Edzőtábor 10. nap

Kép
A Patriots DB Marcellas Dial Jr. fedezi Ja'Lynn Polk WR-t, amint touchdownt szerez az edzőtábor 10. napján.

A hőség és a páratartalom továbbra is kíméletlen Foxborough-ban, akárcsak a védelem.

Elég ritka, hogy az NFL-csapatok az edzőtáborban teljes tackle-ökkel edzenek, és még ritkább, ez olyankor, amikor a labda nem a gólvonal közelében van. Jerod Mayo úgy döntött, hogy egy kicsit változtat a dolgokon ebből a szempontból, és két teljes 11 a 11 elleni ismétlésből álló periódust futtatott, amelyekben a teljes tackle is szerepelt.

Az eredmények elsöprően pozitívak voltak ... a védelem számára. A támadás sok futójátékot tartalmazott. Rhamondre Stevenson, Antonio Gibson, Kevin Harris, JaMycal Hasty és Terrell Jennings mindannyian kaptak futásokat Jacoby Brissett és Drake Maye mögött játszva. A 10 futójáték közül csak Jenningsnek sikerült néhány yardnál többet szereznie. Egyébként a legtöbb labdaszerzés a line of scrimmage-en volt.

"Ez csak egy kis ébresztő volt" - mondta Jahlani Tavai linebacker. "Fel kell készítenünk a fejünket és a vállunkat, hogy csütörtökön készen álljunk."

Csütörtökön természetesen a Carolina elleni előszezonnyitó mérkőzés következik. Mayo azonban nem akart addig várni, hogy a teljes kontakthoz szoktassa csapatát. Talán ez annak a jele, hogy az élvonalbeli játékosok többsége nem fog sok, vagy egyáltalán nem fog sok snapet kapni a Panthers ellen.

"Mindig jó érzés teljes kontaktban szerelni, egyszerűen imádom"- tette hozzá Keion White.

Neki és társainak bőven volt gyakorlási lehetősége. Ja'Whaun Bentley különösen kiemelkedett, aki egy gólvonalbeli span során elkapott egy Brissett passzt a end zone-ban, majd később egy rövid rush után kapta el Stevensont, mielőtt a következő snapban Brissett passzát a gólvonalon leütötte.

Még az elkapóknak is el kellett viselniük az ütéseket közvetlenül az elkapás után. Hunter Henryt gyorsan földre vitték egy rövid dobás után, később pedig JaQuae Jacksont temette el a safety A.J. Thomas, miután elkapott egy labdát egy slant útvonalon.

Az egyetlen kivétel a védelem dominanciája alól az volt, amikor Brissett egy quick outnál Ja'Lynn Polkot találta meg, és az újonc kikerülte Alex Austin tackle-jét, majd további 10-15 yardot szerzett az oldalvonal mentén. Egyébként minden a védelemről szólt.

 

A szereléseken túl, néhány megfigyelés az edzőtábor 10. napjáról:

*A front seven egyik tagja, Matthew Judon, védőfelszerelésben volt, és rengeteg feladatban vett részt. Amióta augusztus 1-jén visszatért az edzésre, Judon a legtöbb gyakorlaton részt vett, de a 11 a 11 elleni munkában nem volt jelen. Hétfőn ott volt, és az edzés után először beszélt, az előző heti kihagyása óta.

Amikor a július 30-i edzésről való távolmaradásáról kérdezték, és élénk beszélgetéseket folytatott Mayóval, valamint Eliot Wolffal és Matt Groh-val, Judon nem adott teljesen tiszta választ.

"Volt egy beszélgetésünk, és nem akartam zavarni a csapatot" - mondta Judon. "Nem akartam részt venni azokon a gyakorlatokon aznap. Bementem, kaptam egy üzenetet, és visszajöttem, hogy beszéljek velük [Wolf és Groh]".

Judon később azt mondta, hogy "volt valami dolga", amikor megkérdezték, hogy mi akadályozta meg abban, hogy részt vegyen azokon az edzéseken, de nem sok részletet árult el. Judont a holtszezon korábbi szakaszában tett kijelentéseiről kérdezték, amikor azt mondta, hogy játszani fog, és tiszteletben fogja tartani a szerződését.

"Játszani fogok" - mondta. "Nem mondtam semmit az edzésről." Ami a szerződését illeti, amellyel még mindig szeretne foglalkozni, hozzátette: "Beszélni kell velük. Ez nem rajtam múlik. Szeretek focizni és szeretem a csapattársaimat. Nem szeretem a futball üzleti oldalát".

 

*A nap hasznosnak bizonyult edzéslátogatottság szempontjából, mivel a Patriots hétfőn visszakapott néhány játékost. Tyquan Thornton, Jaheim Bell és Calvin Anderson is visszatért a keretbe. Chuks Okorafor zsinórban másodszor hagyta ki az edzést, míg Marcus Jones és Joshuah Bledsoe zsinórban harmadszor volt távol. Christian Barmore (vérrögök) és Marte Mapu szintén nem tértek még vissza.

Thornton egy korai piros zónás ismétlésen touchdownt szerzett, de később látták futni az alsó rehabilitációs pályán, így még mindig dolgozik a 100 százalékos állapotán. Okorafor kiesésével Anderson foglalta el a jobb oldali tackle helyét az első csoporttal, míg Vederian Lowe továbbra is a bal oldali tackle helyén tartotta a frontot.

Sajnos a PUP-listán nem történt változás, mivel Kendrick Bourne (térd), Cole Strange (térd), Sione Takitaki és Jake Andrews továbbra sem játszhat.

*Shaun Wade visszatért a szokásos kék védőmezébe, miután több napig piros, kontakt nélküli mezben edzett. DeMario Douglas továbbra is pirosban edz.

*Figyeljünk Jenningsre, a Florida A&M-ből érkező, draftolatlan újoncra. A 183 cm, 98 kg játékos jól fut, mutat némi gyorsaságot és agilitást is. A backfieldnek nincs túl sok mélysége, és ha élni tud a lehetőségeivel, akkor ő adhat némi mélységet  ennek. Csütörtök este a Panthers ellen is kaphat néhány labdát.

*A Bentley Egyetem stábjának tagjai, beleértve Saj Thakkar vezetőedzőt is, a pályán voltak, hogy megnézzék az edzést.

*Jon Bon Jovi és Robert Kraft az edzés nagy részét együtt nézte végig a pályán.

*Az egyik kevésbé ismert játékos a játékoskeretben, aki rengeteg gyakorlatot kapott, Oshane Ximines külső védő. A 193 cm, 115 kg játékos öt szezont töltött a Giantsnél, kilencszer kezdett a pályán és 48 meccsen 6,5 sacket szerzett. Mivel Matthew Judon a tábor első hetében csak szórványosan volt bevethető, Ximines az első csoporttal együtt kapta meg az edzéseket a szélen, és a szombati edzés után elmondta, hogy miben különbözik a szerepe New Englandben a Giantsnél töltött időtől. "Edge-en játszani és passzt siettetni. Ez nagyon más" - mondta. "Úgy éreztem, hogy a Giantsnél inkább a blitz sémában voltam, sok különböző dolgot csináltam." Ximines a múlt héten időnként villantott, amikor szélről jött, hogy a passzt siettesse.

* Volt egy játékos, aki a 46-os kék számot viselte, és a 11 a 11 elleni gyakorlat során a rúgókkal együtt a túloldalon edzett. Joe Cardonát látták, amint sokat futkározott oda-vissza abban az időben, így lehetséges, hogy kisebb sérüléssel bajlódik, és a csapat behozott egy potenciális cserét.

*A játékosok a dombokon végzett kondicionáló munkával zárták az edzést.

*Judon, Tavai és White mellett Javon Baker, Jaylinn Hawkins és Caedan Wallace is azok között volt, akik az edzés után beszélgettek a médiával.

*A Patriots várhatóan kedden ismét teljes védőfelszerelésben készül. Az edzés 11 órakor kezdődik (ET).

Hozzászólás

Akkor most jön Aiyuk vagy nem? Van értelme egyáltalán elhozni, fölég úgy, hogy egyenlőre az Ofalunk eléggé gyengén teljesít.

Van megállapodás veünk és a Brownsszal is, mindkét csapat adott szerződésajánlatot is Aiyuknak, most neki kell eldöntenie, kiét fogadja el (elvileg a miénk magasabb). Kelleni nem kell mindenáron, de ha mondjuk egy 2. körért és Bourne-ért (ezt pletykálják most) el lehet hozni, akkor szerintem érdemes. Egyrészt, mert bizonyított WR1 nincs a rosteren (ha Polkról, Bakerről vagy Douglasről kiderül, hogy az, akkor csak még jobb a helyzet) és Maye fejlődésének biztosan nem ártana. 

Ezt az OL dolgot amúgy mikor tervezzük elengedni? És most cinikus leszek, ami nem ellened szól, és előre elnézést kérek, csak az egész offseasonben bármi értelmeset lépett a csapat, elkezdődött ez a sopánkodás, hogy mi van a támadófallal, és kicsit unalmassá vált a dolog. Ne draftoljunk QB-t, mert szar az OL, oké ledraftoltuk Maye-t de nehogy berakjuk emögé a támadófal mögé, mert agyonverik, most meg ne jöjjön egy WR1 kaliber játékos, mert nincs OL? Nem pont azzal lehetne segíteni a gyengébb támadófalnak, ha az irányítót megbízható célpontokkal vesszük körül? Vagy akkor addig ne próbáljunk meg javítani a csapaton, amíg nincs öt elit ember a támadófalban? De akkor meg a sérülések okoznak problémát, legyen 10 elit játékos, aztán majd 2030-ban el lehet gondolkozni azon, hogy a többi poszttal mi legyen, meg pályára engedjük-e végre Maye-t. 

A támadófallal kapcsolatos szkepticizmus ráadásul egy olyan szezon után jön, ahol bár az elején tényleg pocsék volt az OL, az év második felében teljesen elfogadható szinten teljesítettek Vederian Lowe-val a kezdőben meg sokszor értékelhetetlen QB-kal a hátuk mögött (korábban már írtam róla, hogy a nyomások száma inkább QB stat, mint OL). Azóta hoztunk egy olyan OL edzőt, aki a liga legjobb szakembere szerint a következő nagy dolog, jó eséllyel kikerül a kezdőből Lowe (Wallace jobbnak tűnt edzéseken) és upgrade-eltük a QB posztot, szóval nem értem, miért ennyire biztos benne mindenki, hogy az OL-től megint a tavaly év eleji játékot látjuk majd.

Remélem neked lesz igazad, de ez nem túl jó előjel: "Az eredmények elsöprően pozitívak voltak ... a védelem számára. A támadás sok futójátékot tartalmazott. Rhamondre Stevenson, Antonio Gibson, Kevin Harris, JaMycal Hasty és Terrell Jennings mindannyian kaptak futásokat Jacoby Brissett és Drake Maye mögött játszva. A 10 futójáték közül csak Jenningsnek sikerült néhány yardnál többet szereznie."

A futójáték megint egy másik kérdés, mert a sémaváltás nem egyik napról a másikra történik meg, és végképp nincs köze Aiyuk megszerzéséhez. Egyébként több edzésnap is volt, amikor arról számoltak be, hogy jól működtek az outside zone futások, szóval nem biztos, hogy egy TC beszámolónak ennyire nagy jelentőséget kell tulajdonítani (se a jobbaknak, se a rosszabbaknak). Ugyanez volt múlt héten, amikor az amerikai országos média is átvette Volin meg Bedard baromságát, hogy Milton előrébb jár, mint Maye, mert az első felszereléses edzéseken Maye-nek sok incomplete passza volt. Aztán kiderült, hogy a harmadik és hosszú szituációk voltak aznap fókuszban, azokat meg viszonylag ritkán sikerül magas completion%-kal megoldani.

Schefter szerint kiszálltunk a versenyből, érdeklődtünk, hogy mennyi az ára de aztán nem mentünk tovább és a fiatal elkapóinkra akarunk fókuszálni.

Szerintem az a nagy kérdés, hogy a jövő évi első körhöz ragaszkodtak-e a 49ers-nél vagy sem. Ha igen, akkor én sem mentem volna bele, mert azzal a roster legnagyobb, tátongó lyukát kell majd betölteni, az LT posztot.

Én azt olvastam, hogy megállapodtunk a 49ers-szel, tehát nem álltunk meg. Aiyuk nem kért belőlünk, amikor 30 milliós dealt ajánlottunk. Tehát ott is szépen kinyújtóztunk. Van ilyen, hogy a játékosnak ennél több kell, vagy csak anyagilag, vagy azonnali eredményekben. És az én eddigi infóim alapján, ebből a fizus licitből szálltunk ki és nem próbáltuk meg a világ minden pénzéért ide hozni.

Hozzáteszem, felületesen követtem a mizériát és csak pár tucat tweet került a fókuszomba a témában. Így lehet más volt a menet.

Pontosan így történt. A 49ersszel megvolt a megegyezés, ajánlottunk egy mega dealt Aiyuknak, aki ezt nem fogadta el. Egyébként ez így okés is, látszik, hogy próbálkozik a csapat, most az, hogy nem jött össze sokkal inkább a rebuild elejének köszönhető, semmint annak, hogy nem ajánlott eleget a csapat vagy hasonló. Amit igazából nem értek, hogy Aiyuk a Steelersbe szeretne menni, akik szerintem a tökéletes középszer jelenleg, értelmesen teljesítő QB-ról ott sem nagyon lehet beszélni.

Én is olvastam ezt a verziót is korábban, amit fentebb írtam azt a patspulpit emelte ki, nekem ez tűnt frissebbnek.

Láttam én is ezt a cikket, de az nem teljesen fedi a valóságot szerintem. A 49ersszel megegyezett a csapat (elvileg), csak Aiyuk nem akart jönni. Azt nem igazán tartom reálisnak, hogy először igent mondott a 49ers egy cserére, aztán elkezdte feljebb srófolni az árat (persze előfordulhat).