GM vagyok - Paul43

Kép
BB

Hosszú idő óta először nincs miért izgulnunk január közepén, hiszen kiesett a csapat, 2009 után ismét, a wild card körben. Persze ennek is vannak/lehetnek pozitív kihatásai, például BB mesternek így nem kell 3-4 lemardásban lennie a többi csapathoz képest (ahogy azt tavaly vagy tavaly előtt is megemlítette) az offseason felkészülés terén.
Ki is használom az üresjáratot és egy hosszabb cikk keretében (tényleg hardcore lett és még fizetni sem kell extrán érte, mint más oldalakon) elmélkedem arról mit is csinálhatna a csapat a következő időszakban. Előre szólok, hogy lesznek akiknek egyáltalán nem fog tetszeni a GM-kedésem, lesz akiknek részben és gondolom olyanok is, akiknek azért tetszeni fog. Érzelemmentes leszek, csak a csapat hosszútávú jövőjét tartom szem előtt.

Elnézést mindenkitől, aki nem tudta korábban megnyitni a linket, sajnos becsúszott egy hiba, ami elég jelentős volt ahhoz, hogy más lefolyása legyen a dolgoknak. Ez a helyes verzió..

Alapok:

Minden számításnak az alapja, hogy jelenlegi állás szerint mennyi lesz a Pats 2020-ban elkölthető cap space-e. Ez sok tényezőtől függ. A legfontosabb, a liga által megszabott éves cap összege, ez az alfája és omegája mindennek, aztán jön az előző évből átmentett cap (ezt nevezik cap carryovernek). Legtöbb esetben ezen két szám összege fogja adni a plafont egy csapatnál, ugyanis a többi befolyásoló tényező inkább minusz lesz. Van egy olyan kategória, hogy LTBE/NLTBE (Likely To Be Earned / Not Likely To Be Earned) ami az ösztönzőket jelzi, mi az amit valószínűleg el fog érni a játékos és mi az amit nem. Amiket valószínű el fog érni (LTBE) azokat beleszámolják az adott évi fizetésébe a játékosnak, ami nem valószínű (NLTBE) azokat pedig nem. Ebből fakad, hogy ha egy játékos nem ér el egy LTBE szintet, akkor az következő évben ez pluszként fog megjelenni a capnél, viszont ha valaki elér egy NLTBE-nek besorolt szintet, akkor azt a következő éves cap space-ből fogják levonni. Ezután jön a PPE, ami a Proven Performance Escalator rövidítése. Ezt azok a játékosok kaphatják, akiket legkorábban a 3. körben draftoltak és az első 3 évüket veszik figyelembe. Ha a játékos ebből a három évből legalább kétszer az általa játszott csapatrész (értsd defense vagy offense) snapjeinek minimum a 35%-át a pályán töltötte vagy a három év összesített snap számainak a 35%-át (például első évben 90%, másodikban és harmadikban csak 15-15%) a pályán töltötte, akkor jogosult lehet erre az extra pénzre. Ez nem garantált pénz (nincs benne a szerződésekben), így ha valaki erre jogosulttá válik, akkor sokszor átalakítják ennek megfelelően a szerződését úgy, hogy a PPE-nek megfelelő összeget máshonnan csippentik le. Ezek után vonjuk le a szerződés alatt álló játékosok fizetését, majd a végén az esetleges éves dead money-kat. Ugye milyen egyszerű :) Na lássuk ezt táblázatos formában:

basic cap

Kis magyarázat ehhez. A liga majd csak később fogja megtárgyalni, hogy mennyi is lesz a 2020-as cap, de a legtöbb kinti szakértő 199 és 201 millió közé teszi ezt, így én az egyszerűség kedvéért a Pats egyik legnagyobb kinti cap mágusának (Twitteren @patscap) a 200 millióját vettem alapul. Tavalyról (vagyis még idén, hiszen nincs vége a 2019-es szezonnak) kicsit több, mint 3.5 milliót visz át a csapat. Ahogy láthatjátok, több NLTBE szint is elérésre került, így az is majdnem 1 millióval apasztja a büdzsét. Dietrich Wise elérte valamelyik PPE szintet, így neki massziv 1.4 milliával emelkedik a jövő évre könyvelendő büdzséje (hogy miért így írtam az majd később kiderül). A jelenleg szerződés alatt álló játékosok 141.13 milliót visznek el. A jövő évi dead money-ról itt egy táblázat:

dead money

Sajnos a nem túl jól sikerült Antonio Brown igazolás még elvileg 2020-ban is nyomja a capünket. Hogy miért elméletileg? Antonio Brown összesen 9 millióval terheli a sapkát (cap-et mondják így magyarul is), 4.5 millió 2019-re, 4.5 millió 2020-ra volt/lesz könyvelve. Itt a könyvelésen van a hangsúly, ugyanis a Pats ezt nem fizette ki, ugyanúgy ahogy a Raiders sem fizetett ki mindent AB-nek. Ezért AB perel is bőszen (ezt hívják grievance-nek), hiszen kb 35-40 milliója forog kockán. Szerencsére volt/van annyira hülye a tag, hogy a Twitterre irogat ki mindenféle baromságot, így simán ellene ítélhetnek majd. Ez azt vonná maga után, hogy a könyvelésben kiesett 9 milliót a Pats visszakapná, ennyivel növekedne a cap space-ünk.

Emellett van még egy elvileg futó hasonló ügy, ez pedig Aaron Hernandez ügye, ahonnan 3.2 milliót kaphatnánk vissza. 

grievance

Semmi nyomós okom nincs azt hinni, hogy a Hernandez ügyből ne kaphatnánk vissza a pénzt, de mivel erről alig van infóm, inkább bukónak könyvelem el, míg az AB ügyet nyerőre veszem (ezért piros), tehát ennyivel fog 2020-as cap space-ünk nőni.

cap space

Mielőtt még tovább mennénk, álljunk meg egy pillanatra Brady 13.5 milliós dead money-jánál. Ez ugye a 2019-es szezon végén lejáró szerződéséből hátramaradt könyvelési összeg. Ha minden a jelenlegi állapotban marad és Brady nem ír alá egy hosszabbítást, akkor a teljes összeg 2020-ra fog elszámolódni. Ha Brady kimegy FA piacra, majd utána leigazol a Patshez, akkor szintén 2020-ra fog a teljes pénz elkönyvelődni. Miért? Mert március 18-án az új szezon kezdődik, akkor fut ki Brady jelenlegi szerződése, így minden kifutó szerződésből megmaradt összeget azonnal kell könyvelni. Van azonban egy féligmeddig működő eset is. Ha Brady még a március 18-i határidő előtt hosszabbít, akkor tovább tolható a 13.5 milliós pénz egy része, de csak abban az esetben, ha a hosszabbítás legalább 2 éves, azaz nem csak 2020-ra, hanem 2021-re is szól. Ebben az esetben mind 2020-ban, mind 2021-ben 6.75 millióval terhelné a sapit Brady most lejáró szerződése. Miért lehetne megnyújtani a kifutási időt? Mert ha még az idei pénzügyi évben ír alá, akkor az a jelenlegi szerződés hosszabbításának lesz tekintve, nem pedig új szerződésnek.

Szóval, ha a mostani helyzetet vesszük figyelembe, akkor 47.8 millió cap space-e lesz a csapatnak 2020-ban. Ez alapvetően nem tűnik kevésnek, a 17. hely körül lennénk ezzel (a Coltsnak van 96 milla, Miami 94 milla és Tampa Bay 91 millió), de nézzük meg milyen szabad ügynökeink lesznek:

own FA

Hoppá, így azért ugye kicsit más a leányzó fekvése. Stidhamen kívül nincs QB-nk, elmenne a kezdő LB sorból 2 ember is, nincs szerződés alatt a kezdő FS,  a csapat két Pro Bowler ST játékosa (Slater, Bethel), a liga top5-ös LG-ja is szabad, hiányozna a fal közepéből Shelton és így tovább és így tovább.

Azt se felejtsük el, hogy vannak posztok ahol égető szükség lenne erősítésre (TE és WR a példa kedvéért), illetve olyanok is, ahol nem ártana kis mozgás (S, DL). Erre jön még majd rá az idei draft osztály fizetése és ott tartunk, hogy nagyon szórít az a cipő.

Nézzük meg kikre megy a legtöbb pénz 2020-ban:

expensive players

Igen, Brady úgy is a második helyen van, hogy nincs is szerződése jelenleg 2020-ra. Stephon Gilmore jövőre sem keres keveset, de 2021-ben még ennél is több lesz a fizuja, egészen pontosan 19.6 millió. Hightower a jelenlegi szerződésének az utolsó évébe lép, ezért ilyen nagy az összeg nála. Mason és Jones fizetése teljesen rendben van, sőt azóta, hogy ők ezt aláírták inkább mondanám jutányosnak, hiszen a piac elment melletük. Cannon nem rossz RT, de azért az idei évben meggyűlt a baja a pass rush-sal, míg Sanu 6.5 millióját az idei teljesítménye alapján röhejesen soknak mondanám. Edelman bár sokat keres, de egy nr.1 elkapónak ez semmi, valamint amit ez a srác végigcsinál, az alapján nem sajnálom tőle. Chung esetében rezeg a léc, mert már ő sem a régi. Jason McCourty sérült is volt a szezon végén, valamint a CB poszton most egészen jónak tününk, legalább is a roster tetején.

Milyen módokon lehet még további cap space-hez jutni? Az egyik eshetőség, mikor valakit a csapat egyszerűen cutol, azaz kirúg. Ez sok esetben jelentős pénzt szabadíthat fel, viszont számolni kell, hogy a dead money is növekszik. A másik, hogy a játékost eltrade-elik, itt is fennáll azonban a dead money veszélye, hiszen a csapatnál marad az aláírási pénz könyvelési összege, az nem trade-elhető el. Illetve ha valakitől nem akar megszabadulni a csapat, de sokba kerül, akkor át lehet struktúrálni a fizetését, ami legegyszerűbben úgy oldható meg, hogy a jelenlegi szerződésében álló évekhez hozzácsapunk még valamennyit és az új években kevesebbet fog az illető keresni, mint most, ezáltal az átlagos éves fizu mértékét tudjuk könyveléstechnikailag (is) csökkenteni.

A következő táblázatban a nagyobb spórolásokat láthatjátok cut/trade esetén:

biggest save

Ha itt mindenkit kivágnánk/eltrade-elnénk, akkor 58 millióval növekedhetne a cap space, miután már levontuk a dead money-kat (20.2 millió lenne). Persze ezt nem fogjuk megtenni és senki nem is akarná, hiszen nagyon sok fontos/jobb játékos van itt a listán, de ezek közül biztosan néhányan így vagy úgy nem lesznek tagjai vagy nem ezzel a szerződéssel a csapatnak 2020-ban.

Végezetül pedig nézzük meg, milyen draft pickjeink vannak az idei draftra:

original picks

Na kéremszépen, ha eddig eljutottál, akkor gratulálok, mert a bevezetőm végéhez értünk. Eddig csupa olyan információt írtam, ami tény, semmi szubjektív (vagy csak minimális) nincs bennük, szimpla szabályzat és számok. Remélem sikerült egy-két újdonságot írnom és/vagy néhány dolog érthetőbbé vált az eddigiek elolvasása után. Most jön az, ami már főleg saját elgondolás/érzés lesz. Vágjunk bele.

Merre menjünk az offseasonben? A billentyűzetnél Paul43 a GM

Tehát a kiinduló helyzet az, hogy van 47.807.201$ cap space-ünk. Milyen lépéseket kell megtennünk?

1. Több cap space
2. Megnézni kit kell cutolni
3. Megnézni kit lehet eltrade-elni
4. Megnézni kivel lehet szerződést módosítani
5. Dönteni kit hozzunk vissza a lejáró szerződésüek közül
6. Hol van szükség új emberekre/pótlásokra
7. FA-ről vagy Draftról hozzunk ide embereket

Több cap space-hez fel kell szabadítanunk pénzt jelenlegi szerződésekből.

1. Cut:

Sosem lehet könnyű kivágni embert, kivéve ha annyira rosszul játszott, de itt most kevés olyan játékos lesz, akitől könnyű szívvel váltam volna meg. A fentebb levő táblázatból 7 olyan játékos van, akit cutolni fogok.
-    Kory Cunningham, OT: aki nem keres sokat, de 660.000$ vele is lehet spórolni. Remélhetőleg Cajuste vissza tud jönni 2020-ban, ergo kell a hely.
-    Cody Kessler, QB: akár marad Brady akár nem (mindjárt úgyis kiderül), más is jöhetne helyette, 820.000$
-    Derek Rivers, Edge: nagyon sajnálom szegényt, mert vártam, hogy berobbanjon, de leginkább csak lerobban, újabb 735.000$ spórolás.
-    Rex Burkhead, RB: talán az első nagyobb/meglepetés név, de ezzel a lépéssel 2.91 milliót foghat a csapat. Nagyon szeretem Rexit, sokszor hasznosan is játszik és ha tehetném akkor mást vágnék ki erről a posztról, de White pótolhatatlan jelenleg, Michel cutja csökkentené a cap space-t nem növelné és van egy Damine Harrisünk is, aki az Alabamán nem volt rossz, neki is kellene adni lehetőséget. Továbbá a most 29 éves játékosnak utolsó évébe lép a szerződése.
-    Jason McCourty, CB: Ez sem feltétlen egyértelmű lépés, de egy ilyen variációt több kinti szakíró is pedzegetett. 3.8 milliót lehetne spórolni az elküldésével és a CB sor elvolt nélküle is elég jól.
-    Matt LaCosse, TE: Persze nem drága, de engem nagyon nem győzött meg. Tudom sérült is volt, meg minden, de ez a poszt nagyon megérett a fejlesztésre. FA-n és drafton is vannak ígéretes jelöltek, inkább onnan szemezgetünk majd. 1.4 millió plusz.
-    Mohamed Sanu, WR: Költséges próbálkozás volt és itt most nem a fizetéséről beszélek, hanem a 2. körért amit odaadtunk érte. Nem voltam már a csere idején sem elájulva az ötlettől, de ez van. Minimalizáljuk a veszteségeket és továbblépünk, főleg, hogy mindenféle dead money nélük el lehet bocsájtani. Ha nagyon muszáj, akkor max visszaigazoljuk olcsóbbért FA-ről.
Biztos lehetne mást is cutolni (lesz akit inkább tradelek), de nekem ők voltak azok, akiket lehet pótolni és talán egy trade-re nem lennének elég jók (Burkhead és J-Mac esetében ezzel lehetne vitatkozni persze). Összesen 16.86 milliót fogtunk meg.

2. Trade:

Szintén a fenti listából vettem ezeket a játékosokat. Ide olyanok kerültek, akik szerintem képviselnek olyan értéket, amiért lehet pickeket kapni.
-    Deatrich Wise Jr., Edge: Ez fájt, mert amióta idekerült szurkolok neki, hogy meglegyen az áttörés, de idén átállt a csapat 3-4-es alap felállásra és így egy Michael Bennett szituációban találta magát. Sajnos neki egy 4-3-as csapat kell. Nem hiszem, hogy olyan sokat kapnánk érte, de csak 26 lesz és voltak szép jelenetei. Az egyik 6. körös kompenzációs pickünket mellé téve szerintem egy 4. kört kaphatunk érte és spóroltunk 735.000$-t
-    Stephen Gostkowski, K: Hallom páran felszisszentek, nem volt könnyü döntés, de majdnem 3.5 milliót lehetne spórolni vele és Nick Folkot vagy másik kickert igazolva, meg lehetne oldani a pótlást. Szerintem érte, ha nem is kapkodnának, de lenne több kicker problémával kűzdő csapat, amelyik érdeklődne. Utolsó éve lesz a jelenlegi szerződésből, de ha mellé is odapakolunk még valamit (mondjuk az egyik 3. körös kompenzációs picket), akkor egy második kör közepe összejöhet.
Ennyi. Nincs több, akitől megválnék vagy értéket látnék benne (most azokat akikért 6. vagy 7. kört kapnánk hagyjuk). Lehet persze, hogy azok közül, akikkel szerződést akarok módosítani a végén eltrade-elek valakit, ha nem megy bele a dealbe, de ezzel most nem számolok. A cap space-ünket további 4.22 millióval növeltük.

3. Szerződésátalakítás:

Hát izé, ez itt most rizikós lépés. Lehet valaki majd beint és azt mondja, hogy nem akar hosszabbítani, mert vagy megadom neki ami jár vagy a szerződés lejártával kimegy a szabadügynök piacra vagy trade-eljem el. 3 játékos van a listámon. Lesz olyan akiért tuti kapnék jobb picket/pickeket, ha nem hajlana a megállapodásra, de ismételten csak optimista vagyok és hiszem, hogy ha nem is pont így, de megoldható az átalakítás.

restructure

-    Stephon Gilmore, CB: A top jelölt erre a lépésre. Ahogy azt korábban is említettem. 2020-ban 18.6 millió, 2021-ben 19.6 millió lesz a cap hitje. 2 évig van még szerződés alatt, a liga legjobb cornere, alapköve a védelmünknek és még 30 alatt van épphogy. Plusz egy évet adnék a szerződéséhez és a 2/38 milliós jelenlegi állapot helyett 3/48 milliós szerződést iratnék vele alá. Persze lehet ez kevés lenne neki, hiszen az úgynevezett new money csak 10 millió lenne az utolsó évére, de lehetne bele ösztönzőket még tenni. Ezzel újabb 3.17 milliót spórolunk. Ha ő nem menne bele az átstruktúrálásba, akkor hagynám idén nálunk, hiszen 15.3 milliós dead money lenne utána. Én optimista vagyok, hogy értékeli, hogy 32-33 éves koráig jó helyen lehet. Így is lesz 16 milla évenkénti pénze, ami top fizetés.
-    Dont’a Hightower, LB: Nagyon gondolkoztam rajta mi legyen a sorsa. Maradjon ő, marasztaljam Collinst és engedjem el van Noyt? Vagy inkább trade-eljem el és a van Noy – Collins duó maradjon? Végülis maradt (a tőbbit hamarosan meglátjátok), hiszen a 29 éves LB idénre összeszedte magát, lefogyott picit és elég jó szezont produkált. Az 2020-as év az utolsó a jelenlegi szerződéséből, emiatt a nagy cap hit. Vele plusz 2 évet iratnék alá és a mostani 1/11 milliós szerződés helyett 3/30.3 milliósat adnék neki. Ez alapvetően nem top5-ös fizetés (jelenlegi állás szerint a 10. helyre kerülne), de nála a korábbi sérülései miatt inkább a sok ösztönzőt látnám jónak, ez persze későbbi években csökkentheti picivel a cap space-t, de jelenleg ez megoldást nyújthat. Szerintem fontos tagja a csapatnak, örülnék ha maradna.
-    Duron Harmon, S: Az 5.5 milliós fizetés annyira nem is nagy, főleg ha a neki szánt szerepet nézem majd, de ahol lehet fogni ott fogni is kell. McCourty szabadügynök, nem biztos, hogy vissza fog jönni, főleg, hogy én cutoltam a tesóját, ami szerintem befolyásoló tényező lehet. Az elmúlt években Harmon volt az első csere a safety-k között, free safety poszton simán tud egy jó szintet hozni, persze azért nem D-Mac szint. Vele is plusz két évet iratnék alá, éves 4.5 milliót kapna, azaz egy 3/13.5 milliós szerződést kapna. Szeretek az ösztönzőkkel játszani, a szerződésben nála is lenne pár amivel akár növelhetné a későbbi pénzét.
Ezzel a 3 módosítással 5.39 milliót spóroltunk megint. Ez a szám lehet kisebb, annak fényében, hogy Hightower és esetleg Gilmore mit mondanak, de igyekeztem reális maradni. Meg kell nézni persze, hogy a FA piac után mennyi pénz marad és annak fényében lehet ezeken a szerződéseken még dolgozni. A való életben az ilyen módosításokat lehet az FA piac után is csinálni és akkor jóval tisztább mit engedhet magának a csapat. Mivel nem teljes szimulációt akarok itt csinálni, csak egy “röpke” cikkecskét, így lesznek minimál eltérések.

cap before FA

4. Kit hozzunk vissza a lejáró szerződésűek közül:

Talán ez itt a legizgalmasabb, hiszen sok nagy nevünk megy ki a piacra, illetve most fog kiderülni, hogy Brady-t megtartanám-e vagy sem. Ahogy fentebb láthatjuk, a korábbi mozgásokkal sikerült még cap space-t növelni és mostani állás szerint egy tisztességes 74.28 milliós keret gyűlt össze. Ez a jelenlegi állás szerint a 6. legtöbb lenne, azaz sikerült a 17. helyről “picit” előrébb araszolni. Bár soknak tűnik, de sajnos nem az, főleg, hogy kezdő QB-t kell igazolni és a jobb játékosok bizony meg fogják kérni az árukat. Remélhetőleg azért lesznek reálisan gondolkozó játékosok.

Aki nem lesz visszahívva:
-    Devin McCourty, S: Nem volt nehéz a döntés, de érzelmileg mégsem könnyű, hiszen személy szerint nekem ő a kedvenc Pats játékosom, amióta ledraftoltuk (még 32-es mezem is van). A korát nem hozhatom fel ellene, mert 32 éve ellenére is nagyon jól mozgott, igazi vezéregyénisége a secondary-nek, ami mellett több helyen is bevethető. Két dolog miatt nem marasztalom. 1. Jason cutolása itt kihatással lesz, szerintem Devin most már vele szeretne még egy évet játszani. Hosszabb szerződést nem adnék neki amúgy sem, de sajnos drágábban maradna, mint amit megadnék neki, kb 8-10 millió lenne. Vannak fontosabb emberek.
-    Jamie Collins, LB: Collins nagyon jól kezdte az évet, de az szezon második felére visszaesett. Ha a szezon eleji formája megmarad, akkor lehet megtartottam volna. Sajnos azonban ez nem így történt. Valahol sajnálom, mert remek játékos, ha akar, de nem konzisztens és jelenleg erre nagy szükség van a csapatban.
-    Phillipp Dorsett, WR: Nagy reményekkel maradt itt, kevés teljesítménnyel megy el. Sajnos nem hozta az elvártat, így adunk esélyt másnak.
-    Danny Shelton, NT: Na ő például felülmúlta a várakozásokat idén, de Twitteren már el is búcsúzott a csapattól, ami nem azt mutatja, hogy maradni akarna illetve lehet többet fog kapni máshol, mint tőlünk kaphatna. Igaz, nem szabad kizárni a visszatérés lehetőségét tavalyhoz hasonló módon, de most nem számolok vele.
-    Ted Karras, C/OG: Simán visszahoznám, főleg annak fényében, hogy Andrews egészségi állapotában még nem lehetünk biztosak illetve Andrews szerződése 2020 után kifut és őt visszaigazolni nagyon nem lesz olcsó. Sajnos azonban Teddy idén bebizinyította, hogy egy erős közepes kezdő szintet tud hozni, ami jobb, mint amivel jelenleg néhány csapat büszkélkedhet. Ö is emlegette a pénzt. Neki olyan 5-7 milliós fizu kinézhet, ami egy cserének sok, illetve Shaq Masonhoz viszonyítva, aki sokkal jobb a posztján, alig marad el tőle, amit irreálisnak látnék. Ha mondjuk 4-4.5-ért maradna, akkor simán és max lenne egy biztosítékunk, ha Thuney túl sokat kérne, de jelenleg nem.
-    Nate Ebner, ST: Tudom, hogy BB és a speial team csapat olyanok, mint a borsó meg a héja, de a 30 rossz oldalán van és akadnak fiatalabb ST-ben bevethető játékosok. Például Bethel. 
-    Shilique Calhoun, LB: Nem volt rossz beugró és maradhatna is LB posztra, de őt első körben nem tartanám meg, inkább szétnéznék, hátha lesz jobb játékos hasonlóan bagóért.
-    Tom Brady, QB: Tudom a cikk eleje óta ezt várjátok. Brady nem marad nálunk. Inkább benyelem a 13,5 milliós dead money-t idén és keresek mást. Brady egy ikon nálunk, ehhez semmi kétség nem fér, de – ahogy azt feljebb is írtam – a dead money miatt legalább két éves szerződést kellene neki adni, minimum 25-30 milliós fizuval. És itt a 2 éven van a hangsúly. Sok. Nem hiszek benne, hogy második évében is olyan szinten tudna játszani, amit tőle elvárunk és mivel itt nagyon nagy részt garantált pénzről beszélnénk, jönne az újabb dead money fenyegetés. Free agency-n lesz egy-két erős közepes QB, aki köré egy csapatot építve lehetnek szép időszakaink Brady nélkül is. BB marad (remélem) és McDaniels is, így fel lehet építeni egy rookie vagy egy nem annyira bizonyított veteránt.
-    Elandon Roberts, LB: Év elején gondolkodás nélkül vágtam volna ki, de idén bebizonyította, hogy mennyire sokoldalú játékos. Ez azonban nem jelenti azt, hogy sokat játszott volna a defense felállásoknál, év vége felé inkább FB szerepkörben tündökölt. Nem lenne rossz ha maradna, de olyan helyet fog keresni magának, ahol többet kereshet és nem mellesleg LB-ként mutathatja meg a tudását.
-    Marshall Newhouse, OT: Nem marasztalom. Sajnos amikor a pályán volt, akkor sokszor róla jött a nyomás, igaz RT poszton annyira nem volt elveszve, mint a bal oldalon, de Cannon és Cajuste elég biztosíték számomra, hogy neki megköszönhessük a munkáját.

Akit szeretném, hogy maradjon (és most a cikk kedvéért maradni is fog):
-    Matthew Slater, ST: Igaz 35 lesz szeptemberben, de egy évre még visszahoznám. Szerintem többet nem vállalna. Kérdés persze, hogy mennyiben változna a hozzáállása a dolgokhoz, ha Brady és D-Mac is mennének, de ahogy említettem, most maradni fog. Adnék neki egy 2.5 milliós fizut.
-    Justin Bethel, ST: BB imádja a jó ST játékosokat és Bethel lehet az, aki Slater visszavonulása után átveszi a stafétát. Még csak 29 éves, így van benne pár év és ő is Pro Bowler már, szóval ez itt nem kérdés. 930.000-et kapott 2019-ben, most kapna tőlem egy 4 éves szerződést éves 1.5 millióval plusz ösztönzőkkel (Pro Bowl részvétel, stb).
-    Nick Folk, K: Mivel Gostot eltrade-eltem és Folknak van patses tapasztalata, ezért ő itt a kézenfekvő megoldás. Lehet BB hoz majd valakit, sőt simán benne van, de most Folk marad. 2 évre, szezononként 1,5 millióért.
-    James Ferentz, C/OG: Ha már Karrast nem sikerült, akkor maradjon Ferentz, aki elmarad még Karras teljesítményétől is, de cserének beugorhat. 2 év, éves 1 millió. Alternatíva lehet egy hátsóbb körös draft vagy egy olcsóbb veterán.
-    Kyle van Noy, LB: Nála leginkább az volt a kérdés, hogyan tudom bepaszírozni a capbe. Jelentem sikerült. Van Noy párba állítva Hightowerrel megadja a LB sornak és ezzel az egész front7-nek azt az alapot amire lehet építeni. Több helyen bevethető játékos, aki nálunk teljesedett ki. Mondta, hogy a pénz most fontos lesz neki, de szeretne maradni is. Szerencsére meg tudtam vele állapodni és aláírt egy 3 éves szerződést, éves 11.5 millióért. Itt ugye figyelni kellett, hogy Hightowernél ne keressen sokkal többet. A 11.5 millió jelen állás szerint az OLB-k közt a 9. helyre elég, azaz a mi két linebackerünk van a 9 és 10. helyen.
-    Joe Thuney, OG: Központi szereplője az egész offseasonnek. Kimondom nyíltan, őt választottam Bradyvel szemben. Kettejüket sajnos nem tudná a csapat fizetni és nekem egy hosszútávra bevethető fiatal játékos többet ér. Ezzel a lépéssel mind az 5 kezdő falember itt marad, ami nagyon jó alapot adhat akármelyik QB-nak. Nála már nagyon a zsebünkbe kel nyúlni, kinti szakértők 12-15 millió közé teszik az éves fizuját. Én ennek a közepére megyek és adok neki egy 4 éves 54 milliós szerződést, ami 13.5 milliós éves átlagot jelent.
-    Adam Butler, DT: Butler nem teljes jogú free agent, hanem csak RFA (restricted free agent). Ez annyit jelent, hogy nem igazolható szabadon, hanem a csapat egy tendert tehet rá, amivel fix fizetések és esetleges csapatváltáskor draft pickek is járnak. 3 fajta tender van: 1. első körös tender. Itt 4.4 millió volt a 2019-es kötelező fizetés, de ha egy csapat el akarja vinni az adott játékost, akkor egy első körös picket kell adni az őt eredetileg birtokló csapatnak. 2. második körös tender, ami 3.1 milliós fizuval jár és egy második körös ellenértékkel az új csapattól. 3. illetve az eredeti körös tender, aminél 2 milliót kell fizetni és játékos kiválasztásának megfelelő körös picket kell kapnia az eredeti csapatnak. Butlernél ez nem jó, mert UDFA volt. Viszont nem látom, hogy BB adna neki 3 milliót, így teszek rá egy eredeti körös tendert és 2 milliós fizut.

cap after own FA

5. Hol van még szükségünk emberekre:

Miután mindenkit meghosszabbítottunk, elengedtünk, akik nálunk voltak, megnézhetjük hova kell ember. Minden további lépésünkre van összesen 40.8 milliónk, ahogy azt fentebb láthatjátok. Azaz az összes eddigi mozgás után visszatértünk majdnem a kiindulópontunkra.
Két poszton van ordító hiány, amiket sűrgősen pótolni kell. Ez a kettő pedig a QB és a TE pozíciók illetve WR posztra sem lenne rossz valaki. QB-ből jelenleg van egy Stidham a keretben, míg TE-ből egy Izzo. WR csoportban, az örök fiatal, elnyűhetetlen Edelman és a két ifjú titán Harry és Meyers állnak jelenleg a top3 helyen. Nem a legmegnyugtatóbb beismerem. Továbbá a védelemben a DL és LB sorba is elférne még ember. Most jön a kérdés, hogy honnan hozzunk embert. Free agency-ről vagy/és draftról? BB szeret sokat várni az FA-n, nem viszi el az első napokban, drágábban az embert (kivéve ha Gilmore-ról van szó), de utána mindig van pár igazolása. 

6. Játékosigazolás FA-ről:

FA-n mindig van játékos, akit el lehetne hozni, de nagyon oda kell figyelnünk, hogy mennyit költünk, mert a fenti 40.8 millióból még az idei draftoltak pénzét is meg kell oldani, illetve egy kis tartalék sem árt, ha év közben valakit igazolni kell. Itt-ott még lehet cutolni, alakítani a számokon, amivel további 2-3 milliót össze lehet szedni nagy problémák nélkül, de én nem leszek annyira aktív a piacon, mint mások esetleg lennének. Lássuk kiket hoznék:
-    Marcus Mariota, QB: Az első igazolásom FA-ről. Kell egy QB. Lehet Stidham jó, ez itt most nagy kérdés, de nem láttunk tőle annyit, hogy rá merjünk bízni egy csapatot. Mariota sem villogott azét olyan nagyon, pláne, hogy 1/2-es pick volt anno Winston mögött. Itt azért vacilláltam picit, hogy ő legyen-e a befutó vagy más. Lehetett volna Bridgeswater vagy Case Keenum is, esetleg a kintiek által itt-ott emlegetett Dalton vagy ha trade-elni akartunk volna, akkor mondjuk Brissettet elhozhattuk volna a Coltstól. Mégis miért Mariota? Keenumnak volt egy tényleg jó éve, addig csak elkaristolt, azóta meg jó iparos, de ennyi, plusz lehet ő kicsit többet kérne, mint 20 milla. Bridgewaternél a sérülésveszély nekem túl magas. Trade-elni nem szeretnék, kellenek a pickek draftra. Winston pedig jóval magasabb árat fog kérni, mint amit én kiadnék . Mariota az ideális kombináció most, hiszen potenciál van benne gazdagon, van már NFL-es tapasztalata és az utóbbi 1-2 év gyenge teljesítménye miatt olcsón vihető (szerintem). Mivel az offense-ben eddig az edzők többsége maradt, így nem látom okát, hogy a McDaniels – BB páros miért ne szabhatná rá Mariotára a playbook-ot és miért ne tudná ez az edzői stáb fejleszteni Mariotán. Neki adnék egy 3 éves szerződést, átlag 20 milliós fizetéssel.  Marcus még csak 26 éves, van 3 éve bizonyítani. Ha bejön neki akkor vagy tőlünk vagy mástól megint kaphat egy hasítósabb szerződést, de előbb meg kell mutatnia, hogy megéri a pénzét.
-    Eric Ebron, TE: TE kell, nem kicsit, nagyon. A piac jelen állás szerint tele lesz jó TE-ekkel (Hunter Henry, Austin Hooper például), akik viszont kiesnek a mi hatótávolságunkból. Ezért is esett a figyelmem Ebronra, aki ugye 1/10-es volt 2014-ben, mert eddig ő sem bizonyította , hogy megérte olyan magasan húzni, így olcsóbban vihető lehet. Igen 2018-ban volt egy masszívan jó éve, 13 TD-vel, de az idei nagyon gyengére sikerült és a karrierje során sem mutatta meg, hogy két egymást követő évben is tud jó lenni. Mariótához hasonlóan kapna egy rövidebb, prove it (mutasd meg) szerződést és reméljük, hogy beválik. Nem rossz játékos ő, szintén van benne potenciál, emellett fiatal, 27 lesz, ami annyiban befolyásoló tényező, hogy ha az itt eltöltött 2 éve alatt jól játszik, akkor még kaphat egy komolyabb szerződést. A Patriotsnak nagyon fekszik a jó TE játék, Ebron itt fényévekkel többet tudna hozzátenni az offense-hez, mint például LaCosse. 2 éves szerződést iratnék vele alá, évi 6 milliós fizetéssel (a Coltsnál 6.5 millió volt az éves apanázsa).
-    Breshad Perriman, WR: Itt az idei FA igazolásunk. Perriman első körös pickje volt a Ravensnek 2016, a 26. helyen választották ki, csak sajnos egészen 2019-ig nem mutatta meg mi rejlik benne. A Ravens megvált tőle, ő pedig elment a Buccaneershez és elég kellemes szezont rakott össze, 645 yarddal és 6 TD-vel. Sajnos nem ragad a kezéhez a labda és csak 1 produktív éve volt, de ahogy Ebron esetében is, ez most csak a mi segítségünkre van, amikor a fietéséről kell vele beszélni. A Bucsnál 4 milliót kapott 2019-re, mi ezt megtoldjuk még 2-vel, azaz 6 milliót fog nálunk keresni, illetve 2 évre kötjük magunkhoz. Ezzel neki is megadjuk az esélyt, hogy bizonyítson, ami után vagy itt vagy máshol kaphat egy nagyobb szerződést. Két év alatt Meyers és Harry is felfejlődhetnek olyan szintre, hogy ne kelljen Perriman.

Ennyi. Nem fogok több embert hozni FA-ről mivel nincs rá keret illetve a draftról majd hozok az első 3 körből pár használható fiatalt.

cap before draft

7. Draft:

Ezennel el is érkeztünk az utolsó állomáshoz (már látszik a fény az alagút végén), jön az utolsó lépés, mégpedig a draft. Mivel korábban volt pár trade-em, így a rendelkezésünkre álló pickek is módosultak a cikk elejéhez képest. Így néz ki a végleges:

picks new

12 választásunk van, amit most úgy fogok használni ahogy vannak. Körön belül elképzelhetőek fel vagy lemozgások a hátsóbb körös pickek rovására. Van 4 pickünk az első három körben, amivel elméletileg találnunk kellene több jó játékost is.
-    1/23: Ide a kínálattól függően vagy egy Dline embert hoznék vagy egy LB-t. Jó, ha a top 3-4 elkapóból valaki ide lecsúszik, akkor lehet ellágyulok és behúzom, de a konzisztens defense nekem fontos. Fizetés olyan 2.2 millió lesz első évben. 
-    2/x: Nem tudom pontosan hol lesz a pick, de itt már sanszos egy WR. Kb. 1.2 milliós fizetés.
-    3/23: Itt már erősen nézném a TE osztályt illetve az 1/23-tól függően a DL/LB szekciót is. Kb. 720.000-es fizetés.
-    3/komp: A TE/DL/LB trió eddig kimaradt helyére húznék, ha van megfelelő (mondjuk, hogy van). Kb. 700.000-es fizetés.
-    4/x: S vagy OL itt már játszhat. Kb. 670.000-es fizetés.
-    4/19: S/OL vagy TE duplázás is lehet. 670.000-es fizetés nagyjából.
-    Az utolsó  három körös pickek ha megmaradnak, akkor best player available (azaz a legjobb elérhető játékos) taktikát alkalmazva húznék.

A draftolt játékosokra így nagyjából el is megy a fennmaradó pénzünk nagyobb része. Attól függően kiket sikerül draftolni, el tudok képzelni olyat, hogy Izzo is megy, ezzel pár százezret felszabadítva nekünk vagy más alacsonyabb fizetésű játékosnak köszönjük meg a munkáját.

Összegzés:

Az egész szimulációmat és a valóságban is, az offseasont végig fogja kísérni a Brady-faktor. Nem tudni marad-e, ha igen akkor mennyiért, ha nem akkor ki és mennyiért jön a helyére. Ez nagyon sok mindent meg fog határozni. Brady-vel kapcsolatban két nézet van. Az egyik amelyik azt mondja, hogy úgysem találunk jobbat így vállaljuk be a pénzügyi kockázatot, illetve a másik, amelyik azt mondja, hogy a pénzügyi és egészségi kockáztokat összeadva nem tartaná meg TB-t. Mindegyik mellett lehet érvelni, meg is tesszük folyamatosan. Én az utóbbiak táborához tartozom, akinek a csapat hosszabbtávú érdeke fontosabb illetve a nagy pénzügyi kockázatok elkerülése is fontos.

Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvastad eme rövidnek nehezen mondható cikket. Bízom benne, hogy az esetleges vélménykülönbségek ellenére is élvezetes olvasmány volt (anélkül meg pláne). Célom volt az is, hogy egy picit közelebb hozzam nektek az offseason folyamatát, kis betekintés, hogy mit csinálhat nagyban egy GM (és ez még messze van a valóságtól). Vélményeiteket nyugodtan írjátok meg kommentben.

Az adatokat a @patscap és a spotrac.com oldalakról szedtem többnyire.

Hozzászólás

A 6-7. pont kivételével tetszik, köszönjük.

Köszi a munkát a cikkel.

Érdekes volt.

Én a harmadik tábort erősítem : a "nem tudom" tábort. Brady egy intézmény ,egy ikon, nem tudom elképzelni, hogy más csapat mezében játsszon, talán azt is akarom, hogy addig és úgy játsszon itt, ahogy akar, akár egy szar szezont lehozva is, nem számít (bár ez nyilván neki sem lenne jó). De nem minden áron. Ez egy jó csapat, ami nem lenne jó hosszú távon, ha szétesne. 

És akkor egy csomó más faktor is van. Például Brady, HT vagy JMC jelenléte az öltözőben, lehet pénzben alig mérhetően értékes.

Én szívesen olvasnék egy olyan cikket, ami hasonló alapossággal egy Brady maradásával számol. Ki maradhatna, ki menne akkor. Lehet, ehhez egy egész cikk nem is kell, csak a fizetéseket átnézni...

(ps.: én Winstons nagyon csípném, ha bevállalná valaki, hogy leszoktatja az INT dobálásról)

Annyi ismeretlenünk van, hogy én is így vagyok...

Én is azon voltam elsőnek, hogy TB-vel állapodjunk meg. DE ha nem lesz SB contender csapat akkor is jó ha marad TB, még két kuka évért? Persze, amíg BB van, az sokat segít, de van amit ő sem tud megoldani...

Én is hajlanék az új qb-t dologhoz, mert azt érzem, hogy a következő 1-2 év az építkezésről fog szólni inkább.

Nem kis meló van ebben, és valóban akadnak benne hiánypótló információk, szerintem sokunknak. Szóval köszi!

A poszthoz: bár ne lennék annyira lusta és végigvinném én is a számok és az elképzeléseim alapján, hogy teljesen releváns lehessen a dolog. De ez nem fog megtörténni :)
A legtöbb állítással tudok azonosulni. Brady jelenleg az alfája és omegája mindennek, nem várok semmilyen érdemi bejelentést, ameddig az ő jövője nem dől el, mert mindenre hatással lesz, nem utolsósorban a cap helyzetére.
Érdekes helyzet ez. Én "rajta nőttem fel", nekem abszolút kedvenc, és ha végül nem marad, biztosan hitetlenkedve és szomorúan állok/ülök majd egy darabig. Ugyanakkor a másik felem változásra vár, elindítana valami mást, valaki mással és nagyon kíváncsi, hogy abból mi sülne ki hosszabb/rövidebb távon. Az amerikai sajtóban Dalton, Bridgewater tűnik fel már leginkább, bár én azért egy - jelenleg - legkevésbé sem mozdíthatatlan Cam Newtonra gondoltam, ha már bolondozunk itt a számokkal meg jövőt tervezünk. Januári bold tavaszra.

 

A Mariota igazolásnál konkrétan hangos nevetésbe kezdtem. Ha pedig ez az idei támadószekció Brady nélkül Perrimannel és Ebronnal lesz megerősítve, akkor irány a jövő évre a pozitív mérleg. (És nem több.)

Ez az offseason a pecsét az elmúlt 20 év lezárásán.

Ettől még reálisnak látom sok szempontból, különösen ami Brady távozását illeti.

 

Miért szerinted mit nem tud Mariota amit egy 3-4-5. rookie QB vagy más nem drága veterán tudna?

Tényleg kíváncsi vagyok azért kérdem.

Plusz ha Edelman újra fitt lesz, Meyers és Harry is fejlődnek, melléjük beraksz egy Ebront és Perrimant plusz a friss draftoltak és a futók, azért az nagyon nem rossz.

Jobbra nem lenne pénz még annyival sem ami nekem összejött. 

Mariota négy éven át volt starting QB a Titansnél, a lehetőséget megkapta. Amikor idén elvették tőle a lehetőséget, szárnyalni kezdtek a Titánok. 76/44 a TD/INT ratio, 90 körüli ratinggel. Ez a középszer környéki teljesítmény azzal, hogy nem egy győztes alkat az eredmények alapján, minden, csak nem elég a mostani elgárgyult állapotú Pats WR/TE sor vezetéséhez. Utolsó két teljes évében - 2017 és 2018 - 11-15 (!!!) és 11-8 a TD/INT mutatója!

Meyersben, fejlődésében én is bízom, de egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy Edelman marad, ha Brady elmegy. 34 éves lesz, mindent megnyert, simán benne van a visszavonulás, azért is, mert olyan kémia nagy valószínűséggel sosem lesz, mint Bradyvel volt. Harryt illetően viszont szkeptikus vagyok egyrészt magában a fickó miatt - félek, hogy bust lesz, legfeljebb egy Patterson-szerű tricky player  - másrészt azért mert egy possesion receivernek nagyon pontosan kell abba az ablakba dobni a labdát, ahol ő elérni, de a védő nem. (Láttuk-olvastuk Harry szeperálódási statisztikáját, az utolsó az NFL-ben...)

Egy Mariotával mi nem leszünk SB contenderek, a nyilván negatívan fogja befolyásolni azt is, hogy olyan játékos, aki sikert szeretne elérni, akár olcsóbban is leszerződjön annak reményében. (A new englandi szigor és drill önmagában nem lehet különösebben vonzó...)

Mariota 20 millió dollár körüli árával és Brady 13,5M milliós halott pénzével pedig nagyságrendileg a közelében vagyunk Brady pénzének hometown discount nélkül is. (Tudom, ahhoz jönne még 6,75M dollár, úgyhogy ez így nem teljesen helytálló.) 33,5M dolláros cap hittel lenne egy, a középszert alulról súroló QB-nk.

Nagyra értékelem az a munkádat és kíváncsian várom a további elemzéseket, várakozásokat - a Tiédet, de másokét is - mert én most úgy látom, hogy ez egy megoldhatatlan egyenlet, legalábbis úgy, hogy contenderként jöjjünk ki belőle, ha nem is a SB-ra, de faktorként a 2020-as szezon rájátszására. De az elmúlt két évtized eredményei ismeretében könnyen fogadom el, ha vége egy nagy időszaknak. Meg hiszek abban, hogy a Sötét Nagyúr megint varázsol valamit és bemutat a cappal is pár bűvészmutatványt.

 

 

 

 

 

Az utolsó bekezdésben leírtakkal teljesen egyet tudok érteni.

Mariota: engem őszintén szólva nem aggaszt, hogy eddig mit csinált a Titansben, mert az nem a Pats. Azért hoztam fel más példákat, mert láthattuk amikor egy sokak által gyengének titulált játékos szàrnyalt kapott nálunk. És Mariota sikertelensége sem csak az ő hibája, ez csapatjáték. Plusz egy jól összerakott csapathoz elég egy erős közepes irányító is, ami szerintem kihozható belőle. Ha mégsem, akkor mondom majd, hogy szar QB.

Brady-nél nagyon sokan alapvetésnek tartják, hogy mindig hasonló szintet fog tudni hozni. Lesz amikor nem és inkább egy évvel hamarabb lépnék mint egy évvel később.

Te bízol annyira Bradyben, hogy adsz neiki 2 éves szerződést mondjuk 25m/év aminek a nagyrésze garantált?

Nem. Azt gondolom, hogy a Brady-érának vége. Sőt, azt gondolom, hogy a jelenlegi cap space mellett értelmes ajánlatot nem lehet neki tenni. Mert akkor maradna mozgástér, ha kb. egy 10-15 millás éves ajánlatot kapna, ezzel meg a Pats nem égeti magát, Brady pedig ennél több respectet érdemel. És most már érezhetően arra is megy, hogy a fizetésében fejeződjön ki az a tisztelet, ami a múltjának szól. (Ha már a jelenlegi teljesítményével nem vívja ki...) És biztos lesz olyan tulaj, akinek megér 60-70 millát két évre, hogy Bradyvel villoghasson. Montana sem a 49ersnél fejezte be, nem dőlt össze a világ. Wilfork is elment a végén, mégis a mi fiunknak érezzük. Van ilyen. És őszintén örülnék, ha Brady máshol sikert érne el. (Még ha nem is szurkolnék neki.)

Egyszerűen nem látom, hogy ennek a helyzetnek olyan megoldása lenne, ami Brady maradását jelentené. Az egyetlen az lenne, ha Brady azt mondaná, hogy levezet két évet és adjanak neki két évre 20 millát, építsenek köré erős csapatot, próbáljuk meg utoljára. Évi 10 millát be lehetne vállalni akkor is, ha utóbb a teljesítménye olyan drasztikusan esik, hogy a második évre  már nem lehetne vele számolna. (Ha meg teljesítményfüggő ösztönzőkből állna a  pénze, nem aláíráspénz lenne, akkor meg is lehetne spórolni - bilibe lóg a kezem...) A baj, hogy a maradékból sem lehet nagyon erős csapatot építeni, sok a lyuk és a FA csak újabbakat fog hozni. Brady meg nem fog ilyet mondani, úgy, hogy meg van sértődve a nyári egyéves hosszabbítás miatt.

Én a sportban látok nyerő típusú és nem nyerő típusú sportolókat és ezt abban mérem, hogy amikor a teher jön, akkor hogy teljesít, amikor eljön a sansz, meg tudja-e ragadni az alkalmat. Brady nyerő, Peyton Manning pld. nem volt az. (Eli viszont igen.) Amit Mariota eddigi karrierjéből láttam, abból nekem az jött le, hogy ő a nem nyerő kategóriába tartozik. Nem hiszem, hogy Izzo, Harry, a 34 éves Edelman, Meyers naggyá fog tenni egy középszerű irányítót, organizáció ide vagy oda. Ő még egy olyan run-heavvy offense-ben sem tudott jó lenni, ahol a szintén erős középszer Tannehill konferencia-döntőbe vezette a csapatot. (Aminek jobb fala volt, mint nekünk.) Nekünk nincs Henrynk és a jobbik futó, Burkhead is el fogja hagyni a csapatot. Semmi sem mutat arra, hogy egy középszerű irányítóval előre tudunk lépni.

Suck for Lawrence :) (Bár nagyon nem szimpi nekem a srác feje, de ez nem szépségverseny.) Én amúgy próbálnám egyben tartani a védelmet, amennyire lehet és fal/RB corps erősítésével rálépni újra arra az útra, amit 2000-ben választottunk - erős védelem, erős futás (Dillon...) és egy game manager QB. Aztán hátha kifutja magát, mint a 6. körös pick anno. A Titans ezen az úton jár - milyen véletlen, hogy Vrabel ebben látja a siker kulcsát. De Mariota meg erre a feladatkörre is kevés volt.

 

Nekem Lawrence arcszerkezete Pat Patriotéra emlékeztet. Még élő kabalaként is befuthatna a pályára:)

Nagy munka, köszönjük szépen!

Egy dologot kellene tisztázni. A cap space a Top 51 legdragább játékosra értendő. 51. Malik Grant 513.333 , 52. Nick Thurman 510.000 dollár jelen állás szerint.

Ha egy játékost eltradelünk akkor az 52. játékos egy előrébb kerül a rosteren és az a fizetése fog számítani. Pl.: Wise-t elcseréljük (735e) akkor belép Nick T. (510e) 51-be, tehát "csak" 225e-t spórolunk, a két összeg különbözetét.

Ugyanez van a drafttal. Jelenleg 12 db cetlink van, melyek értéke 9.388.060 dollár. Valószínű a végén draftolt játékosok fizetése nem lesz top 51. ben és nehéz megmondani hogyan fog állni a roster , de a fent említett összeg kb kevesebb mint fele fogja terhelni a fizetési sapkát.

Pl.: 23. cetli  értéke 2.563.370, ebből lejön az 51. összeg (513.333.),mert kiszorítja a draftolt játékos értéke, tehát itt is a kettő különbözete fogja terhelni a fizetési sapkát ami 2.050.037.

Alábbi linken lehet látni mennyit érnek a drfatcetlik.https://overthecap.com/draft/

Sokszor olvasom hozzászólásokban is , hogy ezt nem vesszük figyelembe. Nem akartam okoskodni, csak segíteni.

Kérem egy szerkesztő tisztázza hogy jókat írtam, ha nem nyugodtan törölje a hozzászólásomat :)

 

 

Nagyon jó az elemzés, képet tudunk belőle kapni a jelen - meglehetősen problémás -  helyzetről. A Pats jövője odakint is kiemelt téma a szakértők között. Minden komoly elemző azzal kezdi az írását, hogy BB elsőszámú problémája, hogy mit kezdjen Bradyval. A konklúziók hasonlók : ha a csapat érdekeit helyezi előtérbe, nem hosszabbíthat  vele. ( TB   a GOAT- ezt senki nem kérdőjelezi meg )   Kiemelik, hogy ha Brady csak egy közepes  szintű szerződést kapna, annyi pénzt vinne el a kasszából, hogy  nem tudnának  köré rakni olyan minőségű embereket, akikkel  ősztől esélye lenne  olyan eredményekre, amit mindenki elvárna a csapattól + a védelembe sem.  Ez egy komoly csapdahelyzet, amiből  BB és Brady sem   tudnak  igazán jól kijönni.    Brady helyzete a nehezebb  - ha úgy alakul, hogy marad, akkor a következő szezonban  jó esély van rá, hogy tovább szenved és  a közvélemény  ott még kegyetlenebb mint itthon, ha megy, akkor hová ,milyen minőségű társasághoz. Az új helyen  komoly hype mellett kellene bizonyítania , teljesen új környezetben,  hát nem irigylem.  ( Az pedig valószínű, hogy nem szeretné ha az a pick six lenne pályafutása utolsó momentuma )

Csupán csak az a kérdés akkor, hogy Brady egy közepes szerződéssel ha maradna akkor miért alakult ki az a helyzet ahogy említetted, hogy nem lehetne ütőképes offenset köré rakni??

Csak nem azért mert az agyon imádott “ hosszú távra draftoló Mr Belichick” annyira draftolt hosszú távra, hogy az a jövő évtizedre se érik be? :D

Henry, Mitchel, Sanu és a többi idén még nem kell csodát várni játékos akik vagy itt vannak még vagy nincsenek. BTW Hollywood Brown és DK. azért egy szezon alatt is képes volt meghatározó játékossá válni.

másik: Ez a Paul álltal épített csapat. Tök jó mert ügyesen csinált egy csomó helyet a sapka alatt amiből kijött egy rettenetesen drága o-line csak hát irányító akit segíteni kellene az nem fért bele sajnos. Ja és wr-sem. Ja és TE sem... Ja és egy olyan centerre alapozva akinek erősen kérdéses az állapota és a karrierje végét is jelentheti. De cserébe a cseréjét sem tartjuk meg :D 

Köszi a cikket Paul amúgy és respect de nekem sajna ez most nem jött át :)

Mi neked a közepes szerződés? 20 millió? Miért maradna kevesebbért, mint legutóbb? Ezt szívesen meghallgatnám.

WR neked egy Edelman-Harry-Perriman-Meyers nem kezd jó lenni? Miből hozol 15-20 milliós wr-t?

Ebront azért ennyire ne írd le, plusz egy jó draft sokat dobhat.

Nem értem az elégedetlenségedet. Mariota se szar, persze nem Brady csúcsformában, de az már Brady maga sem az. És egy romló Brady nem tudjuk milyen lehet. Te úgy gondolod vagy azzal számolsz, hogy TB legalább ilyen szinten marad 2 évig, ami nagy bodorság, sajnos ez nem így működik.

Igen, Andrews kérdéses, de ha akkora gáz lesz meg lehet oldani FA-ről vagy draftról egy pótlást illetve ahogy írtam FA-ről Karras is beszerezhető még ha addigra kiderül, hogy Andrews kuka. És azért az az Oline nem olyan drága.

Nem baj, ha nem egyezik a véleményünk, de én számokkal támasztottam alá a gondolatmenetem, te pedig egyelőre csak bedobsz gondolatokat, anélkül, hogy látnék mögötte számolgatást, illetve elkönyvelsz használhatatlannak játékosokat, akik nem rosszak.

Ne vedd magadra. Én elfogadom a gondolatmenetedet. Csak szerintem Harry közel nem első körös tehetség, Meyerstől meg el sem lehet várni. Ő max kinőheti magát neki jár a türelem. Ellenben Harry (vagy bárki) aki az adott  wr osztály első elkelt játékosa attól elvárható sokkal több mint amit láttunk. De ez igaz az első körös Mitchelre is. A podcastben Spigo említette, hogy ő nem az a játékos aki ha a fal nem csinál helyet akkor technikából/erőből is tud futni 2-3yardot. Na most egy első körös RB-től  (pedig újabban ritka és nem képviselnek ár/érték arányban első kört ezt ti is számtalan alkalommal elmondjátok) elvárható, hogy tudjon. Amúgy tök jól levezetted. Én nem ezt látom a legjobb lehetőségnek. Ennyi. Plusz sokan leírják már Bradyt. Tény! Nyilván nincs azon a szinten mint 2-3-4 éve akár. De hogy egy Mariotánál és a felsoroltaknál fél kézzel is jobb az is biztos. Az idei szezonja sem annyira fehér vagy fekete. Tőle sem lehet csodát várni ha egy ilyen trágya offenseet sikerült köré tákolni. Mostmár segíteni kellene őt csapat szinten és nem lekukázott játékosokkal körülvenni mert abból főzni már nem tud sajnos. És emlékeztetlek rá, hogy már pár éve is eltradeelted volna. Azóta nyert 2 SB-t. És egybe bejutott a valaha volt legjobb qb teljesítmènnyel a döntők történetében. És igen tavaly a védelem nyerte meg ez ok. De tavaly sem volt jobb csapat támadó oldalon csak egy Gronkal. Ami akkor volt akkora faktor, hogy a kansas ellen és a rams ellen csak megcsinálta az öreg. A SB-on meg W.Phillips féle védelem volt aki ellen mindig szenvedett Brady is és úgy àltalában a patriots offense. Szóval én remélem, hogy jövőre ilyenkor bizonyosságot ad róla, hogy kár volt temetni még. Ha nem is itt de akkor mindenképp valahol.

Ennyit akartam ezzel és nem lehúzni a gondolatmenetedet. Az a te véleményed ez az enyém. De tény, hogy én sokkal inkább másban látom a jelenlegi gondokat és a megoldást is rá. 

 

Abszolút nem veszem lehúzásnak. Teljesen normális hangvételű komment volt, ezzel tudok mit kezdeni. Köszönöm 👍

Abban igazad van, hogy ha akkor eltrade-eljük Brady-t, akkor vele nem nyerünk SB-kat. Én akkor őt nem is azért akartam eltrade-elni mert már rossz volt, hanem mert nem tudtam mikor kezd romlani és ott még nagyon jó ellenértéket tudtunk volna kapni érte.

Azt nem mondhatja azonban senki, hogy más QB-val mi lett volna. Lehet semmi, de lehet, hogy SB így is lett volna. Ez az amivel sokszor nem tudok azonosulni, mert sokan tényként kezelik, hogy mással nem ment volna vagy éppen menne, pedig ez csak spekuláció.

Marióta vagy akármelyik elérhető QB-nál pedig nem tudhatjuk, hogy mire lenne képes ezzel az edzői gárdával. Brady sem csak magától lett ilyen jó. 

Azzal, hogy Michelt nem kellett volna elsőben kihúzni, azóta egyetértek és sokszor hangot is adtam neki, amióta draftoltuk. Harry-nél én is mást húztam volna, azonban Harry-t messze nem írnám le. Majd ha 2020-ban sem megy neki akkor elkezdem. Személy szerint Michelt trade-eltem volna el, de ott nettóban veszteségünk keletkezett volna, amit viszont nem akartam.

És még egyszer, Brady-nél szerintem nem lassan fog eljönni a hanyatlás, hanem egyszer csak berobban. Ezt nem szeretném megvárni. Ez saját vélemény, ugyanzgy nincs mire alapoznim, mint aki azt, mondja, hogy 5 évig jó lesz.

Brady idén nyomás alatt konkrétan az nfl egyik legrosszabb irányítója volt. A többi mutatóban is leginkább közepes. Amolyan jobb napjaira emlékeztető Mariota féle. Pedig a fal az év végén már jól tartott előtte. Ha ez a fal tovább gyengül, márpedig a Scar féle falaknál az összeszokottság alapvetés, akkor nemhogy a legrosszabb lesz nyomás alatt, de nem lesz az az elkapó gárda, akivel működne a “kémia”. (Abba bele se gondoljunk, hogy Scar nyugdíjba megy és új edző 3.-4. körös kezdőkkel rakja össze a falat)

Brady visszaigazolásával, vagyis inkább elküldésével azt a problémát vázolta a cikk, hogy, ha 2-3 évre szerződik 25+ millióért évente, akkor ahhoz, hogy maradjon pénz falra is, hogy ne fekve nézze a meccseket, plusz elit elkapókra is, hogy a számai ne olyanok legyenek mint idén, na és persze a contender célok miatt a védelm se kapjon 40 pontokat meccsenként, olyan szerződést kellene kapnia, amiben a 2. és a 3., de talán a 4. évben is menedzselhetetlen összeg maradna a sapkában Brady szerződése után.

Valóban, Brady, ha meg nem sérül, jövőre az idei teljesítményét, ami azért nem volt lenyűgöző, vagy annál kicsit gyengébbet tud hozni. Ha olcsón marad és sikerül egy idei év elejei falat es elkapó brigádot alá tolni, akkor talán top 10-est is. Nem tudsz esetleg olyan elit WR-t, aki le akar jönni a szerről, plusz olyant, aki agyhalott, a pats-ben akar játszani, de nem veri se a gyereket, se a nőket?  Olyan varázsló is jöhet, aki Edelmant megfiatalítja, mert az évekkel ő sem fog javulni. Ebben az esetben is TB ezt hozhatja egy évig. A 2.-ban no pláne a 3. évben én sem hiszek.

Ha TB igazi patrióta lenne, szerződne egy évre apróért úgy, hogy a következő évben ne maradjon utána halott pénz. Mindezt persze addig, amíg legalább közepes szintet nyújt és nem találjuk meg a Rodgers, Mahomes, Jackson féle utódot. (Ez persze vicc) Kár, hogy Brady a hírek szerint nem nagyon akar egy évre szerződni. Olcsón pedig no pláne.

Abszolút igazad van egy két dologban. De azzal vitatkoznék, hogy Brady ne lenne igazi patrióta. :) Ez abszúrd azért azt lássuk be. 

Egyrészt nem elit elkapók kellenek hanem momentán időben és rendesen kellett volna kezelni a Gronk utáni időszakot, Amendolát nem hagyni elmenni. Nem azon kellene beszélgetni, hogy így nincs elég pénz meg úgy hanem feltenni a kényelmetlen kérdéseket, hogy miért nincs. Dr. Bennett után keletkezett halott pénz ugye. Pedig nagyjából borítékolható volt, hogy egyáltalán nem illik ide. Ahogy AB sem de ez már más lapra tartozik. És így tovább. Az meg, hogy Brady a legrosszabb volt nyomás alatt abban monduk kozrejátszik nem is kicsit, hogy hiába véd meg a fal ha nincs ember aki csak félig üresen lenne. És itt megint visszatérünk az elkapó kérdéskörre. Harry, Sanu, minusz Gronk, elkapni képtelen Mitchel, két teljesen fogalmatlan TE, stbstb. Én azt gondolom ha egy rendes koncepcióval odaállnának elé hogy kapsz végre normális csapatot akkor szerintem az 1 éves szerződésekkel sem lenne baja. Csak szerintem tele a töke már azzal amit kap. És joggal...

Szerintem arra céloz, hogy a deal szempontjából a döntés patrióta vagy öncélú. Tehát nem az ember, TB maga van megítélve, hanem a döntés, ami vagy csapatbarát lesz, backup fizuért vagy nem.

de itt a trükk, hogy 1 éves szerződéssel az egész dead moneyt benyeli a csapat 2020-ban. Az meg azért csúnya történet. Mondjuk olcsó 25-ért marad plusz 13.5 dead money. Na az combos.

A Patsnél Moss óta nem volt olyan aki tényleg kées lett volna elszakadni, talán Welker. De ennyi. Évek óta az a sztori a Pats ellen, hogy man press és meg van fogva a passzjáték. Ezekre volt megoldás Edelman rövid route rohangálása vagy épp Gronk aki ugyanúgy nem tudott elszakadni, de nagy volt és erős így feldobhattad a labdát neki, mert leszedte.

Bradyvel idén akkor is többször volt gond, amikor a fal fogta az ellent, volt embere tisztán, de nem bírta odadobni pontosan a labdát. Nekem ez az első aggasztó jel.

Az előző cikk végére beírtam egy hozzászólásba, de átmentem, mert szerintem jobban idevág, és egy kis valószínűségű, de lehetséges kimenetelt tartalmaz:

Írok egy vad elképzelést: Elengednek mindenkit a sztár szabad ügynökök közül, nem mennek bele a licitháborúba. Van egy rakat draft pick idén, és a practice squad is le van már szinte teljesen szerződtetve. TB megy, és a szezonban alig játszatják a sztárjátékosokat, akiknek kell azoknak strukturálják a szerződését közben. Nyomnak egy 0-16 szezont mint anno a Colts, és elhozzák 1/1-re Trevor Lawrence-t. Ezután adott az irányító, és a Stidham-Kessler párosból marad valamelyik cserének. A 2021-es drafton van még 2/1 cetli, ami majdnem 1/32 ha belegondolunk, tehát lehet onnantól hasonló draftot tolni mint korábban kb. Így a 2021-es szezontól megvan az irányító, a draftokkal és a meglévő veteránokkal megvan a csapat váza, és van pénz bőven 4 évig Fa igazolásokra ahová kell. Nem utolsó sorban így van ideje BB-nek beindítani az újabb dinasztiát mert már Ő sem fiatal. A Colts-nak se hánytorgatta fel senki hogy ezt csinálták, és istenítették őket Luck miatt (persze volt egy kis "suck for Luck" mindenfelé, de gyorsan lecsengett). Ha marad Brady, és nem játszik jobban mint az idén, akkor kb mindent elront, mert SB-re nem sok esély lesz, Ő meg tuti nem tol 0-16-ot még a Pats jövőjéért sem. Na erre azt hiszem kapok majd hideget-meleget:)

+1. Ez már nekem is jutott eszembe és én is ezt látom az egyik legjobbnak. Annyit még csavarnék rajta, hogy szívesen látnám Wade Phillips-et DC-ként, a jövő fiatal DC aspiránsai tapasztalhatnának/tanulhatnának az Öregtől. 

Uhh, jó kis olvasmány.Köszi!

 

Mondjuk én ennek a csapatnak szurkolok,és nem egy játékosnak. Brady nélküli éra kezdetét veszi szerintem is, és a Mariota féle út is tetszik,viszont itt ezen a ponton  egy Rosen csere? Lehet még olcsóbb mis lenne.

Burkhead-et sajnálnám nagyon, az egyik nagy kedvencem.

Na, már megint ez a "nem játékosnak szurkolok" szöveg kerül elő, amit harsogva 4 évvel ezelőtt is sokan követelték ugyebár Brady cutolását. Ha rájuk hallgat a csapat, akkor valószínűleg 2 SB-vel kevesebb lenne a vitrinben.Persze, lehet azt mondani, hogy a jövő miatt ezt a két SB-t simán el kellett volna engedni. Kíváncsi lennék, hogy ugyanezt mondanák-e a "csapatszurkolók" , ha nem egy 20 éves, 6 SB győzelmet hozó aranykor után lennénk, hanem egy 20 éves, playoff részvétel nélküli időszak után.

Miért baj, ha ezt mondja valaki?

Lehet más QB-val is lett volna SB győzelem. Könnyű úgy kijelenteni valamit, hogy nem tudod mi lett volna másképp. Visszafelé sosem nehéz okosnak lenni.

Legalább próbálj meg komolyan érvelni, ha már határozottan kijelentesz valamit, amire nincs igazán alapod.

De van, mégpedig 2 valóban megszerzett SB győzelem. Az, hogy ez bármelyik más QB-val meglehetett volna,csak ugye nem próbáltuk, ez milyen kifordított retrospektív érvelés, már ne is haragudj? De szerintem nincs értelme ennek a vitának, másként látjuk a dolgokat, az idő majd eldönt mindet úgyis.

Nagyon komoly cikk.

CUT: 

Cunningham(felesleges backup), Sanu(kurva sokat keres ahhoz képest amit mutatott), Lacosse(kevés ide nagyon), Kessler -bennük egyetértek és biztos vagyok. JMC-nél inkább egy átstruktúrálást érzek.Szerintem őt nem vágjuk ki, főleg Jojo gyengébb év végi produkciója után.

Trade:

Wise reális lehet, bár, ha Bielema elmegy Judge-al, akkor lehet megvárják, hogy milyen szisztéma lesz. Gostkowskira nagyon kíváncsi vagyok, eddig nem éreztem ezt reálisnak, de jól levezetted.

FA:

Szerinem Thuneyt és Van Noyt biztosan nem tudjuk megtartani. Joe olyan szerződési ajánlatokat fog kapni ilyen jó játék és sérülésmentes évek után, amit BB nem fog matchelni. Van Noynak pedig az utolsó dobása, hogy nagy pénzt keressen. Collins esetében viszont eltudok képzelni egy maradást, ebben az évben mégha vissza is esett a teljestménye, ez részben azért is volt, mert év elején nagyon extra volt, de összességében nem volt rossz, ő ráadásul Clevelandben már egyszer alaposan felsült, nem hiszem, hogy kapkodnak érte már a 30-hoz közel.

Brady szerintem marad, bár lehet, hogy csak a szívem mondatja ezt velem :)

Szerintem Karras maradni fog - részben azért gondolom ezt, mert Thuney menni. Roberts-et is szerintem megtartjuk, sokkal olcsóbb lenne mint Van Noy és gyengébb, de a pénz nagy úr és még mindig csak 25 éves.

DMC nagyon kérdéses, nagyon kellene a személyisége az öltözőbe, nagyon nagy kérdés, hogy mennyiért maradna, 33 éves.

Slater visszavonul és Ebner is el, öregszik, jön vissza az st menő King és Bethel jobb játékos nála.

Aki szerintem marad: Brady, Karras, Roberts, Butler, Bethel, Folk(ha gost megy),

Aki kérdéses nálam és pénzfüggő: Collins, DMC - közülök remélem legalább egy marad.(DMC-nek örülnék jobban), 

Szép írás, szerintem valószínűsége elég sok, de  nem szeretném ha megvalosulna. Ennek az oka:JE. Neki is van talán két jó éve vissza. Törje össze magát itt meg 2 évig egy gyenge közepes irányítóval(Mariota) 7 milláért. Gyenge rajatszas eséllyel 500 yardos elkapott évvel? Én vissza is vonulnek a helyében rögtön. Ebben a pillanatban kb 5-11 körüli mérlegre lenne esélyünk.

Nekem az ötletem más. Brady marad bármennyiért. Jöjjön Ebron és Perriman. Én Gilmore-t cserélném el valakivel akinek magasan van draftja és reménykednek marad egy jó irányító addig. Aki lenne a jövő. Andrews és Develin ha visszatér Brady marad Michel, White, Harris, JE, Dorsett, Perriman, Harry. Jó támadó szekcionak tűnik. Falon kell dolgozni, ha Thuney elmegy. Vedelembol nekem nem hiányozna Gilmore. Lehet kicsit gyengulunk, de a támadó szekció ezzel erősödne jelentősen.

De bevallom lehet pénzügyi akadályok felmerulnének, és érteni sem értek hozzá. Csak álmodozó. Illetve szerintem egy CB nem ér fel egy QB értékével. 

hááát azért na 😁

Gilmore jelenleg a legjobb CB a ligában ami azt jelenti, hogy a védelmedről egymaga levesz egy csomó terhet, mert ott lehet hagyni 1 az 1-ben bárkin. Ha trade/cut akármit csinàlsz akkor több, mint 15 millió dead money marad, ami brutál sok, több mint Brady-é lenne egyben.

Brady ha marad akkor mielőtt leigazolnánk lenne 42 milla szabad pénz. Abból ő egyedül ha hihetetlen naívak vagyunk levesz egymaga 20-23 milliót. Azaz marad 20 milla. A draftoltak jelenleg olyan 7-9 milliót visznek. Perrimanre és Ebronra a 6-6 millió a reális de lehet kevés is. Az megint 12 millió, azaz már most nullán vagy.

Tudsz cutolni, akár Gilmore-t is, felszabadítva 3 milliót, de keletkezett egy rohadt nagy űr utána amit nem tudsz betölteni.

Ebből a pénzből nem fogsz tudni kb senkit még visszaigazolni sem pláne FA-ről a két úriemberen kívül mást.

Ha pedig Brady 2021-ben lerottyan akkor bennmarad utána egy hatalmas dead money.

Edelmannél értem amit mondasz és a veszelye megvan persze.

Majd kíváncsi vagyok a többiek írására akik Brady-t megtartják, hogyan tudnak 1 évnél tovább tartható csapatot csinálni (semmi irónia nincs ebben, tényleg kíváncsi vagyok).

Ezért mondtam hogy hülyeség amit írok :). 

De a JE visszavonulás szerintem reális esély. A megoldás a 2 évvel ezelőtti Garappolo megtartás és Brady elküldés lett volna. Nem lenne két SB de lenne egy jövő franchise irányító aki köré hosszú távon lehetett volna építkezni. Most kezdhetunk kukazni irányítót. Véleményemet fenntartom ennyi pénzt egy CB nem ér akármennyire jó. És ebben az évben a 16 meccsen kellett kB 5 top10-es elkapót őriznie. A 12-4-es mérleg meglett volna egy olcsóbb és kevésbé jó CB-vel is.

 

 

Elég könnyen dobnád azt a két SB-t. Pláne így, hogy már megvan. Sőt de pláne, Garoppolo-val nem hiszem, hogy a jelenlegi csapatnak több esélye lenne az SB-re akár a közeljövőben, mint Brady-vel. És ki kellett volna dobtunk két SB-t, úgy, hogy lehet, hogy utána évtizedekig nem nyerünk egyet sem? Ugyanis Garoppolo nem az a világmegváltó jelenség a Frisco-ban, nem tőle működik az a csapat most, maradjunk annyiban.

Ezt a csapatot jelenleg nem kell újjáépíteni. Az O-fal kb. összeállt a szezon végére. RB poszton nincs nagy gond. A D rendben van. Sanu pénzéből kell egy jó TE, aki blokkolni is tud. WR-t és QB-t kell draftról hozni. 

Sanu pénzéből ki az a TE aki megfelel a kritériumaidnak? Mert 6,5-ért ilyet nem kapsz..A OLineban Karras és Thuney FA lesz, a resign kb 17-20millió lenne kettejüknek. és akkor a védelemben nem tartottál meg senkit (Collins, KVN,DMC,Roberts) se az ST-ben (Slater,Ebner,Bethel)..

 Ekem lenne egy komoly kérdésem hozzád Paul. Tegyük fel, hogy nekem/nekünk akik Bradyben látnak még egy jó, akár kiemelkedő szezont igazink van ebben. Tegyük fel, hogy neked meg abban van igazad, hogy viszont a 2021/22es  szezonra viszont “beesik” a teljesítménye egy értékelhetetlenre. Viszont 3 évre kell vele szerződni, hogy maradjon. És a 21/22-es szezon után visszavonul és keletkezik egy csomó halottpénz amit nyilván tologatnánk odáig, hogy most lehessen magyot menni.

A kérdédem az, hogy ebben az esetben, ha csak ennyit vehetsz biztosra. Most mész egy 7.-ért az ikonnal akinek már nem kell bizonyítania, de cserébe a 2.évére látunk egy ilyet mint most és a 3.ra meg anyagi csőd a sapka szempontjából akkor mit mondanál? Azt nem veheted biztosra, hogy meg is nyerik az SB-t de azt igen hogy adott lenne egy jó csapat egy megszokott 12-essel. 

Én gondolkodás nélkül aláírnám. Mert azt tartom, hogy ez az ember kell a sikerhez. Hozhatunk akármikor jó QB-t 1/1-re vagy isten adta tehetséget. Vannak ilyenek most is és voltak is. De all time ha választanom kellene ki álljon a center mögött az bizony Brady lenne. Brees is micsoda tehetség. Rekordok tucatja. És a csapat is ütős. És nem megy. Szerintem Brady nagyobb garancia mint bárki (ha a feltétel adott és valóban tudja még hozni amit kell). 1/1es qb-val sem biztos hogy valaha az életünkbe SB közelébe kerülnek. Ilyenre is számtalan példát látni. 

De én most csak arra vagyok kíváncsi te mit mondassz erre. :)

Ott az első bibi, hogy ezt most nehéz látni egy papíron jó csapatnak TB körül, ha ő marad. Mert mi számít jó csapatnak vele az élen? Kik alkotják? Ez a kérdés TB ügyben, nem az hogy általánosságban vele vagy nélküle.

A második bibi meg az, hogy TB alamizsnáért kellene hogy aláírjon, amire nem nagy az esély. Tehát jelenleg ha ő marad, akkor nincs erősítés a kiszolgáló személyzetben és/vagy a D is visszaesik.

Ezeket muszáj figyelembe venni és ezért nem szabad általánosítani. Konkrét számok és cutok/resignok/FA igazolások nélkül nehéz azt látni, hogy versenyképesek tudunk maradni, anélkül hogy TB ne nézné a pénzt..márpedig nézi.

A PFF-en van egy diagramm arról, hogy helyezkedett el TB fizuja a többi QB-hoz képest a caphez képest viszonyított százalékos értékét tekintve. Nos tavaly és tavalyelőtt is az élmezőnyben volt. 2015-2017 között volt az élemzőny mögött 2007 és 2012, vagyis csak 2 évben a középmezőnyben. Nem igazán látom, hogy ő annyira szeretne a liga alján állni ebben..

Ha jól tudom akkor ha a hivatalos szezon kezdet előtt aláír kvázi hosszabít nem új szerződést kap akkor nem kell azonnal kifizetni neki azt amit most ha lejár ki kellene és erre vonatkozik a feltevés, hogy meg fogja keresni a nagy lóvét csak 1 évre csapat barát. Onnantól meg ahogy említettem jön a szopó.

Ugyanott vagyunk..vagyis TB-nek csövi pénzért kellene aláírni, mert egy évben többször csakis úgy módosítható a játékos szerződése az NFLPA korlátja miatt, hogy az adott években csökkennie kellene a módosítottnak. Vagyis a 3 éves deal esetén a 2020-as és 2021-es évre kevesebb pénzt kell tudni lekönyvelni, mint előtte. És itt ez a kérdés, hogy ezt megtudják-e oldani úgy, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon. Jelek szerint a kecske éhesebb mint, amekkora káposztát tudunk adni..Nálam nem az a kérdés, hogy TB-vel vagy nélküle. Hanem hogy TB mennyire "megy le kutyába" azért hogy nálunk játszhasson. Hiszen ha nem enged rengeteget, akkor nem tud normális csapatot köré rakni a FO. És nem látom miért akarna ő engedni?

Itt nem a Patriotsnak kell dönteni, hogy akarja-e TB-t. Hanem TB-nek hogy akar-e Patrióta maradni backup fizuért.

Természetesen ha letudják könyvelni a 3 évet, akkor jöhet az a része, hogy ezt mennyiért tudják lekönyvelni és azzal mekkora tere marad idén a csapatnak. De egyelőre nem látni a lekönyvelési opciókat sem..

Pontosan ez történt tavaly, csak nem jött össze. Első körös WR draft (ugye nem volt szokás 20 évig), Gordon, Edelman, Demarius Thomas, AB, majd később egy 2. körért Sanu bepróbálkozás, a volt kedvenc TE Watson visszacsábítása nyugdíjból, és a legnagyobb plusz: egy bika védelem és ST összerakása, hogy ne kelljen 30+ pont a meccsek megnyeréséhez. Emellett az eredetileg elképzelt Wynn, Thuney, Andrews, Mason, Cannon fal se nézett ki rosszul szezon előtt. És pont úgy hosszabbított a csapat Brady-vel, ahogy most kívánnád: egy éves szerződés ami a következő két évre még megterheli a Cap-et. Na ebből kerekedett ki az a szezon amit láttunk, és ez alapján meg lehet állapítani, hogy nem jött be. Nem nagyon látom, hogy értelme lenne még egyszer eljátszani mindezt úgy, hogy egy még nagyobb terhet görgetnénk tovább anyagilag, és Brady-n sem úgy tűnik hogy nem hatna rá már a kor. Ezt még az is elismerheti, aki hard core Brady fan (Én is közéjük tartozom, de be kell látni ha valami már nem úgy megy).

Nem értem miért kell vele 3 évre szerződni? De legyen, nézzük:

Ha minimum éves 25 milliót veszünk fizunak, monjuk legalább 75%-a ennek garis (legutóbb az egész az volt), akkor 3 évre 75 millió amiből 18.75 millió éves szinten a gari. Mivel minimum két évre írt alá így 2020-ban lemegy a 6.75 millió a dead moneyból, plusz a fizuja. Azaz 31.75 millióval terheli a kasszát.

2020-ban még jó, nyerünk egy SB-t. Kircsi, örülünk. Aztán beesik a teljesítmény, lesérül, visszavonul, akármi. Marad még 2 év a szerződésből plusz 2021-ben még 6.75 millió dead money az előzőből. Tehát 2021-re a semmire kvázi ki kell fizetnem minimum a dead money-kat, ami 2021-ben 18.75+6.75 millió = 25.5 millió, majd 2022-ben “csak” 18.75 millió. Ha meg a csapatban marad akkor még több.

Na pont az ilyen ötletek amitől engem a hideg kiráz. A válaszom, hogy pont ezekért raktam ki Brady-t. Nem érdekel, hogy jövôre SB-t nyerünk, mert utána rohadt sok dead money, akármi marad amivel olyan szinten megköti a csapat kezét, hogy jóval később fog tudni a Pats contender lenni. Nekem pedig a konstans csapatépîtés jobb verzió, mint egy rövid távú talán (mert ahogy írod nem tudod garantálno a SB győzelmet) esély.

3 évre azért kellene, mert 2 évre nem tudod úgy elosztani a garit, hogy érdemben pént nyerj a jövő évi cap alatt..

Nyilván ugyanez a baj az 1 éves deal esetében is, hogy 13,5 DM + a versenyképes fizu már kigazdálkodhatatlan. Igazából egy csöves 7milliós fizu is 20,5-t jelentene, de kizárt hogy 7 millióért aláírna.

Nem is arra gondolok, hiszen az fix. De a 3 eves dealnel az uj szerzodes garijat 3 evre osztod el, igy az idei ev 6,75 melle az uj harmada kerulne. Amivel akar 20 alatt is maradhat az idei caphitje. Cserebe a kov. 2 szezonban van ujabb jelentosebb DM. A jovo evi konkretan ugyanannyi mint az idei, a 3.evi pedig 6,75-el kevesebb. 

Erre volt pelda korabban. 24M gari 3 evre. 8+8+8 ehhez jon a 6,75 az 2020ra 14,75 DM csak. Meg menedzselheto a cap is igy. De cserebe van jovore ujra ennyi es meg ujabb 2022-re is, es ami a legrosszabb hogy ez ugyanugy 1eves deal, csak 3 evre konyvelik el, hogy a 2020-as capet ne nyomja. Tehat 2021-ben ujratargyalas lenne, ami meg rosszabb helyzetben talalna a csapatot, mert 14,75 lenne mar kapasbol a DM. Kerdes akarjuk-e ezt gorgetni? Eleg-e 24M gari neki egy uj voidolhato dealnel? Letudjuk-e a szabalyoknak megfeleloen konyvelni ezt? 

A 2 eves dealnel 2 fele osztod csak a garit, igy az kivitelezhetetlennek tunik nekem. 24M gari 2 evre, az iden 18,75 es jovore is ennyi caphit/DM. Jelentosen kedvezobbek a szamok 3 evesnel..

1evesnel meg ennyit adni se tudunk, mert kapasbol 30 felett vagyunk..

Tehát, ha jól értem. Többet ér számodra egy konstans PO csapat még akkor is ha az elkövetkezendő 10 évben nem nyernek SB-t vagy még csak be sem jutnanak mint az, hogy a csapatra nézve 2-3évre kb semmire nem lenne lóvé de megnyernék Bradyvel a 7.et. El tudom ezt fogadni hogy így gondolkozol de megérteni viszont egyáltalán nem. Én még mindig azon az állásponton vagyok, hogy ha azt mondaná valaki, jövőre Bradyvel egy újabb győzelem de utána minimum 5 év negatív szezon akkor csak annyit kérdeznék: Hol írjam alá. Na mindegy. A kérdésemre választ kaptam. Köszi!

Látod én meg pont ezt a rövidtávon gondolkodást nem tudom elfogadni. Ez azámomra a semmi nem elég gondolkodás. 

Másképp kérdezek: Ha választhatnál, hogy egy évig kiskirályként élsz (bár ezt te magad semmtudtad garantálni), de utána felkopik az állad 3-4 évig vagy inkább 4 évig egy nagyon erős középosztály szinten élsz, akkor te az előbbit választanád?

A gondom az, hogy ilyen gondolkodással kirúgnának bárhonnan, mint vezetőt. Minden szervezetnek a hosszútávú fenntarthatósag a lényeg. Persze szurkolóként ezt leszarja az ember, max majd jajong, hogy ha nem megy a szekér és szidja a csapatot, hogy miért nem találtak ki megoldást. Ami ott volt, csak akkor az nem tetszett.

 Nekem a vitánkban ez a kegnagyobb különbség, teljesen más szemszögből nézzük. Te szurkolói/rövidtávúan, én meg hosszabbtávra tervezve.

Ez nem rövid vs hosszú táv vita, hanem, hogy mit nevezünk sikernek. Ha abból indulunk ki, hogy SB-n kívül minden csalódás, és 1/1-nek lenni ugyanaz, mint PO-ból első körben kiesni, akkor nincs igazad. Ha viszont elég az is hosszú távon is, akkor Bill O'Brien a legnagyobb király.

Te abból indulsz ki, hogy biztosan meg lenne a 7. gyűrű ha mindent egy lapra tesznek fel. Pont a mostani szezon bizonyította, hogy ez egyáltalán nem így van, hiszen nyár végén még a legnagyobb SB esélyes volt a csapat a kerete alapján, azután meg szépen leépült. Ez már a hazárdjáték kategória lenne, amibe már nagyon sok csapat csúnyán belebukott az idők folyamán. Lásd pl a jelenlegi Chicago Trubisky-vel. Legatyásították magukat több évre előre a drafton, mert marha biztosak voltak Trub teljesítményében, csak kiderült, hogy a kevesebbre értékelt Mahomes-t kellett volna megszerezni. De ha előre mondja nekik valaki hogy nem kellene ezt csinálni, biztos elküldik a francba, mondván ez a tuti lépés. Gondolom akárhogy erősítenék meg a csapatot, azért mégsem tennéd a Patriots-ra egy évi jövedelmed hogy meglesz jövőre a hetedik SB győzelem.

No offense, de egy ideje olvasgatva a kommentjeid elég viccesen hat a neved, tekintve, hogy Te is ugyanolyan szekta tag vagy, mint az általad megvetettek. Csak te nem a Belichick, hanem a Brady szektához tartozol.

A cikket olvastam, a kommenteket egyelőre még nem, ezért ha volt már elnézést. Két dolog van, ami érdekelne:

1. Bethel. Több forrás mondja azt, hogy 2 éves szerződést kötött a Pats-el, tehát nem lesz FA.

2. Az OTC szerint az idei évre teljesen más pénzügyi könyvelési szabályok vonatkoznak, mert ez az utolsó év a liga és játékosok közötti szerződésben. Ha ez igaz, az itteni számítások egy része sajnos nem lesz helyes.

Mivel lejár a kollektív szerződés így valóban igazad van. Viszont ha tényleg minden apróságot figyelembe vettem volna, akkor ez ennyiből simán nem jön ki (mármint terjedelembe).

Komoly írás, köszönjük szépen! Most mindenki latolgat mindenfélét, lassan azét majd előkerülnek az első tényleges információk, aztán részünkről meg indul majd a csodálkozás. Jó lesz ez! :) :) :)

GOOOO PATS!!

Remélem ez a Mariota dolog komoly, mert viccnek durva lenne.

Ezt a csapatot jelenleg nem kell újjáépíteni. Az O-fal kb. összeállt a szezon végére. Egyben kell tartani őket és még jobban összeszoktatni. RB poszton sincs nagy gond. A D rendben van. Sanu pénzéből kell egy jó TE, aki blokkolni is tud. WR-t és QB-t kell draftról hozni. Ok, nem könnyű, de ez azért nem egy impossible mission. Ha Brady megy, akkor Edelman is menni fog, akkor meg az egyetlen elit WR-ünk is elveszik. Akkor meg ugye sem QB-nk, sem TE-nk, se WR-ünk. És milyen QB jönne Brady helyett, aki jobb opció jelenleg? Egy kiemelkedő egyéniség nélküli elkapósor mellé? Mariota? Ne már! Vagy van olyan, akit el tudunk majd draftról hozni és tuti, hogy hosszú távú megoldás lesz? Most annak van itt az ideje, hogy ki kell próbálni drafton hozott fiatal QB-ket és amelyik ígéretes, azt kezdővé kinevelni 2-3 év alatt. 

Ne haragudj, de a kommentedből nem azt látom, hogy végigolvastad volna az írásom.

Összeállt az Oline? Remek. Thuney, Karras, Ferentz, Newhouse szabadügynök.

Nem kell változtatni a védelmen? Azt mégis hogyan, amikor McCourty, van Noy, Collins és Shelton is szabad.

És akkor még Brady sehol.

Mi a bajod Mariotával? Honnan vagy olyan biztos, hogy Brady még két évig erős szintet képes hozni?

Várom a válaszod.

Azt nem tudom, hogy Brady, hogy fog játszani, de azt tudom, hogy Mariota hogy nem. És ez számomra éppen elég. Amúgy Mariota mennyivel lenne olcsóbb, vagy hosszabb távú megoldás számunkra? Meg kell tartani legalább színvonalában a jelenlegi O-line-t? Igen. Ez igaz. De legalább olyan szinten megfelelő O-line-ra,mint amilyen most van nekünk, mindegyik irányítónak szüksége van. Ha mobilisabb, mint Brady, akkor is előbb-utóbb beleszalad a zsákba, vagy simán csak lesérül futkosás közben, vagyis lőttek a hosszú távú megoldásnak. A D megtartásához: Szerintem le kellene modellezni, hogy mi van abban az esetben a sapkával, ha Brady marad. Akkor össze lehetne hasonlítani az alternatívákat. 

 

Más szerkesztők le fogják modellezni mi lenne Brady-vel. Kíváncsi vagyok a logikájukat és honnan szereznek mindenre pénzt.

Mariota 5-10 millióval olcsóbb lenne, mint Brady, évente. Ami már elég más igazolásokra. Ezért is tudtam fenntartani az Oline-t és mellé jó játékosokat vissza- vagy leigazolni.

Honnan tudod, hogy Mariota mit tud? Volt már a Patsnél, edzették az ottani edzők? Lehet Brady sem lenne az aki most, ha nem ide kerül. Ez az ami részedről csak spekuláció, de tényként tálalod és annak is veszed. Mariota 26, így ha bejön maradhatna tovább, annyiért is amennyit Brady kapna.

Leírtam, hogy Brady-vel a legnagyobb bajom a szerződésének a hossza. Ha 1 évre maradna ok, legyen, de akkor 13.5 millió benn ragad akár tetszik akár nem. Az meg marha sok a fizujával együtt. Két évre meg már nem bíznék benne, hogy tartani tudja a szintet.

Mariotát láttam jó párszor játszani, nem hiszem, hogy már baromi sokat fejlődne, bárhol is játszik, nem véletlenül került padra a Titans-nél sem. Amit írsz, hogy addig nem lehet megítélni, mire képes valójában, amíg nem játszott a mi rendszerünkben, ennyi erővel bármelyik random QB-re igaz. Ha ez spekuláció, akkor az, szerintem egy következtetés, az alapján, amit eddig Mariotától láttam. Azt, hogy mennyiért lehetne leigazolni Mariotát, az tényleg spekuláció. Az viszont nem spekuláció, hogy Brady mit tett le eddig az asztalra, hányszor jött vissza vele a csapat nehéz helyzetből. A szezon elején, amikor még jó O-fal dolgozott előtte, továbbávolt még egy darab klasszis elkapója Edelman mellett, Brady bizonyította, hogy még képes klasszis szinten játszani. Igen, nem biztos, hogy két év múlva is képes lesz erre, de bárkit is igazolunk le, ilyen biztosítékot nem kapunk vele sem.

Amúgy szerinted milyen hatással lenne a csapatunkra morálisan, ha rossz szájízzel válnánk el egy olyan játékostól, akinek érdemi szerepével az eddigi összes SB-nket nyerük? Milyen hatással lenne ez az egész,a mostani (és a csapat történetében eddig egyetlen) dinasztia örökségére? Ezek igenis lényeges tényezők, súlyuk nem mérhető pusztán csak a racionális megfontolások alapján.Feltéve, de nem megengedve, játsszunk el a gondolattal: elengedjük Brady-t és miközben mi mondjuk beleállunk a földbe pl. Maritotával, vagy egy újonc QB-val a következő szezonban, addig Brady jó játékkal esetleg egy contender-ré váló csapatot vezet valahol máshol.

Edzőként és GM-ként nekem az a feladatom, hogy ne 1-2 évre gondolkodjak előre, hanem a folyamatban hosszútávra.

Miért vannak sokan abban a kézetben, hogy ennyi volt, soha többet nem lesz ilyen mindegy mi történik. Brady rekordjai is meg lesznek döntve előbb-utóbb. 

Morálisan nézve? Lenne akinek nem tetszene, de velünk ellentétben, a játékosok nagy többsége megérti, hogy egy biznisz és ha valaki a csapat előrehaladásának az útjában van akkor menni kell. Visszakérdezek. Ha Brady mond nemet egy ajánlatra amit elétettel, akkor az milyen hangukatot fog okozni? Csalódnak benne, hogy nem fogadta el? Mert szerintem nem, hanem azt mondják, ez biznisz. Foggal-körömmel ragaszkodni olyanhoz, aki még jó de nem tudjuk meddig és fejlődni max majd csak vissza fog plusz sok pénzt elvisz, csak érzelmi alapon, nagyon szurkoló hozzáállás lenne. 

Szóval a te következtetéseid nem spekulációk? Profi scout vagy? Érdekes, hogy Amendola, Welker, Collins, van Noy sem voltak jók a Patsen kívül, ebben a kultúrában meg igen. Most hagyjuk Mariotát, legyen Bridgewater vagy Keenum. Honnan tudod, hogy nem lehetnek jók? Playoff QB-k, ilyenek. 

Mariota ára azért kicsit más, mint szimpla spekuláció. Vannak market value számolások. Persze ezek sem kő tények, de erősen alapoznak valamire.

Mi van, ha Brady-vel állunk bele a földbe és egy ajtó-ablak helyzetet hagytunk ki ahol váltani lehetett volna?

A gondom azzal amit írsz, hogy tényként adsz elő saját elgondolásokat. 

Mennyiert marad, ez a kerdes? Es ha nem nagyon olcson, akkor is 2 evre kell szerzodni, hogy az idei cap hit managelheto legyen. Ha beeri mondjuk 25M garival es ugyanugy alair egy voidolhato dealt, akkor iden kb 15bol megusszuk a cap hitjet, mert 3 evre konyveljuk a garit. Viszont ha nem tolti ki, barmilyen oknal fogva, akkor meg inkabb nyomja a sapit az a 2 extra ev es az elore elkonyvelt/felvett garantalt tartalom. Ha ennel tobb garantaltat akar, akkor meg inkabb kinyirja a capet a deal..persze ha letud tolni meg 3 evet, akkor hajra..bar akkor is ugyanott vagyunk jovore efy voidolhato szerzodessel, hogy kvazi 2 evig ingyen jatszana benne, tehat kilepne belole a cap hit meg maradna megnovelve..

Na most akkor hogy tartod egyben a D-t, az ST-t, meg az OLine-t? :)

Egy kis segítséget kérnék:

AZ OTC honlapon - Tom Brady sorában az áll, hogy:
Cap number: 6750e
Dead money: 13500e
Ha nincs a rosteren, akkor benyeljük a 13500 e-t.
Ezzel a lépéssel nem növekedik a team cap space 6500e-rel?

2 extra evre meg elosztottuk a garantalt reszt a tavalyi atstrukturalasnal. Igy ha marad, akkor evenkent tovabbra is tudjuk bontani. Ha megy, akkor pedig egyben szamolodik el. Tehat jelenleg a jovo evi capet csak a teljes fennmarado osszeg fele terheli, a masik fele 2021re konyvelodik. 

Ez így nem pontos.

Jelen állás szerint a 2020-as capet 13.5 millió terheli. Ha 1 évre ír alá (csak 2020-ra), akkor is ez a felállás marad. Ha 2020-2021-re ír alá, akkor oszlik el a teljes összeg 6.75-6.75-re.

1 evre nem nagyon tud alairni, max valami ligaalja fizuert..es akkor is boven 30 korulre jonne ki a cap hit. Ezert ezzel nem is szamoltam. 

Egy éves dealnél 13,5 a DM, eleve esélytelenek tűnik a tavalyi 23M körüli aláírás, hiszen így konkrétan 10M-nél kevesebbért írna alá, ami nem kezdő QB fizetés. Más dolog a hometown discount és más az amikor teljesen alulértékeli magát valaki. Értem a logikát abban, hogy miért írjon alá ilyen csekély összegért, hiszen ő patrióta, de a fizetési összeg a megbecsülést is jelenti, az elismerést is. Szerintem az nem normális hogy kvázi backup QB fizuért írjon alá. Persze örülnék neki, ha így tenne. Így eltűnne a DM a köv. 2évből és lenne még egy 1 év TB egy jövőre újra hosszabbítható formában. Igazi Patriótaként viselkedne. Viszont én nem látom ennek a valószínűségét, hogy a GOAT minden idők legkisebb kezdő fizetését írja alá, amikor jött ment QB-k kapnak ennél többet. Ha ő ezt hajlandó lenne meglépni, miért nem állapodtak meg már most? TB odaszól, hey Bill jövök szotyiért 1 évre és kész. Vélhetőleg azért, mert nincs ilyen terve Tomnak.

Ráadásul P.Kingnél megjelent egy interjúja után, hogy bizony ő tavaly is 2 éves hosszabbítást szeretett volna, de ezt nem adta meg neki a BB+Kraft duó (jogosan vagy nem, az nyilván hitvita) és ezért megorrolt és mondott olyat, hogy nem lesz diszkont áras szerződés. A Tag kivétele is TB ötlete volt, amivel azt akadályozza meg hogy fr.tag árért maradjon, ami ugye eleve nekünk megoldhatatlan kategória lenne. Ennél többet akarna vajon? Mert nyilván nem cseréltük volna el, ha nem akarja, ezt Kraft nem hiszem engedte volna. Szóval emiatt nem rakták bele a no trade opciót.

Ebből számomra az jön le, hogy 1 évre nincs deal TB-nél, ráadásul a Patsnél se jó az 1 év, mert tényleg csak szotyiért éri meg. Vagy olyan szinten kell átstruktúrálni HT és Gilmore pénzét, hogy azzal 1-2 éven belül komoly bajban leszünk. Cannonnak se átalakítani kellene, hanem kifuttatni, hogy minél kevesebb DM legyen mire Cajuste átveszi a helyét.

ha viszont 3 évre ír alá TB, akkor van esély az idei cap hitet minimalizálni és elérni, hogy a 13,5 DM feleződjön, ami eleve nagyobb mozgástér. Nem csak vele szemben, hanem mondjuk egy Shelton deal, aki 4-5 millió körül fog kapni a piacon és nincs oka olcsón visszajönni. Márpedig futás ellen kellene ember mindenképpen. De ez csak példa, én nem látom, hogy őt megtudjuk tartani, de az a 6,5M ami felszabadulna TB többévese miatt, az akár jól jönne egy DMC resign esetében is, vagy egy FA idehozatalában.

De ugye a 3 éves dealben meg az a rizikó, hogy TB nem bírja addig és visszavonul/leromlik. Ez viszont akkor a jövő évi capet rogyasztaná meg, amikor már eleve új QB is kellene, ha ő nem lenne. Ezért van nehéz helyzetben a Pats FO, mert megfizeted és emiatt máshova nem jut pénz jövőre, vagy megfizeted és cap problémák lesznek a köv. 2évben a DM miatt, ami jelentősebb lenne mint a 6,75. Vagy elengeded ugye.

Ráadásul egy évben a szerződést csak egyszer lehet úgy módosítani, hogy hátrafelé növekszik a pénz száma. Ez "kicsit" akadályozza a 3 éves dealt a március 18. előtti időre. mert azt csak úgy lehetne megoldani, hogy a pénz csökkenjen. Tehát kevesebb járjon mint a 6,75 a 2.évben.

Ebből én azt látom, az 1 éves deal piszok olcsón kellene hogy bekövetkezzen, de az se segítené a csapat cap helyzetét jelentősen. A többéves szintén voidolhatónál meg az idei caphit rendben lenne, de ott van a szabály és Brady kora/formája és a csapat jövője.

 

Hát én is az anyagi hátterét emeltem ki.

azt hittem technikailag mondod, hogy nem írhat alá egy 1 éves magas szerződést. Csodálkoztam, honnan az infó, mert ilyenről nem tudok.

Ettől független elvil lehetőség van rá, csak baromság lenne.

Erre az egészre annyit tudnél elképzelni, hogy aláír egy 2 éves 50 milliós szerződést mondjuk, amiből összesen 10 millió a garantált kb. Ezzel ha második évére nem jönne vissza, akkor “csak” 5 millió plusz 6.75 millió lenne a dead money. Ez sem kevés , de mégsem mégsem 20-30 millió. Ez azonban elképzelhetetlen konstrukció.

Ez TB eseteben ugyanugy 1 eves deal lenne es elviekben azert lett eleve ilyen a restructure mert o tobb evben gondolkozott. Persze 1 evvel ezelott meg kepzelhetett mast sajat magarol es ezt felulirhatha a tavalyi eve..de a King interju a szezon utan volt es egyeb nyilatkozatok alapjan sem 1 evben gondolkozik. Szerzodesben semmikeppen.

A Julio Jonesnal elojott szabaly szerint egy evben 2x nem modosithato ugy egy szerzodes, hogy hatrafele novekszik az osszeg, amit a jatekos kap. Ez elegge behatarolja BB es Kraft dontesi lehetoseget is, sajnos, ami a konyvelesi reszet erinti a szerzodesnek.

En is azt gondolom, hogy ilyen keves garantalt tartalomra nincs esely. Es ugyanezen ok miatt gondolom, hogy 10-17 millio/ev kozotti osszeg se lenne szimpi TB-nek, ami ugye nekunk a 13,5DM miatt mar 23,5-30 kozotti cap hit lenne. Ami latva a lejarokat es a 42M cap space-t, eleg vallalhatatlan szint.

En az egyetlen eselynek azt latnam, ha 3 evre irna ala es akkor a gari lehetne nagyobb, akar 30M is. 3 evre konyvelodne +a 6,75 es meg igy is 17 korul lenne jovore csak. Es megkapna elore 30 milliot, ami azert nem futottak meg kategoria. Persze, hogy a maradek 2 evet hogy tudnank lekonyvelni az jo kerdes, plane hogy ez a csak 30M gari is azt jelentene, hogy jovore voidolhato lenne es ugyanitt vagyunk, de 1 evet eltoltunk erte/vele. Nem tudom er-e ennyit BB-nek hogy utana meg barmi van, akkor 15+ a DM 2 evig.

Ordogi kor, amit csak TB oldhatna meg ha Patriotakent szeretne befejezni es alairna kvazi backup penzert. De akkor errol mar tudna mindenki a vezetosegben szerintem, ha ilyenre hajlando lenne..

 

Egy eretneknek tűnő ill. abszurd NFL szakértői vélemény a 21 közül, TB sorsával kapcsolatban: Deion Sanders: „Tom Brady csak akkor vonul vissza, ha valamilyen típusú tulajdonjogot szerez a New England Patriots franchise-ba. Úgy érzem, ez az egyetlen módja, hogy elmegy és nyugdíjba vonul..." (Patspulpit)

Azért írtam le, mert, ha ennek van igazságtartalma, akkor talán ez tárgyalási alap lehet az utolsó bekezdésed megoldására. (1 év backup pénz , aztán x% tulajdonjog.)

Ez erdekes lehet, de a tulajdonjogok nem tudom hogy mukodnek. Viszont a backup penzt azert nem tartom valoszinunek, mert o a GOAT, es itt ebben a ligaban azert a penz az elismeresnek is szol. Nyilvan szuksege nincs ra, ahogy a tavalyi 30ra se volt, megis elkerte. 

Remek cikk! Külön köszönet a sapka alakulása szabályainak tömör és közérthető összefoglalójáért.

Már az előtt világos volt, hogy TB megy, mielőtt elkezdődött volna a kit hívjunk vissza rész taglalása, mivel egyetlen dolognak nincs értelme, TB-t kiengedni a piacra majd visszahívni, amivel pont 13,5 millióval kerülne többe, mint másnak. Egyet is értek vele, csak én inkább Bridgewater-t hoznám. Szerintem idén bebizonyította, hogy egészséges, jól is teljesített amikor játszott, a sérülés pedig mindenkinél benne van. Nem beszélve arról, hogy BB imádja a térdműtött játékosokat :)

A többi teljesen logikus, de nagyon meglepne, ha BB nem húzna megdöbbentőt. Ráadásul kimaradt a szokásos draftolatlan újonc, aki nemhogy a keretbe kerül be, de talán a kezdőbe is. Ahogyan kérdésesek a draftolt játékosok is, akikkel én nem számolnék, mert az első évükben vagy megsérülnek (Wynn, Michel, Harry), vagy csupán a fejlődés a dolguk.

Köszönöm szépen 😁

Igyekeztem nem csak ötletelgetni, hanem hasznos háttérinfókat is adni.

Ezek szerint akkor nem sikerült eléggé lepleznem, hogy Brady nem marad 😂😂

Bridgewater nem rossz alternatíva, de pont mivel idén jó volt így többe fog kerülni, mint Mariota. Szerintem. Illetve különböző market value oldalak szerint is.

Igen, valószínű drágább lenne, de figyelembe véve, hogy kezdő lehetne egy nem rossz nevű csapatban és visszaépíthetné magát, lehet, hogy nem is kérne olyan sokat. Figyelembe véve azt is, hogy az elején húzó csapatoknak ott lesz Burrow  és Tua. Amúgy Mariota is logikus választás. Bridgewatert én már tavaly vittem volna a Saints helyett. Nem nagyobb kockázat lett volna Hoyer mögé/helyett, mint egy x. körös újonc.

Lentebb írtam egy boldot a Carr-Brady cseréről. ???

Az igazi sztori az lenne, hogy mivel TB szíve a Pats mellett/előtt mindig is a 49ers-é volt, ő megy haza, JG pedig vissza :)) (kár, hogy Shanahan is kedveli, ráadásul franchise qb szerződése van, így realitása meg nincs. De jó sztori lenne a Brady film befejezésehez, hogy egye fene nyer még egy utolsó gyűrűt Frisco-ban)

Igen, kérdés Bradyt mi motíválja? Ha a gyűrű, ami lutri, akkor nem sok lehetősége van, talán csak a Colts és esetleg a Bears. Na és egy év “ingyért” a Pats-ben. A többinél a Raiders sem rosszabb opció.

Az viszont szintén motiváló lehet az egójának, hogy miután GOAT lett New Englandben, bevonul az NFL történelmébe, mint egy új brand első arca. Ráadásul meg is tudják fizetni. Nála jobb arcot a Vegas Raiders sem tud találni, hogy megtöltse az új stadiont.

Carr pedig akár be is válhat. Semmiképpen nem tehetségtelen,  A szerződése baráti (még 3 év, 18-19 millió/év, 5 m halott pénzzel).ha meg még a Sanuért adott 2. körös cetlit is adják, akkor akár mehet is a deal :)

Igen, valószínű drágább lenne, de figyelembe véve, hogy kezdő lehetne egy nem rossz nevű csapatban és visszaépíthetné magát, lehet, hogy nem is kérne olyan sokat. Figyelembe véve azt is, hogy az elején húzó csapatoknak ott lesz Burrow  és Tua. Amúgy Mariota is logikus választás. Bridgewatert én már tavaly vittem volna a Saints helyett. Nem nagyobb kockázat lett volna Hoyer mögé/helyett, mint egy x. körös újonc.

Lentebb írtam egy boldot a Carr-Brady cseréről. ???

Az igazi sztori az lenne, hogy mivel TB szíve a Pats mellett/előtt mindig is a 49ers-é volt, ő megy haza, JG pedig vissza :)) (kár, hogy Shanahan is kedveli, ráadásul franchise qb szerződése van, így realitása meg nincs. De jó sztori lenne a Brady film befejezésehez, hogy egye fene nyer még egy utolsó gyűrűt Frisco-ban)

Mekkora realitása lehet egy Brady-Carr cserének? Gruden nincs oda Carr-ért, marketing szempontból pedig igen jól jönne Vegas-ba TB.

Kedves Paul! 

Tetszik a levezetés, egy előző bejegyzésemben én is nagyon hasonló dolgokat írtam. Azzal a lényeges különbséggel, hogy Brady nálunk marad. Teszi mindezt úgy, hogy egy nyutányos szerződést ír alá. Ami annyit jelent, hogy nálam a 2020as hitje 20 millió. Mire alapozom? Patriótaként akar visszavonulni, és belátásra jut azzal kapcsolatban, hogy egy nagyon jó, top5 támadófal és egy deep threat wr kell neki, plusz egy TE. Már nem tud ő jobbá tenni másokat, mint nagyon sokáig tette, most már kell a segítség. De egy nagyon jó game manager qb még benne van. Emiatt sajnos áldoznia kell fizu igényeiből. Ellenkező esetben irány indy, vagy La. Meg a védelem természetesen.

Gilmore, HT, és még Cannon szerződését is át kell alakítani. Van Noy szerintem nem 10+ milliós Lb, ő csak itt tudja ezt, amit nyújt. De van hülye GM a ligában bőven, ha tudja szedje meg magát. El is fog menni. Collins a kora, inkonzisztencia miatt sem nagy pénzes Lb már, de a szitu ugyanaz mint Van Noynál. Max 7 millió/évet adnék neki. De az nagyon max, ha lehet inkább 6. JMC és Dmc szerintem már csak együtt akarnak játszani, ha ez nem megy lehet abba is hagyják. Dmc egy zseni, de már nem 10 milliós kategória. Harmon fizuja körül ajánlanék neki, ha kell jó, ha nem agyő. De menni fognak szerintem. Mindketten. Butler és Shelton nekem kéne, jók voltak az idén szerintem, de kettejük ne legyenek többe mint 3-4 millió. Butlernek szerintem lesz piaca.

Offenseben. Karras kell, főleg ha Andrews nem jön vissza. Mondjuk 3-5 millió per év. Thuneynak lesz 14-16 millió körül is ajánlata máshonnan, menni fog. A helyére vagy draftról viszonylag magas pickkel, vagy FA piac.

A wr és TE kérdés. Én Aj Greent szeretném, de ő 15 pluszos kategória. Talán a kora meg sérülékenysége nyomhatja le az árát. De ő csak vágy. Perriman nem rossz, én még Sanderst vagy Robby Anderson néztem. Sanders a kora miatt már kieshet. TE Eifert vagy Ebron, de inkább Ebron 5-6 millió per év. Eifert sérülékeny. Vagy cserélek Oj Howardért, de oda magas picikét kéne adni. Wr-ért is max 1 millióval adnék többet. Nálam Burkhead marad, Sanu cut, Slater visszavonult, Newhouse marad, mert Thuney megy. Ferentz is marad. Roberts is marad.

DE még egyszer: csak akkor legózható össze ha Brady fizuja nem csillagászati. Akkor szerintem a többi veterán is nagyobb eséllyel marad. Bár ezzel áldozunk a jövőből a jelen oltárán. 

Ha TB megy én konkrétan teljes resetet nyomnék. Addig lehet átmeneti megoldás Mariota, Dalton vagy Bridgewater is. a veteránokat is elengedném. Akkor jöjjön a fiatalság.

Vagy fogom és az egész franchiset odaadom a chiefsnek Mahomesért. Még Kraft urat is, hátha vizes fiúnak még jó lesz, egyem a szívét. :) 

Szép írás, de nem valószínű, hogy így lesz a valóságban. :)

Ezt sosem lehet előre látni, kivéve talán azt, hogy ha lesz 2. körünk akkor húzunk egy DB-et, aki bust lesz. :D

Köszi.

Persze, ez csak az én elképzelésem volt egy lehetséges kimenetelről. Ahhoz viszont igyekeztem a lehető legjobb hátteret adni.

az öreg gondolom megint húz pár meglepőt. Abban reménykedem, hogy pár ötletem bejön 😁

Szuper írás, szuper levezetés!

Minden elismerésem a tied!

Ahogy olvasom a hozzászólásokat,két fő tábor van. 

Egy aki hallani sem akar arról,hogy TB megy.Nem értik és nem is akarják ezt a verziót. Brady és a Pats egy. Így kerek, ezt mindannyian tudjuk. Szerintem Paul sem azért tette ki mert nem szereti, ő egyszerűen a másik taborhoz tartozik, aki azt nézi mi lenne jó a csapatnak pénzügyi szempontból és hogyan lehet kihozni ebből a pénzügyi keretbol a legtöbbet.Es itt a lényeg.Itt nem az a kérdés hogy Mariota jobb e. Ez nyilvánvaló, de pénz nincs mindenre, QB meg kell, Paul pedig próbált találni egy elfogadható megoldást.  Ebből a penzbol minden nem lesz. Vagy ló vagy patkó, mindkettő nem fér bele.Kicsit olyan ez mint amikor elmész vásárolni és közben nincs pénzed. Mindent meg akarsz venni, de kompromisszumot kell köss mert sajnos nem futja mindenre. Vagy veszel mindent, de olcsóbbat,gyengebb minőséget vagy veszel nagyon jó dolgokat de akkor nem kapsz meg mindent mert nincs rá.  Nyilván az lenne az ideális állapot ha lenne arra keret hogy mielőtt ellovagol a naplementeben Brady Gisellel a háta mögött Cantonba, előtte összeraknak neki egy win now csapatot még egyszer utoljára, de sajnos erre nekünk nincsenek meg a pénzügyi feltételeinek.Nekem is a szívem szakad meg de sajnos kicsit kényszer is szüli most ezt. Ha most nem húzzuk ezt meg akkor majd egy sokkal rosszabb helyzetben fogjuk/kell megtenni jövőre vagy utána. Ha Brady marad akkor más nem lesz. Hacsak nem nyom Brady is egy win now üzemmódot es nem mondja hogy nem érdekel a Pénz, nekem kell még gyűrű, mert van még szabad ujjam... Legyen csapat.De ezt a döntést akkor majd két év múlva kell meghozni és akkoris fájdalmas lesz.En amúgy azt olvastam hogy ez a pénz dolog hogy komoly pénzt akar Brady, ez nem igaz és hogy ő ilyet nem jelentett ki csak vki leírta és mindenki átvette.Ertem azokat is akik nem akarják TBt elengedni, de akkor azok legyenek szívesek leírni egy olyan tervet ami kivitelezhető, ne csak azt írják hogy Bradyvel jobbak leszünk mint pl Mariotaval, írjak le hogy hogyan hozzák mindezt össze ebből a penzbol,mert akkor vszinuleg megy Van Noy, Collins és még sokan (igaz, ha Brady megy, akkor is lesz távozó, ez szinte tuti).

Szóval én örülnék ha maradna Brady mert ajándék látni őt. De ha megy azt is meg tudom érteni.DE!Ha nem marad en jobban örülnék ha visszavonulna. Nagyon nem esne jól más csapatban látni. Én anno miatta lettem Pats fan. Nem ismertem ezt a sportot és volt egy Jake Delhomme és egy Tom Brady és ez a srác megfogott. Közben én megoregedtem és a srác is.... Egyiket sem nehéz elfogadni.... 

Go Pats Forever!(Bradyvel vagy nélküle)

Mégegyszer :kiváló írás!!!!!.varom a többi "GM" tervét...

Egyedül a MariJóskával nem értek egyet a többi rész bőven vállalható! Szép és érvelő írás...

Ha Brady megy Stidhammel nyomjunk egy Suck 4 Lawrence évet 😁

Habár volt olyan mock draftom, hogy Herbert lecsúszott hozzánk 😂😂😂😂

A Suck 4 téma csak vicc mert BB-ről nehezen képzelem el... 

Jól összeszedett írás, én leginkább azzal nem értek egyet, hogy Mariota jó választás lenne.

Casselnél jobbnak tűnik és vele is ment. De Dalton vagy Bridgewater is opció, csak Mariota jelenleg olcsóbbnak tűnik, mert ő bukott QB jelenleg. De egy Tannehill-t bárki nyomhat, ha új rendszerbe kerül, ahol neki is fekszik a playcall..

Nagyon jó cikk lett Paul!

Nagyon szeretem azokat a cikkeket amik tényekre, érzésekre, lehetséges variációkra épülnek és konkrétan ész érvekkel, gondolatokkal vannak alátámasztva.

Pont tegnap beszélgettem az egyik kollégámmal (aki fotelszurkolónak nevezi magát, bár én sem tartom magamat többnek) és kíváncsi volt a Pats jövőjére.

Előre bocsátom ilyen nagy szakmai és számszaki elemzésre én nem vállalkoztam, inkább csak a spotrac.com oldalról vett információkból adatokból mondtam el a véleményemet a jövőre nézve. Szigorúan csak a Pats játékosait vettem figyelembe és azok közül is csak a "fontosabbakat" és azokat akik a jövőt jelenthetik! (2-3 évben gondolkodtam)

A spotrac.com szerint 42 M $ van a zsebünkben, amiből lejön 13,5 M $, ebből következik, hogy Brady nem marad. Az indok pedig nagyon egyszerű, ha marad akkor a kinti információk alapján kb. 30 M $/év amiért hosszabbítana. Nekem már tavaly sem tetszett az a szerződés struktúra, hogy a fizetését átvisszük a következő évre és mint a New Orleans görgetjük magunk előtt a szart, mint Brees esetében. Nem lenne ezt jó még évekig eljátszani. Ha hosszabbít Brady akkor 36,5 M $ lejön a 42-ből plusz draft és el is fogyott a pénz. Arról nem beszélve, hogy ez az elkapó sor nem brillírozott idén, jövőre sem hiszem, hogy nagyon előre lépnek. Ezért inkább elengedem Bradyt és benyelem a 13,5 M $-t.

Tehát marad 29 M $-om.

Megnézve azt, hogy milyen játékosok szerződése járt le nekem inkább a védelem megerősítése és Thuney megtartása volt a prioritás. 

Teljes mértékben Thuney volt a prioritás, mindenképpen megtartom. Ha Andrews felépül (erről februárban már lesznek információk) akkor Karras menni fog, máshol nagyobb pénzt fog kapni. 

A védelem, nekem is rögtön Gilmore, Harmon és Hightower szerződés hosszabbítása ugrott be elsőre. A védelemből lejáró szerződésű játékosok közül Van Noy és Butler megtartása a fontos. DMC-t bármennyire is szeretem már többször belengette a visszavonulás lehetőségét, szerintem jövőre a tesóval vissza vonulna. 

A többi lejáró szerződésű játékost nem tudjuk megtartani. (Collins, Shelton, Callhoun, Roberts, DMC) 

A speciális egység játékosaival nem foglalkoznék.

Játékosok kivágásával nem foglalkoztam, ennyire nem akartam belemélyülni, de úgy gondolom, most már a jövőt építi a franchise. 

A lényeg amit a kollégának mondtam, hogy Brady nem marad egyszerűen nincs rá keret és az elkapó sort sem tudjuk úgy megerősíteni, hogy egy szenvedős offenstől jobb legyen, annak meg semmi értemét nem látom, hogy olyan szerződést kössünk Bradyvel, mint tavaly.

Amiket a draftról erősítenék idén a WR, TE, DE, DT poszt. Mivel az egyetemi focit nagyon mélyen nem követem, így nevekbe nem mennék bele.

A végén bedobtam neki még 2 BOLD-ot:

Ahova Brady igazol (az én tippem a Colts), oda tradeljük Edelmant is. Belichickből kinézem, hogy egy 2. vagy 3. kört kap érte.

És egy nagy BOLD!!! Nagyon nem fogunk erősíteni az FA piacról és jövőre rámegyünk az 1/1-re Trewor Lawrenceért.

De mint tudjuk a Sötét Nagyúr fejében mindig jár valami és egy Seahawkhoz hasonló félig meddig megújulást el tudok képzelni. Abban a csapatban a 2017-es szezon után távozott ilyen-olyan ok miatt Shearman, Bennett, Avril, Kanchellor, Graham, aztán a 2018-as szezon után Baldwin és Thomas, aztán mind a 2-szer playoffba jutott a csapat.

Egy dolog biztos izgalmas megújulásokkal teli offseason elé nézünk. Go Pats!!!

Az a baj a gondolatmenettel, hogy nem tudsz kiállítani 53 játékost, mert nem maradt rá pénzed. Ha Thuney és Van Noy marad az 25 millió kb. És még van egy rakat játékosod akit pótolni kell, hogy kiállj hétről-hétre. Plusz az se árt, ha ezek nem a futottak még vet-min kategóriába sorolandók egytől-egyig.

A Spec.Team játékosokat azért nem lehet kihagyni, mert BB 2-3 játékost túlfizet innen a többi csapathoz képest. Ráadásul Slater öltözői vezér is, és az elég nagy érvágás lenne ott ha DMC,TB és Slater is egy évben távozna. Kb HT maradna egyedül, de ő is inkább kifele van onnan szerintem, mint befele. Az ő szerződés görgetése se túl jó dolog előrefele..Gilmore esetében mindenképpen kell valamit kezdeni ez nem kérdés, mert jövőre 19M körül lesz a cap hitje. Viszont nyugodtan megteheti ilyen évvel a háta mögött (nagy eséllyel DPOY lesz) hogy csak olyan hosszabbításba menjen bele, amivel a legjobban fizetett CB lesz a ligában.

Tök érdekes, 2020.01.05-n 06:43 órakor rögtön a Titanses vereség után írtam, hogy két lehetősége van a Patsnek, vagy a GOAT-nak egy uccsó jó évet kihozni, vagy rá menni Trewor Lawrencére. Mostmár több kedves szurkolótársam is ezt peccegeti. Hát vagy én vagyok k...va gyors, vagy ti vagytok nagyon lassúak srácok!? :DDD

Nem vagyok cseten túl sűrűn, a PO-ban meg egyáltalán nem. Én az "all-in" a hetedikért elvet elutasítom, mert az rizikós nagyon. A Lawrence  dologra sem látok nagy esélyt, de abban látok fantáziát azért írtam le.