NFL Combine 2023 - összefoglaló

Kép
Combine

Csütörtöktől vasárnapig szokásos módon Indianapolisban, a Lucas Oil Stadiumban felmérőzött több mint 200 prospect, a legfontosabb történéseket olvashatjátok a cikkben.

  • A Combine egyik legnagyobb vesztese az idei draft egyik legjobb játékosa is egyben. Jalen Carter gyakorlatilag az 1/1 legnagyobb várományosa volt, ám a felmérő előtt érkezett a hír, hogy letartóztatási parancsot adtak ki ellene, ugyanis az idei egyetemi döntő után autóval versenyeztek egy csapattársával - amiben egyébként a csapattársa és meg egy személy meg is halt - ám ő a baleset után elhajtott a helyszínről. Carter ugyan feladta magát rögtön a letartóztatási parancs kiadása után és 4000 dollár óvadékért cserébe el is engedték. Ettől függetlenül, nem ez volt az első gyorshajtási ügye, ősszel három büntetést is kapott már, amikor a megengedettnél gyorsabban ment (45 mérföld per óra helyett 90-nel), míg ezúttal a beszámolók szerint minden bizonnyal átlépte a 100 mérföld per órát is az autójával (160 km/h). "Természetesen" a verseny a nyílt utcán történt, az elhunyt társának a vérében alkoholt is találtak. Kívancsian várjuk, ezzel mennyit csúszik majd hátrébb a boardokon, ráadásul az ügye miatt nem is tudott résztvenni a felmérőlön.
  • Egyetemi csapattársa, az EDGE poszton játszó Nolan Smith hihetetlen Combine-t produkált. Nem rendelkezik klasszikus méretekkel ezen a poszton, de atletikussága egészen elképesztő volt, így a tavalyi mellizom-sérülés ellenére is jó eséllyel el fog kelni az első körben.

  • A pénteki napon a defensive backek jutottak szóhoz, ezen a napon született az idei felmérő legjobb 40 yardos ideje is - a cornerback DJ Turner jóvoltából (4,26 másodperc).

  • Az első körbe várt cornerbackek közül az ex-Ducks játékos, Christian Gonzalez volt a legjobb, akinek így arra is bőven van esélye, hogy ő legyen a posztján a No.1 játékos idén. A Patriots jelenlegi corner állományát elnézve, van rá sansz, hogy ebben a posztban gondolkozik a FO az első kör kapcsán, így emiatt duplán is érdekes lehet a jó teljesítménye. Minden bizonnyal Gonzalezért így cserélnie kéne a csapatnak.

  • Három, szintén jó képességekkel megáldott prospect - név szerint Kelee Ringo, Emmanuel Forbes, valamint Devon Witherspoon - számára sikerülhetett volna jobban is a Combine. Előbbinek remek 40 yardos ideje volt, ám a többi tényezőben elmaradt a legjobbaktól, valamint a gyakorlatok során is akadtak problémái.

  • Forbesnak főleg a súlyával adódhatnak problémái, hiszen mindösszesen 166 fontot - az kb. 75 kg - nyomott, ami a magasságához viszonyítva nem egy túl erős szám. A fizikálisabb elkapókkal minden bizonnyal meggyűlik/meggyűlne a baja, kérdés, hogy plusz súly felvétele mennyire hatna a sebességére. A labdás gyakorlatoknál jól teljesített, de az ő labdaügyességével ez várható is volt.

  • Witherspoon csak és kizárólag a méredzkedés és az interjúk miatt utazott el Indianapolisba, de előbbiben sem tudott prototípus számokat hozni. Egy combhajlító-sérülés miatt a gyakorlatokat kihagyta, így marad számára a Pro Day, hogy bebizonyítsa, megéri rá áldozni egy top 10-es picket.

  • Deonte Banks viszont a teljesítményével igencsak felhívta magára a figyelmet, szinte minden mérvadó oldal már elsőkörös játékosként számol vele. Amiben "elindult", ott top 3-ban végzett, az on-field gyakorlatokban is erős volt, ráadásul jó méretekkel is rendelkezik (6'0", 197 font ~ 183 cm, 89 kg).


  • Szombaton jöttek az irányítók, elkapók és tight endek, és a felmérő egyik - de sokak szerint a - legnagyobb nyertese: a Florida Gators irányítója, Anthony Richardson. A fiatal irányító olyan Combine-t hozott le, hogy néhányan már az 1/1-re is nagy esélyesnek tartják. Richardson játéka még rendkívül kiforratlan, de a potenciál ott van benne, Cam Newton és Josh Allen kombinációjának tartják. Ezt be is bizonyította, hiszen rendkívül gyors 40 yardot produkált, a távol- és magasugrást is uralta, a labdái pedig elképesztően jól szálltak (főleg a hosszúak). A lábmunkáján és az olvasásban még sokat kell fejlődnie, de ha a plafont nézzük az idei QB-k közül, akkor minden bizonnyal az nála a legmagasabb.

  • Bryce Young szintén csak méredzkedett, de Richardson teljesítménye után azért csökkentek az esélyei, hogy ő legyen az idei első kiválasztott irányító.

  • Az Ohio State irányítója, C.J. Stroud is jó napot tudhatott magáénak, a passzai remekül ültek, megvolt a sebességük és az ívük is egyaránt. Stroudot tartják talán a legkészebbnek arra a szakértők, hogy az első szezonban is potens teljesítményt tud hozni, nála van a legmagasabban a padló és viszonylag kevés a kérdőjel vele kapcsolatban. Amíg Youngnál a fizikai paraméterek, addig Richardsonnál a pontosság és a lábmunka miatt aggódhatnak a csapatok, addig Stroud komplett, kész játékosnak tekinthető.

  • A Patriotsnál cornerback mellett elkapóra is szükség lesz/lehet, a top 3-ból pedig Jaxon Smith-Njigba teljesített a legjobban. Az Ohio State-ről érkező játékos 2021-ben berobbant az NCAA-be, tavaly egy sérülés miatt azonban alig játszott. 40 yardot nem teljesített (sokan pont a végsebességet hozzák fel, mint hiányosság), a 3 cone drillje azonban zseniális lett, és minden labdát játszi könnyedséggel húzott le a levegőből. Bár a Buckeyesnál a snapjei nagy részét a slotban töltötte, ez egyre kevésbé probléma a ligában, egy elit slot játékos is simán lehet az elsőként kiválasztott elkapó. Nekem egyébként ő a személyes kedvencem a három top játékos közül, Johnstonban érzek egy elég nagy bust-faktort, míg Addisont nem látom többnek egy jó második számú elkapónál (a Combine-on ezt nagyjából be is bizonyította). 

  • A későbbre várt játékosok közül Jalin Hyatt (Tennessee), Zay Flowers (Boston College) és Marvin Mims (Oklahoma) is jól teljesített. Flowersnek akár arra is lehet esélye, hogy a top 3 WR közé kerüljön. Az ellentétes oldalon Nathaniel "Tank" Dell (Houston) és Kayshon Boutte (LSU) szerepel, nekik nem igazán jött össze a szombati jó teljesítmény.

  • A nap elkapása egy TE-től származik, a hihetetlen méretekkel rendelkező Georgia TE, Darnell Washington mutatott be egy egykezes elkapást egy fade-gyakorlás során. Neki is olyan jól sikerült a felmérő, hogy akár a top 50-ben is elkelhet majd április végén.


  • Vasárnap a támadófal tagjai, valamint a futók zárták az eseményt. OT poszton minden bizonnyal a Patriots is igyekszik aktív lenni az offszezon során, nem zárható ki, hogy a 14. picket (vagy egy hátracserével később) egy tackle-re használja majd a csapat. A top 3 játékosból Paris Johnson Jr. (Ohio St.), valamint Broderick Jones (Georgia) is jól szerepelt, Peter Skoronski (Northwestern) már nem volt ennyire "szerencsés".

  • A nap nyertese mégis talán a BYU tackle-je Blake Freeland lett, aki hihetetlen méretei ellenére is mozgékonynak tűnt, ő minden bizonnyal feljebb lépkedett a boardokon.

  • A futóknál Bijan Robinson jól teljesített (ahogyan várták), kérdés nélkül ő a legjobb idén a posztján, utána viszont nagy harc várható. Jelen pillanatban Jahmyr Gibbs tűnik a második számú jelöltnek, de nyilvánvalóan attól is függ a dolog, hogy ki milyen típusú játékost keres majd a csapatába.

  • A regnáló bajnok futója, Kenny McIntosh az egyetemen folyamatosan rotálva volt a bő keret miatt, így vele kapcsolatban voltak kérdőjelek. Bár a méretei megvannak ahhoz, hogy elsőszámú futó legyen, de a tesztelés során nem mutatott olyan dolgokat, amikkel elkápráztatta volna a scoutokat.

A teljesség igénye nélkül ezek voltak a legfontosabb történések az idei Combine-on. A fókusz egyre inkább a szabadügynökpiac felé fog majd fordulni, hiszen hamarosan lejár a franchise tag kiosztásának a határideje, jövőhéten pedig már ténylegesen megkezdődik az új szezon. Az újoncok pedig legközelebb az egyetemi pro dayeken bizonyíthatnak.

Forrás: NFL.com PFF

Hozzászólás

Remek összefoglaló, köszönjük szépen! :-D

Volt pletyi, hogy jönne Carr, hát ide nem jön, ment a szentekhez.

Szerintem inkább azt jelentheti, hogy a Jets addig várt Rogersre, hogy közben lecsúszott a B opciójáról. A héten valószínűleg ki fog derülni, hogy hozzájuk megy-e Rogers. Én remélem, hogyha így is lesz, akkor is sokba fáj majd nekik, mert akkor kevesebb marad másra. Egyeztettek már, tehát van rá sansz.

Köszi az összefoglalót, nekem pont ennyire volt szükségem a combine-ról.