Mac Jones bukása belülről: Hogyan lett egy ígéretes QB-ből bukott

Kép
Mac Jones Bill Belichick

A MassLive szerzője, Mark Daniels a csapaton belüli forrásai segítségével világítja meg, hogy jutott az NFL-ben kiemelkedően induló irányítóból az a játékos, aki már a csapat kispadjára sem fért fel.

Mac Jones frusztrációja a forrásponton volt.

Az NFL 2023-as szezonjának utolsó mérkőzése előtt a Patriots irányítója elszigetelődött. A csapat forrásai szerint a kommunikáció Belichick és Jones között ekkor már nem létezett.

A csapattársak szerint Jones továbbra is keményen dolgozott a Gillette Stadionon belül, miután lefokozták a csapat irányítói ranglétráján. Korán jelent meg, még többet dolgozott a súlyzós teremben, és sokáig maradt.

Ez a kemény munka nem befolyásolta az edzőket. Nemcsak, hogy Jones-t lefokozták a harmadik sorba, de neki senki sem szólt. Akkor tudta meg, hogy inaktív, amikor a Patriots kiadta a listát 90 perccel a kezdőrúgás előtt, a csapat egyik forrása szerint.

A meccs előtt az edzéseken máshogy osztották el az irányítói feladatokat, de az edzői stábból senki sem mondta el Jonesnak, hogy miért, és senki sem mondta neki, hogy ő lesz a csapat harmadik, vészhelyzeti irányítója.

A másik oldalon Zach Wilson, akit ugyanabban az évben draftoltak, mint Jones-t, szintén elvesztette a kezdő pozícióját. De a Jets nyíltan beszélt a küszködő irányítójukról. A The Athletic beszámolója szerint a Jets közölte Wilsonnal, hogy el akarják cserélni őt a holtszezonban. Egy, a meccs előtt a pályán tartózkodó forrás szerint a Patriots irányítóját annyira zavarta csapata kommunikációjának hiánya, hogy azt mondta a Jets stábjának egyik tagjának, hogy értékeli, ahogyan a szervezetük kezelte Wilson helyzetét.

Jones négyszemközt az öltözői bizalmasainak siránkozott, hogy senki sem beszél vele.

Miután az NFL történetének egyik legjobb újonc szezonját hozta össze irányítónak, Jones nem úgy fejlődött, ahogyan azt bárki elképzelte. A Patriots 2021-es első körös választása három év alatt a franchise jövőjéből harmadik számú irányítóvá vált.

Az elmúlt három hónapban a MassLive több mint egy tucat forrással beszélt a Patriots szervezetén belül és annak környékén, hogy kiderítse, hol romlott el a helyzet. Ezek a névtelenül nyilatkozó források a Belichick és fiatal irányítója közötti működési zavarokról festettek képet.

"Ez egy megromlott kapcsolat" - írta le az egyik Patriots-forrás.

Az elmúlt két évben a következetlen edzősködés és a játékoskeret összeállításával kapcsolatos problémák oda vezettek, hogy általános támadói hibák történtek, és Jones már nem úgy néz ki, mint az egykor ígéretes irányító. Ez a Patriots csalódást keltő 2023-as szezonjában csúcsosodott ki. Most Jones jövője a csapatnál bizonytalan.

Hogyan kezdett a kapcsolat megromlani


A helyzet tökéletesnek tűnt Jones számára.

Miután az alabamai Nick Sabannál játszott, aki egyrészt Belichick barátja, másrészt hasonló edzői szemléletet és struktúrát képvisel, természetesnek tűnt, hogy New Englandbe kerüljön. Jones és Belichick kapcsolata azonban már a második szezonja alatt kezdett elmérgesedni.

A lejtmenet akkor kezdődött, amikor Josh McDanielst a támadókoordinátori posztján Matt Patricia váltotta, akinek korábbi háttere szinte kizárólag a védelemben volt. Ez egy olyan egyesülés volt, amely kudarcra volt ítélve.

A szezon során rengeteg jel utalt arra, hogy Patricia játékhívása nem jött be Jonesnak. Voltak nyilvános kirohanások a meccsek alatt. Voltak jelenetek, amikor undorodva a levegőbe dobálta a karját, és olyan is, amikor leintette Patriciát, miután egy játék nem ment be időben.

Egy csapatforrás szerint Jones frusztrációja Patricia beillesztése és a Shanahan-alapúbb támadójátékra való áttérés miatt azonnali volt. Az edzőtábor előtt ellenállást mutatott a támadórendszer megváltoztatásával szemben, különösen azután, hogy McDanielsszel sikereket ért el. Ez kivívta Belichick haragját.

Ahogy a Patriots támadási rendszere megváltozott, a folytonosság hiánya hozzájárult ahhoz, hogy több hiba legyen a támadásban az irányító pozíció körül. Jones egyre frusztráltabbá vált az eredmények hiánya miatt, míg Belichick egyre frusztráltabbá vált az irányítójával szemben. Mivel a játékosok nem voltak egy hullámhosszon, Jones mentálisan küzdött, ami azt eredményezte, hogy rosszabbul játszott.

Amikor a Patriots támadójátéka ősszel szétesett, a stáb tagjai kritizálták Jonest. A csapat két forrása megjegyezte, hogy az irányító nem tett eleget azért, hogy felkeltse a csapattársak figyelmét, amikor a dolgok rosszul mentek. Az irányítót úgy jellemezték, mint nem aggódja túl a dolgokat, de kevés volt, amikor a csapat vezetéséről volt szó.

"Részese volt a problémának, már ami azt illeti, amit csinált, aki jellemileg volt. Nem egy rossz karakterű srác, de olyan srác volt, aki nem volt képes egészében a csoport vezetésére" - mondta egy forrás a MassLive-nak. "Csak egy akart lenni a srácok közül."

A 12. hét után, amikor Jones kispadra került, Belichick végül nem beszélt többet az irányítójával. A kommunikáció hiánya a Patriots utolsó meccsén csúcsosodott ki.

Kellemetlen helyzetet teremtett. Jones nyíltan drukkolt Zappének, megpróbálta megmutatni az edzőknek, hogy éretten kezeli a lefokozását. A zárt ajtók mögött azonban megfigyelők megjegyezték, hogy Jones kevés támogatást kapott. Úgy tűnt, mintha kirekesztették volna.

A Belichick és Jones közötti kapcsolat olyan rosszul végződött, hogy a források szinte garantálták, hogy Jones nem tér vissza a Patriotshoz, ha Belichick visszatér. Most, hogy Jerod Mayo lett a főnök, az ajtó nem zárult be, a források egyetértettek.

Többet próbál tenni, mint a munkája

Jones problémái inkább mentális, mint fizikai jellegűek voltak.

Több forrás szerint a hibákkal teli Patriots támadójáték vezetett ahhoz, hogy Jones önjáróva vált, a Patriots támadó koordinátora, Bill O'Brien rendszerén kívül játszott, és végső soron a képességein kívül.

Az egyik csapatforrás szerint az O'Briennel való korai filmfelvételek széleskörű problémákról festettek képet. A támadósor nem védte megfelelően a passzokat. Az elkapóknak problémáik voltak az útvonalfutással és az elkapással.

A Patriots egyik elkapója a MassLive-nak elmondta, hogy úgy érezte, hogy a szezon későbbi szakaszában javult a pozíciócsoportja, de megjegyezte, hogy voltak problémák a 2023-as szezon elején.

"Ez nagyon új DNS. Úgy érzem, hogy csak időbe telt" - mondta a forrás, aki megjegyezte, hogy a csoport "egy kicsit későn állt össze".

Egy másik Patriots elkapó megjegyezte, hogy voltak dolgok, amiket a csoport jobban is csinálhatott volna, hogy segítsen Jonesnak. Az irányító azonban a hibás dobásokkal súlyosbította a problémákat.

A szezon előrehaladtával Jones-t annyira zavarták a körülötte lévő hibák, hogy O'Brien megpróbált segíteni az irányítónak. A források szerint O'Brien üzenete Jonesnak egyszerű volt: vigasztalódj azzal, hogy a helyes olvasatot és a helyes dobást hajtottad végre, még akkor is, ha az elkapó nem a megfelelő útvonalat futja vagy nem kapja el a passzt.

Jones azonban a szívére vette a dolgokat, még akkor is, amikor helyes döntést hozott, és végül túl sokat próbált tenni azért, hogy kijavítsa mások hibáit. Jones később egy öltözőn belüli forrásnak elismerte, hogy rosszul kezelte a dolgot.

A problémák szemet szúrtak. Több Patriots-játékos is elmondta a MassLive-nak, hogy rosszul érezték magukat, amiért az rossz eredmények mind Jones vállát terhelték.

"Ez egy csapatjáték - mondta az egyik kezdőjátékos. "Nehéz volt - különösen az irányítói poszton. Nem egy emberen múlt".

Több csapatforrás szerint Jones legnagyobb buktatója az volt, hogy a frusztráció miatt a komfortzónáján kívül játszott. Mivel az elkapók nehezen tudták legyőzni az emberfedezetet, a támadójátékosok pedig a passzblokkolással küszködtek, Jones túl sokat próbált tenni. Azzal, hogy az irányító O'Brien play callján kívül játszott, csak rontott a helyzeten.

A dolgok kezdtek elfajulni Dallasban, mivel a támadójáték küszködött a szezon eleji meccsek során. Amikor a Patriots 21-3-as hátrányban volt a második negyedben, Jones jobbra gurult ki a zsebéből, és átdobta a testén Kendrick Bourne-nak a bal szélre, jóval a számokon túlra. Bourne centikre a gyepszőnyegtől elkapta a passzt, és valahogyan első downt szerzett, de a FOX elemzője, Greg Olsen, aki 14 éves Pro Bowl tight end-karriert tudhat maga mögött, megdöbbent a döntésen.

"Ez egy kockázatos játék volt Mac Jones részéről" - mondta Olsen. "Úgy értem, az irányítókat már kiskoruktól kezdve tanítják: Ne dobd vissza a labdát keresztben, át a pálya túloldalára. Nos, Mac Jones megteszi, és..."

Később a drive-ban Jones ismét megszegte ezt a fő szabályt, és ezúttal az eredmény sokkal kiszámíthatóbb volt. Jones olyan nyomást érzett, ami nem volt ott, jobbra menekült a zsebéből, a labdát keresztbe dobta Bourne felé - és a Cowboys cornerback Daron Bland könnyű pick-sixet szerzett.

"Azt mondtuk, hogy jellemzően nem tanítják az irányítókat arra, hogy a labdát keresztbe dobják vissza. Tudjátok, hogy miért? Emiatt. Általában ez történik" - mondta Olsen.

Jones a képességein és a tanításokon kívül játszott, és 28-3-as állásnál a félidő előtt vége volt a meccsnek. Miután a Patriots első három meccsén öt touchdownt és két interceptiont dobott, Jones utolsó nyolc fellépésén öt touchdownt és 10 interceptiont jegyzett. A számok drasztikus változást jelentettek újonc szezonjához képest (22 touchdown és 13 interception).

Jones megsérült Németországban

Jones már jó úton járt afelé, hogy elveszítse az állását, amikor a Patriots november 12-én megérkezett Németországba. A szurkolók számára a fordulópont akkor jött el, amikor a piros zónában interceptiont dobott Julian Blackmonnak. Ez vezetett ahhoz, hogy Belichick a csapat Indianapolis Colts elleni 2 minute drillt megelőzően kispadra ültette Jonest.

Azonban a legtöbbek számára ismeretlenül Jones sérülten játszott. Frankfurtban Jones akkor szenvedett fullánkot, amikor Tyquan Lewis a negyedik negyed közepén megütötte. Egy forrás szerint ettől elzsibbadt a jobb karja.

Hat játékkal később, a döntő drive-ban Vederian Lowe-t csúnyán megverték, Jones pedig elkapkodta a Mike Gesicki felé irányuló dobását. Jones a hátsó lábáról dobott, és Blackmon könnyedén elkapta a negyedik negyed végén.

A Patriots egyik csapattársa, aki a pályán volt ennél a drive-nál, a MassLive-nak elmondta, hogy nem tudott Jones fájdalmáról.

A sérülés a rossz passzvédelemmel együtt Jones újabb kínos interceptionjéhez vezetett. Amikor azonban visszatért az oldalvonalhoz, bátorítást kapott az edzőktől és a többi csapattársától.

Akkoriban Jones odament a támadósor minden egyes kezdőjátékosához, ökölpacsiztak, így próbálta összeszedni a csapatát. Ezért is lepődött meg Jones egy forrás szerint, amikor a Patriots utolsó 2 perces drive-jánál kivették a játékból.

Mielőtt Zappe belépett a játékba, Jones karjában és kezében visszatért az érzés. Miután az edzők bátorították, Jones úgy gondolta, hogy visszamehet a játékba.

"Ez furcsa volt" - mondta egy forrás, aki az oldalvonal mellett volt.

A sérülés ellenére Jones vállalta a felelősséget. A csapat egyik forrása szerint Jones később elismerte a hibáját a játékban, megjegyezve, hogy jobban tette volna, ha bevállalja a sacket.

A személyi problémák egymásra halmozódtak

A támadásban kiterjedtek a problémák az irányító, az elkapó és az offense line között. A problémát súlyosbították a játékoskeret összeállításával kapcsolatos problémák. A Patriots képtelen volt erős támogatói stábot, szilárd támadófalat és elit elkapó csapatot építeni, ami végül ártott a fiatal irányítónak.

A Jones és a Patriots környezetében lévők 2022-re mutatnak rá, mint az irányító bukásának kezdetére.

A Patriots 28 sacket engedett Jones újonc évében. Ez a szám 2022-ben 41-re emelkedett, és a tavalyi szezonban 48 engedélyezett sackkel Belichick-korszakos csúcsot döntöttek. A 89 összesített sack a legtöbb engedett back-to-back a 2000-es és 2001-es szezon óta a New Englandben.

Mivel a támadófalban nem volt hosszú távú elképzelés, a folytonosság hiánya gyilkosnak bizonyult. A Patriots 10 különböző kombinációt indított a szezon 17 mérkőzése alatt, és a bukás magjai már azelőtt el lettek vetve, hogy a labda elindult volna.

2022-ben Ted Karras vissza akart térni, de a Patriots a szabadügynöki ajánlatát csökkentette, így távozott. Shaq Masont elcserélték, a csapat a draft első körében Cole Strange-hez nyúlt, a legnagyobb probléma pedig a jobb oldali tackle volt, amely átjáróházzá vált. Az elmúlt két szezonban Isaiah Wynn, Yodny Cajuste, Marcus Cannon, Conor McDermott, Calvin Anderson és Vederian Lowe is ott kezdett, mielőtt Belichick végül hallgatott a hagyományos bölcsességre, és a több mint használható Mike Onwenu-t áthelyezte a guard helyére.

A Jones körül lévők azon tűnődtek, vajon mennyire másként tekintenének az irányítóra, ha az elkapói elkapták volna a szezon legjobb dobásai közül néhányat. Az első három héten keresztül Jones az NFL-ben a 10 legjobb volt a passzolt yardok és a passzolt touchdownok tekintetében.

Azonban az elkapói magjával problémák voltak.

Jones Jakobi Meyers nélkül lépett be a szezonba, aki közeli barátja és legmegbízhatóbb célpontja volt. A Patriots azt hitte, hogy JuJu Smith-Schuster szerződtetésével feljavította az elkapó pozíciót, de egy krónikus térdsérülés miatt az elkapóból hiányzott a kitörés képessége. A Patriots azt is felfedezte, hogy Meyershez képest nem volt olyan részletes útvonalfutó.

Jones támogatói nyíltan siránkoztak, hogy a Patriots elkapói nem tudták elkapni az irányító néhány legjobb dobását.

Ilyen volt például Kayshon Boutte, aki nem tudott lábra állni az 1. héten, Devante Parker, aki Las Vegasban droppolt el egy mély labdát, Jalen Reagor, aki a Washington ellen droppolt el egy mély labdát, és Smith-Schuster, akinek egy passz átment a kezén, és a Commanders a meccset eldöntő interceptiont szerzett belőle.

A támadójáték problémái csak tovább súlyosbodtak, amikor a 2022-ben kispadra ültetett Kendrick Bourne a csapat legjobb elkapójává lépett elő, majd a 8. héten szezon végi térdsérülést szenvedett.

Két védőjátékos a MassLive-nak elmondta, hogy a Patriots támadójátéka nem úgy tűnt, mintha egy hullámhosszon lenne az edzéseken. Ezek a problémák már kora ősszel elkezdődtek, és nem feltétlenül szűntek meg, amikor Zappe átvette az irányítást.

A jövő ködös

Újoncként Jones az NFL történetében az ötödik helyen végzett 3801 passzolt yarddal, 22 touchdownnal holtversenyben a nyolcadik, és 67,6-os újonc befejezési százalékával minden idők második legjobbja volt.

Egy NFL-vezető szerint Jones stagnáló fejlődésének legnagyobb gátja abból adódott, hogy az első három NFL-idénye alatt három különböző támadókoordinátora volt. Ráadásul a Patriots támadórendszere is megváltozott McDaniels, Patricia és O'Brien irányításával. A forrás megjegyezte, hogy amit a Patriots a támadóedzői stábbal tett, az a katasztrófa receptje volt egy fiatal irányító számára.

A Joneshoz közel álló forrás azt fájlalta, hogy a Patriots képtelensége, hogy ugyanazt a támadójátékot egymást követő szezonokon keresztül megtartsa, végül ártott az irányítónak. A frusztráció itt az volt, hogy Jonesnak a folyamatos változások nem adtak esélyt a fejlődésre.

Az egykor a Patriots franchise jövőjének tartott Jones NFL-es kilátásai megváltoztak.

Az irányítóhoz közel álló források szerint Jones mentálisan jobb helyzetben fejezte be a 2023-as szezont, miután távolról ült és nézte a meccseket.

Amikor Belichick közölte vele, hogy Zappe fog kezdeni, Jones úgy reagált, hogy minden NFL-meccset megnézett, ahol játszott, hogy lássa, hol romlott el a dolog. Később beismerte a hibáit a környezetének, és rájött, hogy annak ellenére, hogy a játékosok körülötte küszködtek, a legnagyobb hibák közül néhányat ő maga követett el a különutasság miatt.

Jones reálisan látta, hogy mit jelentett ez a szezon a jövője szempontjából. Az irányító még Geno Smith útjáról is beszélt, és a Gillette Stadionon belül egy forrásnak azt közvetítette, hogy az ő útja is olyan lehet, mint a veterán irányítóé. Miután az első két New York-i szezonjában küszködött, Smith-nek nyolc évébe telt, mire újra kezdőjátékos lett.

Az olyan irányítók, mint Jared Goff és Baker Mayfield is újjáélesztették karrierjüket. Joneshoz hasonlóan Mayfieldnek is négy különböző támadó koordinátora volt az első négy évében.

Hogy Jonesnak van-e esélye arra, hogy New Englandben újra pályára lépjen a karrierje során, nem tudni.

Egy forrás szerint a Patriots nem tervezi, hogy aktiválja Jones ötödik éves opcióját. Az irányító tiszta lappal indulhat Mayóval és maradhat a játékoskeretben, de a csapat nem fog habozni, hogy elmozdítsa őt, ha a megfelelő ajánlat kerül az asztalukra.

A Patriots várhatóan az offseasonban irányítói segítséget keres majd.

Forrás: MassLive.com

Hozzászólás

Úgy látom emberünk nagyon nem tudta hol a helye, BB meg nem tűri, hogy hisztizzenek és "megnevelte".

Nekem azért az is átjött ebből az írásból, hogy eléggé tré módon próbáltak BB-ék egy új rendszerre átállni. Sem a játékosállományt, sem pedig az edzőket (MP OC-nek!!!) nem választották meg megfelelően. És a játékosállományba MJ is bele tartozik, mert amikor draftolták, akkor éppen azért tették, mert az akkori sémába illett. Majd kitalálták, hogy álljon át teljesen egy másik sémára másodévesként, amikor éppen az állandóság kellett volna neki a 2nd year jump-hoz (ráadásul egy alkalmatlan gárda irányításával). Naná, hogy nem ment, de Ő nem adta fel és erőn felül is próbált megfelelni, ami végül összeomláshoz vezetett. Amikor szóvá tette a problémákat akkor meg először ellehetetlenítették, majd parkoló pályára tették, mondván mi az, hogy bele mer ugatni. Amikor nyíltan szembe ment MJ Matty P-vel a pálya szélén, már lehetett tudni, hogy nagyon nagy a baj (és nem feltétlen csak MJ fejében). Aztán jött BOB akit BB szintén elnyomott egyes hírek szerint. Gondolom nem véletlen mondta Ő sem MJ-nek, hogy csinálja meg a dobást ahogy fel van rajzolva, aztán ha nem ér oda az elkapó, akkor azzal ne foglalkozzon. Ez nyílt beismerése az OC részéről a QB felé, hogy Ő sem ért egyet az elképzelésekkel, de ez van, tegyen rá magasról, mert csak magának árt ha ezen lelkizik. MJ ott hibázta a legnagyobbat, hogy ezt nem tudta megtenni. Eleinte próbálta szerintem, csak a semmibe hulló passzai után jött a húúúú a nézőtérről, Ő meg ezt nem tudta elviselni. Emlékszem a chat-en néhányan miket írtak be ilyen passzok után. 

Kiderült, hogy BB sem mindent tudó, és túl csökönyös/túl öreg, és túl sikeres volt eddig ahhoz, hogy ezt belássa. Az új rendszer beindítása nem ment neki két éven át, mástól meg nem fogadott el építő jellegű javaslatot, mert azt a teljhatalma csorbítási kísérleteként élte meg valószínűleg. Ebből jött ki ez a két "szép" szezon, és ezt elégelte meg Kraft. Volt még egy év hátra BB szerződéséből, de a tulaj úgy látta akkora a gond, hogy már most lépni kell. 

és úgy megnevelte, hogy BB lett kirúgva..

A QB kérdéshez azért nem árt a Jones haterséget félretenni és a kontextust nézni.

Egy normálisan funkcionáló QB roomban van egy mentor a fiatal QB(k) mögött, aki akár be is tud állni ha rra kerül a sor, de mindenképpen segít nekik feldolgozni a hibákat, rámutat hiányosságokra.

A Texans odavitte Keenumot hogy mentorálja Stroudot. A játékuk és a rendszerbe illeszthetőségük is hasonló. Ott volt még Mills, mint QB2. Mindkét csere irányító tisztában volt a helyzetével és a feladatával. Ezért együtt dolgoztak a filmszobában, együtt fejtették meg a dolgokat Keenum és a stáb vezetésével. Ugyanúgy olvasták a védelmet, ugyanazt a mintát követték, ugyanaz az olvasási rendszere volt mindenkinek. Blitz ellen hot route, stb alapelvek..

Ez egy támogató, építő közeg. A játékosok összejártak vacsorázni, jó viszony alakult ki, támogató közösség lettek. Ez egy edzői/vezetői döntés eredménye. Azé az érdem, aki kialakította ezt.

Nálunk hogy nézett ez ki?

mattyP legyen a vezér, Judge mondja meg a QB dolgát. Zappe pedig ácsingózzon a posztért, majd a gödör alján a stadion kántálja a nevét. Tudjuk hogy dolgozta fel Zappe azt, hogy ő a népmesei hős a stadionban, majd a nyár végén ebből az állapotból cutolják? Visszatérte után miért NEM látott el backup funkciókat? Ki hagyta, hogy a két QB közötti viszony odáig fajuljon, hogy a backup nem beszél a kezdővel? A kezdő amúgy szarul játszott egy idő után, ehhez semmi kérdés nem fér, de ez egy okozat, ami itt is magyarázható a korábbiakban leírtak mellett. Nincs senki akivel ki lehetne mászni a gödörből.

1 éve MattyP és Judge volt a mentsvár, akikre mindenki, pozis edzők, játékosok is panaszkodtak. Jones meg fejlődni szeretett volna ezért segítséget kért kívülről miután belülről csak ezen két embertől kaphatott és minden felvetése visszapattant. És ez a visszapattanás azért kínos, mert nem egy düb9rgő offense-ben akart önfejűsködni, hanem megoldást próbált találni egy vergődő támadórendszerre, hogy a csapat jobb legyen. 

Erre az a válasz egy jó pedagógustól, hogy akkor is satuba kényszeríti, tönkreteszi? Aligha..

A mi QB roomunk harmadik tagja (Cunningham) meg konkrétan nem irányítóként volt használva. Így tehát vessük össze egy jó Gm/Hc melóját a mienkkel a QB pozi alapján:

Texans: QB1, projekt QB és egy mentor (mindhárom együtt lélegzik, nincs generált versenyhelyzet, next man up van, ha kell)

Pats: QB1 komforton és rendszeren kívül 3 év 3 OC, Kántálást megélő és értelemszerűen arra vágyó QB2 akit cutoltunk a roster zárás előtt és egy QB akit elkapónak fejlesztgetünk minimális siker nélkül. Őt ugye eldugtuk az egyetlen meccsen az öltözőbe melegíteni, amikor valósan pályára lépett. De ennek mi volt a célja? Az ellenfél nem tudta hogy a rosteren van, nem látták egyetemen, preseasonban? Értelmezhetetlen lépés ez..

Az egyik egy felfelé ívelő spirál ami magába hordozza a siker lehetőségét, a másik egy olyan lehetetlen helyzet, ami borítékolja a bukást. Az csak a hab a tortán, hogy a 3QB közül kettő nagy eséllyel nem lesz nálunk, a harmadik meg csere lesz, akinek erősen kérdéses a QB roomhoz hozzáadott értéke, hiszen egyszer már megmutatta hogy nem a csapat, hanem a saját érdek a fontosabb, amikor nem beszélt Jonesszal. Miért haragudott rá azt nem tudni.

Amúgy Jones a lecserélése után is elsőként ment be edzésekre és utolsóként távozott, filmroomban segítette Zappe-t. Azt a játékost, akinek BB nem adta oda a csapatot a bye után, ami előtt a 2 perces figyelmeztetésnél leültette Jonest. A stadion kántál, minden indokolja hogy jöjjön Zappe vagy az elúszott szezon miatt akár Cunningham, de nem nevez meg kezdőt BB, tovább generálja a feszkót. Miért? Pedagógiailag mi értelme? A csapat szempontjából mi értelme?

Az utolsó heti 3rd QB opció meg nonszensz szerintem. Bár Chatham írja, hogy aki nem kezdő azzal nincs dolga a HC-nek meccsnapon, nem kell neki babusgatni a cseréket, kimaradókat, mert ez egy profi sport. Így is van. De Jones nem egy depth alja user volt nálunk, aki hetente ingázott a PS meg a roster között és tök mindegy hogy 46-ban van vagy nem. Ő volt az alfa sokáig a legfontosabb poszton, de annyira nem jutunk el, hogy a meccs előtt 91 perccel nem tud róla hogy kimarad. Semmibe nem kerül odamenni és azt mondani pihi van, amúgy is tök mindegy volt ki a QB csere azon a meccsen. És nem volt olyan indok a viselkedésben amit büntetni kellett volna. Ha azt tesszük ami a csapatnak a legjobb, akkor aligha a "kanadai Brady" a legjobb opció egy QB sérülés esetére a csapatra nézve. 

Ezek nagyon furcsa és kicsinyes emberi döntések sajnos, amik a stáb összetételben, az offenseről alkotott képben, az OL kapcsán és annak heti menedzselésében is visszaköszöntek, nem csak a QB roomban.

Ha BB a fej a házban és tudjuk hogy ő volt az. Akkor hogy lehet hogy engedi a QB ne beszéljenek egymással, miért generálja a helyzetet a megoldást helyett? Ez a nem beszélek veled effektus az edzői stábban is felütötte a fejét, hiszen 22-ben Judge kapcsán hüledeztünk miféle ámokfutást rendezett. A pozis edzők nem beszéltek vele kb és az eligazításai után saját edzést kellett tartaniuk a játékosoknak. Akkor csak néztünk ki a fejéből miért engedi ezt BB és miért nem rúgta ki? Ahogy a tőlünk való távozása után mindenhol csúfosan elbukó MAttyP is maradt volna BB szerint 23-ban is az O élén. Csak ő nem látta, hogy nem oké a dolog. Ő nem engedte BOBnak hozni a saját embereit és 23-ban is odáig jutott az edzői stáb, hogy nem beszéltek egymással, klikkesedtek.

Tehát nem csak a QB-k, hanem az edzőknél is kialakult ez és normális volt BB szerint. De értem, Jones biztos azért is felelős volt :) Kendrick Bourne nagy kedvenc itt, és amikor szót emelt a ZBS telepítése kapcsán, vagy az útvonalak kapcsán 22-ben, akkor kiülte kb az évet. BB szerint ez volt a jó döntés a csapatra nézve, ami aligha fedi a valóságot, hiszen csak Patriciára kellett volna néznie. De ehelyett még marasztalta volna 23-ra.

Szóval nem csak Jones jelezte nyilvánosan hogy a MattyP féle O egy katasztrófa, hanem többen. Mind kiestek a pixisből mert ellentmondtak egy látványosan vergődő rendszer ellenében. Ezért írják mindenhol hogy a végén már senki nem mert/akart ellentmondani az öregnek, aki csak a régi cimbikben bízott és azok bármit megtehettek.

Mayo nem véletlenül azzal nyitott, hogy mostantól mindenki meg lesz hallgatva, mindenki véleményére kíváncsi és ütközzenek az érvek, hogy azzal a legjobb megoldás kerüljön elő. BB-nél ahogy vesztette el a támaszait egyre jobabn beszűkült ez a tér, és vette a saját nyakába a területet, ami egy egészségtelen rendszerhez vezetett, ami aztán maga alá is gyűrte őt (sajnos).

Kraft is érezte ez a Patricia marasztalásnál, mert abban a pillanatban az asztalra csapott és előszerződött MAyoval hogy ő lesz a köv.HC. Ki nem rúghatta, senki nem is tette volna ezt ezen a ponton BB-vel, de ott már bőven lehetett látni, hogy az irány rossz és ő ezt nem érzi, hiszen nem is változtatott volna rajta. A bizalmi pozikban hitt a tudás helyett, elnyomás lett az innováció helyett. Nem tudta kezelni a támaszok elvesztését és nem fordult új emberek felé ugyanolyan bizalommal. Helyette egy toxikus légkör alakult ki, amiben az edzők klikkesedtek, nem beszéltek egymással, visszafelé mutogattak és a QB-k nem beszéltek egymással. 

BOB ugye első felvételeket látva a 22es év kapcsán egyből kétségbe is esett, és az elég beszédes, hogy BB ezt vitte volna tovább, ha Kraft engedi. De BOB tere is be volt határolva erősen, aki így nem is tudott semmit hozzátenni érdemben. Utolsó 3 év 3 OC, utolsó 4 év 4 OL coach. Ezeket valaki kinevezte, és nem nagyon sikerült eltalálni az irányokat, amiket ő szabott meg.

Szétesett az edzői kohézió, nem volt információáramlás, nem voltak fékek és ellensúlyok. Teljesen érthetetlen emocionális döntések születtek, amik szembe mentek a korábbi évek racionális döntéseivel. 

 

Teljesen korrekt és jó összefoglaló, bár az én ízlésem szerint az lenne megfelelő, ha MJ felelősségét is kicsit jobban kihangsúlyozod, mert ez valahogy elmaradt. Voltak olyan hangok is, hogy az ő személyiségével is volt probléma bőven (nem volt ő akkora vezér alkat, mint sokan gondolták, az öltöző sem volt mellette a kifelé tolt hurráüzenetek ellenére).

Ami itt történt, ahhoz mindkét fél kellett. Az igaz, hogy BB felelőssége a legnagyobb, irtó nagy baromságok történtek az elmúlt 3 évben.

(egy kis gonoszságot engedj meg a részemről: a mostani minden igényt kielégítő hozzászólásod fényében furcsák a hónapokkal ezelőtti "minden a mesterterv szerint halad, kívülről semmit sem láthattok, hiszen nem rendelkeztek elegendő információval" megnyilvánulások sora, de az is egyfajta erény, ha valaki felül tudja vizsgálni eredeti álláspontját és változtat a véleményén)

Jones gyenge játékáról írtam eleget, az egy okozat. Ahogy a reakciója is egy menthetetlen közegben, ahol ő jobb szeretne lenni. A karakterét a scouting teamnek is fel kell tudni mérni, az alapján lehet eldönteni alkalmas-e vezérnek. Nem mellesleg nem feltétlenül kell az öltöző legbefolyásosabb emberének lennie a QB-nek. Csak hát nálunk kezdett kiürülni ezen a téren is az öltöző. Arról ő mit tehet hogy nem az az alkat, de valaki azzá akarja tenni?

És ez nem felmentés, hanem egy magyarázat Jones dolgaira. Egy szóval nem lehet vitatni a gyenge játékot és homály dobásokat. De azok már következmények voltak. Nem egy meccsen belüli folyamat következményei, hanem éves távlatú folyamatok eredménye, amiben teljesen magára lett hagyva..

https://www.nbcsportsboston.com/nfl/new-england-patriots/what-went-wrong-mac-jones-patriots-qb-coach-has-thoughts/583538/


Itt egy másik cikk a volt edzőjétől, akinél kevesen ismerik jobban és aki ugyanúgy nem menti fel ahogy én sem, de ő egy játékos, aki irgalmatlan melót belerak hogy jobb legyen és fejlődni szeretne, válaszokat keres ehhez. A cikkben ugyanúgy elhangzik Bill pedagógiai hiányossága ebben az esetben. Ez nem jelenti hogy rossz edző, vagy hogy 20 évig ne ő lett volt az isten, meg a valaha volt legnagyobb lesz amíg világ a világ. Ez csak azt jelenti, hogy ebben az időszakban valami nagyon félrement Billnél és olyan dolgokat tett amire se magyarázat nincs, se a csapat érdekét nem szolgálta. És bármelyik külön-külön is GM/HC kirúgást okozott volna, nem hogy egybe az egész..

A kis gonoszságodra reagálva:

Az hogy valaki fej vagy írásnak kezel egy helyzetet nem jelenti hogy az is volt. Vagy ha valaki fekete-fehér képen keresztül nézi a végeredményt az se jelent semmit a döntési helyzetre nézve. A döntést mindig akkor kell értékelni, azokból az infókból amiből megszületik.

A szurkolónak erről halvány lila fingja sincs. A legtöbben emocionális alkotnak szubjektív véleményt, ami nem baj, de ez nem a valóság lesz. Ha elkezdik vizsgálni a döntési szempontokat, amik alapján dönthetett a csapat, akkor közelebb kerülnek a döntés megértéséhez. Esetleg el is fogadják emiatt, annak ellenére is, hogy nem kedvükre való, vagy ők máshogy döntöttek volna.

Pl fej vagy írás szitu. Te azt mondod fej, a csapat írás mellet dönt. Majd a végén fej lesz akkor úgy érzed na tessék én megmondtam. De ez egy fej vagy írás, vagyis coinflip, 50-50 szitu. Nincs különbség várható értékben, ugyanannyiszor fognak beválni nagy mintán és csak kis mintán (akár egy esetet vizsgálva) lesz 0 vagy 100% is akár a végeredmény. De nagy mintán ez pont ugyanannyiszor lesz jó, mint rossz. Ha ezt megértjük, akkor egy 50-50es döntésen nem vergődünk egész szezonban, vagy évek múltán is, hiszen pontosan tudjuk hogy az egy pénzfeldobás volt, ami ugyanannyi eséllyel lett volna fej mint írás. De ehhez tudni kell a döntési szempontokat, beválási esélyeket.

A fenti cikkben is ott van, hogy Judge/MattyP és BB ezek piszok jó edzők. Előbbi kettő is rengeteget tud a fociról, összefüggéseiről, hozzánk képest pláne. Az öreg meg maga a GOAT. Ezért lehetett az egy nagyobb várható értékkel bíró forgatókönyv, mint az hogy jaj ezek nem értenek hozzá tuti bukás..Az eredmény botrányos lett. Viszont ha az előbbi példát nézzük, hogy van egy pénzfeldobás, akkor 1 db dobáson az vagy jó vagy rossz eredményt ad ki attól függően melyikre tippelünk. Tehát nem lesz releváns az eredménye, mert torzítani fog a végeredmény. Hiszen pont fele fele arányban lesz fej és írás nagy mintán, de egy dobáson meg valamelyik nyerni fog. Ezért ezt kiragadni igazolásnak, hogy jobb volt a fejet bemondani, vagy az írást bemondani az rossz dolog. 

Az kijelenthető, hogy az azóta napvilágot látott információk alapján, a BB, MattyP, Judge trió alkalmatlannak tűnt ebben a formában az offense menedzselésére. De BB bízott benne és lehet annak idején ugyanígy bízott Fears, Scarnecchia, Weiss trióban, és ugyanúgy más nem látta ezt működni, csak ők le tudták oktatni, fel tudták építeni a rendszert, amit megálmodott a labda azon oldalán. És az ő munkájuk is harmonizált egymáséval. Ugyanebben hitt most is, mert bizalmat szavazott azoknak, akiknek a tudását ismeri és bízik bennük. 

A hiba hogy ez a tudás a jelek szerint ebben a feladatban túlbecsült volt, hiszen a ZBS telepítésnél az abban járatos játékosok már jelezték a problémákat. Az viszont már biztosan emberi hiányosság és hiba, döntési szempontból felelősség, hogy ezt nem veszi figyelembe valaki. Onnantól hogy rá van mutatva, ki van mondva és igazolva van valami, már nem elég a hit meg a bizalom. Rendszerről van szó, ami ebből nem fog összeállni, ide tudás kell.

Így magát a Patricia kinevezést az akkori infók birtokában nehéz egyértelműen lehúzni. Sőt, be lehet állni mögé. Természetesen azt feltételezve, hogy harmonikusan és professzionálisan történik minden, a munkafolyamatok tökéletesen mennek, áramlik az infó és a tudás és mindenki fejlődni akar benne. Ez egy olyan alapfelvetés, amiben egy Belichick munkásságnál elvárható szerintem szurkolói szemmel és csapat mantrával megtámogatva. Tedd ami a csapatnak a legjobb. Én ezért tudtam beállni a kinevezés mögé, bár nekem sem tetszett, én is féltem a végeredménytől, mert azt feltételeztem hogy szimbiózisban történik a meló, mint pl a Texans példa volt az előző kommentben. Ehelyett már Judge, Patricia páros ámokfutásáról szóltak a hírek a szezon vége felé és azután. De azt hogy emberileg alkalmatlanok lesznek, pedagógiailag elbuknak és ezt BB hagyja vagy elvárja vagy ő maga indukálja az álmában nem fordult meg senki fejében. És a bukás ebből az emberi hiányosságból fakad, a diktatórikus berendezkedés átvette a hatalmat azzal, hogy az "embereit" rárakta minden offense területre egy rossz irány mellett amit ő jelölt ki. 

Erre a diszfunkcionálisan működő abszolút nem professzionális masszára senki nem számított 2022-ben a kinevezésekkor. És a szurkolói leszólások sem ezt vetítek előtérbe, hogy ettől félnek, ezért lesz ez rossz. Hanem arról szóltak hogy ezek majd nem értenek hozzá. De támaszkodhattak volna a pozis edzőkre, nem tartottak pisztolyt a fejükhöz hogy egy egész nyarat szánjanak a ZBS-re, amit egyből írt is mindenki, hogy nem lesz elég idő telepíteni, pláne abban járatos emberek nélkül. Tehát akár működhetett is volna, ha nem ez a makacs mindent is jobban tudunk és majd jól megmondjuk, cserébe senkire nem hallgatunk fonal van felvéve.

Ami odáig vezet hogy nem beszélnek egymással edzők a stábon belül és klikkesednek. Vagy ha ezt valaki előre látta, az leírhatta volna.

Szóval továbbra is azt gondolom, hogy nem tudhatjuk a döntési szempontokat, csak kereshetjük azokat és azok alapján próbálhatunk értékelni. Azok nélkül meg saját érzelmeinket fogjuk rávetíteni egy döntésre, amiben figyelmen hagyjuk a szempontot ami alapján megszületett. 

PL: egy férfi lelőtt egy másik férfit. (gyilkos) de ha mögé tesszük a döntési szempontot, lelőtte mert éppen megölte volna a gyerekét. Innentől meg érthető a cselekedet. Mindig a döntési szempont számít, ha egy döntést akarunk értékelni.

A végeredmény értékelése az egy másik dolog. Ott is figyelembe lehet és kell venni a szempontokat, és be kell vennia változókat. Ebben az esetben a Patsnél pl az emberi, pedagógiai hiányosságokat.

Ott a Meyers vs Juju kérdés, mint visszatérő elem. Jakobi YAC-ban negatív EPA értéket tudott felmutatni nálunk, konkrétan alig volt elkapás utáni yardja. BOB rendszere viszont arra épül, így a JuJu csere abszolút védhető és érthető. Akkor is ha Meyers volt a go to guy Jonesnál. Az meg független mindentől, hogy egy másik csapatban aztán mennyi yardja lett egy másik rendszerben Adams mellett nem első opcióként, nem őt kettőzve hanem a másik sztárt. Kontextusok fontosak az értékeléseknél.

Viszont ha tudtuk hogy JuJu térde szar, az már nem teszi érthetővé miért ő rá esett a választás. Viszont ezt nem tudtuk mi szurkolók. Szakmailag jobban illik BOB rendszerébe egészségesen, de aztán se BOB rendszere nem volt jelen, se nem abban a feladatkörben használtuk JuJu-t amiben ő jó. Ugye nem csak az van, hogy valaki elkapó azt kész. Lesznek slot, Z, X útvonalak, amikben egy adott játékos skilljei sokkal jobban kidomborodnak. Na nekünk ebben sikerült JuJu-t (sérülten, használhatatlan térddel?) olyan szerepbe tenni amiben nem otthonos és ehhez sikerült ragaszkodni vagy 12 hétig. Ha valaki tudta hogy nem BOB rendszere jön, vagy nem abban fogjuk használni JuJu-t amiben erős, akkor joggal kritizálta szezon előtt ezt a cserét. De ilyen hangot egyet se hallottam nem csak szurkolótól, de szakírótól sem. Ugyanis mindenki aki megértette ezt a váltást, az azt gondolta hogy optimálisan fogjuk használni és a rendszerbe hozzuk. Enélkül ugyanis semmi értelme nem hogy ennyit, de semennyit se fizetni neki.

És lehetne sorolni ugyanígy a szitukat, hogy amikor Reiif és Anderson a stáb szerint a megoldás, akkor aki szerint ez egy járható út, az abból indul ki, hogy jött Klemm és pontosan tudjuk mit akarunk pályára rakni a falnál. Mivel segítjük az offense sémát, hogy adunk komfortot az irányítónak, aki háklis a nagy nyomásra. Én nem gondolnám hogy mi szurkolók ezt tudjuk, de BB nem. Ezért el tudom fogadni, hogy leültek Klemm úrral és megbeszélték hogy mi a séma, abba ki lesz illeszthető és nem kell nagyobb ráfordítás mert megoldjuk ezzel az alapján amit BOB elvár a faltól a playdesing kapcsán. Ez egy harmonikus elképzelés, hogy a HC vázol egy utat amiben az OC erős, és a tervezésnél olyan falat kap, amelyik biztosítja a játékaihoz elegendő időt. Majd ezt elkezdik telepíteni.

De amikor Reiff és Anderson jött, akkor egyik szurkolónak sem az volt a baja, hogy Klemm alkalmatlan és nem tudja leoktatni a SCar féle rendszert, és hogy új eszközöket fog hozni, amik sehogyan sem lesznek kompatibilisek a kiválasztott újoncokkal és a játékhívással, play designal. És ezt "valaki" az interjún nem vette észre?

Eleve azt várná az ember egy professzionális csapatnál, hogy az OL coach véleménye a drafton számít, és az OC által elvárt, a HC által megkövetelt rendszert leoktatja, abba beilleszt mindenkit. De ha a drafton se a rendszerbe jönnek, akkor mi van? Ha az OL coach nem azt oktatja amit akarunk (mindegy azért mert nem tudja vagy akarja) és ezt valaki szezon előtt leírja mint hibát, akkor ez egy valid felvetés. De ki gondol ilyen amatőr dolgokra egy BB vezette stábnál?

Remélem érted mire célzok, amikor azt írom nem tudjuk a döntési szempontokat és a végeredményt nem szabad önmagában nézni és összevetni személyes szubjektív és mindenféle infótól mentes állásponttal.

Olsennek számtalan jó elemzése van, JuJu kapcsán is egyből mondta a meccsen is, hogy ez a rub concept amit akarunk vele ez nem fog működni, mert pont a rub nincs meg benne :) Alkalmatlan rá a játékos, nem is tudta megoldani, és ezekre kritikus harmadik downokon támaszkodtunk és majdnem mind kilátástalan volt a sikerre nézve. Legtöbb pedig eladott labdával kecsegtetett inkább.

De ez nem a játékosok sara, hanem akik ebbe a helyzetbe hozzák őket..és aztán ez a spirál megy tovább negatívan meccsen belül driveról drivera egyre jobban mélyítve ezt a folyamatot. Aztán a driveokból, hetek majd hónapok lesznek és nem javul semmi csak romlik..

Miközben minden elemző kívülről már ontja a videókat a hiányosságokról. Cserébe BB és MattyP pl annak idején annyit mondott a mindössze 2 darab play actionre a meccs alatt, hogy jobb a nyomás ellen szembe állítani a QB-t. Hogy jövünk mi ahhoz, hogy ezt megkérdőjelezzük? A köv.héten lett 4 PA játék, haladunk. Mi örülünk neki, hogy van fejlődés a stáb hozzáállásában, miközben random jönnek a hívások és nem is ugyanaz az ember hívott végig egy meccset. Lehet aki ezeket behívta az tisztában volt vele, hogy a PA a legsikeresebb és legeredményesebb játékelem, a másik játékhívó meg nem volt tisztában ezzel. Ez nyilván egy bugyuta felvetés, csak érted, szemléltetni próbálom hogy olyan dolgokat mellőztek, amiket én is tudok nem hogy ők.

Olsennél van amúgy stat erről amit hozott, hogy milyen százalékkal milyen yardátlaggal futnak a koncepciók. Nos amit mi legkevesebbet használtunk az a legsikeresebb elem, és amit legtöbbet az a legrosszabban teljesítő. Shanahan, McVay, McDaniel vonalon nem kell mondanom melyiket használják többet ugye? :)

De ezt ki feltételezte hogy nem fogja tudni egy BB? Vagy tudja, de mást dobott a matek..vagy azt se tudja mit dob a matek, csak ő érzi/tudja magától.. mindegy mi a válasz, a haladó koncepciók működnek, a rosszak vergődnek.

Nem véletlenül keres azon a vonalon Mayo embert. Ő egyből látta merre van az előre..és ő itt volt tavaly is, szólhatott volna hogy uraim amit az O oldalon csinálnak az egy kaki. De vagy nem is szólhatott, vagy nem mert, vagy szólt és semmibe vették a szánalmas O rendszer ellenére. Melyik jobb?

De ezeket ki gondolta volna BB stábjában? Ha tudjuk hogy diszfunkcionálisan működik a stábon belüli rendszer, dinamika, akkor amúgy is mindegy ki hol mit csinál azon belül, mert úgyis összeomlik idővel.. Ezt az időt a benne tevékenykedők minősége tudja nyújtani, rövidíteni. Hát nálunk az O oldalon elég rövid idő alatt kiderült hogy a liga aljára zuhantunk látványosan, mindenféle jövőkép nélkül.

A nagy offense építésben jelenleg ott tartunk, hogy nincs irány, nincs OC. Remény van egy jó irányra.

Nincs kezdő QB, de sikerült lecsúszni a top2 helyről.
JuJu és Parker szerződés alatt, bár ezt most nehéz jónak látni. Douglas útvonalfutása továbbra sem nevezhető jónak és sérülékeny is (plusz 2 agyrázkódás 1 éven belül). Boutte meg éppen kifogadta magát a ligából lehet.. Thornton rosszabbul fut útvonalat mint az egyetemen. 
TE az nulla darab van, ahogy nincs OT sem.
A falban Andrews folytatása bizonytalan, így van egy fejlesztetlen Strange. Szegény gyerek két OL coach, két rendszer 2 év alatt, teljesen diszfunkcionális stábbal. De persze rásüthetjük bust, csak a körülményei kilátástalanok voltak.

Szóval jól felépült ez az offense a nagy rebuild alatt..és persze mindez Jones hibája :)

ÉS hiába tűnik úgy, hogy én védem Jonest, nem így van. Csak a problémák nagyobbak nála, rendszerszintűek, amiket ő max maszkolhatott volna ha valami 2.GOAT lakozik benne, de erről soha szó sem volt. Egy rendszer kellett volna köré, mint amit Purdy is megkap, aztán még mindig BB lenne az edző, és lehet már a rekord közelében lenne bőven.

Így meg ez lett amit fent vázoltam.
 

Extrán sok újdonságot nem hoz a cikk, 1-2 “bennfentes” érdekesség maximum, de a többit milliószor megrágta már az egész #patsnation meg a szakik is. 

Ami számomra teljesen átjött a pár év alatt és itt is említik az a vezérszerep, vagy inkább a teljes hiánya, amivel biztosan próbálkozott - vagy nem, ha csak egy játekos akart lenni!? -, bár ettől még nagyon messze volt attól, hogy sikerüljön megvalósítani. Ehhez ugye hozzájön olyan hiányosság, mint a karerő, vagy az alacsony plafon, ami szintén tény és azért hamar kijön, miért főtt le ez a kávé mindamellett, hogy mindenkinek jár az egyes, aki ebben a leépítésben részt vett.

Valószínűleg semelyikünk sem hiszi azt, hogy egy csapat szándékosan ki akarja nyírni mentálisan/pszichésen az előkelő helyen draftolt QB-ját, aki mögött ráadásul minőségi backup sincs. A vezetőség/edzők/scoutok hibákat követtek el és szerintem túlbecsülték MJ képességeit is. J.Dickinson, aki 14 évig edzette MJ-t tudta, hogy nem hibátlan pedigrével érkezik a tanítványa az NFL-be, nincs felsőkategóriás karja és kitartása nyomás alatt, noha az erős kar nemcsak a dobás távolságát hanem a rövid passzoknál a labda sebességét befolyásolhatja a nyomást pedig egy fal vagy tudja vagy nem mp-ekig feltartani. (Az első évét sikeresnek mondjuk, noha a 17G, 13 INT egy kis figyelmeztetés is lehetett volna.) Dickinson megjegyezte, hogy a 12 idei INT-je közül nyolcon Jones lábai „rossz irányba” mozdultak el, akár valós, akár vélt nyomás miatt. MJ a Pats összeomlás egyik áldozata, de potenciálisan az volt az előző éveiben is. Amennyiben tényleg jó QB, még talpra állhat Nálunk vagy másutt, van erre példa.

Nekem ebben a sztoriban az a fura, hogy ismerjük BB filozófiáját,  x évig megfelelt, x+1 után már nem?  Igen, mindenki tudta, hogy már-már diktatórikus a rendszer, majd egyszercsak beleszólunk felülről?  Nem arról írtak a múltkori cikkben, hogy BB-nek a 2. év után nem kellett MJ, de Kraft miatt maradt. Érted egy ilyen embernek nem kell MJ, mégis Kraft mit gondolt, hogy majd megszereti? :) Ráadásul szerintem a szurkolók sem szerették, teljesen felesleges volt itt tartani. Nem szakmai, hanem szimplán emberi indokok miatt.

Az a baj, hogy te sem akarsz kontextusban gondolkozni, hanem kiragadsz valamit: "X évig jó " volt.

De nézd meg mitől volt jó! Leírtuk amúgy már többször. A bizalmi pozikban olyan emberei voltak akik le tudták oktatni a rendszert. A támadóséma Bradyre volt szabva, ő is alakította azt JMD-vel közösen. Írtam a presnap olvasásról, meg a liga trendekről. Változik a világ nagyon gyorsan, nem véletlen az öreg Shanahan fából jövők sikere. Nem csak tehetségesek, de értik a változásokat, saját arcukra szabják a rendszert és képesek vele megújulni akár évente is. Erről is hoztunk korábban cikket McVay és kis Shanny esetében.

BB rendszeréhez kellettek a pályán is"alkatrészek" a rendszert királyságig emelő QB mellett is. Ezek mind eltűntek, leírtam, mégis annyi marad meg x évig jó volt, most meg akkor miért kuka?

Hát ezekért! És ha most Brady a QB akkor is földbe állunk, csak az akkor mondjuk egy 8-9 vagy 9-8, de akkor is full nagy baj van, csak maszkolva van és nem kerülnek felszínre a gondok, esély sincs a váltásra. Most meg a felszínre törtek mert egy limitált QB volt aki köré kell a rendszer és a support. Lásd Purdy, akinek a skilljei tökéletesen illeszkednek abba a sémába, de nem elit QB ettől még.

Az meg hogy a szurkolók nagy része nem szerette (főleg aki nem ért hozzá) miért szempont? Talán kellett volna szavazás most is kit draftoljunk :) Lépjünk már túl ezen a szurkolói zagyvaságon. Ez Kraft csapata, azt tesz vele amit akar. 


 

A fészbukon az egyik oldal nagyon erőlteti a Lawrence/MJ hasonlítgatást, hogy lám-lám, az 1/1 ugyanazokat a számokat hozza, nincs itt semmi látnivaló. Lehetne mondani, hogy így van, az általános vélemény még is az, hogy Lawrence folytatja tovább a karrierjét, akár TOP5 QB is lehet belőle a végén, miközben Jones-szal kapcsolatban az a vélemény alakul ki konszenzussal, hogy elképzelhetően az egész NFL karrierje került veszélybe.

Ha azt látná mindenki, hogy az elmúlt 3 év csak és kizárólag a "helyzet, amibe belekerült" következménye, akkor ez fel sem merülhetne, kell lennie valaminek (mentális erő, annak teljes hiánya, magabiztosság nyomokban, jelek arra, hogy pár dolog nem stimmel vele kapcsolatban ), ami miatt nagyon partvonalra került a megítélése.

Érdemes lenne megvizsgálni azt is, hogy a "kontextusba helyezés" mellett mi az, ami MJ oldaláról nem stimmel.

Az pedig, hogy szeressen és/vagy elismerjen a közeg (csapat, szurkoló), nélkülözhetetlen ahhoz, hogy akár minimális sikert érj el (a szeretetet én nem arra értem, hogy reggelente vigyen neki mindenki sütit, hanem arra, hogyha nem is vagy a legkedveltebb figura, csak alulról súrolod az elviselhető szintet, felismerje mindenki hogy te pénzt fogsz keresni nekik (csapat) és sikereket nyújtasz nekik (szurkoló)). Enélkül lehetetlen, ezért van az, hogy ebben a sportágban a QB az egyik csapatvezér általában (ahol jól mennek a dolgok, ott biztosan),

Nagyon kisarkított box score statos cikk lehet az..
Lawrence úgy jött a ligába mint a következő Peyton Manning. Ehhez képest kiderült, hogy nagyon nem az. és azért ott egy Doug Pederson dolgozik vele nem egy MattyP és az elkapók is valamivel jobbnak tűnnek Ridley,Kirk párossal pl.

Nem igazán értem az összehasonlítást azért sem, mert az egyik csapatnál igyekeztek kiszolgálni a QB-t célpontokkal, és még év közben is tradeltek falemberért hogy minél jobban megvédjék és komfortba helyezzék, miután kiderült róla (is) hogy nem kezeli túl jól a nyomást.

Mac Jones limitációi a draft előtt ismertek volna, leírta ezt több scouting portál, insider és fórumozó is. De ezek ellenére bőven lehet franchise QB valaki, lásd Tua. Ott is hasonló problémák vannak, de csak McDanieltől kapott egy rendszert amiben extra jónak néz ki.

Szóval Mac Jones alapjaival olyan gond nem volt, hogy ne lehetne sikeres a ligában. Persze aki 60 yardos lézereket várt el, az nem fogja megkapni, de ezt tudta mindenki Jonesról, nem az ő hibája ha valaki ezt várja el tőle. Ez szurkolóra és play callerre, play designerre is igaz. Jalen Hurts is kap egy rendszert és lamar jackson is. És amikor az a rendszer sérül, akkor mindegyik vergődik is rendesen.

Mac Jones NFL karrierje azért kérdéses (bár a linkelt cikk pont arra utal, hogy egy cserével jó helyre kerülhet) mert olyan dolgok alakultak ki nála, amiket nem lehet üzembiztosan kiirtani. Ilyen pl a ghosting, amikor ott is nyomást érez ahol nincs és ettől szétesik a mechanikája, ami rossz dobásokat okoz, amik mentális negatív spirált indítanak meg és önbizalomvesztéshez vezet. Ez nem egy, kettő vagy három ilyen dobástól alakul ki, hanem egy hosszabb folyamat eredménye. Ezért lett volna jó egy normális NFL szintű fal. Nem egy elit falról beszélek mint a Sasoknál van, hanem egy NFL középszint aljáról. De a mi falunk lelógott minden grafikonról annyira le voltunk maradva még a 30.helyezettől is, és a szintén ótvar Giants-cel tartottuk a lépést. Igaz ott is tisztes távolból.

Amikor agyonverik és van ez a mentálisan idegőrlő helyzet, hogy a szurkolók Zappe feverben vannak, a csapat rendszere nem igazán segít neki, a fala az NFL történelmi szinten ligautolsó számokat hoz és mellé a kulcsdobásoknál az elkapók is elejtik (Bourne, Boutte, Parker, JuJu, Reagor sorrendben mind meccsnyerő odaszerkesztett passz volt a végjátékban) akkor ez a görcsös akarás és a ghosting a rossz dobásokkal együtt olyan önbizalomvesztést okoz, amiről Dickinson is beszélt az interjúban. És ha az önbizalom elmegy, akkor az alapdobásokkal is baj lesz ha nyomás érkezik. Lekésik róla, mert hiába látja, átfut az agyán hogy jaj mi lesz/nem sikerül/nem elég tiszta és mire nyugtázza hogy jó, addigra kampec az időzítésnek, a lábmunkának, a teljes mechanikának is. Ez egy folyamat eredménye, nem alapból jelenik meg.

Ezt egy edző észreveszi és tudnia kell a megoldást erre. McDaniel gyors srácokat adott Tuának a rendszerbe, hogy a YAC legyen domináns és minél előbb a kezükbe kerüljön a labda, ezzel levéve sok terhet a QB-ról. Nem PArker féle szeparálódásban liga alja játékost ad neki, hanem kitalál egy QB számára működtethető rendszert és abba a rendszerbe illő embereket kezd el belepakolni. És mi történik? Működik a vízió.

Ha Tua a mi csapatunkban van, vagy Purdy, akkor most ők olvassák magukról azt, hogy valszeg a karrierjük is veszélyben van. És ha Jones a Dolphins vagy a 49ers QB-ja, akkor jó eséllyel egyáltalán nincs ilyen gondja. Innentől meg akkor miről beszélünk, hogy alapból is ez van és vele van a hiba, vagy egy okozat eredménye ez?

Minden QB-t úgy tud használni egy csapat amilyen skilljei vannak. Ha azok kívül akarják, akkor fejleszteni kell abba az irányba. Ehhez a fejlesztéshez egy jó rendszert kell tenni köré és abban járatos OC segítségével lehet tágítani a komfortzónát. Idővel el lehet jutni benne egyre messzebb, de nem végtelenségig hiszen a skilleknek vannak korlátai. Ezért mindig az lesz a fontos, hogy mennyire kompatibilis azokkal a rendszer. 

Az a Jones aki teljesen atomjaira esett nem NFL szintű játékos. De ő nem így jött ki az egyetemről, nem az volt a legnagyobb gond vele, amik a hiányosságok közé fel voltak írva. Mellesleg ugye ezeken is lehet dolgozni valakivel. Ezért itt nem arról beszélünk hogy jött egy gyerek, akibe belelátták a messiást, hiszen eleve 5.QB volt a drafton. Annyi van, hogy egy alkalmatlan rendszerbe tuszkolták, egy vállalhatatlan fal mögött és az egyéni fejlesztéséért felelős palik azok erősen kérdéses emberi és szakmai megítélés alá esnek a hírek fényében (MattyP, Judge). BOB pedig eleve arra volt hivatott, hogy csodát tegyen. Ha hozhatja a saját rendszerét, embereit, akkor talán megmenti Jonest. Így meg hogy a liga valaha volt legrosszabb fala volt előtte és a mentális terhe is nagyobb volt, plusz az elkapók is dropoltak a kulcs szituban menthetetlen volt a srác. 

Olyan ez, mintha azt mondaná neked az edződ, hogy menj a terembe és emelj fel egy 300 kilós súlyt. Semmi nem indokolja ezt a kérést, mert nem veszi figyelembe a lehetőségeidet. És ha nem sikerül akkor az nem a te hibád. Ha belerokkansz akkor az sem a te hibád, te csak megpróbáltad és esélyed sem volt rá. De ha jól felépítik a folyamatod, akkor idővel és bazi sok melóval lehet eljutsz oda, hogy felemeld ezt. Viszont ahhoz egy fejlesztésre van szükség, ha ilyen elvárások vannak. Vagy azt mondja az edző, hogy emelj fel 10x30kg-t és úgy is meglesz a 300 és neki az is elég. 

De ne várjon el lehetetlent. Főleg ha emiatt napi szinten kezdenek ki a social mediaba vagy rajtad röhögnek a konditeremben hogy ez a béna megint jött 300kg-t felemelni. De neked ezt mondták, menned kell. Ha néha jelzed az edzőnek, hogy baszki ez nem fog menni, rajtam röhög mindenki, és az a válasz hogy kuss és csináld, akkor nem hiszem hogy azt a választ kaptad amire szükséged volt.

Mac Jones is hibás abban hogy idáig jutott. Senki nem menti fel. De messze nem akkora az ő felelőssége ebben, mint a haterek gondolják. Neki ebben a folyamatban 2022-től esélye sem volt, de ettől ennyire látványosan nem kellett volna összeomlani. Viszont aki napi szinten együtt dolgozik a játékossal, annak azért ismernie kell a mentális oldalát is az embernek, tudja mikor hogyan kell viszonyulni hozzá, hogy lehet komfortba rakni. Mivel lehet önbizalmat adni, hogy lehet felépíteni a gödör aljáról. De mi a gödör alján is ugráltunk a fején és csodálkoztunk, hogy nem áll fel onnan. Lehet csodálkozni, csak az valszeg ostobaság, rossz elvárás, rossz döntés.
 

A mondandó nagy részével egyet értek, amit el lehet szabni az utóbbi 3 évben, az el is lett szabva.

Arra viszont keresni kell a választ, hogy MJ teljesen leírta magát, ugyanebben a csapatban, ugyanebben a rendszerben egy a roster határán mozgó QB azt sugallta a környezetének, hogy  ha nem is lesz instant kezdő, de egy back up QB szint hosszabb távon is kinéz neki a karrierjében. Sőt, egyfajta hype-ot is ki tudott alakítani a szurkolók körében (ráadásul ezt a QB-t is szívatta a rendszer rendesen, ha a rosterról való ki- és be ugráltatására gondolunk, mert ilyent egy normális csapat nem csinál).

Miért van ez? Erre ki találja meg a választ?

Szerintem erre az lenne a megfelelő válasz, ha ugyanilyen mélységben MJ "hozzáadott értékét" is boncolgatnánk a bukás témájában. Valószínűleg (vagy legalább is én azt valószínűsítem) az erre a válasz, hogy MJ nem nem az az alkat, aki meg tud birkózni a problémákkal, bármit kommunikál is a külvilág felé, ő egy eleve bukásra ítélt anyag (olyan, aki ideális körülmények közt talán még jól is működhettek volna, de a rendszerzavarokon nem tud túljutni). Zach Wilson, Mitch Trubisky, Sam Darnold stb. Van egy pár név a listán.

A reménye az, hogy van visszaút, ha Geno Smith példáját nézzük (aki a Jetsben kb. azt a képet mutatta, mint most MJ). Nálunk vagy máshol, az jó kérdés.

Abszolút nem jól nézed a szitut. De erről is írtam korábban.

Nézd meg a két flow-t amiben a két játékos van, ráadásul a rendszer és a szituáció sem ugyanaz. Erről a Time to Throw statok is árulkodtak év vége felé.

Jonesnak gyakorlatilag csak veszítenivalója van egy számára idegen környezetben, egy liga alja fal mögött. Komforton kívül, minden nyomást viselve.

Zappe meg vesztenivaló nélkül a cutolt szituból kerül egy nagyszínpadra, ahol bátran bevállalhat bármit, hiszen mi rossz történhet vele? Ha bejön királyság és megragadhat egy zsíros szerződést, ha nem jön be, akkor meg legalább megpróbálta. 

Az egyik egy lefele menő spirál, a másik egy felfelő ívelő flow, amibe a szerencse is melléáll. Minden Turnover Whorty Playt megúszik. Ugyanazokból a hibákból, ugyanazokból a dobásokból a védők dropolják a labdáit és nem hogy pick six nem lesz, de eladott labda sem. Nincs ami összetörje. Jonesnál ugyanabból végzetes hatpontosok jöttek. 

Zappe EPA mutatója rosszabb az évet tekintve mint Jonesé. Lehet rá legyinteni, meg nem törődni ezzel, de ez egy olyan haladó mutató, amit minden stáb használ. ÉS amikor hasonló feltételek mellett kellett szerepelni, akkor Zappe sem nézett ki jól. Nagyon nem. 

A végére összeállt a fal, Sow top5, Strange top3 teljesítményt adott le passprotban, konkrétan nem jött nyomás. Onwenunak is csak másfél vak meccse volt. Abból az egyik a Chargers ellen, ahol pontosan láttuk mire ment Zappe. Ugyanarra mint Jones Lowe mellett.

Nem lehet így külön nézegetni a dolgokat ahogy a szurkolók kiragadnak meccseket. Teljesen más szituáció, más flow, más élethelyzet. Az a Maddenben valóban úgy van, hogy ott egy QB érzelmi és mentális nyomás, teher nélkül és ugyanaz a hatás éri, hiszen egy másik ember irányítja akinek ugyanaz Jonest és Zappet is mozgatni ugyanabban a helyzetben. De a valóság az nagyon nem ez. Ahogy az sem mindegy, hogy mi az elvárás veled szemben. Legyél megváltó vagy tök mindegy mit csinálsz nem számít.

Ráadásul, hogy a szurkolók mekkora verebek az érzelmeik vezérlése miatt, azt jól mutatja, hogy akkor is Zappe-Zappe szólt a lelátón torkukszakadtából, amikor egy jetsweepből Thornton 39 yardot futott. Tehát MINDEN haladást, egy futójátékot is neki adtak. 

Emellett Parker olyan elkapásokat mutatott be ebben a szakaszban, ami a szezon első kétharmadában sehol nem volt tőle. És amíg az egyiknél parádés elkapást mutat, a másiknál hasonlóban dropol. De nem a Parkeré az érdem vagy a szidás, hanem Zappe a király és Jones a patás ördög ennél a két dobásnál.

Amíg Jones Time To Throw mutatója Tua után a második leggyorsabb volt, addig Zappe 2.7 feletti idővel bírt.

bemásolom amit nálunk annak idején erről írtam:

"Jones Time to Throw értékei:
2021: 2.62
2022: 2.69
2023: 2.42 (2.leggyorsabb)

A 2.42 úgy jön össze, hogy a 11 pályára lepéséből 9 alkalommal 2.51 alatt volt. Tehát bőven az alatt kellett dobnia, mint ami előtte két évig rendelkezésére állt neki. Első évében jobb OC munkát kapott, jobb play design és play call mellett. Aztán történt egy váltás, ami egyre romló OLine mellett várta el a megváltást. Tom Brady a Patsben eltöltött ideje alatt mindössze 3!!! alkalommal volt 2.42 alatt, ami Jones 2023-as ideje. 2001, 2014 és 2015 voltak ezek az évek. Tehát Brady egy rá írt offense-ben, ahol otthonosan mozgott, mindent is tudott abban, ő alakította a koordinátorral közösen, mindössze 3 évben volt ennél az időnél kevesebbre kárhoztatva. Bradynek ehhez voltak jó OT-k, stabil fal, Gronk, Jules/Welker és a 3rd down back vonalon Faulk, Vereen, Woodhead, Dion Lewis, White féle emberekkel, akik SB-ken is különbséget jelentettek győzelem vagy vereség kérdésében. Itt már látszik, hogy az elvárások nem voltak reálisak. Amíg Tua gyors elengedése egy hozzá passzoló rendszerben történik, és az OC eleve figyelembe veszi, mit tud a QB, és ahhoz alkotja a play designt, addig nálunk semmiben nem dolgoztunk Jones alá. Sőt a legtöbb elkapó, tight end erősségein kívüli feladatokat kapott.

Zappe 2.76 értéket tud amúgy, amiben benne van a fal feljavulása a szezon második felére a Sow, Onwenu jobb oldal megjelenésével, illetve a nagyszerű pocket awarenessjének, amivel jól mozgott a nyomás elöl. Egészen extra volt ebben, mert a sok sack közül a végére már csak 1.1%-ban volt felelős. Ami messze kimagaslik a teljes NFL—t tekintve is. Burrow 3.7, Cousins 4.5, Stafford 4.6, Geno Smith 6.5 és a patás ördög, a szurkolók szerint minden sackért felelős Mac Jones a hatodik, szintén 6.5-ös teljesítménnyel. Szóval ebben mindegyik QB-n abszolút a topban volt. Mi lett volna ha nincsenek."

Zappe Time to Throw
week13 2.9
week14 2.79

Szóval teljesen más feltételek voltak, de sokat segített a helyzeten az, ahogy Zappe a zsebben mozgott. De amíg Jones nem volt a béka segge alatt önbizalom terén és nem esett szét a mechanika, akkor sokkal kevesebb ideje egy dobásra, kibontakozó útvonalra mint a másik irányítónak. És a szezon elején, ahol pályafutása legtöbb nyomása érkezett rá meccsenkénti százalékban (43%+) akkor is csak 4%-ban volt felelős a sackekért. A végén ez növekedett, de így is a liga 6.legjobbja volt ebben. 

Csak Zappe tényleg extrán kezelte ezt, ezért tűnt ez ennyire látványosnak. De ő már egy jobb fal mögött tudott sokkal több időt kapni. Ugye 2.5mp az egy átlagos érték. Amíg az egyik ez alatt van, addig a másik felette. És itt a tizedek sokat számítanak, ha az átlagosnál gyorsabban ér oda a sack/nyomás. Amire szintén van stat és megmutatja a kontextust.

De hangsúlyozom, Jones szar volt, ez nem a védelmében íródik. Csak a szurkolói érzelmi sztereotípiák miatt jegyzem meg, amik nagyon torzítanak. 

és Jonesnak nem nagyon lehet jövője nálunk. Nem mentor, így a QB2 szerep egy magasan draftolt újonc mögé kizártnak tűnik. Csereértéke a padon nem növekszik, a jelenléte felesleges az új QB miatt is. QB3-nak meg végképp értelmetlennek tűnik itt tartani, ahhoz a fizetése is magas.

Az meg elég valószínűtlen hogy vele képzeli el Mayo a bulit, azok után hogy nem hívjuk le az 5.éves opciót. 

A Pats szemszögéből nézve valami opcióhoz kötött trade lehetne a legjobb vele kapcsolatban. A játékos szemszögéből meg a Cousins mögé egy évre o'Connell rendszerébe az egy kellemes opció lenne. De onnantól, hogy elcseréljük nekünk nem kell vele foglalkozni hála a jó égnek, akkor se Geno Smith, MAyfield vagy Goff féle dolgot produkál. Mondjuk ezek az urak jobb helyen lettek draftolva, mégis rendszerhez vannak kötve a sikert illetően. És ha jól használják őket akkor olcsóbb opciót/átmenetet biztosítanak egy szakaszra.

A sima TD/INT az semmit nem ér, nem értem mit akarsz levonni belőle? TB vagy Peyton Manning első éve mit mutatott meg neked TD/INT szempontból? Pont semmit nem jelent ez a box score stat a jövőt tekintve..

MJ újonc éve nem ettől volt a valaha volt egyik legjobb rookie idény. NYilván Stroud most kicsit feljebb tolta a legjobbnak nevezett kategóriát :)

és pont a fent leírt hiányosságok miatt kell köré egy rendszer és komfort. Mit gondol az, aki ezt nem adja meg neki? Hogy majd megugorja váratlanul? Senki nem tenné.. Illetve még egy kérdést felvet, hogy ha meg nem tudta hogy ezek a limitációk vannak, az mit vet fel a hozzáértésről? És a második, vagy a harmadik éve előtt se tudni az mit vet fel? És az, hogy ennek ellenére pont ezekben a területekben van a legnagyobb hiányossága a csapatnak?

Teljesen igazad van. 

Ebben a két évben nálunk az embert akarták a nadrághoz szabni, nem a nadrágot az emberre. Sajnos.

Egy érdekesség! MJ első és sikeres éve után, amikor exedzője K.Dickinson (14 évig edzette, ismerte kívül-belül) látta, hogy JMD elmegy és kik lesznek az OC-k, azt ajánlotta tanítványának, hogy kérjen cserét!!! Függetlenül attól, hogy teljesítették volna a kérését vagy sem, talán elgondolkodtak volna BB-ék, hogy vajon miért kéri, hiszen a Patsnál ez ritka volt, pláne, ha fontos és sikeresnek látszó és a Patsért rajongó játékos tesz ilyet. Lehet, hogy a lejtmenetünket elkerültük, vagy lerövidítettük volna.