Meccsértékelő: Patriots - Panthers

Kép
Pats-Panthers

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a vezetők döntései alaposan megosztják a szurkolókat. Eddig a Wolf, Mayo páros szépen andalgott az úton, különösebb hibát nem lehetett rájuk olvasni. Megfontolt, előremutató döntéseket hoztak, logikailag egymásra épülő dolgok mentén tevékenykedtek. Aztán jött az első előszezon meccs, ahol Drake Maye minimális játékidőt kapott, és ezzel alaposan felkavarta Mayo az eddigi békés hangulatot.  

Mit jelent ez a játékidő?  

A mérkőzés utáni nyilatkozatoknál sokan kérdezték az új vezetőedzőt, hogy miért csak ekkora szerepet kapott a újonc, amire ő a tőle megszokott határozott válaszában elmondta, hogy a Sasok ellen jelentősen több lehetőséget biztosítanak neki, és minden irányítóval egy határozott és egyéni terv mellett dolgoznak. Ezt a tervet közösen Van Pelttel dolgozták ki és egyeztetnek a Philadelphia meccs kapcsán, és amikor Maye készen áll, akkor be fogják rakni.  

Ez így önmagában jól hangzik és logikus is, de azt feltételezhetjük belőle, hogy ez a folyamat nem a Panthers elleni meccs előtti döntés, hanem egy jóval korábban meghozott verdikt, ami kevésbé számolt azzal, hogy Maye az első előszezonban lejátszott meccsig milyen fejlődésen megy keresztül.  

Mielőtt kijelentenénk, hogy ez egy rossz döntés volt, nézzünk át Washingtonba, ahol Jayden Daniels már ki lett nevezve kezdőnek, és az első héten ő is csak 3 passzkísérletet kapott, ebből ugyanúgy kettő lett sikeres, mint a mi újoncunknál. Szóval nem ördögtől való, hogy egy csapat máshogy ítéli meg az előszezon első fordulóját egy konkrét játékos kapcsán, mint a szakírók vagy a szurkolók.

A serpenyő ezen részének érveit tehát Mayo és Van Pelt nem köti az orrunkra, így csak találgatni lehet. Míg a másik oldalt alaposan tele tudjuk pakolni számunkra kézenfekvő és a mi gondolatainkba beleilleszkedő érvekkel.  

Bailey Zappe nagy valószínűséggel nem lesz a csapat tagja szeptemberre, így csak éles snapeket vett el a két újonc irányítótól, akiknek minden play fontos lehet a fejlődés ezen szakaszában. Hozzáteszem, a fentiek alapján ezt nem minden NFL stáb gondolja így, nem csak a mienk. Ha Zappe azért játszott ennyit, hogy a kereskedelmi értékét növeljük, akkor azzal sok hasznot nem hajtottunk, hiszen egy maximum 6.-7.körös cetlinél többet nem kaphatunk érte. Ott meg aligha húzunk meghatározó játékost.   

A pick fontos és jó dolog, de ha azt nézzük, hogy az ezen nyert haszon vagy Maye fejlődése a fontosabb, akkor nem tudunk egyenlőség jelet tenni a két dolog közé. Emiatt úgy tűnik jogosak a kritikák a stáb felé, akik roppant konzervatív módon kezelték a Carolina elleni mérkőzést. Ahhoz, hogy ezt is kontextusba tegyük, nézzük meg a többi posztot, hogy ott is fellelhető-e ez a konzervatív megközelítés?  

A kezdő támadófalban helyett kaptak olyan játékosok, mint Andrews vagy Okorafor, akik egyáltalán nem vagy alig edzettek a héten. Lowe kivételével mindenki 10 snapet kapott, vagyis Brissett négy és Maye hat játékában voltak a pályán. Mayo erre azt mondta, mindenképpen akartak időt adni az újoncnak a kezdő fal mögött. Mivel edzésen ez nem sikerült, de a második sorral is nagyszerűen dolgozott, így ezt meccskörülmények között kiérdemelte.   

A fallal tehát nem konzervatív volt a megközelítés, nem ültek ki a kisebb sérüléssel bajlódó srácok, fontos volt számukra, hogy ez az öt játékos együtt legyen a két kezdőért versenyző irányító előtt. Ebből az derül ki, hogy Maye valóban közelít Brissetthez, de továbbra sem akarják ezt kimondani, vagy extra nyomásként rátenni.   

Egy érdekes adat az edzőtábori csapatgyakorlatok kapcsán:  

182 snap Brissett  
136 snap Maye  
   75 snap Milton  
   60 snap Zappe  

Ez a 11 fős gyakorlatoknál eddig kiérdemelt játékok száma az edzéseken. Csak azért citálom ide, hogy lássuk a stáb megközelítését a mérkőzéshez. Mivel Zappe kapta a legtöbb időt, így nyugodtan kijelenthetjük ezt a meccset nem használta a csapat semmire a QB poszt kapcsán. Nem volt vele különösebben nagyobb cél, amit mi szurkolók szerettünk volna megkapni tőlük. Amire nekik szükségük volt a két kezdőért versenyző irányító esetében, az sokkal aprólékosabb információ, mint az, hogy Maye látványosakat dobáljon. A center alóli játékát, a zsebben való mozgását,  élesben az olvasását, a hand offját és a döntéshozatalát vizsgálták, amit ebben a pár játékban is megkaptak. Arra voltak kíváncsiak, ebben mennyit fejlődött. Nekünk lehet nem sokat mondott ez a 4 és 6 játék, amit a két QB kapott, de a szakiknak annál többet.  

Szóval mielőtt egyértelműen kijelentjük, hogy Mayo elrontotta ezt a meccset, adjunk még kis türelmet a projektnek, hogy a saját tempójuk és elképzelésük mellett tegyék ezt meg.  Annál is inkább, mert a Panthers új főedzője is eldobta ezt a meccset a kezdőjét tekintve, hiszen senkit nem terheltek közülük. Én is azt mondom, hogy Maye kaphatott volna többet, hogy Zappe ideje nem hoz extra pick értéket egy cserénél, ahogy a JuJu snapek sem tették, és akkor már hasznosabban fel lehet használni a játékidőt, mint olyanoknak adni, akik nem lesznek velünk a szezonban. De nekünk a meccs az infó, ebből építkeznek a gondolataink, ez az értékmérőnk, így nem feltétlenül leszünk objektívek a kérdésben.   

A támadók  

Ha már JuJu szóba került, akkor pár mondat az elkapókról, bár a támadóoldalról szóló cikkben már volt róluk szó. JuJu 11 snapet kapott, majd távozott a csapat kötelékéből. Nem lett egy jó választás ő, előfordul az ilyen, le kellett írni a veszteséget. A másik forró téma az Aiyuk-szerződtetés volt, ahol a csapat elment a falig, megegyeztünk a hírek szerint a 49ers vezetőségével, majd 120 milliót adtunk volna 4 évre a nagyszerű játékosnak.  

Ez a deal nagyon jól öregedett volna, ráadásul Aiyuk az advanced statokban ligaelit, így örülhettünk volna, ha hozzánk kerül.   

+0,63 EPA per target (1st)  
69,2% positive play percentage (1st)  
97,3% on-target catch percentage (1st)  
92,3 receiving grade (2st)  
3.0 yards per route (3rd)  

Tudom ezek keveset mondanak, de sokkal fontosabb mutatók, mint a yardok önmagukban. Ha egy ilyen kaliberű játékost meg lehet szerezni, akkor mindent meg kell tenni. Ez megtörtént, hiszen túllicitáltunk mindenkit fizetés terén, nem sáfárkodtunk a csapattal való megegyezéskor sem, hiszen Lynch végül Wolf kezébe csapott. Előbbi azt mutatja, hogy a stáb tudja azt, hogy a piacon jelenleg túl kell fizetnünk a kiszemelteket, mert nem vagyunk szexi csapat, ráadásul az adózás is rosszabb mifelénk, így azonos összegnél kevesebb marad a játékos zsebében. A cap évről-évre emelkedik, egy mostani top5 deal, az 2-3 év múlva nem lesz 15-ben sem, és Maye újonc szerződése alatt, ez nagy segítség a többi szerződésre nézve is, mire odajutunk, hogy contenderek legyünk.   

Azt hogy a nevek mennyit számítanak a játékosoknál is, azt jól mutatja, hogy a Mike Tomlin, Russel Wilson, Justin Fields trió névsora előrébb van Aiyuknál, mint a Mayo, Brissett, Maye trió. Ha az edzőket különvesszük, akkor a QB poszt kapcsán azért jobban állunk. Wilson már lefele megy, minden idők egyik legnagyobb halott pénzét nyelte be a Broncos, hogy ne kelljen együtt dolgozni vele, Fieldsről meg lemondott a draftoló csapata, tehát kisebb a potenciálja bőven, mint mi újoncunknak. Ezért a szurkolóknál sem kell meglepődni, ha teljesen szubjektív megközelítésből állapítanak meg valamit, ha elit játékosok is hajlamosak erre.

A támadók PFF értékelése:  
 

A látottak sok dologban egybecsengenek a számokkal, és egészen biztosan kijelenthető, hogy kik voltak a meccs nyertesei és vesztesei a labda ezen oldalán. Ha úgy tetszik, akkor ez egy offense ups and downs felsorolás.  

Nyertesek:  

Joe Milton - a csapat legjobbja volt, szerintem ennyire jó debütálást kevesen vártak tőle. Egyben megmutatta azt is, hogy Maye is simán játszhatott volna többet, ha a stáb akarja ezt.   

Kayshon Boutte - nagyon sok lehetőséget kapott, ami annak a jele, hogy igencsak kell tepernie a kerettagságért. Bár voltak hibái bőven, azért feltűnő játékkal mutatta meg, hogy a tábori felvillanások nem véletlenül jöttek össze.   

Layden Robinson - igaz csak a Panthers futottak még játékosai ellen, de nagyon jól szállt be a játékba. Ha Onwenut ki kell rakni a szélre, akkor komoly esély nyílik előtte a kezdőbe kerülésért, ha ezt a teljesítményt NFL kezdők is ellen le tudja adni.  

Terrell Jennings - ahogy várható volt, megkapta a maga kis szerepét ezen a meccsen, és kifejezetten jól is mozgott. Több kell azért ennél, hogy RB3-ként lehessen rá tekinteni, de ez a poszt az, ahol oda lehet férni ebben az évben a kondérhoz.  

Vesztesek:  

Mitchell Wilcox - nem volt jó meccse, és ez elsősorban nem azért sajnálatos, mert ezzel a gyenge teljesítménnyel hátrányba hozta magát a rosterhelyért vívott harcban, hanem mert megakasztotta a kezdők haladását. Sokkal többet láthattunk, kaphattunk volna attól az egységtől, ha Wilcox felnő a feladathoz. Mivel neki az 53 a cél, így ilyen teljesítmény nem fér bele a továbbiakban. De a másik két tight end is teljesen súlytalan volt (Pettway, Warren).  

Atonio Mafi - nem nagyon tud jó teljesítményt pályára rakni, ami a fal belső mélységét tekintve adhatna kesergésre okot. De mielőtt ebbe belekezdenénk, vegyük észre, hogy ezen a "futottak még" besorolású meccsen 30 snapet kapott, ami azt jelenti, hogy nagy bajban van a posztján. Tehát a szezonban jó esetben nem sokat látjuk a pályán majd. Hogy mégis keseregjünk kicsit, eszünkbe juthat a draft tőke, amit rááldoztunk és úgy tűnik Jake Andrews mellett, ez is elherdált érték lesz.  

Calvin Anderson - nem lógott ki sokkal jobban, mint a többi OT, de azért bőven akadtak olyan hibái, amik meggátolták a nagy játékok kialakulását. De ezzel a mutatvánnyal nem hiszem, hogy bárkit meggyőzött volna, aki eddig az 53 kapcsán emlegette a nevét.  

A pass protection amúgy több esetben is siettette az irányítók döntéseit, akik próbáltak mindvégig kitartani, tovább olvasni. De például Maye screen passzánál, amiből az előrehaladás lett, már meg tudták őt ütni az OT rossz szögben való védelme miatt. Vagy Brissett Thorntonnak dobott mély labdájánál sem volt optimális a védelem és ez okozhatta az amúgy nyitott elkapó alul dobását. Thornton amúgy lehet biztonságban van, mert a kezdőkkel jött és nagyon gyorsan ki is vették a meccsből. Vagy nagy bajban van, és a kezdőkkel kellett volna virítani, de a sérülése miatt csak ennyit szántak neki. Nehéz őt megítélni, de az, hogy mélységben nyitni tudott, már nagyon nagy dolog a csapat elmúlt 2 évét tekintve.  

39 játékost használtunk a támadóknál, ami szintén azt mutatja, hogy ezt a meccset mire használtuk.  

A védelem  

Minden ott folytatódott, ahol tavaly abbahagytuk. Ezen a meccsen a védőfal belsejére kerestük a választ Barmore kiesése miatt. Sajnos a Panthers nem egy erős támadófalat rakott eléjük, így ezeket a számokat érdemes visszafogottan ünnepelni, de az elvitathatatlan, hogy megtették amit lehetett. Végig dominálták a mérkőzést, bármilyen összetételben is voltak a pályán.  
 

Trysten Hill lógott ki a PFF grade alapján, de több szakíró is kiemelte pár játékát, amik nagyon látványosra sikeredtek. Ekuale snapjeiből arra következtethetünk az első meccs után, hogy ő az 53 felé jó úton van Barmore kiesése után. Purcell még vagy új emberként kapott kisebb mennyiséget, vagy vele eleve így számoltak a sztárunk elvesztése miatt, hogy a keret tagja lesz.   

Négyen viszont öldöklő küzdelmet folytatnak majd azért az egy, nagyon max kettő helyért, ami kiadó a poszton.   

Pharms lépéselőnybe került egészen parádés játékával. Akik eddig a PFF-től értékelést kaptak az előszezonban, azok közül a harmadik legjobb DL volt a ligában. Az öt siettetés kiemelkedő a mindössze 21 játék alatt, amiből ráadásul 7 futójáték volt. Gyakorlatilag minden harmadik játékában a QB nyakán volt, szinte a backfielden lakott ezen a meccsen. Természetesen a tartalékok ellen villogott, de ez egy jó alap arra, hogy bekerüljön a csapatba.  

Roberts, Watts és Hill voltak hasonló terheléssel, és nagyjából ők is vannak versenyben vele a kiadó helyért.  

A külső linebackerek vagy edge rusherek terén sose lehet elég jó játékos a rosteren. Mivel Judon kapcsán sok a kérdőjel, így fontos lenne valakit találni a rosteren, aki ott lesz vészmegoldásként.  

Oshane Ximines kifejezetten jó tábort ment eddig, róla szóltak a hírek, vele volt tele a sajtó, hogy kicsit túlozzak. Ezt ezen a meccsen is igazolta, hiszen három siettetés mellett jó játékot is mutatott be.  

 


Deatrich Wise egy snapet kapott, abban bezsákolta a QB-t, ő készen áll a szezonra. Ez a játék nagyban megmutatta, hogy mekkora a különbség a vendégek egysége és a mienk között. Jennings és White sem vitte túlzásba a mozgást, de ugye most nem is ez volt a cél, hogy ők sokat legyenek a pályán. 
 


A linebackerek között is akadt jó teljesítmény, és mivel Takitaki simán kezdheti az évet valamilyen listán, így egy hely itt is felszabadulhat a szűkítésnél. Erre jelentkezett be Christian Ellis, aki nagyon sokoldalúan focizott ezen az estén. Szerepet vállalt futás ellen, odaért az irányítóhoz, coverben is tartotta a lépést, 3 stopja is volt. 

 

 

Mivel Mayo kevésbé szereti az egydimenziós, only ST játékosokat, így Ellisnek minden sikeres játék egy apró segítség a rosterre kerüléshez. Mellette Joe Giles-Harris játszott jól, de láthatóan hátrébb van a sorban, mert a 40 snap az rengeteg és általában a resztli kap ekkora terhelést ebben a szakaszban. Nincs ebben semmi meglepő, neki is igyekezni kell, hogy sok jó megmozdulás a gyakorló csapatig juttassa. Ellis eleve előnyben volt vele, és a mai teljesítménye után azért nehéz lenne őt megelőzni. De messze még a preseason vége. 


A secondary versenye alakul a legizgalmasabban, mert itt nagyon közel vannak egymáshoz a játékosok. Mikey Victor bemutathatott volna egy nagy játékot, amivel egy interception került volna a neve mellé, de elügyetlenkedte azt. Pedig minden villanásra szüksége van, mert nagyon a sor végén helyezkedik.  Összességében azért jó meccse volt.

Kicsit árnyalnám a jó védelem benyomását, mert a Panthers támadóinál sok volt a drop, illetve egy picivel jobb QB teljesítmény is több yardot, több pontot jelentett volna ellenünk. Többször is kialakult a játék, csak a dobás volt rossz, vagy az elkapó nem oldotta meg a dolgát.  

Mindezek mellett azért kellemetlen volt a sec, és többnyire ott voltak szorosan az emberükön, mindenki igyekezett hozzátenni a magáét. A CB-k esetén 18-24 snap jutott a kérdéses uraknak, Dial kapta a gyengébb értékelést, de azért az se a kirívóan gyenge szint. Azizi Hearn élt legjobban a lehetőségeivel, de ő meg a gyengébb Panthers elkapók ellen vitézkedett, így itt még nem rajzolódott ki semmi.   

Jaylin Hawkins betonbiztos hellyel rendelkezik ezzel a mindössze 11 játékkal. Schooler még nem az a szint, hogy NFL meccsen safety legyen. Pettus pedig nagyobb mintán hozta amit tud, hiszen Bledsoe be sem öltözött. Ő és A.J. Thomas kapták a snapek javát, panasz rájuk nem lehet, de majd egy erősebb egység adja meg a választ velük kapcsolatban. Már ami az 53-as tagságot jelenti, mert a gyakorló az szinte tuti az egyiküknek. Bár Pettus kapcsán van aki a végső rostert is pedzegette már.

Nyertesek:  

 Jeremiah Pharms Jr. - ilyen teljesítmény kell egy olyan játékostól, akinek az ölébe hullik élete lehetősége. Ha sikerülne az 53-ba kerülnie, azzal az egész NFL pályafutását megalapozhatja. 

Christian Ellis - róla is hasonlókat írhatnék, de azért neki limitáltabb a lehetősége, mert amíg Pharms simán lehet kerettag bárhol, addig Ellis mindig billegni fog a speciális egység vagy ennél több megítélés között. De a Panthers ellen tett egy jó nagy lépést előre.  

Oshane Ximines - szinte minden szakíró a keret tagjának tekinti a tábor és a meccsen nyújtott teljesítménye miatt. Nem ő lenne az első, akinek feltámasztjuk a megakadt karrierjét. HA közel teljesít ehhez a szinthez, ez megkérdőjelezhetetlen döntés lesz. Még akár egy Judon trade is benne lehet az ő szerepvállalásában. Ezt ne úgy értsétek, hogy ugyanolyan jó, mint a szenzációs védőnk, hanem ad egy magas padlót a pótlásra, ha nem sikerülne rendezni ott a dolgokat a csapat és játékos között. Ne felejtsük tavaly is Judon nélkül voltunk a szezonban. 

Dell Pettus - egy olyan egységbe tudna bekerülni, ahol a mélység kérdőjeles. ha ilyen játékot tud hozni a továbbiakban jobb ellenfelek ellen is, akkor megágyaz ennek a szerepvállalásnak. Odaért mindenhova, jól fedte le a sávokat, érett játékot mutatott.  

Veszteseket egy ilyen meccs után nem igazán lehet megnevezni.

Akit még mindenképpen megneveznék az David Wallis, aki hozta a Pats prototípus returner jegyeket. Fehér, alacsony, gyors, vakmerő visszahordó, akik sok örömet okoztak nekünk az elmúlt évtizedekben. Igazán jól játszott, de neki akkor lesz esélye a csapatba kerülésre, ha sikerülne az elkapók között is maradandót alkotnia. Viszont mivel erre semmi esély nincs, így a preseason ezen szakaszában nosztalgiázhattunk a megiramodásai kapcsán. 

A héten a Philadelphia csapatával közös edzéseken lesz a hangsúly. Látva a liga többi közös tréningjének alakulását, ne csodálkozzunk, ha esetleg parázs hangulat uralkodik majd végig ezeken. De jó lenne sérülés, és pofozkodás nélkül lehozni ezt a hetet is.

Hozzászólás

Mayo állása valószínűleg nagyban függ Maye fejlődésétől/eredményéitől. Gondolom ezért is halad/haladnak vele lassan/óvatosan.

nyilván a franchise jövője is függ tőle, de felesleges ilyen dolgokat kiragadni, hiszen Danielstől függ a WSH új GM,HC párosának jövője, Nixtől a Broncosnál Sean Payton jövője, a Vikingsnál O'Connel jövője McCarthytól. És akkor a Bears is ott van még..

Szóval, ha be vagyunk tojva játszatni, akkor az elég nagy baj, miközben mindenki másnál bátrabbak. Szóval ez biztos nem oka a kevés snapnek. Azt el lehet fogadni, hogy van egy ütemterv, és abba ez az amúgy O oldalon eldobott meccs nem jelentett semmit szerintük. De ha a 2.héten sem kap elegendő terhelést, akkor az elég fura az edzés reportok fényében. Akkor is, ha nem akarják kezdetni week1-en. 

Volt egy terv eddig, azt most felül kell írni, vagy eleve nagyobb snap volt beleírva a folytatásra.

Profi vagy topin, köszönjük az elemzést.

Egy kiegészítés: "Ha Zappe azért játszott ennyit, hogy a kereskedelmi értékét növeljük, akkor azzal sok hasznot nem hajtottunk, hiszen egy maximum 6.-7.körös cetlinél többet nem kaphatunk érte. Ott meg aligha húzunk meghatározó játékost."

NFL draft : 2000 / 6 (199. választás)  :)

Nem kell 2000-ig visszamenni csak 2020-ig ;-)
Mike Onwenu a 6/182 -vel.

De persze sokkal kisebb az esélye, hogy egy hasznos stabil játékos akad a horogra a 6-7. körben, mint az első 3-ban.

23 év alatt akkor ez 2 ember, máris van 8% esélyünk :) Az 100év alatt 8 ilyen embert jelent..erre azért ne alapozzunk :)

De nézhetjük úgy is, hogy 19 évente tudtunk egy ilyet húzni, és a második óta még nem sok idő telt el..

2019 és 2021 közötti 3 draftot néztem csak meg....
Ha valakinek van ideje megnézheti a többit is biztos talál még azért 2000 és 2020 között is....

Egészen döbbenetes szerintem, hogy a szurkolók a kiragadott példáikkal milyen álomvilágba tudják helyezni magukat.

Megnéztem neked 1990-től minden 6.-7. vagy felette lévő picket. Igen 93-ig 12 körös volt a draft, 93-ban pedig 8. 

90-93 között a Pats draftolt 23 játékos 6körtől, 0 darab lett gigaszerződéses , 93-ban egy 6. és egy 8. kör az utolsó két pick. A 8. Troy Brown, őt azért adjuk meg fontos és jó játékosnak a franchise történetében. Tehát 25-ből 1, azaz 4%.

Ez utáni 30 évben 101 játékost draftoltunk a 6.körtől kezdődően, és giga dealt ebből Brady és Onwenu írt alá pályafutása során. Idevehetjük még Casselt, bár ha érte lassítanánk Maye fejlődését az azért nem érné meg, vagy Pop Douglast, de ő meg még egy teljes jó évet se volt képes leadni eddig. De előlegezzük meg.

Akkor van 4 játékos a 101 választásból, kicsi felkerekítéssel ez megint 4%!

De értem, lehet lengetni Bradyt meg Onwenut és akkor az normális hogy a hatodik körben találni franchise playert. Mert ugye itt most az a kontextus, hogy Zappe ellenértéke egy 6. vagy 7. kör lenne valamikor két év múlva és azon olyan embert húzunk akiből a franchise életében lesz valaki. Erre a pats történelmében 1993-tól kezdve 4% a beválási valóság. 

Kiragadhatod a két említett játékost, de pont ettől Bias jelenség valami, hogy nem a teljes halmaz a bizonyítás, aminek kellene lennie. Vagyis a teljes halmaz, csak éppen nem ismered azt a halmazt amire hivatkozol.

https://www.pro-football-reference.com/teams/nwe/draft.htm

Haverom nagy parti arc, heti 3-4 bulika befigyel neki. Egyszer talált egy 20 ezrest a pultnál állva. Majd pár év múlva egy 10 ezrest és azt mondja ő mindig talál pénzt a dizsiben, mekkora királyság. Leszámítva azt az ezer másik alkalmat, amikor meg nem. Csak az nem marad meg és a kisebb dolgot lehet kiragadni példának. Pont így tettél te is :)

Nekem a kedvencem az, hogy “egyszer valakit megmentett, hogy nem volt bekötve az autóban, ezért én többet nem kötöm be magam”. Aztán néha bejön a kivétel, na akkor asztán jön.a melldöngetés, hogy én megmondtam, higy ez így lesz. Erre a gondolkodásmódra épít a szerencsejáték példálul és más önsorsrontó szenvedélyek önigazolása (azért dohányzom, mert ismerek olyan embert, aki 97 éves koráig élt, pedig láncdohányos volt…). A statisztika nem való mindenkinek… nincs értelme küzdeni ellene.:)

Topin: Én teljesen értem, hogy mit mondasz elsőre is értettem, DE továbbra sem teljesen jók a százalékaid. Az általad linkelt oldalon akkor tovább néztem, mert ugye eleve szúrta a szemem, hogy nem ejtettél szót egy SB MVP elkapónkról (alacsony fehér és néha még passzolgatott is)... akit történetesen 2009-es draft 7. körében lett kiválasztva. Valamint szerintem én egy szóval sem írtam azt, hogy franchise playereket keresünk a 6-7. körben, szóval igen ha azokat keresünk, akkor valóban eleve csak nagyon csekély az esély rá. Azt írtam, hogy hasznos stabil játékost. Ide venném azokat is, akiket mondjuk a Pats draftolt, DE máshol lett karrierjük (mert itt ugye volt olyan aki a poszt telítettsége miatt lett kivágva az újonc edzőtábor után, majd egyből le is csapott rá másik csapat). Azért ha egy játékos 60+ meccset játszott a ligában, akkor nálam már a hasznos játékos kategória (főleg egy 6-7. körös pickkel).
Akkor jöjjön nem csak a 2 kiragadott példával...

2000 - Tom Brady (335 NFL meccs, 285 ott, ahol a mezét is visszavonultatták)
2000 - Patrick Rass (79 NFL meccs, 78 a Patsnél)
2003 - Tully Banta-Cain (113 NFL meccs, 85 a Pats színeiben)
2005 - Matt Cassel (107 NFL meccs) 
2006 - Jeremy Mincey (96 NFL meccs, Jaguarsban futott be)
2009 - Julian Edelman (137 NFL meccs mind a Patsben)
2010 - Ted Larsen (137 NFL meccs, a poszt telítettsége miatt nem élte meg a keretszűkítést a Patsnél)
2012 - Nate Ebner (133 NFL meccs, 111 a Patsben)
2015 - Darryl Roberts (73 NFL meccs, újoncként IR-re került az edzőtábor során, majd a következő szezon keretszűkítésénél a practice squadba vissza akarták hozni a Patsnél, ám a Jets leigazolta onnan)
2016 - Ted Karras (126 NFL meccs egyelőre, 77 a Pats színeiben)
2016 - Elandon Roberts (123 NFL meccs egyelőre, 60 a Patsnél)
2016 - Kamu Grugier-Hill (115 NFL meccs egyelőre, keretszűkítésnél practice squadbe került és onnan rögtön el is vitte az Eagles)
2018 - Braxton Berrios (81 NFL meccs egyelőre)
2020 - Michael Onwenu (64 NFL meccs egyelőre a Pats mezében)
2023 - Demario Douglas (14 NFL meccs egyelőre, előlegezzük meg neki a bizalmat)
2023 - Bryce Baringer (17 meccs kezdő puntere a csapatnak, szóval kapjon ő is megelőlegezett bizalmat)

Ez 24 évnyi draft alatt a 6-7 körös pickjeinkből (80 db pick) 16 játékos akik NFL szinten valamilyen módon hasznos játékossá váltak. Ez 20%-os esély nálam. + ugye van pár undrafted bevált játékos is, akik ugye ebben nincsenek is benne.

Edelman valóban kimaradt, de a többiek??

ha elolvastad a felvetésem, akkor az az volt, hogy nem éri meg a FRANCHISE PLAYER fejlesztését lassítani, NAte Ebner, Tyler Larsen, Darryl Robert, Ted karras féle játékosokért. Nálam ugyanis a franchise player az a posztján top10-15-ös játékos. 

A felsorolásodból ki az? 

Nem a töltelék, depth alja a kérdés. De mindegy elengedtem, mert saját magaddal beszélgetsz..

Igen szerintem is hagyjuk, mert látom Te sem olvasod el pontosan amit más ír, hanem csak mindig a Te szavad az ami igaz és ha valaki nem ért egyet veled teljesen, akkor az illető már csak magával beszélget.... no comment innentől.

nézd, én írtam egy megállapítást, miszerint a franchise player fejlesztése nem szorulhat egy 6.-7.körös esetleg bezsebelhető cetli értéke mögé. Főleg, hogy ez a max amit kaphatunk, de jó eséllyel ingyen cut lesz a vége. 

Erre írtam, hogy százalékosan minimális az esély arra, hogy ezekben a körökben franchise playert találjon egy csapat. Nem lehetetlen, hiszen mindenki talál. De bazi ritkán. Akiket felsoroltál azok közül senkiért nem éri meg, mert tucatjátékosok kb. Lett NFL karrierjük, játszottak csereként, gyenge kezdőként pár évet, de nem voltak a csapataik meghatározó arcai. 

Na most ha te erre valami teljesen mást kezdesz el kihámozni, az nem az én felvetésemre reagál, hiába akarod úgy beállítani. Szóval nem értem mit akartál ebből kihozni, pláne a felsorolt nevekkel. Mert én nem azt mondtam nem lehet NFL játékost találni ott, hanem azok franchisera hatást gyakorló mivoltukban nem érik meg a franchise arcának a padoztatását.

Egyszerűen nem kerül egálba a mérleg, amit az egyik adhat rövid és hosszabb távon, meg amit a másik. Ráadásul a felsorolt arcokért bármikot lehet tradelni a piacon megszerezni, a franchise playert meg elég ritkán.

Ezért nem értem hogy kapcsolódik ez az én felvetésemhez. Mivel nem értesz egyet? Mert szerintem magad sem tudod. Én meg leírtam, hogy miért nem jó amit írsz..