Bill O'Brien távozik a Patriotstól!

Kép
BoB

Egy szezon után ismét az egyetemi bajnokságban lesz támadókoordinátor, ezúttal az Ohio State Buckeyesnál.

A 2022-es szezon gyenge támadóteljesítménye után messiásként várták a szurkolók Bill O'Brient, végül csupán egy szezon jutott neki támadókoordinátorként a Patriotsnál. Összességében jóval elmaradt a támadósor teljesítménye attól amit a szezon előtt a szakértők és a szurkolók nagy része várt, ráadásul mivel Jerod Mayo lett a vezetőedző, várható is volt, hogy ő a saját stábját szeretné maga mellett tudni, BoB pedig az egyetemi futball egyik legismertebb csapatánál kapott állást.

Arról egyelőre nincs információ, hogy ki lehet az utódja, voltak olyan pletykák miszerint Josh McDaniels visszatérne a csapathoz, mások arról írnak, hogy inkább korábbi mesterét, Bill Belichicket követné új állomáshelyére. Amint érkezik új információ az edzői gárdáról vagy a front office-beli változásokról, természetesen megosztjuk majd veletek.

Hozzászólás

Azt hiszem ez egy jó hír, örülök, hogy éles változások jönnek az offense-ben.

OFF topic:

A Patspulpiton megjelent egy szép elköszönés BB-től Bernd Buchmasser tollából (billentyűzetéből?!). Érdemes elolvasni.

/ha nem lehet ide Patspulpit linket tenni akkor bocsánat, légyszi töröljétek/

https://www.patspulpit.com/2024/1/17/24035009/o-captain-my-captain-belichick-nfl-brady-patriots

 

Köszi, hogy megosztottad nagyon jó, szép, méltó búcsú volt, tetszett a pozitív reményteljes kicsengése, üzenete.

Ott bajnok lesz.

Elkezdödtek az interjúk. :)

DeMarcus Covington - defensive coordinator (Belsös)
Christian Parker - defensive coordinator (Broncos)
Tem Lukabu - defensive coordinator (Panthers)
Marquice Williams - special teams coach (Falcons)
Jeremy Springer - special teams coach (Rams)
Thomas McGaughey - special teams coordinator (Giants) 
Zac Robinson - offensive coordinator (Rams)
Nick Caley - offensive coordinator (Rams)

OFF: 

Matty P-nek nincs sok szerencséje mostanában, az Eagles is kivágta, pedig ott "csak" védőkoordinátor asszisztens volt.

ON:

Onwenu a pletykák szerint esélyes, hogy máshol folytatja. Nem örülnék neki ha így lenne.

Pletyka. Itt gyakorlatilag vége is lehet a dolognak.. Az az indok, hogy sokak számára ő a top elérhető OT a szabadügynökök közül, ami meg is állja a helyét. Azzal viszont szerintem Fowler nem számol, hogy nekünk is van bőven helyünk a sapka alatt, így simán tudunk neki mi is top pénzt adni, ha akarunk. Ha mondjuk az új stáb elképzeléseibe nem fér bele, akkor távozhat persze, de arra fogni a dolgot, hogy ő sokaknál az elsőszámú és a licitháborúban mi nem rúghatunk labdába, szerintem több mint érdekes :)

Mayo nyilatkozott erről tegnap.. azt mondta a tehetségeket vonunk be, a legnagyobb needre húzunk és kész elkölteni csomó dollárt..

BB a free agencyn mindig költött rendesen - ha volt miből és kire, kikre -, a szerződések meghosszabbításában “sokpénzér” volt finnyásabb 🙂

Itt sztem inkább a cash spendingre célzott Mayo is, abban konkrétan csak három csapat van mögöttünk az elmúlt 3 évet vizsgálva

Azt is olvastam több helyen, hogy a McVay-féle West coast offensebe nem a legjobb fit Onwenu és ugye jelenleg 3 McVay növendéket interjúztatunk OC pozira. (Ettől függetlenül én örülnék, ha megtartanánk)

B.Buchmasser, a Patspulpit szakírója szerint az eddigi OC keresésünk (Caley, Robinson, Pitcher) egyféle mintát követ. Nemcsak mindhárman fiatalok, hanem a „Shanahan-rendszer” hívei. Ez az egyébként „QB barát” séma azonban olyan offense játékosokat követel, amivel egyelőre a Pats nemigen rendelkezik, ráadásul nem könnyen megtanulható séma. (Úgy tudom a külső zóna futás viszonylag gyors és határozott, tackle-t is kockáztató atletikus falembereket/TE-et követel. Ha meg nem könnyen megtanulható, gyors sikereket nem várhatunk.:() Majd kiderül mi lesz...

Máshol azt olvastam (si.com, Conor Orr), hogy a klasszikus Ofal edzők kora lejárt, a modernek drágábbak is lettek és lassan inkább „futtatási koordinátor” a titulusuk. Lehet, hogy egy ilyen ember is kellene?

Stimmel amit írsz, egy dolgot kivéve: a Shanahan-féle West Coast offense lényege pont az, hogy viszonylag könnyű, szemben azzal, amit eddig mi használtunk (E-P).

Néztem is egy nagyot Hopi írásán, eddig fordítva tudtam. Chad Johnson (Ochocinco) biztos tudna mesélni milyen "könnyű" az Erhardt-Perkins séma :))) Amúgy meg QB barát, de nem könnyen tanulható???

valszeg a ZBS telepítésre gondolt ami a futójáték alapja. Bár ez a futtatási koordinátor ez nagyon fura, mifelénk stricinek hívják .)

 

bár ez sem annyira új szerep, hiszen nálunk már Scar is volt run game coordinator, ahogy Assistant HC is az elején.

Nos eddig Én is azt hittem/gondoltam amit Ti, azaz hogy az E-P a legnehezebb rendszer. De amit írtam azt a 2 szakíró állítja. (Főleg Orr, olvassátok el! Maga M.Shanahan mondta anno:”...Évekbe fog telni...nem egyik napról a másikra...és hinni kell benne”)

Lehet, hogy nem a QB-nak nehéz elsajátítani, hanem a falnak/TE-nek/RB-nek!

Két idézet ehhez Orr-tól a külső zónafutáshoz:

  • ...A futóedzőnek hinnie kell benne, és meg kell állapodnia a támadóvonal edzőjével a legbonyolultabb részletekben is, például, hogy a futójátékosnak a tight end belső lábára vagy a külső zónában lévő tackle külső lábára kell-e céloznia….”

  • Nem érdekel, hogy a támadóvonal edzője vagy a TE edző, meg kell érteniük a futójáték minden fázisát” – mondta Mike Shanahan. 

A nagy dolog szerintem a szoros együttműködés szükségessége. Egy elcsépelt NFL mondás is eszembe jutott: Azért futunk, hogy passzolhassunk…:)

Útvonalat futni minden rendszerben kell egy WR-nek. Aki nem tud vagy ötletszerűen csinálja, annak TB sohasem passzolt. (Erről Gronk is mesélt...)

 

 

 

Mondjuk megeszi a fene, ha egy támadófal játékos csak pass protection-ben használható, a futásblokkoláshoz meg nem tudja megtanulni a sémákat. Azért ez már az NFL, és mire idáig jutnak, addigra már jó sok éve ezzel kell foglalkozniuk, és Ők az elit a legjobbak közül. Biztos sok mindent kell megjegyezniük, de azért ez nem az orvosi vagy a jogi egyetem ahol ezer oldalakat kell szinte szó szerint megtanulni. Szerintem elvárható a dolog. Legfeljebb a tényleg ostobákat kell kiszórni.

Úgy gondolom egy kicsit leegyszerűsíted ezt, az egyébként létező problémát, vagyis azt, hogy a falemberek nem feltétlenül jók mindkét esetben egyaránt. Sow futásvédekezése egész jó lett a szezon végére, be is került a PFF All-Rookie Team csapatába úgy, hogy a pass protection-ját nem dicsérhetjük. Akkor dobjuk ki? Szerintem inkább próbáljuk fejleszteni a passzvédekezését is és csak akkor váljunk meg Tőle, ha ez reménytelen. Egyébként szerintem a két Ofal tevékenység különböző képességeket/technikát igényel. Más dolog előre menni és úgy blokkolni, mint megtartani/hátrálva elterelni a gyakran nagy sebességgel érkezőket.

Az orvosi hasonlatodhoz annyit: a falembernek nem el kell mondania a tennivalókat, hanem minden héten legalább 30-40-szer „műtenie” kell az egyre változatosabb/trükkösebb front7 ellenében.

De itt nem arról van szó, hogy nem tudja felfogni, hogy mi a dolga, hanem arról, hogy baromi sok idő és munka leoktatni a zónablokkolást, amit ez a rendszer leginkább alkalmaz a futójátékokhoz, és nem is feltétlen alkalmas rá minden OL. Ennek ugyanis nagyon leegyszerűsítve az a lényege, hogy nem egy konkrét embert kell megblokkolnia a falembereknek, hanem egy területet, és nagyon sokszor párban dolgozva kell elosztani a védőket. Szerintem az belátható, hogy ennek a leoktatásához több idő kell, mint egy gap blockinghoz.

Írtunk erről tavaly jó sokat, hogy a ZBS miért nem fog menni MAttyP vezette bandának egy offseason alatt, ráadásul rendszeridegen OLinemanekkel, akik eleve halálra vannak ítélve a sémában az abban megkövetelt skillek hiánya miatt.

A páros kapcsolatok száma irgalmatlanul magas ebben a rendszerben, így a hatékony együttműködéshez sokkal több idő kell. Egy ilyen rendszer telepítése általában nem egy offseason alatt megy végbe, legalábbis a tökéletes végrehajtást tekintve semmiképpen. Ezt persze segíti a sémában otthonosan mozgó játékosok pályára küldése.

Maga a passzjáték a McVay féle rendszerben sokkal kevesebb dolgot követel meg egy QB-től pre és post snap is. És a többi játékos számára is jelentősen egyszerűsödnek a játékhelyzetek a bonyolult EP-hez képest.

Ha annyira egyszerű lenne a blocking ahogy írod, akkor lenne rengeteg kíváló pass protectionben és run blockingban (ezen belül PBS és ZBS scheme-ben) is kíváló OL játékos. De nincsen. Hiszen minden évben vannak rossz falak, rossz játékosokkal, ami alapján kijelenthető hogy nincs 32x5 elit OL játékos a ligában. Vagy a tudásuk miatt, vagy mert nem illeszkednek jól az adott sémához. És aki jó PBS-ben, az nem feltétlenül lesz jó ZBS-ben, hiszen más adottságok kellenek hozzá. Ez ugyanolyan difi, mint a workhorse RB meg a 3rd down back közötti különbség. Másban jók.

Szóval ezt borzalmasan leegyszerűsíted és emiatt nem látod a mögöttes problémát. Pedig tavaly bemutatta a Pats az offseasontól kezdve :)

Ez mindhármatoknak szól, nem csak Topinnak: Elfogadom, hogy amit írtatok az így is van, főleg azért, mert ennyire nem mélyedtem bele a futásblokkolási sémákba, de ahogy látom ti igen. Viszont így van bennem egy bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy csak egy LT kell ide az első körben és már meg is van a fal, mint ahogy azt pl Hopi várja korábbi draft-al kapcsolatos hozzászólásai alapján. Ha van is pár alkalmas ember a falban az új rendszerhez, akkor is egy seregnyit kell még szerezni valahonnan. Így már nemhogy a rendszer elsajátítása, de az emberállomány összeszedése sem egy év lesz. És akkor még azt sem tudni ki lesz az a QB akinek egyszerűbb lenne majd a dolga, és ki lesz a fal és a támadóegység edzője. Lesz ez vagy 2-3 év mire összeáll nagyjából (jó esetben).  

Nos amikor Én „draftoltam”, nem tudtam, hogy Nálunk „rendszerváltásra” van esély. :) Amennyiben így lesz, valóban több kell, mint egy jó LT és több idő mint egy holtszezon.

Kérdezem a hozzáértőket, a jelenlegi Oline-ból ki alkalmas az áttérésre? Mert, ha senki, szenvedhetünk még jövőre is.

A draftra előkelő helyeken (első 50 PFF Big Board) jelölt Alt, Fashanu, Fuaga, Latham, Mims, Morgan, Fautanu, Amegadije, Guyton OT-k első olvasatra többségükben inkább a passzvédelemben erősek.

Ez meg a másik véglet amit most írtál :)

Ha van egy jó rendszer, akkor azt a bele passzoló skillekkel el lehet futtatni egy bizonyos szinten. A nem egy offseason telepíteni, az nem azt jelenti, hogy működésképtelen, hanem hogy nem 100%-os a hatékonyság, nem elég széles a repertoár a teljes működéshez. Könnyebb limitálni emiatt időszakosan, vagy folyamatában, mert kevesebb eszközhöz tud nyúlni, hiszen a játékok, támadási pontok egymásra épülnek. Könnyebben előfordul, hogy még lesznek olyan részek amiket nem tudnak futtatni hatékonyan, vagy egyáltalán nincs is benne a repertoárban.

De ez amúgy is egy folyamatosan megújuló séma, hiszen McVay és Shanahan is már átdolgozta a sajátját az első sikereik óta, mert arra már válaszoltak a védelmek.

A kell egy LT és megvagyunk az valóban nagyon egyszerű nézőpont, ezért is írtam korábban az ezt vizionálóknak, hogy ha ez így menne, akkor egyik csapatnak se lenne OT gondja. De ez a poszt az egyik legnehezebben beszerezhető pont amiatt, mert sokat kell tudni és rendszerbe kell illeszkedni. Hiába draftol magasan egy csapat, akár 1/1 is lehet OT, ahogy volt is erre példa az elmúlt évtizedekben:

2008 Jake Long
2013 Eric Fischer 1/1, Luke Joeckel 1/2

Nem mindegyik hozta el a várt hatást és nem oldotta meg évtizedes távlatban a posztot a csapatánál.

De mostanra azért nehezebb OT-t találni, mert változik a poszt kritérium rendszere, és a felkészülési időben sokkal kevesebb kontaktedzést lehet tartani. Márpedig itt a legtöbb technika élesben kerül beépítésre és kijavításra.

2022-ben sokáig nagyon magasan jegyzet Evan Neal vagy Ikem Ekwonu se lett a poszt krémje eddigi 2 éve alapján. A tavalyi első körösöket is meg lehet nézni, hogyan teljesítettek. 21-ben Slater és Vera-Tucker ment ki a poszton Sewell után a top15-ben, de itt sincs mindenki a topon.

Előtte években Becton (top3OT azon a drafton) és Jonah Williams (legjobb OT a drafton) se tud feltétlenül amellett érvelni, hogy húzunk magasan egy OT-t azt pipa.

Ezért nem értem ezeket a leegyszerűsített nézőpontokat, amik Madden szintre helyezik a problémamegoldásokat.

De azért 2-3 év se kell feltétlenül hozzá. Viszont vannak olyan csapatok, amik erre mennek rá tudatosan. Eagles és Lions is pl azt az utat járta, hogy 3-4 évig húzta az első körös tehetségeket a falba, vagy Dallasba se véletlenül állt össze a jó Oline. És ha minden klappol, beválik a fejlesztésük, illeszkednek a rendszerbe és a rendszer jó, akkor királyság van.

De pl a Giants is ment ezen az úton, hogy öntötték a korai pickeket a falba és semmi pénzért nem akart működni a dolog.

Kell egy offense séma, amit az OC képvisel, ez megszabja az OLine irányát is.Ezután kell egy OL coach, aki parádésan tudja telepíteni, és nem árt ha a megszabott irányba illeszkedő játékosok érkeznek folyamatosan a csapathoz.

Tehát sok összetevős a folyamat és a hozott játékos a legkisebb része ennek, de azon is sok múlik persze.

22-ben ezt próbáltuk megtenni az alábbi tervvel:

Az offense sémát adta Bill Belichick, amit megpróbált leoktatni és pályára álmodni Matt Patricia. Aki megkapta így az OLine-t is, hogy hátha egy húron tud pendülni saját magával és akkor nem lesz ellentmondás az offense séma és az OLine irány kapcsán (ez ugye 23-ban Klemm kapcsán előjött mint probléma). Erre jön a hozott játékosok illeszthetősége, fejleszthetősége és fejlesztése.

Azt hiszem nem csoda, hogy fejre állt a ZBS kísérletünk.

Most a jelek szerint Mayo megmondta az irányt jó HC módjára és olyan embert keres, aki ebben járatos, dolgozott már benne és sikeres volt a területen. Ez sokkal jobb kiinduló pont mint a 22, vagy a 23 évi tervünk volt. 23-ban ugye jött BOB, de báb lett.

Valszeg, ha megvan az OC, akkor utána jön egy OL coach is, vagy Yates és Ferentz megkapja az esélyt. Látva az eddigi interjúkat és törekvéseket, ennek kisebb az esélye most, mint egy új OL coach érkezésének. Ezután a scouting team reportjait kell ráereszteni a rendszerre és az alapján értékelni a prospekteket. Most úgy tűnik ez lesz a folyamat. Ezért lehet lelkes minden szurkoló, mert az elmúlt évekhez képest, most tényleg olyan dolgok zajlanak a stábban, ami egy felfele ívelő spirált tud beindítani pusztán azzal, hogy trendeket lovagol meg, nem megy szembe azokkal és nyitott szemmel van a liga felé, nem akar mindent jobban tudni, befogadó és nyitott az új dolgokra.

A Pats 2024-re szóló határidős egyezményt írt alá a 25 éves OT Michael Jordan-al, az NFL tranzakciós adatlapja szerint.

 

Tavaly július óta tudott róla az LSU (ahol játszott mikor elkövette), az NFL és a Pats is. Nem fogadhatott volna online, ezért létrehozott egy hamis profilt magának és azon fogadott 8900 esetben (volt köztük LSU meccs is pár). Én nem mondom, hogy ez nem balhé, de nálam nem az évszázad bűnügye.

Ha emiatt adósságspirálba kerül akkor nyilván, de erről eddig nincs infóm. A fegyverrel hadonászó, önbíráskodó, száguldozva balesetet okozó, nőverő stb. ügyekhez képest írtam, hogy azért ez nem a világ vége.

Szerk.: Jobban utánanéztem, és úgy tűnik bukott is rendesen több százezer dollárt. Így viszont azt mondom úgy van ahogy írtad, egy időzített bomba.

Off: úgy néz ki nem BB lesz a Falcons következő HC-je, márpedig így jó eséllyel csapat nélkül marad, és egy év kihagyás az ő korában nem tudom, mennyire fér bele...

Nagyjából borítékolni lehetett volna a történtek fényében.

Na most akkor JMD-től mentsen meg minket az Isten.

Komoly dolgokat kérhetett az öreg a második interjún, ha ennyire kiírta magát a buliból - semmiből nem tanul gyanítom és mindent akart, csakhát a liga is ébren volt az elmúlt 4 évben 🤷🏼‍♂️ -, az Atlanta csak a formaságok miatt vitt oda mást interjúztatni, annyira egyértelműen indult minden. Kíváncsi leszek a részletekre. Így viszont sanszosan munkanélküli marad, ami nekünk JmD miatt nem jó hír. Remélem Mayo tartja az irányt és eszébe nem jut visszahozni.

Az eddigi OC interjúk alapján nem úgy tűnik, hogy a korábbi rendszert szeretné Mayo továbbvinni, inkább át szeretnének állni a Shanahan-McVay vonalra. Viszont a lehetőségek fogynak, mert Waldron elment OC-nak a Bears-hez, Zac Robinson meg jó eséllyel megy Morris után a Falcons-hoz.

Egyébként én JMD-t sokkal jobban kedveltem a "helyi átlagnál", de jelen helyzetben úgy látom, hogy az a kávé már lefőtt.

Bármekkora guru is, egy 72 éves edzőt én sem szívesen alkalmaznék. Egyszerűen nem látom értelmét 3-4 évre edzőt választani. Azért ez nem olyan, hogy jön egy 45 éves qb, ha rossz lesz, max 2 év múlva lapát.

Nem tudom, tehát kérdezem! Vajon Mayo egyedül dönt a DC, OC felvételéről vagy a Kraftok beleszólnak? Mert Nekem kicsit sok idő telt el eddig és noha a meghallgatások száma szükséges, azért már választhatna. vagy még a 4 játékban lévő csapatból is akar valakivel interjút? Lehet türelmetlen vagyok... :)

Jonathan nem szól bele, nem is volt jelen. Volt erről cikk is a napokban.
Mayo dönt jelenleg.
Addig nem lehet kinevezés amíg nincs meg a Rooney Rule..ezt most már kipipáltuk.

DC valszeg Covington lesz, házon belül van. De BB miatt várni kellett a többiek pozijával is, hogy kit visz magával ha padot kap valahol. Erre most már minimális az esély, így valszeg mindenki marad. Robinson meg Morris fő jelöltje lehet sajnos.

Így most Jerrod Johnson és Nick Caley párosnak lehetne örülni igazán. Persze amíg Robinson is szabad, rá is kacsintgathatunk.

Here is where things stand on the #Patriots search for an OC. Interviews/remaining candidates: 

 

Tanner Engstrand (Lions)

Thomas Brown (Panthers)

Jerrod Johnson (Texans)

Zac Robinson (Rams)

Nick Caley (Rams)

Caley-t állítólag sokan támogatják, már 2022-ben is többen őt akarták az OC pozira. Azóta eltöltött egy évet McVay alatt. Illetve egy másik szempont: egy TE coach-nak már alapvetően mindenre figyelni kell, passz, passz block, futás block...