New England Patriots vs. Carolina Panthers (Előszezon 3. mérkőzés)

Kép
vsPanthers

Magyar idő szerint péntek hajnali 1:30 órakor a Gillette Stadionban, első hazai előszezon-mérkőzését vívja a New England Patriots (2-0) csapata. Az ellenfél ezúttal a Carolina Panthers (1-1) lesz.

A New England két idegenbeli mérkőzés (Detroit és Tennessee) után tér vissza hazai pályára, hogy folytassa a felkészülést az alapszakaszra.

A párosítás története

A péntek hajnali ellenfél rutinos előszezonbeli partnernek számít, mivel az elmúlt tizenkét év során ez lesz az ötödik összecsapásuk. Legutóbb tavaly találkoztak, amikor a Carolina győzött 25-14-re. Az előszezonbeli „örökmérleget” a Patriots vezeti 7-3 arányban, ugyanakkor az alapszakasz során a Carolina áll jobban 4-2-vel.

A csapatok az alapszakaszban legutóbb a Gillette Stadionban találkoztak 2017-ben, amikor a Panthers egy 33-30 arányú győzelemmel távozhatott Foxboróból.

A két csapat 2004. február 2-án a Super Bowl XXXVIII. keretében is megmérkőzött. A meccset sokan az egyik legszórakoztatóbb Super Bowlnak tartják a fordulatai miatt: előbb a Panthers szerzett vezetést a negyedik negyedben, ami azonban nem volt elég a győzelemhez, mivel a Patriots rövidesen egy győztes mezőnygóllal elhódította története során másodjára is a trófeát.

Új punter a háznál

Ahogy azt már bizonyára olvastátok, fiatalításra került sor punter poszton. Az eset némi emléket idézett fel bennem, hiszen néhány évvel ezelőtt P Meskó Zoltán hasonlóan járt.

A Patriots új punteréről, Jake Baily-ről itt tudhattok meg többet.

Egyes médiainformációk szerint a Patriots waiver-igényt nyújtott be a Raiders nemrég elbocsátott punterére, Johnny Townsendre, aki végül a New York Giants-hez került, miután a Giants igénye előrébb volt a waiver rangsorban. Townsend megszerzése illett volna a Patriots biztonsági törekvéseihez, mivel így lett volna tartalék punter arra az esetre, ha bármi történik Jake Bailey-vel a szezon kezdetéig.

Teljesen mindegy hány éve játszom ezt a játékot” jegyezte meg Matthew Slater a Patriots egyik csapatkapitánya, „amikor látod, hogy a barátaid jönnek – mennek, ez egy olyan része a játéknak, amihez sosem lehet hozzászokni. Persze lehet azt mondani, hogy ez csak üzlet, de nem szabad elfelejtkezni az üzlet, emberi oldaláról.”  

Ryan Allen elbocsátásával kapcsolatosan több csapattárs is nyilatkozott Matthew Slater-ön kívül, akit érdekel az itt hallgathatja meg a játékosok nyilatkozatait.

 

Párharcok a roster-helyekért

Mint általában az előszezonok harmadik mérkőzésén, várhatóan most fogjuk a legtöbbet látni a kezdő játékosokból. A talán legizgalmasabb kérdés ilyenkor nem is ez, hanem az, hogy kik maradnak rajta a csapat 53 rosterén a szezonkezdetkor. Az alábbiakban néhány érdekesebb párharc következik.

Wide Receiver - Phillip Dorsett, Maurice Harris & Braxton Berrios

Egy hármas-csomag az elkapókból, akiknek mind szükségük lett volna néhány jó hétre, ami viszont egyiküknek sem sikerült. Dorsett és Harris sérült volt a Titans ellen, míg Berrios csak 13 snaphez jutott és az egyetlen felé tartó dobásból interception lett. Jakobi Meyers helye biztosnak látszik és mivel Julian Edelman, Josh Gordon és Demaryus Thomas is közel áll a visszatéréshez, így nehéz dolguk lesz, hogy megcsípjenek egy helyet.

Mivel várhatóan mind Edelman, mind N’Keal Harry kihagyja a Panthers elleni mérkőzést, mindhárman kaphatnak némi időt Tom Brady-vel és a támadókkal.

Tackle - Dan Skipper & Cole Croston

Rá lehetne vágni ugyan, hogy Skipperé a harmadik tackle- hely a rosteren, de Croston, mióta visszatért múlt héten a sérüléséből, remekül hajrázik.

Croston csak 5 mérkőzésen öltözött a Patriots szerelésébe az elmúlt két évben, de mivel sok időt töltött a „Dante Scarnecchia Támadó Falemberek Iskolája” növendékeként, ez az idő megtérülhet neki. Skipper 52 snappet játszott a Titans ellen, míg Croston 34 snap erejéig volt a pályán. Akár mindketten is a rosteren maradhatnak, de az is lehet, hogy egy teljesen új arc kerül képbe a végső keretszűkítéskor.

Cornerback - Keion Crossen & Duke Dawson

Mivel JoeJuan William változatlanul kiemelkedően teljesít, így feltehetően már csak egy szabad cornerback hely marad szabadon.

Míg Dawson inkább egy slot corner, Crossen inkább kívül kapott szerepet eddig. Ez a különbség bármely irányba eldöntheti kettejük harcát, csakúgy, mint a speciális egységben nyújtott teljesítményük, ahol mindkettőjükre sok szerep hárul.

Defensive Tackle - Mike Pennel & Danny Shelton

Pennel stabil teljesítményt nyújtott a Jets-ben 2018-ban és nagyon jó húzásnak tűnt a leigazolása. A Tennessee ellen ugyanakkor többet (24 snapet) töltött a pályán, mint az várható volt egy potenciális kezdőtől így a helye nincs bebetonozva.

Danny Shelton megjelenésével komplikáltabb lett a helyzet, csakúgy mint az újonc Byron Cowart utóbbi időben látható kiemelkedésével. Várható, hogy mindketten jelentős időt töltenek a pályán a Panthers ellen, hogy jó rálátása legyen az edzői gárdának a helyzetükre.

Defensive End – Shilique Calhoun & Derek Rivers

Mindketten megsérültek a Titans elleni mérkőzésen és nem is edzettek hétfőn. Szintén mindketten jól teljesítettek a nyáron, de továbbra is Kyle Van Noy, Jamie Collins és John Simon mögött vannak a rangsorban. Vajon tettek eleget a rosterre kerülésért úgy is, ha már nem tudnak pályára lépni az elkövetkező 10 napban? Ez egy komoly kérdés, ami sok helyet érinteni fog a keret kialakításakor.

Tight End - Matt Lacosse & Lance Kendricks

Lacosse hétfőn állt újra edzésbe a Lions elleni sérülését követően.

Kendricks elkövetett egy holding-szabálytalanságot a célterületen a Titans ellen, ami safety-t eredményezett, ugyanakkor volt egy jó elkapás-futás kombinációja és többször szilárdan teljesített futás-blokkolásnál is.

Lacosse sem hozta tűzbe a világot az edzőtábor során a sérülése előtt. Neki is sokat kell még bizonyítania, mivel az ő helye sem biztos. Akár két tight end hely is elérhető lehet a Patriots keretében de ez nem jelent garanciát a számukra. Eric Saubert megszerzése is bezavarhat, aki egyelőre sötét ló és nagyon jól kell kihasználnia a lehetőségeit Lacosse visszatérése miatt, ha helyet akár magának az ötvenhármas keretben.

A cikk a www.patriots.com anyagainak felhasználásával készült.

A chat csatorna címe: https://chat.pats.hu/channel/patsvspantherspreseason2019

Hozzászólás

A QB kérdés teljesen eldőlt? Nem az hogy Stidham rendben van-e, hanem arra gondolok, hogy lesz-e három QB Hoyerrel?

Ryan Izzonak vajon nincs esélye a 2. TE pozícióra? Allen szerű blokkoló TE-ként.

Josh Gordon a világ egyik legjobb játékosa, Julio Jones adottságokkal. De a Patriots pontosan tudja, hogy vele bármikor bármi történhet. Demarius Thomas is kiváló adottság, de a sérülése után kérdés hogy az lesz-e aki volt. Ha két ilyen kérdőjeles (nem képesség, hanem teljesítmény) játékos is az 53-ban marad az kockázatos. Ezért Gordon mellett Dorsett lehet a befutó, aki a D. Thomas, Berrios, Harris hármasból az elmúlt két itt töltött év, routeok ismerete általi megbízhatóság emelhet ki. Ha Gordonnal októberben baj van, és D. Thomas fog 53-at, akkor az a dupla kockázat. Berrios meg kérdés mit tud NFL szinten. Mindezért Dorsett nyerheti a roster versenyt.

Rivers sérülékenysége eldöntheti számára negatívan a választást. A jó játékos nem csak attól jó játékos, hogy jól játszik, hanem attól is hogy stabilan lehet rá számítani.

 

Amennyiben TB játszik néhány drive-ot, kiváncsi vagyok kik lesznek a társai, persze a falon kívül. Természetesen a def. felállására is kíváncsi vagyok a Panthers elit ellen. Aztán jöjjön az újabb küzdelem azért az 5-6 billegő helyért, szinte minden megmozdulás számítani fog. Fontosnak tartom, hogy most ne legyen sérülés, ne az döntsön, mert a 4. meccs már inkább csak a camp body-król szól az 53 szinte 99% ezután a meccs után meglesz, persze nem nyilvánosan.

Kezdődhetne már az igazi szezon, a Szent Lovát neki, mert ezek a tét nélküli megmérkőzések annyira hoznak lázba, mint egy Baktalórántháza-Bugyi SE mennyei összecsapás. Szeptembertől viszont nem lesz megállás, Huncinasommal indalnak a vasárnapi közös meccsmegnézések, melyek mindig széntőbe torkollnak,  Kálmán Pats! 

Chungot júniusban elkapták kokainbirtoklással, elég valószínű, hogy kivágjuk. Ez megmagyarázná, hogy Brooks miért kapott annyi elsőcsapatos lehetőséget.

Akkor most hogy lesz szerinted? Brooks a roster-en FS, a Titans ellen úgy is kezdett (SS Harmon volt) aztán játszott SS-t is, mert a becserélt Dawson (40 snap 63%) játszott FS-t, meg néhány snap-et Howard. (forrás: gamebook). Lehet, hogy a párosok így alakulnak, ha nincs Chung: FS - DMC, Dawson; SS - Brooks,Harmon? Vagy Dawson helyett Ebner?

Az egy dolog, hogy mi a hivatalos megjelölés, 2019-ben már nem nagyon van klasszikus SS meg FS, max Maddenben, kicsit összecsúsztak a szerepek, nálunk meg ez végképp igaz. Brooks játéka sokkal közelebb áll a Chung-féle box safetyhez, Harmon pedig főleg mélyebben játszik, ott ahol DMC. Persze ezek matchuptól függően változnak, elég csak a Kansas elleni főcsoportdöntőre gondolni, ahol Gilmore, aki papíron CB1 megkapta Kelce-t (papíron ez Chung feladata), az eredetileg slot CB JoJo meg az elsőszámú elkapó Hillt. Nálam az alapfelállás az lett volna, hogy DMC cseréje Harmon, Chungé Brooks/Melifonwu, plusz nyilván ezen kívül adott szituációkban egyszerre is fent lehetnek. 

Ez az egész helyzet Dawsonnak és Melifonwunak kedvezhet (Ebner ST only), már ha tényleg cutoljuk Chungot (mostmár nem tűnik olyan egyértelműnek, simán benne van, hogy megússza) vagy esetleg eltiltják. Igazából én annak örülnék, ha Chung maradna valahogy, mert a Dawson-Melifonwu páros valamelyikével nem lennék teljesen nyugodt. Melifonwu fizikai adottságai nagyon jók, ezért is írtam őt az 53-ba (azóta Brooks bőven megelőzte), de túl lassan reagál a pályán, Dawson meg a szöges ellentéte, olyan merev a csípője, hogy rossz nézni. Szóval most ott tartunk, hogy ha nincs Chung, akkor Brooks mögött egy nagy kérdőjel van, ami egyébként már tavaly is így volt, de megoldottuk Chung kiesését a SB-n, szóval nem dől össze a világ, ráadásul a semmi még mindig jobb, mint Jordan Richards. :)

Köszönöm a véleményedet! Kíváncsi vagyok ma a Dawson-Melifonwu páros szereplésére. Amennyiben Brooks többnyire közelebb fog játszani a LOS-hoz, az egy kicsit azt jelenti, hogy DMC snap terhelése igen jelentős lesz idén is. (Tavaly is szinte max. volt.) Én beleborzongok, ha egy Cover1-nél Harmon a FS. :)

Sziasztok!

Tud esetleg valaki stream-t az esti meccshez?

Előre is köszi a választ!

Edelman és DT várhatóan ma sem játszanak

JE érthető számomra, DT meg szerintem "várólistán" van, ha valamelyik WR lesérül, különben cut vagy vissza megy PUP-re, amennyiben ma tényleg nem lép pályára.