Sárga Zászló: A 2019-es szabályváltozások I.

Kép
flag

Idén is eljött a március, így az NFL-csapatok tulajdonosai ismét találkoztak és – többek között - megpróbálták jobbá tenni a játékszabályokat is. Nézzük, hogy mi fog eltérni ősztől, a korábban jól megszokottakhoz képest.

 

Pass interference

Úgy gondolom ennek a módosításnak az elfogadásáról már szinte minden NFL rajongó hallott, mivel leginkább ezt kapta fel a média. Danna is írt róla összefoglalót.

A módosítás lényege, hogy – egyelőre – 2019-ben mind a támadók-, mind a védők által elkövetett pass interference szabálytalanságok visszanézhetők lesznek. Ami szintén újdonság, hogy az edzők a feltételezésük szerint be nem dobott szabálytalanságok esetén is kérhetnek visszanézést.

A módosítás ugyan 31-1 arányban ment át edzői és szurkolói nyomásra, de a gyakorlatban egyáltalán nem biztos, hogy akkora sikertörténet lesz, mint amira ez alapján számítani lehet. Egy „tiszta és egyértelmű” szabályt ugyanis nagyon nehéz lesz felállítani hozzá. Erre jó példa a 2017-es videós visszanézések, amikor sorra vonták vissza a touchdownokat/elkapásokat.

Azt gondolni, hogy ketten ugyanúgy fogjuk látni, hogy pass interference volt-e vagy sem, sosem fog megtörténni” nyilatkozta Jon Gruden, az Oakland Raiders edzője, korábbi ESPN elemző. „Nem reális, hogy megnézzünk egy szuper lassítás és ez alapján meg tudjuk határozni, hogy pass interference történt-e. Megpróbáltam ezt csinálni kilenc éven át a „fülkében” [in booth]. Gerry Austin [aki három Super Bowlt is vezetett] és én. Nem tudtuk megmondani, hogy az volt-e vagy sem.”.

Vak oldali blokkok megszüntetése

Az ún. blind side blokkok kérdése is napirendben volt a bennük rejlő sérülésveszély miatt.

Mostantól kezdve 15 yard büntetéssel fog járni, ha egy játékos „úgy kezdeményez blokkot, hogy közben a saját alapvonala felé, vagy azzal párhuzamosan mozog és eközben erőteljesen blokkolja az ellenfelét a sisakjával, alkarjával vagy vállával.” Korábban lehetett vak oldalról blokkolni kivéve, ha az érintkezés az ellenfél feje-, vagy a nyaka környékén történt.

A módosítás mögött az áll, hogy a Liga egy belső tanulmánya alapján az agyrázkódások 10-12%-a minden szezonban a blind side blokkok miatt történik, elsősorban punt-játékoknál illetve labdabirtoklás cserék (interception, fumble) utáni visszahordások során.

Szabadrúgás szabály

A 2018-ban elfogadott szabályokat véglegesítették.

A liga által elrendelt kizárások kiterjesztése

Tavaly a tulajdonosok jóváhagytak egy tervet, ami lehetővé tette Riveron számára, hogy elrendelje egy játékos kizárását, aki a játékkal össze nem függő kirívó cselekedetet követett el (pl. ütés vagy verekedés). Ilyenre tavaly egy esetben került sor, a Kansas City védőjét, Chris Jones-t zárták ki így az 5. fordulóban.

Az idei évtől ugyanakkor Riveron elrendelheti a játékkal összefüggő kirívó szabálytalanság miatt is a kizázárást, mint például egy védtelen játékos fejével vagy nyakával való erőteljes ütközés. A kiigazítás az NFL szabályait közelebb hozzá az NCAA-ben használt ún. targeting szabályhoz. [Megjegyzés: az NCAA-ben a targetinget mintegy öt éve használják már és automatikus kizárással jár. Az NFL-t néhány horror-sérülés miatt sokat kritizálják, hogy nem vezetett be ilyen szabályozást mind a mai napig.]

Büntetés végrehajtás pontszerzést követően

Amennyiben egy játékos személyi hibát (personal foul) vagy sportszerűtlen cselekedetet követ el egy touchdown során, úgy a vétlen csapat választhat, hogy a büntetést a try kísérlet („extra pont”) vagy az azt követő kirúgás (kickoff) során hajtsák végre.

Draftsorrend megállapítása holtverseny esetén

Eddig amennyiben több csapat végzett azonos mérleggel és a sorsolásuk erőssége is azonos volt, pénzfeldobás döntött a draft-sorrendjükről. A pénzfeldobásos módszer helyett az NFL bevezet mostantól hat, hagyományos megoldást arra, hogy eldöntsék a sorrendet. Ha ezek egyike sem vezetne eredményre, csak akkor kerülne elő a pénzérme.

Leszavazva: onside kick-variáció

A Denver Broncos által előterjesztett javaslatot nem fogadták el a tulajdonosok.

A javaslat lényege az volt, hogy a negyedik negyedben minden csapatnak lett volna egy lehetősége arra, hogy pontszerzés után megtartsa a labdát. Ahelyett, hogy ilyenkor szabadrúgással át kellett volna adni a labdát az ellenfélnek [vagy adott esetben egy onside kickkel megpróbálni visszaszerezni], a 35 yardos vonalról, egy 4&15-ös kísérlettel jöhettek volna. Ha a csapat a kísérletből szerez 15 yardot, akkor maradt volna náluk a labda. Ha nem, akkor pedig a védelem kapta volna meg.

Elhalasztva: hosszabbításbeli változások

A tulajdonosok több időt kívánnak foglalkozni a Kansas City Chiefs által előterjesztett azon javaslattal, ami mindkét csapat számára garantálná a labdabirtoklást a hosszabbítás során. A módosítás az NFL szabályait az NCAA hosszabbítás-szabályához közelíteni (vagy adott esetben át is venné azt). Az NCAA esetén a hosszabbítás során ún. birtokolt támadássorozatokat vezethetnek a csapatok az ellenfél 25 yardos vonaláról.

[Megjegyzés: Leegyszerűsítve az NCAA szabályai a következők: mindkét csapat azonos számban támadhat. Amíg első kísérletet szerez egy csapat, addig folytathatja a támadást.Pontszerzés után, vagy ha elveszíti a labdát következik a másik csapat következik. Ha egy ilyen oda-vissza vágás után valamelyik csapat több pontot szerzett, az nyert. Ha továbbra is döntetlen az állás, akkor egy újabb játékrész következik, ahol megint mindkét csapat megkapja a támadás jogát.]

A cikk az ESPN anyagainak felhasználásával készült.