Draft 2019 - Bemutatkozik: QB Jarrett Stidham

Kép
Stidham

A 2019-es draft óta már aludhattunk párat, de itt az ideje, hogy megismerkedjünk azzal az irányítóval, akit a Patriots a 4. kör 31. helyén, összesítve a 133. cetlivel kiválasztott. Nézzük a Patriots.com milyen tulajdonságokkal illette:

Draft Profil

Magasság: 6-3
Súly: 215 font

Erősségek

 • A magassága és az erős karja (dobásai) alapján NFL szinten felveheti a versenyt a többi irányítóval
 • Konzisztensen jól tudja olvasni az ellenfél védelmét
 • Futás közben is pontosan passzol, jól teljesít a play action és az ún. "designed rollouts" játékoknál (Szerk: Ez utóbbi esetében az irányító a zseben kívülre mozog, hogy jobb helyzetből, a védőktől távolodva tudja eldobni a labdát)
 • Jó a dobásmechanizmusa és a lábával is jól dolgozik
 • Amikor futnia kellett, jó eredményeket ért el, főleg a 2017-es szezonban
 • Hatékonyan dobja a hátsó vállra érkező passzokat (back shoulder throws)

Gyengeségek:

 • (Védelmi) Nyomás hatására hajlamos rossz döntéseket hozni, ezt láthattuk többször is a 2018-as szezonban. 
 • Nyomás hatására inkább próbál a zsebből szabadulni, ahelyett, hogy azt nézné, kinek tudna passzolni
 • Az időzítéssel alkalmanként voltak problémái
 • A 2018-as szezonban a pontossággal és a dobás erejével voltak néha problémái
 • Meg kell tanulnia nyugodtnak maradni a nyomás mellett is

Statisztikái:

Középiskola:

6.516 passzolt yard, 80 TD, 1.790 futott yard és 29 futott TD a Stephenville-i Középiskolában.

Junior éve (2017):

 • A SEC ligát vezette, illetve liga szinten a 9. volt passzpontosságban (66.5%, 246/370). 
 • Az Auburn egyetem egy szezonon belüli örök ranglistáján a 2. lett passzolt yardban (3.158), első a sikeres passzokban (246), hatodik a TD-k számában (18).
 • A Mercer csapata ellen 32/37 et passzolt, 364 yardért, ami 86,5%-os pontosságnak felel meg. A SEC ligában ez volt a valaha volt második legmagasabb szám a minimum 30 passzkísérletet jegyző irányítók között.

Senior éve (2018):

 • 13 mérkőzésen játszott, ahol 246/370-el zárt, amiből 2.794 yard és 18 TD született, 6 INT mellett. Ezen kívül 3 futott TD-t is elért.
 • Ő volt a csapatkapitány
 • Ő lett az Auburn történetében az a játékos, aki leggyorsabban szerezte meg az 5000 passzolt yardot (23 mérkőzés kellett hozzá).
 • A Purdue csapata ellen, a Music City Bowl-on 15/21-el zárt, 373 passzért és 5 TD-t passzolt. Ezzel ő lett az MVP.

Egyetemi összegzés:

 • 470/739 passzkísérlet (63,6%-os pontosság), 5.952 yard, 36 TD és 11 INT.
 • 5 mérkőzésen jutott 300 yard fölé és 17-szer 200 yard fölé. 
 • Ő tartja az Auburn egyetem rekordját, ugyanis 162 egymást követő passza volt INT nélkül.

A volt Auburn edzője szerint, aki természetesen meglehetősen elfogult Stidham kapcsán, a draft steal-jének nevezte a QB-t. De pozitívan nyilatkozott a Patriotstól Nick Caserio is: "Ő egy okos játékos, jól vigyáz a labdára, és erős a karja is. Meglehetősen atletikus, nem egy futó-QB, de jól mozog, így biztos vagyok benne, hogy nagy verseny lesz a QB-k között a felkészülési időszakban." Azóta már kiderült, hogy ha hinni lehet a beszámolóknak az edzésekről, akkor már Etlinget le is körözte Stidham.

Végül álljon itt az a videó, amikor a Patriots hívását fogadja a drafton. 

 

 

Forrás: Patriots.com , Patriotswire

Hozzászólás

Hát Én nem igazán hiszem, hogy ez nagy verseny lesz. Bár Hoyer tavaly egyet sem passzolt és 2017-ben is csak 6x (persze nem volt rá szükség), oda-vissza kívülről fújja a playbook-ot és BB szerint remekül tudja imitálni a soron következő ellenfél QB-jának a játékát, ami a felkészülés szempontjából nem közömbös. Stidham elit egyetemről/mezőnyből jött, és már most egyértelműen jobb felkészültségű/tudású mint Etling és noha Ő tudja legkevésbé egyelőre a playbook-ot, mivel okosnak tartják egy-kettőre pótolhatja azt. Mivel a szakíróknak szinte mindegyike 3 QB-s 53-at kalkulál, a személyek kiléte elég egyértelmű. Verseny csak akkor lesz, ha 2 QB-s lesz az 53-as roster... Mókás egy kicsit, de Stidham két SB-t "nyert" QB-val versenyez... :)

Etlingnek van egy nagy előnye, ami viszont legalább a PS-re esélyessé teszi: Jelesül, hogy egy futkározós QB. Ez a felkészülésnél fontos szempont lehet, mert a D#-nek mindig is meggyűlt a baja az ilyen irányítókkal. 

Illetve voltak arról is pletykák, hogy próbálkoznak vele nem QB szerepkörben is. BB-ből simán kinézem, hogy ha Etling tud pl. elkapni, akkor a szezon elején megfuttat egy a Saints-es Hill játékához hasonló két QB-s trükközéses koncepciót. Aztán vagy működik, vagy nem. Etling meg később is dobható.

Hoyer-nél az a kockázat, hogy a pályája csúcsán már biztosan túl van, 34 éves, és kb. egyszerre fog TB-vel végetérni a pályafutása. Nem mellesleg jövőre úgyis lejár a szerződése. Mondjuk valószínűleg nincs annyira elhasználódva, mint egy első számú QB, és azt sem hiszem, hogy a következő bértárgyalásán valami csillagászati összeget kér.

Amúgy mire alapozod hogy Stidham jobb felkészültégű/tudású? Annak oka, hogy Stidham-et többet futtatják simán lehet pusztán annyi, hogy abszolút nem ismerik, és egyszerűen muszáj kipróbálni.

Érdekes felvetés a Saints-es koncepció, de Mi ritkán másolunk. Etling valóban később "dobható", viszont Stidham-et valószínűleg elvinnék a waiver-ről.

Kétségtelen, hogy mindkét fiatal QB-ünk a SEC-ből jött és nem kutyaütő csapatoktól (LSU, Auburn), ráadásul a stat.-jaik is hasonlóak. Nem Stidham "több futtatásá" alapján adok Neki több esélyt, hanem mert talán több a "skalpja" (Bama, Georgia legyőzése), "kevesebb a gyengesége" és inkább pocketQB, mint Etling, akinek az esetleges fejlődéséről szinte semmit sem tudunk. Az előszezon meccsei talán majd kicsit segítenek a két fiú megítélésében.

Hoyer valóban nem egy komoly koncepció hosszú távra.

Meglássátok, hogy Brady utódja lesz a srác. ☝️ A kérdés nyilván az, hogy majd mikor. Addig is, legkésőbb jövőre a 2. számú QB-vé lép elő. Hiszen Hoyer nem a jövő, Etling meg már most kipipálva. Óriási lehetőség előtt áll.

"Texans expected to request interview with Patriots’ Nick Caserio about vacant general manager position" - PatsPulpit

Már tavaly is kért a Texans engedélyt az interjúra, de nem kapott, lehet idén is így lesz, hiszen Caserio BB egyik legfontosabb embere.

Csak tavaly még tudta hárítani a Pats a dolgot arra hivatkozva, hogy még megy a playoff és versenyben van. Mire a playoff véget ért, addigra meg tárgytalan lett az interjú, mert a Texans kinevezte azt, akit most kirúgtak. Holtszezonban most nincs mire hivatkozni.