit azt gondoltam nem fognak megadni, de akkor kérdeztem volna én, a Vegas elleni bekapott TD, aminél a lábujj kinn volt a területen, akkor azt, hogy adhatták meg?). Nagyszerű volt, hogy a pályán hozott döntés TD volt, így a videó stáb hiába kockázott ki mindent, nem lehetett másképp ítélni. Szabad ügynökké válik majd és reméljük még tudjuk magunkhoz láncolni, hiszen az utóbbi években csupán ő volt az egyedüli igazi elkapónk, aki termelt is yardokat és a TD-ket. Érdekes látni azt is, hogy Harris-en és Meyers-en kívül mindenkinek csak 1-1 el nem kapott passza volt. Továbbá, hogy Bourne-nak nagy napja volt és 45 yardot hozott és ismét Henry ott van a top 3 elkapásokban yard tekintetében – 42. Amióta többet kell vállalnia Henry-nek Jonnu Smith kiválásával úgy néz ki megtáltosodott, mert azóta több labdát kap el és több yardot termel – lehet át kell állni az 1 tight end-es felállásokhoz?

Player Completion Comp % Attempt Att % Yards TDs YPC INT QB Rat
D Parker 6 86 7 18 79 2 13,2 0 153,3
K Bourne 4 80 5 13 45 0 11,3 0 104,2
J Meyers 3 43 7 18 32 1 10,7 0 96,4
H Henry 6 86 7 18 42 0 7,0 0 91,7
R Stevenson 5 83 6 15 28 0 5,6 0 86,1
T Thornton 1 50 2 5 13 0 13,0 0 70,8
D Harris 1 25 4 10 4 0 4,0 0 39,6
N Agholor 0 0 1 3 0 0 0,0 0 39,6
Team 26 67 39 100 243 3 9,3 0 109,2
2022_Game 18_WR Chart_12022_Game 18_WR Chart_22022_Game 18_WR Chart_3

A levegőben kellett ezt a meccset megnyerni ezért a futókra kevesebb szerep hárult. Összeségében ezért volt 19 labdacipelés, de abból csak 102 yard jött össze (5,4 átlag). Nem lehet tudni, hogy mi áll a háttérben, de Harris dupla lehetőséget kapott a délután folyamán cipelésre (lehet utolsó meccs a Pats színeiben?), ahol 3,7 yardot átlagolt, míg Stevenson csupán csak hatot, de azzal 9 yard/futási átlaggal 54-et, amivel átlépte az évben az 1.000-esek klubját, így ő lett 17. Pats futó, aki ezt a szintet megugorja.

Rushing @ Buffalo
Játékos Cipelés Yard TD Átlag
R Stevenson 6 54 0 9,0
D Harris 13 48 0 3,7
M Jones 4 5 0 1,3
Össesen 23 107 0 4,7

A fal kétségtelenül jobban muzsikált és többször volt jól megvédve Jones még az egy sack ellenére is, amit benyelt a csapat. Amin mindenféleképpen kell javítani az a 3. kísérletek sikeressége, ugyanis a Bills is (és az utóbbi meccseken más csapatok is) ezen játékhívásoknál rárontott a falra, ami sokszor elg könnyedén bedőlt. Az idei évben a sikerességi ráta 34,88% volt, ami majdnem 10%-kal rosszabb, mint tavaly volt. Persze ez nem mind a falon múlik, de ha több ideje van az irányítónak, akkor lehet pontosabb passzok is érkeznek.

A bírókról pár szó – egészen a 3. negyed derekáig egyetlen zászló sem repült, majd a legvégén mindkét félnek kiosztottak 2-2-t. Ami érthetetlen, hogy volt két pass interference dobás, ahol a védő még meg sem kísérelt visszanézni – mégis a sípok csendben maradtak, mintha mi sem történt volna, csupán egy nem jól kivitelezett passz az irányítótól.

Lássunk egy támadó NFL körképet a 2022-es alapszakasz befejeztével:

  • A csapat átlagosan megszerzett pontjainak száma mérkőzésenként: 21,4 /+0,1/ à 17. helyezés /+0/  (1. Kansas City – 29,2)
  • A csapat átlagos támadó játékainak száma mérkőzésenként: 59,2 /+0,3/ à 28. helyezés /+1/ (1. Tampa Bay – 68,2)
  • A csapat átlagos támadó hatékonysága: 314,6 yard /+1,7/ à 26. helyezés /+0/ (1. Kansas City – 413,6)
  • Átlagos yard előrehaladás play-enként: 5,3 /+0/ à 19. helyezés /+0/  (1. Kansas City – 6,4)
  • Első kísérletek száma mérkőzéseként: 16,9 alkalom /+0,1/ à 28. helyezés /+0/  (1. Kansas City – 24,0)
  • Harmadik kísérletek sikerességi rátája: 34,88% /-0,27%/ à 26. helyezés /+0/  (1. Buffalo – 50,26%)
  • Negyedik kísérletek sikerességi rátája: 38,46% /+10,73%/ à 31. helyezés /+2/  (1. LA Rams – 77,78%)
  • A csapat átlagos próbálkozása futással: 25,0 /-0,1/ à 22. helyezés /+1/  (1. Atlanta – 32,9)
  • A csapat átlagos futás teljesítménye: 106,6 yard /+0/ à 24. helyezés /-1/  (1. Chicago – 177,3)
  • A csapat átlagos futása próbálkozásonként: 4,3 yard /+0,1/ à 22. helyezés /+0/  (1. Chicago – 5,4)
  • A csapat átlagos próbálkozása passzolással: 31,8 alkalom** /+0,6/ à 21. helyezés /+3/  (1. Tampa Bay – 44,2)

 

** Azt jelenti, hogy többnyire passz játékkal próbáljuk megtörni a védelmet – a játékok 56% passz.

 

  • A csapat átlagos passz teljesítménye: 208,0 yard /+1,7/ à 20. helyezés /+1/  (1. Kansas City – 297,8)
  • A csapat átlagos sikeres elkapásainak száma: 21,1 alkalom /+0,3/ à 16. helyezés /+4/  (1. Tampa Bay – 29,4)
  • A csapat átlagos passzal való előrehaladása játékonként: 9,9 yard /+0/ à 23. helyezés /-4/  (1. Miami – 12,6)
  • A csapat irányítójának átlagos pontossága: 66,3% /-0,1/ à 8. helyezés /-1↓/  (1. Seattle – 69,63%)

További támadói mutatók:

  • átlagosan 2,6 alkalommal került a csapat a red zone közelébe (28. helyezés à1.  Kansas City – 4,2)
  • átlagosan ebből 1,1 TD született (32. helyezés à 1. Kansas City – 2,9)
  • átlagosan mérkőzésenként a csapat 2,3 TD-t szerzett (17. helyezés à 1. Kansas City – 3,6)

Egyéni „leg”-ek a Patriots támadók háza tájáról:

  • Jakobi Meyers elkapott yardok 67 elkapásból – 804 (38. helyezés à 1. Justin Jefferson – Minnesota – 1.809) / Viszont 6. helyezett, ha azt a teljesítményt vesszük, hogy ki ért el ennyi yardot, 64 vagy kevesebb elkapásból
  • Jakobi Meyers mérkőzésenkénti elkapott yardjai – 57,4 (31. helyezés à 1. Justin Jefferson – Minnesota – 106,4)
  • Rhamondre Stevenson 474 yardot tett még meg összesen az elkapások után (16. helyezés à 1. Austin Ekeler – LA Chargers - 843) / Viszont 3. azok között, akik 69 vagy kevesebb elkapásból érték ezt el (elkapókat és futókat nézve egyaránt)
  • Jakobi Meyers 38-szor szerzett first down-t (40. helyezés holtversenyben à 1. Justin Jefferson – Minnesota - 80)
  • Rhamondre Stevenson 1.040 yardot ért el futással (13. helyezés à 1. Josh Jacobs – Las Vegas – 1.653) / Viszont a 2. helyezett, ha azt vesszük, hogy kinek volt maximum 210 próbálkozása, és ez alatt ki teljesített több yardot
  • Rhamondre Stevenson 61,2 yardot ér el mérkőzésenként (19. helyezés à 1. Josh Jacobs – Las Vegas – 97,2)
  • Mac Jones 2.997 yardot passzolt (18. helyezés à 1. Patrick Mahomes – Kansas City – 5.250) / Viszont 1., ha azt vesszük figyelembe, hogy ki érte el ezt a yard teljesítmény maximum 288 elkapással.
  • Mac Jones sikeres dobásainak aránya 65,2% (16. helyezés à 1. Geno Smith – Seattle – 69,8%)
2022_Game 18_Precision by Parker
Precision by Parker - A precíz Parker

Speciális csapat statisztikája

A szezon legvégére ez a csapategység teljesen szétesett. Eddig mindig is magasra tették a mércét és az elit közé sorolták a speciális Patriots csapategységet, de ma úgy benéztek két kickoff return TD-t, mintha ők is így segítették volna Damar Hamlin mihamarabbi gyógyulását. Mindazonáltal Hines ezt a rendkívül ritka dolgot kétszer is végrehajtotta, úgy, hogy a kirúgást követve 14 másodperccel a Patriots már 0-7 hátrányban volt. Majd miután ezt a harmadik negyedben is ezt összehozta, már nem is merték arra felé rúgni a lasztit.  A probléma nem csak a blokkolásokból adódik, hanem a sokszor emlegetett nagyon gyenge Nick Folk kirúgásokból, ami csak elvétve ment touchback-re, mióta nem Bailey az „ügyeletes”. Nick Folk ezen kívül, rúgott egy 24 yardos mezőnygólt, valamint most behúzta mind a kettő extra pontot. Az évet 86,5%-os teljesítménnyel zárta a mezőnygólokat tekintve (32/37) és a rúgók között a közép liga elején foglal helyet. A 3. legtöbb kísérlete volt az idényben és az 5. legtöbb mezőnygólt szerezte. Ebből a szempontból egy igen jó rúgóról beszélünk. Extra pontokat tekintve pedig csak 3 hibája volt - 32/35 (91,4%), mégis a liga nem túl elit rúgói között zárta az évet.

Lehet egyébként, hogy ez a két bekapott visszahordás arra mutat rá, hogy Cam Achord speciális egység koordinátortól megváljon a csapat? Ez a dráma volt felfedezhető, a Minnesota ellen is, ahol a vezetés megszerzése után a csapat bekapott egy kickoff return TD-t.

Michael Palardy-nak voltak igazán jó rúgásai, mégis a délutánt egy gyenge 38,8 átlaggal zárta, holott bőven volt területe rúgni és a 4 rúgásából is csak egy esett az ellenfél vörös zónájába. A rúgásai így sikeredtek – 49, 44, 28, 40. Vélhetőleg, ő nem fog kapni semmilyen szerződést a csapattól jövőre. A punt visszahordásoknál a csapatrész legalább már odafigyelt, mert 4-ből, csak kétszer próbáltak meg visszahordani, akkor is csak egyszer sikerült belőle 6 yardot visszakanyarítani. Az idényt 1.781 yarddal zárta, amit 42 punt-tal ért el, átlaga pedig 42,4 lett, ami 0,3 yarddal lett csak jobb, mint Bailey-nek.

Marcus Jones visszatért a játékhoz és minden téren szerette volna hozzájuttatni csapatát a sikerhez, de neki sem sikerült a bravúr. Volt egy kickoff visszahordása 36 yardért, valamint a punt-oknál 8,3 visszahordást átlagolt, ahol az egyiknél 13 yard sikeredett. Egy nagyon vertikális emberre talált rá a csapat, aki szinte minden helyzetben és téren bevethető. Nem kérdés, hogy Olszewski méltó utódja.

Szezon teljesítmény a return-ök szempontjából: Marcus Jones-nak 645 yardja van kickoff return-ökből, amivel a liga 5. helyezettje (1. Keisean Nixon, Green Bay – 1.009), viszont 2. helyezett, ha azt nézzük, hogy kinek sikerült ez a teljesítmény maximum 27 alkalomból. A punt return-ök tekintetében összesen 362 yardot tett meg Jones 29 alkalomból (abszolút liga 1. helyezett, 2. helyezett à Ray-Ray McCloud III, San Francisco – 356). 12,5 yardos punt visszahordási átlaga a ligában szintén első pozíciót ért 2022-ben (2. DeAndre Carter, LA Chargers – 11,7).

2022_Game 18_Down goes Allen
Down goes Allen - Allen-t legyűrik

Érdekességek „nemcsak” stat fanoknak

  • Patriots védelmi egysége – a legtöbb sack-et jegyezte egy idény alatt Belichick alatt, 54-et, ami az 5. legtöbb a csapat történelmében.
  • RB Rhamondre Stevenson – megfutotta élete első 1.000 yardos idényét és a végén 1.040-et teljesített. 2016 óta, mióta LeGarrette Blount összehozta az 1.161 yardot, azóta nem volt futó, aki erre a teljesítményre képes lett volna. A csapat rekordjait tekintve pedig a 17. játékos, aki 1.000 yard felett teljesít egy idény alatt.
  • RB Rhamondre Stevenson – 69 elkapással zárta az idényt, ami a csapat szintjén a 4. legtöbb egy futótól. Ez a 9. alkalom, mikor az elkapási statisztikát egy futó vezette.
  • QB Mac Jones – 66,5%-os pontossággal zárta az első két évét, amivel a 2. legpontosabb irányító Joe Burrow után, aki az első két idényében 68,2%-ot ért el 2020 és 2021 időszak alatt.
  • WR DeVante Parker – 2 TD-t szerzett a délután folyamán, amivel beállította eddigi csúcsait, ugyanis Miami Dolphin játékosként 2019-ben a New York Giants és a Philadelphia ellen is 2-2 TD-t szerzett egy játék alatt.
  • LB Ja’Whaun Bentley – a 13. Patriots játékos, aki legalább egy idény alatt 120 tackle-t számlál. Jarod Mayo 2012-beli 147 tackle-jei után ő szerezte a legtöbb tackle-t, 122-őt.
  • K Nick Folk – sorozatban a 60. mezőnygólját értékesítette 40 yard alatt. A legutóbb, mikor 40 yard alatt hibázott, akkor még Tampa játékos volt és pont a New England ellen hibázott 2017-ben. Az NFL rekordot a baltimore-i Justin Tucker tartja, aki 2016-20 között 70 ilyen rúgást intézett hiba nélkül.
  • DB Devin McCourty – most már megelőzve Stephen Gostkowski-t az 5. legtöbb Patriots mezt felöltő játékos 205 teljesített mérkőzés után.
  • DB Devin McCourty – a 35. INT-jét szerezte, ami a legtöbb az aktív játékosok között. A Patriots mérlege 26-6, mikor McCourty lehúz egy passzt. McCourty 35 interception-jén már csak Ty Law-nak és Raymond Clayborn-nak van több, 36. McCourty 581 INT yard visszacipelése a második legtöbb a csapat történelmében.
  • DB Devin McCourty – az interception-jével és a fumble visszaszerzésével már a 42. szerzett labdáját regisztrálta., amivel beállította Fred Marion rekordját, valamint 2-vel van Raymond Clayborn 44 szerzett labdája mögött a második helyen.

 

Ezennel pedig szeretném megköszönni a kitartó statisztika böngészők kommentjeit, böngészéseit, valamint kitüntetett figyelmeteket a Patriots 2022/23 statisztika idényében! Jövőre jobbak lesznek a számok! 😊

 

Forrás: Patriots.com, Patriots.com, Patspulpit.com, Patspulpit.com, NFL Game Center, Team Rankings, Yahoo Sport, ESPN.com, Fantasypros.com/nfl, NFLsavant.com, Pro-football-reference.com

Képek: Patriots.com

Hozzászólás

Köszönjük szépen! :-)

Ha már a puntjainkról ennyi szó esik, hogyan lehet azt kihagyni, hogy az egyiket megszereztük 8,5 perccel a vége előtt, a Bills 35 yardosán. Azaz a punt rúgó egység labdát szerzett!!!

Egyébként Palardy idei statja nem rosszabb - sajnos-az idei Bailey statnál. 

Harmadszor írod ezt le. Nem baj, csak nem értem miért fontos ez ennyire. 14 pontot kapott a csapat miattuk. Ennek fényében hogy adtak egy rövidpályát, ahonnan azért meg be kell vinni, nem sokat számít, pláne a Bills ellen. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Bills folyamatosan jó mezőnypozícióból indult. Rohadt mély gödröt ástak a csapatnak, betemették őket, aztán a kupacra kb. tettek egy szép csokrot ezzel a labdaszerzéssel. De ettől még szép a csokor.

Azt csak halkan jegyezném meg, hogy az egy marha nagy egyéni hibából lett a miénk, a Bills játékosa ha normálisan követi a visszahordó játékos utasítását, akkor nincs fumble. Utána a felismerés szép volt, de közel sem érdemel szerintem akkora dicséretet emiatt az ST, mintha beleállnak a visszahordó arcába egy jó punt után és azért ejti el a labdát.

Ide mindössze azért írtam, mert a statisztika cikke a számokról szól. A mérkőzés TO-ei pedig szerintem lényeges stat. adat. (Hármat szereztünk, az egyikkel 3 pontot értünk el 11 yardról, másikkal időhiány miatt nem tudtunk mit kezdeni.) Egyáltalában nem fényezni akarom a ST-et, de a TO az TO, a stat. nem foglalkozik azzal hogyan és hol szerezte vagy vesztette el egy csapat a labdát és aztán mit kezdett vele. (Egyébként Allen is az egyedül álló DMC-hez passzolta a labdát, de ez stat. szempontjából lényegtelen, tehát helyes hogy bekerült ebbe a cikkbe.)