Sárga Zászló – Sack volt vagy fumble?

Kép
Flying_elvis

A Kansas City Chiefs a New England Patriots-ot fogadta egy szokványosnak nem nevezhető hétfő esti (kedd hajnali) mérkőzés keretében. A meccs előzményeit figyelembe véve, biztosan kijelenthető, hogy senkinek nem a játékvezetői ítéletek fognak eszükbe jutni hetekkel később, ugyanakkor volt egy olyan eset, ami vitára adhat okot, hogy jó döntés született-e a játékvezetők részéről vagy pedig a New Englandet sújtották-e kulcsszituációban. 

A mérkőzés második negyedében jártunk, amikor a Kansas City 6-3-ra vezetett a New England ellen. Az összecsapás így teljesen nyílt volt még.

A mérkőzés főbírója, Tony Corrente szerint, mivel a Chiefs irányítója, Patrick Mahomes „elegendő mértékben megfogták” az érintett játék során, ezért úgy ítélték meg, hogy az egy ún. sack [az irányító megállítása a scrimmage vonal mögött, ami miatt a labda halottá válik] volt és nem pedig fumble [labdavesztés, ami a labda szabaddá válását eredményezi].

Az ítélet következtében a Chiefs „elpuntolhatta” a labdát a saját 35 yardos vonalukról, amikor kevesebb mint hat perc volt hátra a félidőből, ahelyett, hogy a Patriots megszerezte volna azt mélyen, a Kansas City térfelén. Az ismétlések azt mutatták, hogy Mahomes elvesztette a labdát, mielőtt az földet ért volna.

Mivel [Mahomes] kontrollálta a labdát, így a játékosok jöttek rá” mondta Corrente. „Ahogy ezek a játékosok rávetődtek, az irányítót úgy kellett tekinteni, hogy ezen játékosok fogásában volt, így a forward progress-t [előrehaladást] is úgy kell tekinteni, hogy megállt – a játékosok épségében védelme érdekében”.

A konkrét esetben is ez volt a helyzet. Ahelyett, hogy hagyjuk, hogy egy második és egy harmadik játékos is megüsse, inkább lefújjuk a játékot azzal, hogy a forward progress-t megállították az adott ponton”.

Szerinte forward progress volt és lent volt [Mahomes]” nyilatkozta Bill Belichik. „Ezt pedig nem tudod challenge-elni”.

Mahomes elmondta, hogy hallott egy korai sípszót a játék során, ami ahhoz vezetett, hogy azt higgye, hogy sacknek fogják ítélni és nem pedig fumble-nek.

 

Szubjektív álláspont:

A Magyarországon – és szerte Európában – használt játékvezetői kézikönyv, az ún. Mechanics a fenti esetre egyértelmű iránymutatást ad:

ha a labdavivőt csak egy játékos fogja, akkor a labda élő marad; ha kettő, vagy több játékos fogja, akkor a „forward progress”-e megállt

Ez egy olyan szabály, amit könnyű alkalmazni és ha következetesen alkalmazzák, akkor könnyű a hátrányt szenvedő csapat vezetőedzőjének is elmondani. Mivel – következetesség esetén – tudni fogja, hogy ugyan most az ő csapatát sújtotta az ítélet, viszont legközelebb ők lesznek azok, akik megtarthatják a labdát – ugyanezen elv alapján.

Ugyanezen dokumentum még a következő, „megszívlelendő" pontot is írja: „Adj egy másodpercet magadnak, hogy észlelj!”.

Nagyon nehéz ilyen sebességű játéknál másodpercek tört része alatt helyesen dönteni. A monitor mögül, többszöri visszanézés után lényegesen könnyebb ítélkezni. Az idézett elv betartása viszont sokkal nagyobb esélyt biztosít a helyes döntést meghozatalára. Mi történhetett volna egy másodperccel később?

A forward progress megállása miatt akkor is le lehetett volna fújni az esetet, ha továbbra is úgy ítélik meg, hogy többen fogták Mahomes-t, miközben ő még mindig birtokolta a labdát.

De az is lehet, hogy akkor már nem hangzik el sípszó és ekkor viszont ki tudja, hol állhatott volna meg a Pats védelme...

 

Forrás (a szubjektív álláspont kivételével): ESPN

Hozzászólás

De jó szabálymagyarázat, köszönjük! :)

Néhány kinti újságíró másként vélekedik erről az ítéletről. Pl. T.Currant (SportsBoston) úgy vélekedik, hogy Corrente "betojt" egy kicsit a Mahomes-ra rontó Wino-tól és a gyorsan közeledő többiektől, gyorsan fújt, mert, ha valami baj történik a több száz milliós ügyeletes NFL üdvöskével, az valószínűleg nem tesz jót a pályafutásának.

Az egyenlők között mindig vannak egyenlőbbek... :) Nem tudom, hogy egy "Senki" QB-nél u.így tett volna...

Ez is egy lehetőség, de azért bostoni laptól ne várjunk elfogulatlan nyilatkozatot 😅

pont ezt akartam írni, hogy azért ez nem igazán független újságírás :)

mondjuk engem az csesz fel, hogy ha Mahones eldobja és elkapja egy KC, tuti elkapást adnak

Currant védelmében el kell mondanom, hogy hosszú cikkében egyáltalán nem a bírókat okolja a Pats veresége miatt, s az említett megjegyzése is inkább kesernyésen ironikus, mint ahogy a cikke is.  Mi láttuk, amit láttunk, a bírók mást...:)

Akkor innentől mindent támadójátékot vissza fújnak majd amikor védővel magán eldobja és haladnak vele... Gondolom... Ja nem.. 

Nekem mindenképpen hasznos és némileg hiánypótló volt a cikk, köszi!

Ugyanakkor számomra nyilvánvaló, hogy ez egy sima fumble, és Mahomes lett az új Rodgers...

Halihóóóó,

Csak félve kérdezem, hogy miért lett volna nekünk jobb, ha 6:10-el a félidő vége előtt megkapjuk a labdát a Chiefs térfelén valahol (most attól tekintsünk el, hogy Calhoun esetleg TD-re futott volna vissza...)? Ugye Hoyer RZ teljesítmányát figyelembe véve, sajnos csak egy újabb támadási lehetősége lett volna még az 1. félidőben a Chiefsnek.

Szóval, nem vitatva azt,hogy ÓRIÁSI BÍRÓI HIBA VOLT, mégsem jöttünk ki rosszul a szituból összességében, hiszen végigtámadtuk a félidőt és nem volt a Chiefsnek visszatámadási lehetősége. Az hogy ebből pont 0 pontot értünk el, na az gáz...