A Patriots különös GM-keresése szembe ment a liga szabályaival?

Kép
Eliot Wolf

"Vagy megsértették a Rooney-szabályt... vagy a tulajdonosok döntöttek."
 

Mike Florio (az NBC Sports és a Pro Football Talk munkatársa) csatlakozott Tom E. Curranhez a "Patriots Talk Podcast" adásában, hogy megvitassák, megfelelő módon járt-e el a Patriots a hivatalos head of football operations (GM) keresés során, ideértve a "Rooney-rule" lehetséges megsértését.

A New England Patriotsnak van egy ígéretes elsőéves vezetőedzője Jerod Mayo személyében és egy potenciális franchise irányítója az újonc Drake Maye személyében. De még volt egy nyitott kérdés, amivel kapcsolatban felmerül az emberben, hogy mi a fenét is csinálnak a front office-ban?

Az egyértelműen kijelenthető, hogy Eliot Wolf scouting igazgató a Patriots tényleges GM-je, mióta januárban elváltak a Patriots és Bill Belichick útjai, hiszen ő volt az, aki átvezette a csapatot a szabadügynök piacon és az elmúlt négy évtized vitathatatlanul legfontosabb draftján.

Mivel azonban Wolf soha nem kapta meg a hivatalos GM/lead football executive címet, a New Englandnek most, a draft után hivatalos GM keresést kellett lefolytatnia annak érdekében, hogy megfeleljen a Rooney-szabálynak, amely szerint minden NFL-csapatnak legalább két kisebbségi/női külsős jelöltet kell meghallgatnia a vezetőedzői, GM és bizonyos más vezetői posztokra.

Ahogy arról Phil Perry és Tom E. Curran is beszámolt, Wolf gyakorlatilag biztos befutónak volt tekinthető a Patriots GM posztjára (azóta már ki is nevezték, ahogy azt a Mini Camp második napjáról szóló cikkben olvashattátok), ami azt jelenti, hogy a New England lényegében egy látszólagos felvételi eljárást folytatott le, amiben néhány potenciális jelölt nem is volt hajlandó részt venni.

Mivel ligaszerte úgy látták, hogy már megvan a döntés, csak végig kell menni az eljáráson, többen visszautasították a Patriots GM pozíciójának betöltésére vonatkozó állásinterjú lehetőséget (így tett Terrance Gray, a Buffalo Bills játékosszemélyzetért felelős igazgatója és Trey Brown, a Cincinnati Bengals személyzeti vezetője is). Végül a csapatnak sikerült állásinterjúkat lefolytatni a Carolina Panthers korábbi FO-tagjával, Samir Suleimannal és a Philadelphia Eagles scouting igazgatójával, Brandon Hunttal. Emellett bejelentették a liga felé a pozícióra vonatkozó hivatalos címüket is: "Executive Vice President of Player Personnel”, EVP.

Mike Florio és Tom E. Curran megvitatták, hogy a csapat valóban eleget tett-e a Rooney-szabálynak, és hogy ez mit jelent a tulajdonosok részvételére nézve a futballal kapcsolatos szakmai döntésekben.

"Ami a front office-t illeti, alapvetően a draftig már nem változtattak, inkább azokkal az emberekkel dolgoztak ebben az időszakban, akik már ott voltak a csapatnál" - mondta Florio. "És ez rendben is van, mindaddig, amíg senkit sem tekintettek ezeken a posztokon a szervezet legfőbb futball vezetőjének.”

"Nos, a lényeg, hogy a Patriots-nak nem lehet mindkét úton egyszerre végigmenni. Vagy Eliot Wolf volt a felelős vezető, és így megsértették a Rooney-szabályt azzal, hogy nem végeztek el az előírásoknak megfelelő keresést, mielőtt adták volna neki a végső döntés jogát, vagy a végső döntést a tulajdonosok mondták ki. Vagy az egyik, vagy a másik."

A liga megerősítette Doug Kyednek, a Boston Herald munkatársának, hogy a draft előtt a Patriots front office egyetlen tagja sem volt felelős a személyzeti ügyekért, ami azt jelenti, hogy betartották a Rooney-szabályt. Ám ahogy Florio kifejtette, ez elvileg azt is jelenti, hogy a Patriots tulajdonosai - Robert Kraft és fia, a csapat elnöke, Jonathan Kraft – hozták meg a döntéseket, mondták ki a végső szót a személyzeti kérdések során.

(Hogy egy kicsit kontextusba helyezzem a problémát azok számára is, akik a franchise hátterével kapcsolatos történéseket kevésbé figyelik: Kraft a tulajdonosi találkozón adott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ő szeretné, ha irányítót húzna a csapat a harmadik pick-kel, de „a csapatra bízza a döntést”, illetve arról is beszélt, hogy ő nem szól bele a futballszakmai kérdésekbe, mert ha így tenne, akkor nem tudná felelősségre vonni a beosztottjait. Eliot Wolf pedig a Combine során nyilatkozta azt, hogy igyekeznek közösen meghozni a döntéseket, de azt látni kell, hogy valakinek a végén ki kell mondani a végső szót és ő lesz ez a személy.)

„A lényeg a következő” – mondta Florio – "Vagy megsértették a Rooney-szabályt azzal, hogy Eliot Wolf kezébe adták a végső döntést még azelőtt, hogy a megfelelő keresési eljárást lefolytatták volna, vagy a tulajdonosok döntöttek - de nem csak a (3. pick) Drake Maye esetében, hanem minden draft választásnál, a cseréknél, a cserék elutasításánál, tehát valamennyi kérdésben."

Ahogy Florio megjegyezte, mindezt fel lehet fogni egy lényegtelen, hangsúlybéli különbségként, azaz technikailag Krafték mondják ki a végső szót a játékoskeretre vonatkozó döntésekben, ugyanakkor felhatalmazzák Wolfot és a stábját, hogy bármilyen futballdöntést meghozzanak, amit jónak látnak. De mindenesetre úgy látszik, hogy a Patriots ezen eljárását az egész ligában némi csodálkozással fogadták.

"Azt hitték, hogy találtak egy kiskaput, de lehet, hogy túljártak saját maguk eszén azzal, hogy ezt a különös utat járták be, és most sokan erre a kérdésre figyelünk próbálva megérteni ezt a különös eljárást." - mondta Florio. "Már kaptam kérdéseket más csapatoknál dolgozó szakemberektől, például: 'Hogyan kerülte el a Patriots a Rooney-szabály betartását? Eliot Wolfot bízták meg a feladattal. Hogyhogy nem tartották be a Rooney-szabályt, mielőtt neki adták ezt a pozíciót?”

" ... Azt hiszem, ha őszinték akarunk lenni, és megnézzük, hogy mi is történt valójában, akkor ez az egész lehet, hogy csak egy jól kidolgozott álca, aminek a leple alatt szemet hunytak a Patriots részéről a Rooney-szabály felett. Lehet, hogy ez az igazság."

Közben a csapat ki is nevezte Eliot Wolf-ot az EVP (de-facto GM) pozícióba, viszonylag rövid „keresés” után, ami megint csak azt a narratívát erősíti, hogy az egész eljárás csak porhintés volt. Bízom benne, hogy a liga nem fog fellépni a csapattal szemben – ha mégis, akkor legfeljebb enyhe (pénz)büntetést fog alkalmazni és nem vesznek el egy pick-et sem (a Rooney-szabály megsértéséért 2003-ban a Detroit Lions-szal szemben 200.000,- USD büntetést szabtak ki, de akkor még teljesen új volt a szabályozás). A bizakodásra okot adhat a Pats utóbbi években mutatott teljesítménye – gondolok itt arra, hogy sajnos már közel sem olyan sikeres a csapat, mint korábban, így a liga (és a többi csapat) nincs annyira „kihegyezve” ránk. Másrészről a (bűn)cselekmény súlyát sem érzem olyan komolynak. (Érdemes hozzátenni, hogy eddig semmilyen olyan információ nem szivárgott ki a ligától, miszerint vizsgálnák az esetet.)

Ugyanakkor valóban jó kérdés, hogy ezt miért ilyen módon csinálták, hiszen a vezetőedző keresésre gyakorlatilag nem kellett idő fordítania a csapatnak a Mayo szerződésében szereplő záradékra miatt, így az előírásoknak megfelelő GM keresési eljárást le lehetett volna folytatni még a draft előtt. Ebben az esetben nem lett volna szükséges most elbábozni ezt a színjátékot – amikor tényleg mindenki szemöldök ráncolva figyeli, hogy mit is csinált a Patriots tulajdonképpen.

A legtöbb, amiben bízhatunk, hogy erről az ügyről soha nem hallunk többet…

Az írás az www.nbcsportsboston.com cikkének felhasználásával készült.
 

Hozzászólás

Ennek a Rooney szabálynak semmi értelme és kontraproduktív.

Nekem úgy tűnik a Kraft(ok) nincsenek a feledatuk magaslatán. Az edzőterem elhanyagolása és most ez az értelmetlen szabálysértés, aminek elkerülésére bőven volt idejük Nekem ezt bizonyítja.

Meghallgattak két kisebbségi jelöltet, abba nem lehet belekötni. Azt meg nem tudja vitatni bizonyíthatóan senki, hogy a draft board-ot nem a tulajok véglegesítették a draft előtt. A nyilatkozatokra bőven ráfoghatják Kraft-ék, hogy megszokásból mondták amit, hisz huszonévig az volt a rendszer. Wolf meg mondhatja, hogy a Kraftok előzetes utasításai szerint járt el a board alapján. Egyébként Kraft beszélt is Maye-el telefonon a kiválasztásakor a Draft Room-ból, ahogy Polk-al is pl. Van pár emberke aki mindig próbál valami szenzációkeltőt összeerőltetni. Sajnálnám, ha erre megint ráugranának Goodell-ék.

A Rooney rule-ról meg az a véleményem, hogy lassan a fehér férfiak érezhetik kellemetlenül magukat, ha a munkájuk alapján alkalmasak egy GM vagy HC pozícióra. Nem az egyenlő esélyek lenne a cél? Mert most nem az van (pozitív diszkriminációról ezek nem hallottak?). Szerintem aktualitását vesztette a szabály.

"lassan a fehér férfiak érezhetik kellemetlenül magukat, ha a munkájuk alapján alkalmasak egy GM vagy HC pozícióra. Nem az egyenlő esélyek lenne a cél? Mert most nem az van (pozitív diszkriminációról ezek nem hallottak?). Szerintem aktualitását vesztette a szabály."

Ez nagyon furcsa érzékelése a helyzetnek. Az NFL-ben a játékosok jelentős része valamelyik etnikumhoz tartozik, de az edzők között ez egy zárt világ volt nagyon sokáig. A Rooney Rule ebben próbált változást hozni és egy fehér edző/vezető soha nem tud háttérbe szorulni, pláne ha jól végzi a dolgát. 

A fenti esetben sem szorult háttérbe Wolf, hiszen dolgozott, majd megkapta a pozit. A szabályt rugalmasan használta a Pats, ami a csapaton belüli kinevezéseknél erősen kijátszható. Ezt a kiskapuzást említi a cikk, ami amúgy be sem bizonyítható. Viszont amíg interjúztatni kötelező a liga szabályai szerint, akkor is, ha belülről érkezik a pótlás, addig ez egy báb szabály lesz.

Mayo esetében egy előre a szerződésében rögzített elemmel kerültük ezt meg. Pedig hiába színes bőrű, ugyanúgy kellett volna még egy kisebbségi jelölt és további külsős jelentkezők meghallgatása. Mert a szabály azt mondja ki, hogy nyitott a pozíciókeresés minden esetben. Nem a Rooney Rule miatt, az csak egy kiegészítése, hogy akkor már a körforgás ne belterjes legyen egy mindenféle rasszt magába foglaló társadalom első számú sportjában.

De hogy egy interjútól miért szorulna háttérbe egy fehér jelölt azt nem értem. Hiszen Flores is azért reklamált, ami miatt most nem jöttek el hozzánk GM jelöltek, hogy csak a szabály miatt vannak meghívva, ami megalázó helyzetet teremthet és minden esetben elutasítás a vége. Ebből azt kihozni, hogy egy fehér háttérbe szorul az elég érdekes.

Abban viszont egyetértek, hogy a Rooney Rule nem szerencsésen van kidolgozva. De szinte lehetetlen minden kiskaput lefedni egy a végén szubjektív és nem mérhető döntésen alapuló kinevezés kapcsán. Ráadásul az egyértelmű belső pótlásoknál teljesen felesleges is, bármilyen külsős interjú. A Patsnél Wolf esetében nem a Rooney Rule lett kijátszva, hanem a szervezeten kívüli meghallgatások. Csak ezt valamiért ráfűzték erre a suta szabályra, amit láthatóan egyből lehet gumicsontként bedobni, akkor is, ha semmi köze a "szabálytalansághoz", hiszen egy nagyobb szabályt játszott ki a csapat, amiben a Rooney Rule csak egy tartozék.

 

A hangsúly a "lassan" szón volt. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek aki évek alatt sok-sok munkával kiérdemli, hogy egy szervezetben magasabb pozíciót töltsön be, annak rossz érzés, ha kényszerből másokat is meg kell versenyeztetnie a munkaadónak arra a helyre. És hiába sejtetik vele hogy Ő lesz a választott (hivatalosan ugye nem mondhatják, vagy írhatják le), akkor is benne van az illetőben a kisördög, hogy mi van, ha mégis megváltozik valami az interjúztatás során. Erre gondoltam a kellemetlen érzés emlegetésekor. Szerintem ez a szabály inkább kifigurázza a - ma már szerintem ebben a körben nem is annyira észrevehető - problémát, nem pedig megoldja. 

Attól mert te nem látod a problémát, még az ott van. Különben nem lenne a szabály. 
Írtam, hogy a belsős kinevezésekre NEM CSAK a Rooney Rule vonatkozik, minden esetben meg kell hirdetni a pozit és külsősöket is meg kell hallgatni. Ez a Rooney Rule előtt is így volt, az csak azt hivatott kimondani, hogy ezeken a KÖTELEZŐ interjúkon meg kell adni az esélyt két kisebbségi jelöltnek. 

tehát amire te hivatkozol, hogy valaki jól végezte a dolgát, de nyitott a pályázat, az a Rooney Rule nélkül is így volt eddig is. Ebbe a lelkibékébe amire hivatkozol egyáltalán semmit nem számít a kisebbségi szabály, hiszen mindenképpen kellene lenni meghallgatásnak. Így nem értem, miért pont a Rooney Rule a probléma. Ha nem fehér a másik jelölt, akkor félni kell a meghallgatástól, de ha fehér akkor nem?

Abból indulj ki, hogy az a szabály, hogy mindenképpen van meghallgatás. Az hogy ezen belül lett egy Rooney Rule az már tök mindegy. 

Kicsit összemostam a kettőt, de amit írtam azt nem csak a kisebbségi meghallgatásokra értem. Szerintem egy ordas baromság az egész meghallgatási előírás, amit ráadásul könnyű kijátszani, és ezt minden fél tudja is. De akkor a Rooney rule-ról: Egy tulaj érdeke az, hogy a legjobb elérhető jelölt legyen a csapata GM és HC posztján (meg mindegyiken), mert így tudja a legtöbb pénzt termelni. És mindegy, hogy az eszkimó, fekete, fehér stb. Aki nem így csinálja az a saját pénze ellensége, az ezzel kapcsolatos (elítélendő) elveit semmilyen szabályozás nem fogja megváltoztatni. A többit ( és mára szerintem Ők a többség) meg nehezebb helyzetbe hozza, mert magyarázkodhat mint most Kraft fog. Mellé még ott van az a méltatlan helyzet  amibe pl. Flores is került. A legszebb az egészben, hogy még a kisebbségi Mayo miatt is trükközgetni kellett, hogy ne kelljen eljárni a felesleges pávatáncot. Ez az egész most csak arra jó, hogy Goodell-ék mutogassanak rá, ha valaki arra kíváncsi mit tettek ez ügyben. Ez egy látszatmegoldás, ami senkinek nem jó, a célját meg egyáltalán nem éri el, sőt olyan problémákat generál, ami nélküle nem is létezne.

Teljesen rosszul látod ezt. A szabály azért kellett, mert bár a játékosok jelentős százaléka kisebbségi, az edző és vezetői posztokon ez a százalék kifejezetten alacsony volt. Az edzőknél 7% alatti, a vezetőknél most fejből nem tudom.

A szabály bevezetéséig mindössze 5 afroamerikai edző kapott vezetői munkát a liga létezése óta. Tony Dungy is évtizedekig küzdött, hogy végre HC legyen. Marvin Lewis pont a szabály miatt tudott kiemelkedni, bár előtte a Ravens elit DC-je volt évekig. 

Annyira egyértelmű volt, hogy az NFL HC az fehér lehet csak. Miközben a liga túlnyomó része meg nem az. Értelemszerűen a kiváló szakembereket ez zavarta, hogy pusztán származásuk miatt nem kaphatnak kiemelkedő munkát. Mostani szezonban már 9 főedzői kinevezés tartozik a Rooney Rule hatásai közé, ami kifejezetten jó irány. Nem azért mert az etnikumokat tolni kell, hanem mert nem éri őket hátrányos megkülönböztetés.

A tulajok között is nagyon erős fehér dominancia van egyébként. És mivel ez egy zárt kör, ahogy nagyon sokáig az edzőké, General Managereké is az volt, így mindenképp kellett kezdeni vele valamit. A kinevezési folyamatok azt mutatják, hogy a liga bőven elkezdett kilépni a kirekesztésből a vezetői posztokon. De ehhez szükség volt egy szabályra, ami nem csak ukázba adott valamit, hanem ösztönözte is a tulajokat a komp.pick rendszerrel.

Amint ez egy egészséges rendszer lesz, onnantól okafogyott minden ilyen mesterséges beavatkozás, ami mindig kiskapuzásra ad majd okot. Nehéz egy ilyen környezetben olyan szabályt hozni, ami hibátlan. Ez sem az, de az tuti, hogy a fehér edzők, vezetők nem kerülnek hátrányos helyzetbe tőle.

Nem vagyok híve, ennek a mesterséges belenyúlásnak. Mit hisznek, hogy ezzel jóváteszik az elmúlt 300 évet? Történelem, megtörtént, nincs már faji diszkrimináció, mindenki boldoguljon ahogy tud.

Egy történelmileg kialakult egyenlőtlenséget lehetséges ilyen szabályokkal jó irányba fordítani, és után a szabály okafogyottá válik.

Én sem értek _általában_ egyet a pozitív diszkriminációval, de ha ez egy szükséges rossz _időlegesen_ egy rossz gyakorlatra, akkor szükség van rá.

Több nőt a parlamentbe, üzleti életbe? De miért, jobbak nők? Nem. De rosszabbak? Nem? Akkor miért 5% alatti az arányuk, mikor a társadalomban 50% körüli? (Magyarország kormányában most : 0%) Így alakult a társadalmi viszonyok miatt (ó ördögi társadalmi nemek), mert nők helye a konyhában, lehetőségük sokkal kevesebb, etc, etc. Kívánatos előnyben részesíteni őket? _Általában_, normál esetben nem, de most, amíg ki nem alakul az egészséges egyensúly, akkor ez is lehet egy megoldás a sok közül. Lehet, nem a legjobb. De a semminél több.
Például az egyetemi képzésben már nem kell előny a nőknek. Mert az már megváltozott.

Ugyanakkor lehetne pozitív diszkrimináció férfiaknak a tanári pályára, hogy újra legyenek férfi tanárok is. Nem csak rendes fizetés, de más okok miatt is minimális a számuk (főleg az általánosokban).

OMG, nem az elmúlt 300 évet akarják jóvátenni, mert az nem lehet. Hanem a jelenben akarják a kirekesztést csökkenteni egy olyan ligában, ahol a játékosok nagyon magas százaléka afroamerikai, de ezen felül évtizedekig kiemelt pozit nem kaphattak. 

Az utolsó mondatodra meg annyit, hogy a Rooney Rule annak a következménye hogy így boldogulnak, ezt találták ki. Tehát, akkor min háborodsz fel? Ráadásul attól mert azt gondolod nincs diszkrimináció, még nem lesz igaz. Ha nem lenne, nem születnének ilyen szabályok. 

Flores esete még nem volt olyan régen, hogy azt mondjuk, ez a probléma nem annyira észrevehető. Abban egyetértünk, hogy a Rooney Rule ebben a formában nem megoldás semmire, hiába lenne alapvetően jó az ötlet. A legtöbb csapat csak azért hív el két kisebbségi edzőt vagy FO-tagot, hogy megfeleljen neki, és kinevezhessék azt, akit akarnak, de szerintem pont a szabály ilyen szintű kijátszása az, ami tökéletesen rávilágít arra, hogy igenis van probléma.

Nem volt értelmetlen a szabálysértés. Pontosan tudták, hogy nekik Wolf kell, de nem volt idő GM interjúkra, ezért a kiskaput kihasználták, hogy akár a tulajdonos is dönthet. És az, hogy mit kommunikáltak (az igazat) hogy nem szólnak bele, most csak igazolja ezt a kijátszást. Ha majd külsős GM kellett volna nekik, akkor meghallgatták volna a jelentkezőket. Így meg teljesen felesleges lett volna bábozni velük. Volt egy rés, abba belehelyezkedtek, de a végén mégis kellett a procedúra, így lett belőle egy cikk, mert mégis egy fix szabály (külsős meghallgatás) lett megkerülve egy belső pótlás esetén.

Az edzőteremnél pedig Matt Patriciára kell mutogatni, nem a Kraftokra. Ő kapta feladatul, hogy legyen megújulás. Most fejből nem emlékszem, de 40 millió dollár rémlik, ami belement a projektbe, de micsoda meglepetés, hogy nem lett belőle semmi és eltolták 1 évvel, mert MP ugyanolyan jól végezte ezen a téren is a munkáját, mint az elmúlt 2 évben mindenhol.

A kérdés inkább az, ki és miért gondolta azt, hogy Patricia ehhez is ért? Miközben az eredmény ugyanaz a borzadály lett, ami minden más esetben visszaköszönt az offense oldalra állítása után.