Ez volt a Patriot Way

Kép
0

2021. febr. 7-én Tom Brady a gyerekeivel együtt állt a győzelmi konfettizápor alatt. Épp akkor nyerte meg hetedik Super Bowl-ját. Hárommal többet, mint Joe Montana és Terry Bradshaw, eggyel többet, mint a New England Patriots korábbi főnökei, Bill Belichick és Robert Kraft. Az NFL történetében most már egyedül állt. Fent a privát lakosztályban a családja sok érzelemmel nézett lefelé. Senki, aki valaha is játszotta ezt a sportot, nem nyert többet, nem volt nagyobb győztes. Úgy érezte, hogy nem csupán a Kansas City Chiefs-t győzte le, hanem a régi csapatát is, miután az kételkedett benne, és megnyitotta előtte az ajtót, hogy távozzon. Brady szorosan magához ölelte a gyerekeit. Szülei kinyitottak egy üveg pezsgőt, miközben a A Tampa Bay Buccaneers ünneplését figyelték. Senki sem szólt egy szót sem a New Englandről. Egyszerűen megértették. Az édesanyja, az édesapja és a testvérei emeltek poharat, és ha abban a pillanatban figyelmesen hallgattak, a koccintás finom hangja a Patriots-dinasztia harangszava volt.

Brady, Belichick és Kraft már nem harcoltak az elismerésért. Brady a sport legnyilvánosabb színpadán vitathatatlanul igényt tartott az elismerésre. A hetedik bajnoki címe azt jelentette, hogy Bill és Bob most azért küzdött, hogy ne hibáztassák őket. Mindkét férfi küldött Bradynek gratuláló sms-eket, de elvesztették az irányítást saját karrierjük narratívája felett - és mindketten tudták, hogy a hetedik bajnoki címét ünneplő csapatnak az ő csapatuknak kellett volna lennie, és ez a seb kezdett gennyesedni.

"Bill azt mondta nekem, hogy Brady már nem jó" - mondta Kraft négyszemközt utána - "erre elmegy, és megnyeri a kib***ott Super Bowlt".

1

Belichick és Kraft négy nappal a New York Jets elleni havas hazai vereség után elköszöntek egymástól."Továbblépünk" - mondta Belichick, Kraft pedig azt mondta, hogy "kölcsönösen megegyeztek" az útjaik elválásáról. A Jets elleni vereség óta komor hangulat uralkodott a massachusettsi Foxborough-ban található Gillette Stadion irodáiban. A legtöbb segédedző és stábtag még akkor is a sötétben tapogatózott a franchise jövőjét illetően, amikor a 4-13-as szezont záró utolsó interjúk és megbeszélések lezajlottak. Belichick hetek óta egyértelmű jelzéseket küldött belsőleg, hogy szerinte ezek az utolsó mérkőzései a Patriotsnál. Azt is világossá tette, hogy készen áll a továbblépésre, és elmondta bizalmasainak, hogy Robert Kraft és fia, a csapat elnöke, Jonathan Kraft aláásta azt a kultúrát, amelyet két évtized alatt felépített.

Belichick úgy vélte, hogy az erózió már egy ideje, legalábbis Brady utolsó New England-i szezonja óta tart. Belichick és Kraft többször is találkozott az idény vége után, ami megszokott, de az idei találkozósorozat más volt. Mindkét férfinak volt listája azokról a dolgokról, amelyeken változtatni akart. És mindkét férfi tudta, hogy nem valószínű, hogy megtalálják a megoldást. Három nappal a Jets elleni vereség után Belichick már elkezdte kihordani a személyes tárgyait az irodájából.

Kilenc Super Bowl-szereplés és hat bajnoki cím után Kraft valami újat akart. A csapat nem nyert rájátszás mérkőzést azóta, hogy majdnem öt évvel ezelőtt megnyerte a Super Bowl LIII-at a Los Angeles Rams ellen. Valójában anélkül, hogy Brady irányítóként kezdett volna, Kraft és Belichick 47-57-es győzelem-vereség mérleggel áll, ami mindkettőjüket átlagon alulinak minősíti, és ez a két büszke, elismerésekhez szokott ember számára talán rosszabb lehet, mint véget vetni mindannak, amit együtt építettek New Englandben.

2

A Patriots utolsó napjainak története, ahogy mi ismerjük őket, a legelején kezdődik, amikor egy hatodik körös irányítóval az élen esélytelenek voltak, és a St. Louis Rams - a Greatest Show on Turf - ellen nyerték meg a Super Bowl XXXVI-at. Az első Super Bowl-győzelem utáni órákban, amikor az életükben minden megváltozott, Brady bekopogtatott a New Orleans-i Fairmont Hotel 533-as szobájának ajtaján, egy régi vágású szállodában, ahol egykor Huey Long tartott rendezvényeket a hallban. Ez volt Belichick szobája és a legközelebbi barátaival ünnepelt, köztük a régi andoveri osztálytársával, Ernie Adamsszel. Belichick kinyitotta az ajtót, és egy hideg Coronát nyújtott át fiatal irányítójának. Brady összeszedte a bátorságát, hogy megkérdezze az edzőjét, utazhat-e külön a csapattól, hogy elmehessen Disney Worldbe.

"Persze!" - mondta Belichick. "Hányszor nyered meg a Super Bowlt?"

Annak a szezonnak az edzői munkája csak megszilárdította a Belichick által megkövetelt tekintélyt. Az irányítójának, a Super Bowl MVP-jének engedélyre volt szüksége, hogy egyedül utazhasson, mint valami kísérő nélküli kiskorú. Ez önmagában nem szokatlan az NFL-ben, de a Belichick autonómiájáról szóló történetek ma már a Patriots-os találkozók legendáriumát képezik. Ültess össze két vagy több egykori New England-i munkatársat, adj nekik néhány italt, majd dőlj hátra, és hallgasd meg az egyik hihetetlen történetet a másik után. Adams gyakran mesélte az egyik ilyen történetet a barátainak a 2000-es draft előtti Kraftékkel való találkozóról, amelyről Brady is a csapathoz került. Belichick és Adams találkozott Robert és Jonathan Krafttal, hogy megbeszéljék a stratégiát. Belichick és Adams tudták, hogy Krafték érzékenyek arra, hogy a ligában az a hír járja, hogy beleavatkoznak és szeretnek beleszólni a futballügyekbe. Csapattulajdonosként ez joguk volt. De a találkozó egyfajta teszt volt. Belichick elkezdte felvázolni, hogy mire van szüksége játékosokban, a sokoldalúságtól kezdve a karakterig - magánemberként gyakran elmondta, hogy ha van olyan eleme a Patriots pályafutásának, amiről nem beszélnek eleget, akkor az az, hogy a stáb milyen sok tervezést és részletességet fektetett a személyi döntésekbe -, és ami ezután következett, az a futballtudás mélységének, a rálátásnak és az előrelátásnak a mesterkurzusa volt. Olyan részletes és alapos volt, hogy Kraftéknek nem voltak kérdéseik.

"Azt teszitek, ami a legjobb a futballcsapatnak" - mondta Robert és a megbeszélés véget ért.

Belichick a következő évtizedben többnyire önállóan irányította a csapatot. A csapat három Super Bowlt nyert. 2006 és 2013 között a Patriots a legmagasabb színvonalon állt, - az utolsó percben veszített Super Bowlokat a Giants ellen -, de ekkor a viszonyok kezdtek megromlani. Belichick belsőleg tárgyalt Brady elcseréléséről, és nyíltan beszélt a munkatársainak arról, hogy nélküle akar Super Bowlt nyerni. Kraft, aki megpróbálta menedzselni kettejük kapcsolatát - megpróbálta megtenni azt, amit Jerry Jones nem tudott: egyben tartani a dinasztiát - 2010-ben csendben megegyezett Bradyvel, hogy ha Belichick valaha is úgy dönt, hogy elengedi, akkor az irányítónak beleszólást ad a következő állomáshelyébe.

3

Egy másik, 2013-as szerződési patthelyzet során Robert Kraft Bradyvel együtt Bostonból Los Angelesbe repült. A megállapodás létrejött, de a források szerint Jonathan sürgette az apját, hogy jobban részt vegyen a munkában. Egy évvel később, 2014-ben Belichick átadott Kraftnak egy tanulmányt, amelyben részletesen leírta, hogy még a legjobb irányítók is visszaesnek a 30-as éveik közepén. Belichick a második körben draftolta Jimmy Garoppolót, beállítva őt Brady utódjának.

Brady talált egy másik sebességfokozatot, mint gyerekkori hőse, Joe Montana tette Steve Young érkezése után. Brady barátjához és edzőjéhez, Alex Guerreróhoz és egy megszállott öregedésgátló kúrához fordult, hogy bebizonyítsa, Belichick tanulmánya téves. Mivel a két legfontosabb alkalmazottja közötti konfliktus most már nyíltan kiderült, Kraft elvállalta, hogy boldoggá teszi Bradyt, kapcsolatot, bókokat és örömöt kínálva az egyébként komor Belichick féle légkörében. A New England még két Super Bowlt nyert, a Seattle Seahawks és az Atlanta Falcons ellen, mindkettőt Brady alkotta hajrákkal és Belichick szituációs védekezési zsenialitásával. Trükkös dinamika alakult ki, amelyben Kraft bíróként működött a két alfa között. Brady lazítani akart a holtszezonbeli edzésein, ami nem zavarta Belichicket, sőt talán még tetszett is neki. Brady látta, ahogy az edzésideje Garoppolóhoz kerül, és gyorsan visszajött. Brady panaszkodott Kraftnak a holtszezonon kívüli edzésbeosztás miatt, aminek hatására Kraft elkezdett kérdezősködni az épületben. Ennek híre eljutott Belichickhez, aki csodálkozott, hogy Kraft miért kérdezősködik.

Mindezek a problémák - Garoppolo, Brady kora és szerződése, a Deflategate, Belichick többnyire szerencsétlen programja és a TB12 módszer - 2017-ben csúcsosodtak ki. Belichick korlátozta Guerrero hozzáférését. Egy ponton Brady és Guerrero a Gillette Stadion karbantartó fészeréből dolgoztak, ahol John Deere traktorokat tároltak. Belichick bizalmasaival beszélt a távozásról. Brady nyilvánosan elmondta, hogy akkoriban nem akart visszatérni a Patriotshoz, hacsak nem változik valami. Miután 2018 januárjában kiadott egy nyilatkozatot, amelyben tagadta, hogy feszültség lenne a két legfontosabb alkalmazottja között, Kraft azt akarta a rajongók tudomására hozni, hogyan oldotta meg a problémát: meghallgatta Bradyt, és visszaállította Guerrero hozzáférésének egy részét. Megnyertek egy újabb Super Bowlt 2019-ben. A hatodikat. És egyben az utolsót.

Hét hónappal később Brady ismét olyan szerződést kért, amely biztosítja, hogy a kitűzött céljáig, 45 éves koráig Patrióta lesz. A tárgyalások feszült hangulatban teltek, ami jellemző volt Brady karrierjének második felére. A riporterek megkérdezték tőle, hogy szerinte kiérdemelte-e az új szerződést. A válasza árulkodó volt, a maga nemében üzenet, mert nem említette az edzőt, aki a teljes kontrollal büszkélkedett.

"Beszéljen Kraft úrral" - mondta Brady.

4

2021. októberében Brady a címvédő Buccaneers tagjaként tért vissza New Englandbe. Kraft és Belichick is úgy döntött, hogy elengedik Bradyt. Bármennyire is próbált Kraft elhatárolódni ettől a döntéstől, ő jóváhagyta azt.

"Támogatta Billt" - mondta akkoriban Brady egy barátjának.

Amikor Brady belépett a Gillette Stadionba, betekintést nyerhetett a nélküle zajló New England-i életbe. Kraft és Belichick megegyeztek, hogy nem sokkal a megérkezése után találkozzanak vele. A pálya tűnt a legjobb helynek, mert Brady egyik rituáléja az volt, hogy meccsek előtt végigsétáljon rajta. De, amikor Brady meglátta a kamerák sűrűjét, többet, mint bármelyik Patriots-meccsen az emlékezet óta, beleértve egy februárban megjelenő, mindenre kiterjedő dokumentumfilm kameráit is - amely Kraft egyik bizalmasának szavaival élve "egy reklámfilm" és "Robertnek szóló reklám, hogy bekerüljön a Hírességek Csarnokába" -, megállt. Nem akarta, hogy így használják fel. Ehelyett a stadionon belüli folyosókon találkoztak. Egy kamerás stáb talált rájuk, és Brady helyet kért. Nem akarta, hogy ezeket a beszélgetéseket bármilyen módon fegyverként használják fel.

A Buccaneers szoros győzelme után Belichick és Brady kettesben találkoztak a vendégek öltözője közelében. Amikor Brady elment Tampába, úgy tűnt, zsigeri reakciót vált ki belőle, valahányszor valaki felemlegette Belichick nevét: "Nem tudja, mit veszít" - mondta Brady négyszemközt távozása után. Foxborough-ban azonban a két férfi 20 percig beszélgetett, és Brady később azt mondta a barátainak, hogy Belichick békülékeny volt. Belichick nem hibáztatta Bradyt a távozásáért: A megbeszélésen elismerte, hogy a Buccaneers jobban felkészült a győzelemre, mint a New England 2020-ban, egy olyan szezonban, amely egyfajta újraindítást igényel, miután Belichick nyilvánosan azt mondta, hogy a csapat "eladta magát".

Ez volt a legtöbb, amire Belichick képes volt. Brady haragja Belichickkel szemben enyhült, a bizalom abban a bizonyosságban gyökerezett, hogy a közelmúltbeli Super Bowl-diadalából visszatérve megengedheti magának, hogy nagylelkű legyen.

5

A New England eredményei Brady távozását követő első három évben - 7-9 2020-ban, 10-7 2021-ben, 8-9 2022-ben - és főként az, ahogy a csapat lefelé tartott, arra késztette Kraftéket, hogy jobban érvényesüljenek a futballműveletekben. A 2023-as holtszezonban három lépés mutatja ennek hatását.

Az egyik Jerod Mayo linebacker edző előléptetése volt tavaly januárban, homályos, de kiemelt státuszba. A Carolina Panthers meg akarta interjúvolni Mayót a 2023 elején megüresedő vezetőedzői posztra. Kraft lecsapott rá, ahogyan 2018-ban Josh McDaniels esetében is tette, amikor az Indianapolis Coltshoz készült távozni. A csapat kiadott egy sajtóközleményt, amelyet Belichick írt alá, és amelyben az állt, hogy a Patriots egy olyan hosszabbításon dolgozik Mayo számára, amely "hosszú távon" a csapatnál tartja őt. Ez a fajta nyilvános nyilatkozat egy személyzeti tranzakcióról példa nélküli volt a Belichick-korszakban - ő a clevelandi napjai óta címagnosztikus volt az edzőkkel kapcsolatban , és gyakran várt a szezon előestéjéig, hogy kiadja az alapvető részleteket a személyzetéről - és a vezetőedzőhöz közel állóknak feltűnt, hogy Krafték azt az üzenetet küldték a szurkolóknak, hogy egyre jobban részt vesznek a mindennapokban és hogy már ki is választották az utódot. Kraft később azt mondta az újságíróknak, hogy Mayo a "nyilvánvaló örökös".

A második Bill O'Brien szerződtetése volt támadó koordinátorként. Belichick jóváhagyta, hogy másodszor is alkalmazza őt - O'Brien 2007 és 2011 között volt a Patriots stábjában -, de ezt a lépést nagyban befolyásolták és támogatták Krafték. O'Brien sikereket ért el vezetőedzőként Houstonban, többet, mint Belichick bármelyik másik volt edzője a New Englandben. O'Brien emlékeztette a többi edzőt, hogy a 2022-es, Matt Patricia és Joe Judge vezette, Belichick tervezte tamadó oldali kudarcok után, őt azért hozták, hogy "helyrehozza azt”

6

Aztán a holtszezon tervezési megbeszélések során, Belichick később elmondta az embereknek az épületben, hogy felvetette az ötletet Kraftéknak, hogy cseréljék el az irányító Mac Jonest.  Krafték felkarolták Jones-t, miután 2021-ben az első körben draftolták, remélve, hogy valami Brady-szerű kapcsolatot tudnak kiépíteni vele. Jones újoncként jól játszott az akkori koordinátor McDaniels alatt, majd 2022-ben visszafejlődött Belichick összeverbuvált támadóstábja alatt. A tulajdonosok érveltek a cseréje ellen, mert látni akarták, hogy Jones mire képes O'Brien vezetésével, amit a múlt héten a csapat szóvivőjén keresztül cáfoltak. Belichick technikailag elcserélhette volna Jonest, de engedett a főnökeinek. Akik régen ismerik a Patriotsot észrevették a rossz kapcsolatot az edzőtáborban, hiszen Belichick a sajtókonferenciákon szokásához ellentétben, nem dicsérje Jones-t . Ez már egy furcsa offseason volt. Egy ponton Belichick és Kraft nyilvánosan szurkálták egymást a csapat pénzköltése miatt. Amire Belichick utalt, hogy ez volt az oka az utóbbi idők sikertelenségének. Kraft nyilvánosságra hozta, hogy a rájátszásba való visszatérést várja. Arról szólt az egész, hogy melyikük hogyan látja a játék legfontosabb pozícióját.

"Megteszem, amit kell, hogy az irányítómnak megfelelő embereket szerezzek" - mondta Kraft egy bizalmasának.

Kraft úgy döntött, hogy a 2023-as szezonnyitót a csapat nagy múltjának ünneplésévé teszi. Meghívta Bradyt, hogy térjen vissza a félidei ünnepségre. A meccs előtti este Brady és családja Kraft Chestnut Hill-i otthonában vacsorázott. Világos volt, hogy Kraft többet akart tenni, mint felkészülni a másnapi Brady-ünnepségre. Megpróbálta jóvátenni az irányító kínos távozását. Az este Kraft házában barátságos volt. Brady családja viccelődött, hogy örülnek, hogy visszavonult, de annyira unatkoznak a futballmeccsei nélkül, hogy ez az első őszi szabadságuk 14 éves kora óta. Kraftnak Bradyék úgy bocsátottak meg, ahogy Belichicknek nem. Idősebb Tom gyakran viccelődik azzal, hogy "ír Alzheimer-kórja" van, mivel azok, akik szerinte rosszat tettek a fiának, például Roger Goodell és a liga többi tagja, beleégtek az agyába. Bradyék hisznek a hűségben egy olyan sportágban, amely ezt ünnepli, és egy olyan Patriots-franchise-ban, amely az érzelemmentes játékoskeret-döntéseket az etikája részévé tette. Amikor a San Francisco 49ers 1993-ban elcserélte Brady család hősét, Joe Montanát a Chiefshez, Tom édesanyja, Galynn örökre leírta a csapatot. A mai napig a Niners ellen szurkol.

Másnap délután, Bradyék a tulajdonosi lakosztályból nézték meg a Patriots Eagles elleni mérkőzését. A család nem beszélt Belichickkel az út során. A közönség akkor tűnt a legelkötelezettebbnek, amikor Brady a félidőben végigsprintelt a pályán, amit a jellegzetes ökölpumpálással fejezett be. Brady Kraft mellett ült, miközben végignézték a 2023-as Patriots jellemzőinek korai kiadását: jó védekezés, labdaeladások támadóoldalon, képtelenség korai előnyre szert tenni, ami még súlyosabb hiányosságokat tárt fel. A lakosztályban mindenki tudta, hogy Brady a félidőben beállva is a legjobb irányító lett volna a pályán. Az évek során a Kraft közelében lévők hallották, hogy a tulajdonos "amikor csak lehet aláássa Belichicket", mondta egy Krafthoz közeli forrás. Ez a meccs sem volt más. Az, hogy Kraft  gúnyolódott Belichicken – úgy nevezte, hogy "a nagyszerű, intelligens ember" - volt a legrosszabbul őrzött titok New Englandben. Bár a csapat szóvivőjén keresztül tagadta, hogy ezt mondta volna, Kraft túl sokszor használta ezt a sort túl sok embernek ahhoz, hogy titokban maradjon.

7

Minden vereség a Patriots 1-5-ös rajtja során hozzáadódott a Belichick és Kraft rekordjának Brady nélkül futó számlájához. Ahogy a matematika egyre rosszabb lett, Kraft és Belichick közötti kapcsolat változatlan maradt a felszínen - üzletszerűek és távolságtartóak voltak, két férfi egy boldogtalan házasságban, akik nem engedhették meg maguknak a válást – de a színfalak mögött romlott. A Jonathan Kraft és Belichick közötti, soha nem erős kapcsolat tovább romlott. Jonathan védelmezi apja örökségét, és évekig nézte, ahogy Belichick nem hajlandó őt elismerni és a folyósókon csak elsétál mellette. Egy első kézből származó beszámoló szerint - amelyet Jonathan a héten a csapat szóvivőjén keresztül tagadott - 2022 végén Jonathan barátaival beszélgetett, amikor egyikük szóba hozta a New England vesztes szezonját.

"Ennek a fickónak mennie kell" - mondta Belichickről. "Vége van."

A vereségek, valamint az a struktúra, amelyet Kraft segített létrehozni - Mayo és O'Brien felhatalmazása - finoman erodálta Belichick tekintélyét az épületen belül. A személyzet és az edzői stáb, amely Belichick vezetése alatt a legtöbbször összefonódott, hogy elkerüljék a más csapatoknál gyakori hátba szúrást, elkezdtek egymásra panaszkodni. A korábbi években Belichick meghatározta az elképzeléseit, és a stábra bízta annak végrehajtását, ami hosszú vitákhoz és kreatív megoldásokhoz vezetett. Ez a magas szintű, együttműködésen alapuló kerekasztal-beszélgetés a múlté volt. A személyzeti osztályon dolgozók négyszemközt azt mondták, hogy az edzőkkel "amatőrök órája" volt a játéknapokon; az edzők arra panaszkodtak, hogy a személyzeti oldalon dolgozók képtelenek Belichick elképzeléseit megvalósítani. O'Brien, akit megalázott az alkalmatlan támadói teljesítmény, arra törekedett, hogy Belichickkel közösen találjon megoldást. Mayo néha egy baseballütőt hozott magával a megbeszélésekre, amit lóbált, miközben a többi edző lehajtott fejjel ült, olyan hozzáállást sugározva, hogy ő különálló a többiektől, egy kivételezett fiú. Jonathan Kraft és a Kraft-csoport üzleti ügyekért felelős vezető alelnöke, Robyn Glaser a munkatársakkal félrevonulva beszélgetett, és megkérdezte, hogy a vezetőedző miért hozott bizonyos döntéseket. A beszélgetésekből ki lehetett olvasni, hogy az élet a Gillette Stadionban hamarosan megváltozhat.

Belichick, aki a legutóbbi Super Bowl-győzelem óta lassan elvesztette az agytrösztjének magját - Ernie Adams , McDaniels, Patricia, Jack Easterby, Dante Scarnecchia, Nick Caserio -, többnyire hűséges munkatársai úgy érezték, hogy a főnökük és a tulajdonosok között szorult helyzetben vannak. Az irodában kiszivárgott a hír, hogy ha Belichick 2024-ben távozik, a futballműveletek megosztásra kerülnek Glaser és Jonathan Kraft között. A Patriots edzői és vezetői úgy gondolták, hogy "Krafték beavatkozása mindenkit összezavart" - mondta egy forrás a személyzeti oldalon.

Belichick tévedései a játékoskeret összeállításában -- és a játékokban -- nyitva hagyták Krafték számára a lehetőséget. A támadóknak nem voltak robbanékony játékosai. Jones elveszettnek tűnt; az alternatívák még rosszabbnak. Belichick kivágta a tartalék Bailey Zappe-t az előszezonban, majd újra leszerződtették, miután átment a waiveren. A játékosok úgy gondolták, hogy a harmadik számú játékos, Malik Cunningham nagy játékokat adhatott volna a támadóknak, de csak a Raiders elleni vereség alkalmával lépett pályára október 15-én. Egy héttel később - és 10 nappal azután, hogy Belichick hároméves szerződést kötött vele - kivágták, és a Baltimore szerződtette. Az ilyen okos lépések a Patriotsra voltak korábban jellemzőek. A helyi riporterek megkérdezték Belichicket és O'Brient, hogy Jones-t a kispadra ültetik-e. Ehelyett Belichick játékban hagyta őt, még akkor is, amikor nyilvánvaló volt, hogy az irányító elvesztette az önbizalmát.

8

„Ez egy b*szódj meg Kraft volt Billtől" - mondta Belichick egyik bizalmasa.

Kraft a nyilvánosság előtt többnyire hallgatott, az októberi ligaülésen nem beszélt a riportereknek a csapat helyzetéről. De a Belichick leváltására vonatkozó elképzelései elkezdtek kiszivárogni. Az akkori Titans-edző, Mike Vrabelen gondolkodott, még ha távoli lehetőség is, egy olyan korábbi Patriotot hozva haza, aki sikeres volt, és úgy tűnt, hogy tökéletes keveréke Belichick taktikai zsenialitásának és a játékosokkal való kapcsolatteremtő képességének. A Vrabel iránti érdeklődés híre eljutott a The Boston Globe-hoz. Ezt követően az NFL Media - látszólag Belichick oldaláról - arról számolt be, hogy aláírt egy "jövedelmező, többéves" szerződést. Úgy tűnt, hogy mindkét férfi egymás ellen szivárogtat. Ahogy a szezon a feléhez közeledett -- és a New England egymás utáni hetekben 72-3-as összesítéssel kikapott a Dallastól és a New Orleanstól -- Jonathan Kraft ugyanúgy belekeveredett a dolgokba, mint mindig, a színfalak mögött ostorozta Belichicket a személyi döntésekkel kapcsolatban, mintha lassan ügyet építene az edző eltávolítására.

"Brutális volt" - mondta Belichick egy barátjának.

A Patriots november 12-i, frankfurti mérkőzése a 2023-as év működési zavarainak ablakaként tűnt fel. Krafték azt mondták bizalmasaiknak, hogy Belichick biztonságban van addig a meccsig, de utána már nincs garancia. A kérdés az volt, hogy mit tenne a Patriots, ha kirúgnák Belichicket. Mayo lenne az ideiglenes edző? Készen állt arra, hogy 2024-ben vezetőedző legyen? Belichick vezetésének egyik előnye és problémája az volt, hogy New Englandben nem volt nagy infrastruktúra. Leginkább Belichick volt az egész, minden az ő tapasztalatából és találékonyságából fakadt. Hogyan nézne ki a csapat hierarchiája Mayo esetében, ha ő lenne a vezetőedző? Erre senki sem tudott válaszolni.

A Mayo és Belichick közötti kapcsolat feszültnek tűnt az épületben lévők számára. A Boston Sports Journal később arról számolt be, hogy Mayo viselkedése néhány edzőnek nem volt szimpatikus.

A Patriots kikapott Németországban, ezúttal a Colts ellen. Jones annyira megtört, hogy Belichick a meccs utolsó drive-ja előtt, Zappe helyére ültette a kispadra. A következő napokban nem érkeztek hírek Foxborough-ból. Minden a szokásos módon zajlott, a ki nem mondott üzenet, hogy Belichick befejezi a szezont. Kraft "nem akarta, hogy így érjen véget a kapcsolat" - mondta egy hozzá közel álló forrás. Ehelyett, egy másik forrás szerint, Kraft "egy puha leszállást akart Bill számára", ahol közös megegyezés születik. "Itt nem a pénz a cél" - mondta a forrás. "A PR az." Belichicknél jobban senki sem tudta, hogy Kraft mennyire érzékeny tud lenni a közvélemény megítélésére.

A két férfi 25 évet töltött együtt, beleértve az 1996-os szezont is, amikor Belichick a Patriots asszisztense volt Bill Parcells alatt. Mindketten mélyen ismerték egymás hiúságait és bizonytalanságait, és a végén tudták, hogyan üssék a másikat ott, ahol fáj. Belichick nem könnyítette meg Kraft dolgát. Csendes pillanatokban Belichick az évek során arról elmélkedett, hogy egy másik csapatot vezetne A Giants, egy olyan csapat, amelyet tisztel. Washington , közel van ahhoz a helyhez, ahol felnőtt. Vagy Dallas, mert jó kapcsolatot ápol a Jones családdal, és ez egy szórakoztató módja lenne annak, hogy odaszúrjon Kraftnak, aki megkérdezte a szavazóktól, hogy miért van Jones a Hírességek Csarnokában. kvázi megkérdőjelezve, hogy ő meg miért nem. Továbbra is edzősködni akart. Belichick mindig szerette hagyni az események folyását, amikor a helyzet feszültté vált. A stresszes pillanatokban tanúsított nyugalma talán az igazi szuperképessége.

Úgy véli, hogy elveszíti a befolyását, ha túl gyorsan lép. A szezon előrehaladtával a ligában és a Patriots épületében is suttogtak arról, hogy milyen lenne, ha a Panthers, a Bills, a Bears, a Bengals, a Cowboys, a Commanders vagy akár az Eagles edzője lenne, ha ezen csapatok  lszezonjai korai playoff-kieséssel végződnének. De az idei év nagy részében úgy tűnt, Belichick leginkább abban érdekelt, hogy helyben maradjon. Ha Kraft megkeresi őt a szezon után, egyértelművé tette a bizalmasainak, hogy a terve az volt, hogy azt mondja, hogy azt tette, amit a tulajdonos akarat - Mayo, O'Brien és külső ember felvétele  scouting oldalon. Kényszeríteni akarta Kraftot, hogy döntsön.

"Először neki kell lépnie" - mondta Belichick.

Decemberre valami váratlan dolog történt: A liga körül azok az emberek, akik két évtizeden át nem kedvelték, de tisztelték Belichicket, elkezdték sajnálni őt, látva, ahogy  Kraft hagyta, hogy a jövőjéről szóló hírek áradata alatt szenvedjen. Bármennyire is szerettek más edzők és vezetők gúnyolódni Belichick szentségtörésén, senki sem hitt annyira a Patriot Wayben, mint ők. New England bizonyítékot nyújtott arra, hogy létezik egy másik út is, ha csak megvan a fegyelem ahhoz, hogy kövessük, ha elég kegyetlenek vagyunk ahhoz, hogy átlépjük a határokat az út mentén, és elég bátrak ahhoz, hogy átírjuk a szabályokat. A New England 2002-es, Rams elleni Super Bowl előtt Belichick megtagadta a rituális játékosbemutatót, és ragaszkodott ahhoz, hogy együtt, csapatként lépjenek pályára, sztárok és egók nélkül, csak egy csapat büszke, tehetséges emberekkel, akiknek közös céljuk van, és hajlandóak ezt a célt könyörtelenül követni. Ez vált a normává. A Patriot Way központi ellensége az összes bosszantó emberi érzelem volt: kedvesség, hűség, barátság, nosztalgia, ego. Ezeknek a késztetéseknek az elutasítása vezetett a sikerhez, és az, hogy nem tudták elutasítani őket, bizonyította, hogy a többi 31 csapat képtelen volt lemásolni a tervet.

9

Amikor a New England szezonja kezdett véget érni, és világossá vált, hogy a Patriots ismét nem jut be a rájátszásba, Kraft zsörtölődött a tulajdonostársainak, és azt mondta nekik, hogy bárcsak győztes csapata lenne. A tulajdonosok elmondták bizalmasaiknak, hogy úgy érezték, a játék elment Belichick mellett. Az edzők és a játékosok olyan módon kezdtek összefogni az edzőjük körül, ahogyan utoljára a Spygate idején látták, dühösek voltak, hogy az edzőjük munkahelyi státusza állandó vitatéma volt. A Patriots decemberben idegenben legyőzte a Steelerst és a Broncost, két olyan csapatot, amelynek nagyobb tétje volt, mint New Englandnek. Egyértelmű volt, hogy a csapat nem adta fel. "Nem láttam Bill Belichickben a feladást" - mondta a szezon végén a speciális csapatok sztárja, Matthew Slater. "Ha a héten ott ültél volna a csapatmegbeszéléseinken, azt hihetted volna, hogy az AFC-bajnokságra készülünk."

"Kraftéknak szégyellniük kéne magukat" - mondta egy Patriots-asszisztensedző egy bizalmasának.

Mégis, bármennyire is frusztrált volt Kraft a szezon során, igyekezett nyitva tartani a lehetőségeket. Volt egy elképzelése arról, hogy szerez egy draftjogot Belichickért cserébe. Ha Kraft kirúgta volna Belichicket, és nem találta volna meg a helyettest, akkor végignézte volna, ahogy Brady a Buccaneers játékosaként megnyeri a Super Bowlt, Belichick pedig egy másik csapatnál az NFL valaha volt legtöbb győzelmet szerző edzője lett volna. Belichick keményen megdolgoztatta az edzőket a hajrában. Az ő programja nem engedi, hogy bárki is feladja. Minden találkozóra felkészülési értekezletet tart. Minden beszélgetésnek van egy beszélgetés előtte. Minden gyakorlatnak van egy előzmény gyakorlata. De valami más volt. Belichick több időt töltött egyedül az irodájában. Az évtizedek során a szezon vége felé a segédedzőknek projekteket adott, amelyekkel a draftra vagy a szabadügynökségre készültek. Idén nem ezt tette.

Az egyik megbeszélésen O'Brien dühös lett Belichickre egy, a futójátékokról szóló vita során. Kiviharzott. A többi edző csendben maradt, nem tudták, mit tegyenek. Belichick csak hagyta a dolgot, tudta, hogy hamarosan vége lesz az egésznek.

Belichick utolsó New England-i meccsén az időjárás nem volt barátságos. Egy dinasztia született 2002-ben az északkeleti szélben. A hó azon az éjszakán szinte romantikus volt, gondolta Belichick, könnyű és furcsán meleg. A végén érkező hóviharban nem volt semmi romantikus. A pálya csúszós volt. A stadion 70%-ban üres. Ő és Kraft elhaladtak egymás mellet a pályán. Még csak nem is biccentettek egymásnak. A Jets - akiket Belichick annyira utált, hogy egy ideig nem is tüntette fel az ott töltött időt a hivatalos életrajzában - végig uralta a meccset, és nyert, véget vetve Belichick tizenöt meccses győzelmi sorozatának. A kamerák nyüzsögtek, amikor Belichick maszkkal és felhúzott csuklyával az arcát eltakarva sétált át a pályán. Lenézett. A legtöbb szurkoló korán távozott, hogy megelőzze a forgalmat; nem integetett és nem biccentett azoknak, akik maradtak, hogy megköszönjék neki. Az életét és a kapcsolatait a szakmája követelményei és rituáléi köré rendezte. Úgy nőtt fel, hogy álmodott arról, milyen lehet egy futballcsapat, ha a játékot jól tanítják, és a játékosok és az edzők feláldozzák a hírnevet és a jövedelmet a győzelmekért. A New England Patriots volt élete munkájának betetőzése. Lement a lépcsőn, figyelmen kívül hagyva a figyelméért kiáltó szurkolókat, és végigment a folyosón, amíg el nem tűnt.

10

A Jets elleni vereség után négy nappal Robert Kraft és Bill Belichick együtt állt a pódiumon, és bejelentették, hogy a közös futballpályafutásuknak vége. Ahogyan azt tette, amikor 2000-ben bejelentették, hogy ő lesz a Patriots vezetőedzője, Belichick egy viccel kezdte. Legutóbb Belichick abban reménykedett, hogy a sajtótájékoztató jobban fog sikerülni, mint a Jetsnél tartott utolsó. Ezúttal az összegyűlt médiára nézett.

"Nem láttam ennyi kamerát, mióta leszerződtettük Tebow-t" - mondta.

Néhány percig beszélt, a hála és a megbecsülés témái körül. Megköszönte Kraftnak és "a családjának", Jonathant nem említette név szerint. Mayót sem említette név szerint; alig 24 órával később előléptetik vezetőedzővé. Belichick csak egyszer érzékenyült el: amikor a szurkolóikról beszélt. Nem volt szüksége jegyzetekre. Pontosan tudta, mit akar mondani. Ezután a mikrofont egykori főnökéhez fordította. Kezet fogtak a színpadon, ugyanolyan kínosan, mint 2000-ben. "Ez egy nagyon érzelmes nap számomra" - mondta Kraft.

A nyilatkozatok rövidek voltak. Kraft és Belichick a végén megölelték egymást. Kraft egyik bizalmasa, aki végignézte, úgy vélte, virtuóz előadás volt. "Robert ötlete az egész folyamat során az volt, hogyan tudok a lehető legjobban kinézni ezen a dolgon?" - mondta. "Megkapta, amit akart. Egy ölelést a sajtótájékoztató végén. ... Teljesen barátságos. Ez egy elképesztő teljesítmény, mert szerintem Bill másfél éve nem nézett Robert szemébe."  

A sajtótájékoztató kevesebb mint 10 percig tartott, és nem is igazán volt sajtótájékoztató: Nem lehetett kérdéseket feltenni, Belichick show volt a végéig. Brady-t nem említették.

Ennyi volt. Vége. Brady, Belichick és Kraft mindannyian külön utakon járnak. Nagy meccseket nyertek együtt, és vesztettek is, és az út során végigkísérték egymást az élet minden változásán. 2001. szeptember 23-án este Brady, Kraft és Belichick voltak az egyetlen Patriots a Mass Generalban, akik azért imádkoztak, hogy Drew Bledsoe életben maradjon. Kraft szemtanúja volt annak, hogy Belichick a dinasztia évei alatt elveszítette mindkét szülőjét, elvált, és mindkét fiát felvette a Patriots stábjába. Amikor Kraft felesége, Myra még élt, Belichick minden meccs előtt és után megölelte őt. Bill és Tom is jelen volt, amikor Robert 2011-ben végső nyugalomra helyezte őt. A két idősebb férfi végignézte, ahogy Brady apává válik, és Brady hálás volt azért, hogy Belichick a 2007-es szezonban szabadnapokat adott neki, hogy Los Angelesbe repülhessen, hogy láthassa újszülött első fiát. Sokszor - amikor Kraft beleegyezett, hogy a Jets egy első körös választást küldjön Belichickért 2000-ben, a Spygate alatt, a Deflategate alatt - nem volt más választásuk, mint hogy összetartsanak, amíg a zűrzavar el nem múlik.

Közös Super Bowl-gyűrűik, amelyek minden egyes bajnoki címmel egyre díszesebbek és díszesebbek lettek, nemcsak sikereik emlékművei voltak, hanem annak is, hogy ezeket a sikereket együtt érték el. Kraft pénze, türelme és ösztönei, Belichick futballtudása és etikája, valamint Brady karja és elszántsága, hogy a teljesítmény határait feszegesse, egyik győzelem sem lett volna lehetséges. Szükségük volt egymásra, és aztán lehet ez volt az, ami szétválasztotta őket.

Tom Brady mostanában sokat golfozik és járja a világot. Akik jól ismerik, azt mondják, megdöbbentő, hogy mennyire félénknek tűnik most, amikor személyesen és szakmailag is újrakezdi. Nemrég a szülei azon kapták magukat, hogy együtt ülnek, és a fiuk legnagyobb touchdown-passzairól készült internetes videókat nézegetik. Időnként szeretik ezt csinálni. Mind a 649-et. A visszavonulás olyan, mint a halál egy versenyző életében. Brady ősszel időnként sprinteket futott, csak hogy átérezze az érzést.

Belichick most egy új csapatot keres, amelyet felépíthet, új embereket, akiket vezethet. Ez az egyetlen élet, amit ismer. A haditengerészeti akadémia kampuszán nőtt fel, egy okinawai és normandiai veterán fiaként, és a gyermekkorában kialakult katonai kódok és rituálék máig megmaradtak benne. A Patriots utolsó Super Bowlja előtt, amikor a rivalizálás és a keserűség már annyi mindent tönkretett, Belichick meghívott egy nyugalmazott admirálist, hogy beszéljen a csapathoz. Thomas C. Lynch admirális, aki repülőgép-hordozókat irányított a harcokban, olyan beszédet mondott, amelyet a tengerészgyalogosok generációi ismerhetnek. Emlékeztette a Patriotsot valamire, amit a tulajdonosuk, edzőjük és irányítójuk tovább vitt, mint bármelyik embercsoport az NFL modernkori történelmében, de valahogy mégis elfelejtették útközben: "Hajó, hajótárs, önmagad." A Patriot Way mindig csapat, csapattárs, önmagad volt, amíg végül már nem volt az.

Belichick a Kraft-tal tartott sajtótájékoztatón világossá tette, hogy még nem végzett az edzősködéssel, legalábbis addig nem, amíg nem előzi meg Don Shulát. Kraft újrakezdi. A sajtótájékoztatón azt mondta a teremben, hogy az edző elsőszámú Hall of Famer lesz. Belichick mellett állt, amikor ezt mondta, de úgy tűnt, egyedül van odafent, egyedül a döntéseivel. Természetesen kétségbeesetten szeretne Cantonban lenni. Ez az egyetlen dolog, amit a pénze nem tud megvásárolni, amit nem tud befolyásolni. Van egy körülbelül 40 jelöltből álló lista, amelyet a Hall of Fame-szavazók az évek során lefaragtak Mike Shanahantól Mike Holmgrenig, és Kraftnak nehezen sikerült áttörnie. Évekkel ezelőtt közel volt, amikor a dinasztia a végéhez közeledett, de még éreztük a jelenlétét, és féltünk tőle vasárnaponként. De az idő, más jelöltek erényei, a Patriots néhány szabályszegése az évek során, és egy saját maga által kreált floridai probléma folyamatosan visszaveti őt. Idén nem volt a döntősök között. Júniusban lesz 83 éves.

 

Forrás: ESPN - Seth Wickersham & Wright Thompson

Segítség: Burkus

Hozzászólás

baszki……

köszönöm

Köszönöm ezt a betekintést a kulisszák mögé! Sok minden másképpen néz ki így! Az öreg Kraft telhetetlensége határtalan, a fiatalabbé pedig erőszakos, pedig a sikerekhez semmi köze. BB alázata a játékhoz és a játékosaihoz tiszteletreméltó és tudtuk, hogy nem tévedhetetlen. Örülök, hogy akkor nem tévedett, amikor a lesérült elit QB helyére a QB4-et állította be.

Hopi minden szavaddal egyetértek. Tűpontosan leírtad a lényeget. BB kockáztatott TB utolsó éveiben, de mindig a csapatot nézte, nem jött be Neki. Sok sikert BB-nek illetve remélem nem szűk X év vár ránk. 

Srácok ! 
Azert a cikknek ez a része is megvan , vagy ezen nagyvonalúan atsiklottatok?:

”Belichick a következő évtizedben többnyire önállóan irányította a csapatot. A csapat három Super Bowlt nyert. 2006 és 2013 között a Patriots a legmagasabb színvonalon állt, - az utolsó percben veszített Super Bowlokat a Giants ellen -, de ekkor a viszonyok kezdtek megromlani. Belichick belsőleg tárgyalt Brady elcseréléséről, és nyíltan beszélt a munkatársainak arról, hogy nélküle akar Super Bowlt nyerni. Kraft, aki megpróbálta menedzselni kettejük kapcsolatát - megpróbálta megtenni azt, amit Jerry Jones nem tudott: egyben tartani a dinasztiát”

Ha akkor BB akarata érvényesül ,simán elpasszolja Bradyt es akkor az utolsó 3 SB ugrott…

Akkor hogy van ez hogy BB mindig a csapat erdeket nézte ?

Azzal ettől függetlenül egyetertek hogy fenntartásokkal kell kezelni, de máshogy ilyen infokat nem lehet szerezni csak névtelen forrásokból …

Nem ismert, hogy pontosan mikor akarta BB elcserélni TB-t, sosem tudjuk meg akkor kit választott volna és mekkora sikerrel. Ez már történelem. 

Dehogynem. 2013-ban akarta elcserélni Bradyt és ezért választotta Jimmy Garoppolót És akkor feltehetően ma 3 SB győzelme lenne a hat helyett.

Dehogynem. 2013-ban akarta elcserélni Bradyt és ezért választotta Jimmy Garoppolót És akkor feltehetően ma 3 SB győzelme lenne a hat helyett.

Bocs, de utólag azért könnyű mindenkinek okosnak lenni ( nem sértésnek szánom ). Természetesen biztosan nem lenne 6 gyűrű, de akkor TB 36 éves volt, megértem BB hátterét azzal kapcsolatban, hogy abban a korban drasztikusan visszaesik a teljesítmény a sportban, kivéve ha UFO-ról ( TB ) van szó. Brady első 3 gyűrűje sem elsősorban TB érdeme hanem az akkori rendszeré. Ebből indulhatott ki BB anno, a többi már történelem. 

Simán lehet amúgy, hogy BB száján kicsúszott a 2. vesztes SB után, hogy elcserélné TB-t, de gondolom utólag már ő is azt mondja, hogy megbánta volna.

De amúgy az öreg mindig 3 lépéssel mindenki előtt járt, szóval ez a Garoppolo sztory valós is lehet, de tényleg nem tudhatjuk mi lett volna vele.

És igen, lehet, hogy egy félig kamu újságcikk miatt szívjuk itt egymás vérét mi szurkolók, aztán lehet a tizede sem igaz :)

Huh…

hat en finoman szólva sem ezt olvastam ki ebből a cikkből …

mar amit hopi irt ( ha félreérthető lett volna )

 

Köszönjük, óriási élmény volt olvasni! A tartalma elég borzasztó, hogy három ekkora egyéniség miért nem tudott békében, egymás megértésében együtt dolgozni - talán éppen az egyéniségük/egójuk miatt. És már benne van Mayo kicsit aláásása is, mint kedvenc új fiú - ez nem tudom, mennyire a cikkírók kitalációja, mindenesetre már káros az alakuló új szervezet felé.

Már nincs valós értelme visszafelé keseregni, muszáj előre nézni és szurkolni az új csapatnak.

GOOO PATS!!!

TB fanatizmusa, BB célorientáltsága és Kraft telhetetlensége egy időben volt rossz helyen. De nincsenek az életben véletlenek, utólag értjük majd meg ezt a történetet.

Ezt úgy is lehet nézni, hogy 20 évig meg pont kurvajo helyen volt együtt 😉

Jön is a Brady film februárban!

Jó olvasmány! Hogy mennyi a valóságtartalma, majd évek múlva megtudjuk. Az ilyen cikkeket sosem kell "készpénznek" venni. Tényleg jó volt olvasni. Jó volt kicsit elgondolkodni. De úgy gondolom, ezt inkább egy irodalmi műnek kell tekinteni, sem mint egy tényfeltáró okiratnak.

Természetesen igazad van a valóságtartalmát illetően. A "történelmet" a győztesek írják, csak Nálunk per pillanat nincs győztes. :( Csak keserűség van... 

Én ebből a írásból irigységet és rossz indulatot érzek. Ezek nagy része nem tény hanem pletyka. Bill egyik barátja mondta..Kraft egyik ismerőse mondta stb stb..Sokan vártak évek óta hogy bele rúgjanak a Patsbe. Most itt a lehetőség. Még sok ilyen cikk lesz az biztos. A végén majd kiderül hogy Kraft rossz tulaj Bill meg rossz edző..

Sokat elmond a cikkírók szándékaival és hozzáállásával kapcsolatban, hogy Mayo-t már most egy fenyegető fellépésű alaknak mutatják be (baseball ütő lóbálása a megbeszéléseken mint valami verőember). A Brady-BB-Karft hármas története volt a fő mondanivaló, de azért mégis beleszőtték a történetbe a frissen kinevezett vezetőedzőt, a jelenlegi támadókoordinátort, és az ifjabb Kraft-ot is mint negatív figurákat. Az biztos, hogy voltak ellentétek a felek között az évek során, amik most a sikertelenség árnyékában kiéleződtek és szakításhoz vezettek. Azonban elég jól felismerem, amikor valaki írásban, vagy szóban kiszínezi, hajlítgatja a valóságot (vagy 20 évig a szakmám része volt ez), és ez a cikk elég szenzációhajhásznak tűnik nekem.

Ezen beismerés figyelembevételével akkor nem kellene a te hozzászólásaidat is fenntartásokkal kezelni? :D

Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Szerintem is sok gyanús részlet van a cikkben és én is áthallom a szerzők csalódottságát BB menesztése és /vagy Mayo kinevezése miatt. Sok érdekes dolog van benne, de szerintem is nagyon kritikusan kell ezt olvasni.

Azért aki a cikkből azt szűrte le hogy Kraft az Anti Krisztus , olvassa már el mégegyszer egy kicsit figyelmesebben a cikket..

Szerintem ez a cikk pont azt mutatja meg hogy a Kraft- BB koordináta rendszerben nem volt senki maradéktalanul pozitív szereplő  es hogy a sikernek a színfalak mögött mekkora ára volt es messze nem volt minden olyan rózsaszín ahogy mi azt kívülről láttuk. De ebben BB is benne volt nyakig…

A cikk hitelessége a részleteket illetően szerintem is fenntartásokkal kezelendő , a teljes tartalmat illetően szerintem viszont nem lehet puszta kiatalacionak minősíteni .

Amikor olvasom ezeket a reakciókat, akkor ezek jutnak eszembe:

Nem olvastam el figyelmesen a cikket? Ők nem olvasták el? Párhuzamos valóságban élünk? :D

Én többször elolvastam, de így is csak azt látom benne, hogy ha nincs Kraft, akkor BB a 2010-es évek első felében eltradeli Brady-t és már akkor tökönlőtte volna magát és minket (minusz 3 SB). Így csak 2020-ra jött össze neki, hogy elhitette Krafttal Brady alkalmatlanságát. Ebben én sem az ördögi Kraftot, sem a "csapat mindenekfelett" Billt nem látom. 

Akik ezen a fórumom is lekicsínylették Kraft szerepét a dinasztiában, azok - feltéve ha alaposan elolvassák ezt a cikket - kissé átértékelhetik ezt a dolgot.

Az meg természetes, hogy három ennyire erős egyéniség belső villongások nélkül nem tud együttműködni két évtizeden át.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlítsem, piszkosfred ezt már régen látta szembejönni.

Válasz kolok üzenetére

Nem a tied nyugodj meg, azokkal egyetértek és a cikk tartalma sem a Kraftok bénázásáról szól.
Mondjuk nem nagyon izgat a megszólításod, de azért észrevehetnéd ha provokálsz valakit. Csak mondom, ha esetleg a válasz is ironikus lett volna, akkor nem kell megsértődni, hanem tükörbe nézni.

Én egy dologban biztos vagyok. Sem az Öreg Kraft papa sem a pici fia nem football szakember, még akkor sem ha mindketten azt hiszik, hogy baromira értenek hozzá.

A mai világban ha valami maradandót alkotsz /és egy dinasztia biztosan az/, mindig megjelennek az irigyek akik szép csendben tönkre akarják tenni az egészet...és ameddig te dolgozol ők mással sem foglalkoznak csak hogy aláássanak mindent amit te szép csendben, baromira nagy munkával kialakítottál. Odadörgölőznek a döntéshozókhoz, suttognak, nyíltan soha nem kritizálnak, nem tudod megvédeni magad... aztán azon kapod magad, hogy Kraft papa meg a kis faszkalap fia nem áll veled szóba és hülyeségeket beszél. Mondjuk az Kraft korában ez már a demencia miatt nem meglepő. Mellesleg kurva gáz volt, hogy a sajtótájékoztatón fel kellett olvasnia mit akar mondani...ha egy ilyen embertől mint Bill csak papírból bír elköszönni akkor az baromi nagy érzelmi sivárságról árulkodik.

EZ TÖRTÉNT NEW ENGLANDBEN! FELHÁBORÍTÓ, SZÁNALMAS ÉS MÉLTATLAN. A mai naptól csak szemlélője leszek a csapatnak - sok sikert nekik - de mint a Patriots Way nagy csodálója, szurkolóként megszűnök létezni. Akik miatt szurkoltam elmentek, visszavonultak és ami miatt szurkoltam megszűnt létezni...

Egy csoportot mindig csak egy ember vezethet és övé minden felelősség, több okos nem kell. Ha egy vezető 10 döntéséből 7-8 jó az már kiváló vezető. Belichick ilyen vezető volt és lesz. MAYO sehol ne, lesz hozzá képest. Talán 1-2 szezon összejöhet vele de 1-2 évtized biztosan nem!

Jó szurkolást!

Nemáááááááááááár!!! Tényleg hányszor írjuk le, mondjuk el, hogy ez NEM NORMÁLIS ami itt ment a NE-ben 20 éven át! Az egész rendszer úgy van felépítve, hogy ez ne jöhessen létre! De mi mégis megcsináltuk, de lehetett tudni, hogy örökké nem tarthat! Fájt mikor elment TB? Hogy az istenbe ne! Rossz érzéseim vannak, hogy BB elköszönt? Persze! De új év, új emberek, új remények. Ahogy itt később leírták rohadt kíváncsi vagyok milyen irányban indul el a csapat! Milyen HC lesz Mayo? Ki lesz az OC? Ki lesz a GM? Ki lesz a QB? Milyen lesz a csapat? Mennyi megválaszolatlan kérdés! És már csak azért is tökre várom ezt az időszakot, hogy mi sül ki az egészből! És simán lehet, hogy egy korszakos edző-qb páros születését láthatod, ha követed a csapatot és majd 20 év múlva elmondhatod, hogy basszus nem hittem bennük, de megcsinálták!

Tényleg nem értem néha az embereket :)

A Jordan-féle Bulls óta is hol tart az a csapat? Szerintem ez egyszeri és megismételhetetlen lesz, de ne legyen igazam. Talán most a Chiefs eredményessége hasonlít a Pats-ére, Mahomes-ban még lehet 12 év, Reid-ben már kevésbé. Most minden valószínűleg szerint  megtanuljuk milyen az "örülünk ha néha a PO meglesz" érzés.

Ja és még valami.

Köszi a cikket, baromi jó, bármennyi is legyen igaz belőle...

Még az eredeti ESPN cikket olvastam tegnap este és akkor is olyan gondolatok keringtek bennem, hogy ebből mennyi igaz. Főleg a "közeli barátok" és "bizalmasoktól" kiszivárgott infók valóságalapjával van gondom ismerve, hogy az ESPN hogyan kezelte a deflategate ügyet, ahol tények és alapvető fizikai ismeretek nélkül egyből Brady-t vádolták a semmiért.

De ESPN ide vagy oda, a Boston Heraldos expozé is azt fejtegette és maga Kraft is azt mondt, hogy ez a "házasság" elfáradt és ennek voltak/lehettek belső jelei.

Most már csak izgatottan várom, hogy milyenek leszünk Mayoval, lesz-e új GM vagy Matt Groh és Elliot Wolf maradnak, marad-e O'Brien és hosszútávon milyen lesz a csapat, ha már nem Robert Kraft, hanem a fia fogja átvenni a csapatot. Sok kérdés, izgalmas offseason, mindenesetre hajrá Pats! :)

Mondjuk azt megértem, hogy BB ( a legszebb rövidítés ) semmibe sem nézi Jonathan Kraftot, 10 esetből nyolcszor a telefonját nyomkodja vagy beszélget amikor a közvetítések alatt mutatja a páholyt a kamera.

Neki ez egy üzlet, nem kell, hogy szeresse a focit. Nem is a szurkolás a dolga, hanem az, hogy megteremtse a csapat működéséhez szükséges feltételeket. Egyébként meg ilyen hülye telefonnyomkodós világot élünk. Biztos Te is észrevetted már a körülötted élők némelyikén, hogy nem tud meglenni nélküle egy percig sem.

Az öreg Kraft szemében még mindig nagyobb a tűz mint a fiáéban, ettől függetlenül értem amit írsz. A mobiltelefon a XXI. század legjobb és egyben legrosszabb találmánya is.

Én azért szorítok az öregnek, hogy elérje a legtöbb ligagyőzelmet.A legszebb az lenne, ha ő is egy gyűrűvel koronázá meg 1-2 év múlva,bár erre reálisan kevesebb az esély, mint Brady esetében volt. Az lenne az igazi fricska.

Ez a Kraft mint GM dolgot viszont orbitális hülyeségnek tartom.

Gyakorlatilag 4 évvel a triumvirátus felbomlása után 4 évvel azt lehetne józan ésszel gondolni, hogy a bandwagon típusú szurkolók kora már rég véget ért, de mai is vannak kiszállók :-)

Minden történet véget ért, ez a mai sem ma ért véget, csak páran azt hitték, hogy  a PW az örök és megkérdőjelezhetetlen. Ez, sajnos, nem így van.

A cikk azon részét adom, mikor azt pedzegeti, hogy nem csak a hármas bomlott meg, hanem elkoptak a nagyon fontos mindennapi hősök, Ernie Adams, Scar stb. Ezért gondolom azt, hogy ha BB valahol újrakezdi, nagyon kicsi az esélye annak, hogy komoly sikert tud elérni (ez nem olyan, mint a Tampa-TB eset, hogy egy SB ablak "nyitott" csapat odaviszi minden idők legjobbját, hogy hajrá, itt a csapat, csak te hiányoztál).

 

 

Sziasztok!

Nagyon régen nem írtam már.Nagyon fura olvasni néhány ember hozzászólását.

Sajnos sokan tényleg tök természetesnek vették, hogy siker siker hátán.Mert ugye az volt dögivel. 

Kb akkor jött be a magyar tvbe az NFL amikor a dinasztia indult.És hát milyen az ember,ha van egy kb mindig sikeres csapat, annak sokan szurkolnak,mert jó érzés hogy nyer a csapatom.

Én emlékszem amikor ez az oldal alakult, az elsők között regisztráltam, gondolhatjátok milyen hamar hogy ezt a név még elérhető volt...

Olvasom ez az írást és arra gondoltam,hogy a hosszú évek alatt is lehetett hallani csomó dolgot ezek közül, de őszintén....kit érdekelt akkor egy ilyen konfliktus, vagy viszály vagy nevezzük aminek akarjuk,hiszen jött a hétvége, nyertünk. Vagy nem,de utána igen.

Aztán jött a január és nem volt idő azon agyalni hogy milyen ellentét van a csapaton belül mert ugye mi nem a fotelből néztük a többieket hanem játszottunk a rájátszasban.Sokszor végig vagy majdnem végig. 

Most persze van idő ezekről beszélni, de ez van.Ami előttünk zajlott az szöges ellentéte mindennek amiről az NFL rendszere szól.Itt nem lehetne dinasztia. Itt nincs olyan hogy valaki 20évig toppon vagy legalábbis top közelében van.

Ja,de. Nekünk sikerült. 

A magam részéről megmondom őszintén full nem érdekel mi volt,ki kivel nem beszélt, ki kivel nem volt jóban. 

Ez az egész nem jöhetett volna létre sem Brady,sem BB,sem Kraft nélkül. Ha így nézzük hogy mennyi viszály lehetett a háttérben, akkor még nagyobb dolog hogy ezek ellenére ennyi sikert értünk el.

Most valami új kezdődött pár éve. Ez inkább a valóság az álomvilág után. 

De ki tudja. Attól szép ez az egész, hogy a csoda itt előfordul. 28-3-ról sem nyert senki azelőtt. 6-7 Lombardit sem nyernek sűrűn.

Egyszer lehet újra álomvilág. 

Go Patriots!

Forever!

"A Dolphins nem tudott nyerni a Wild Card körben, így a Lions győzelme miatt immáron a Miami rendelkezik a leghosszabb győzelem mentes szériával a rájátszásban: a gárda 2000 óta nem tudott nyerni a PO-ban, vagyis 23 idény óta. Őket a Raiders követi 21 sikertelen szezonnal, majd a Commanders (18), a Jets (13) és a Bears (13) következik a sorban." Remélem mi nem jutunk erre a sorsra....

Ezt a gyerekes szurkolói f@szméregetést nem lehetne már hanyagolni ( "most elválik ki az igazi Pats drukker" )? Aki akar továbbra is szurkol a csapatnak, aki nem az nem, nincs jelentősége.

OFF

Nagyon tetszik a két idén berobbant 2 fiatal QB játéka. A 2.pick-es (Stroud) azonnal a mélyvízbe került a 26. pick-es (Love) több éven át várakozott, igaz nem akárki mögött, hogy kezdő legyen. Amennyire a képernyőről megítélhető megfontolt, alázatos játékot játszanak. ZsebQB-k, de a modernebb fajtából, mert, ha kell futni is tudnak (ATT:39, AVG: 4,3 yard ill. 50 és 4,9), azaz megfutják legalább egy RB átlagos „adagját”/down. Valami ilyenféle QB kellene…

CeeDeLamb vergődését WR1-ként elnézve változatlanul Én jobban szeretnék inkább 3 Douglas képességű WR-t a csapatba. :)

ON

Úgy tűnik Kraftékat kicsit készületlenül érték az általuk eldöntött események, mert a GM helyzet egyelőre stagnál és találgatások sokaságát szüli A.Schefter (ESPN) szerint: „A Patriots nem siet, hogy vezérigazgatót vegyen fel. Még az is lehet, hogy megvárják a draftot, hogy felvegyenek egy vezérigazgatót.” P.Perry (NBC Sports) azt mondja: „Lehet, hogy nem lesz új GM, hanem M.Groh és E.Wolf ketten látják el ezt a szerepet” (?) A.Barth (98,5 The Sports Hub) szakíró szerint Mayo tárgyal külső emberekkel, főleg olyanokkal, akik ismerik a Pats belső működését (pl. Pioli, Ziegler vagy akár Vrabel is.) Egy meredek jóslást is megejt: Mayo de facto GM is lesz, legalábbis ideiglegesen:)

A Pats állást kínált jövőre is a BB fiúknak, Mayo és Steve jól együttműködtek a védelem oldalán pl. a játékhívások terén is.

"CeeDeLamb vergődését WR1-ként elnézve változatlanul Én jobban szeretnék inkább 3 Douglas képességű WR-t a csapatba. :)"

Hála Istennek, kvalifikáltabb edző lesz a csapat élén.

"CeeDeLamb vergődését WR1-ként elnézve változatlanul Én jobban szeretnék inkább 3 Douglas képességű WR-t a csapatba. :)"

Hála Istennek, kvalifikáltabb edző lesz a csapat élén.

Prescott egész meccsen önmaga alatt teljesített, olyan helyzetekben is Lamb-et akarta erőltetni, amikor konkrétan 3-an is voltak rajta, szóval Prescott is vastagon benne volt ebben...de legyen, Lamb mondjuk pont a legrosszabbkor hozta az idény egyik leggyengébb teljesítményét, de kérdés nélkül adnék oda 3 Douglast 1db Lambért...a csávó konkrétan top5 wr a ligában. de lehet inkább top3.

egyébként egész meccsen azon gondolkodtam, hogy ez a Dallas védelem nem rossz nevekből áll, BB-nek lenne mivel dolgoznia ott....más kérdés Jerry Jones-szal, hogy jönnének ki...

A Packersben egy 132.pick, meg két 159. pick kapott el közel 230 yardot 3 TD-vel, 11 target/11 catch. A 17. pick Lamb 17 target/9 catch, 110 yard, 0 TD, a java a garbage-times-ban.:)

Egy meccset minek ragadsz ki? Jonas Gray HoF futó ilyen alapon..

Lamb egész évben domináns volt, nem is értem mi a problémád vele. Inkább egy David Tyree mint egy Wes Welker, mert az SB-n egyik elkapja másik elejti? Nyilván a GB WR szekciója tehetségesebb mint Tyree volt, csak szemléltető példa.

Vagy Plaxico Burress..... Élete TD elkapása 2008. február 03-án, majd 2008. november 28-án Burress véletlenül, önmaga okozta lőtt sebet szenvedett a jobb combján a New York-i Lexington Avenue-n található LQ nightclubban....

 

A 12 szezonjából volt 5 (talán 6) értékelhető év, de mindenki a sisakjához fogott labdával elért TD-jére fog emlékezni. Míg például Randy Moss gyűrű nélkül vonult vissza, de egyértelműen az egyik legnagyobb sztár volt a posztján. Kár kiragadni egy-egy meccset, mert úgy is sántítani fog a dolog....

Szerintem összekevered őket.

Nem Burress kapta el sisakkal, hanem Tyree. És Plaxico abszolút WR1 volt a Giantsben. Az újonc szezonját leszámítva ezer yardos elkapó évente, a sérüléses szezonjaiban nem lett meg neki, de ha azok átlagát felszoroznánk, akkor ott is elérte volna.

Ő kapta el a TD-t a helmet catch driveban, de neki azért nagyon sok fontos elkapása volt karrierje során.

Tényleg! Az olyan volt, mint egy lázálom... Már az egy lehetetlen szitu volt, ahogy a bamba Manning kiforgott a potenciális sack-ből és tényleg Tyree-é volt a helmet catch. Burress "csak" lezárta a drive-t/meccset.

Randy Moss volt az egyik legjobb anno, csak mindig a legrosszabbkor hagyta cserben a csapatait az SB-ken.

Félreértés, hogy Lamb-al bajom lenne, elit WR-nek tartom Én is. Egy csapat legfontosabb meccsét emeltem ki a a passzolási statokkal csak azért, hogy lehet jó és használható playbook-ot csinálni az elit elkapó hiányában több nem elit elkapóra. (Nos Nekünk per pillanat nincs se elit WR1-ünk, se 3 elfogadható WR-ünk igaz jó irányítónk és jó Ofalunk sincs. :()

A 49ers-nek nem 1! elit elkapója van, Nekik is van legalább 3 jó, Aiyuk,Samuel, Kittle, de McCaffrey se kutya elkapásokban. Ez a viszonylat kiegyenlített létszámban, de tapasztalatban/képességekben messze nem. A GB csikócsapat, a SF SB-ra tör.

Döntsd el mi az állításod, mert azt írod hogy "lehet nagyszerű játékot felrajzolni nem elit elkapókra". EZért nem értem, hogy a 49ers O-nak mi köze ahhoz amiről írtál a GB esetében. A Dallas amúgy nem SB-ra tört?

Én pedig arra reflektáltam amit kiemeltem tőled. MLF nagyszerű play designer és nagyon ért az O-hoz. A Shanahan fa egyik kiemelkedő tagja. McVay-jel, McDaniellel, Kyle Shanahannel, Bobby Slowikkal együtt. Ők együtt dolgoztak a Redskinsnél mind. Onnan van a támadófilozófiájuk alapja.

Bennem most felvetődött egy olyan kérdés, hogy egy tulaj mennyit tesz hozzá egy csapat sikerességéhez? Kint nem úgy működik, mint mondjuk itt egy Realnál, ha Perez ügyes, leakaszt még 5 szponzort, még több jó játékos jöhet a csapathoz. De kint van sapka, tehát a pénzt nem ő osztja be.

Lehet, hogy Kraft egy JJ 2.0 lett volna, de szerencséjére (jó ő hozta ide:))) ) jött BB és ő meg hozta TB-t. Utána már nem volt nehéz dolga Kraftnak (szerintem), csak jól ki kellett aknázni amit dobott a gép.

Szerintem egy tulaj csak a csapatvezetők (GM, HC stb.) kinevezésével tudja befolyásolni a csapat sikerességét, mert nem fociszakértő. Ez persze gyakran olyan, mint a draftlutri. :) P.Lane (Patspulpit) szakíró szerint, amennyiben nem javul értékelhetően a Pats helyzete jövőre, az egyértelműen a Kraft(ok) hibája/felelőssége lesz.

Látom ezt a draftlutri kifejezést előszeretettel használod. Azért hosszú távon azt lehet látni, hogy nem hülyék akik az előzetes draftsorrendet megállapítják, még ha vannak is nehezen megmagyarázható bust-ok és steal-ek is utólag. Pont QB fronton a legnehezebb a dolguk, hiszen az a legösszetettebb pozíció, így ott van a legnagyobb bizonytalansági ráta, és persze onnan lehet a legtöbb - a kifejezést alátámasztó - példát hozni. Nyilván a szerencse faktor is benne van a draft-ban, de túlzás lenne azt állítani, hogy az előzetes sorrendek egyáltalán nem számítanak, és mindegy, hogy egy csapat mikor választ. Akkor minek vannak a scout team-ek? Ezért Én a draftlutri kifejezést egy provokatív, lekicsinylő, és éppen ezért nemszeretem kifejezésnek tartom.   

Egy év alatt megváltást várni a tulajtól, amikor nem tudni ki lesz a GM, D edző, QB1, WR1, O fal szita, és még azt sem hozták nyilvánosságra marad-e BOB. Emellett több alapember szerződése is lejár. Ha csak egy-két dologban hiba történik már baj van. Szerintem túl sok ez ahhoz, hogy egy holtszezonon belül mindent tökéletesen meg lehessen oldani. Bőven lenne miről írni a csapat háza táján, erre egy bizonytalan jövőbeni esemény miatt keresgeti ez az újságíró a felelőst. Nem szaladt kicsit előre?  

Nos Én sohasem vitattam korábbi ilyen vonatkozású hozzászólásaimban, hogy a drafton az első választásoknál nagyobb az esély! jó játékosra. (Ha nem így gondolnám nem favorizálnám a 2 elől lévő OT-t, Alt-ot és Fashanu-t!) A lutri szó a magyar nyelvben átvitt értelemben bizonytalanságot, kockázatot jelent és szerintem ez jellemzi a draftot, ha nem is olyan mértékben mint az igazi lottózás. Főleg nem értek egyet a "pickfétissel", a fél szurkológárdánk folyton azt figyelte hányadik választás a Mienk, mintha kicsit hátrább kutyaütő játékosok sorakoznának. A scout team-ek emberekből állnak, tehát tévedési joguk van és ezt kisebb-nagyobb mértékben rendszeresen el is követik, mert képtelenség „beárazni” egy játékos akaraterejét, alázatát (JE) vagy játékolvasási fejlődését (ld. pl. Gronk) és mentalitását vagy annak változását.

Ami a tulaj felelősségét illeti, Én csak akkor rúgnám ki a GM/HC-t, ha már tudom az utódját. Kraft gyors tűzoltást csinált, de a helyreállítást nem szervezte meg, pedig az egész edzői karban minden a kirúgott BB-től függött. Senki sem csodát/megváltást vár, mint anno, csak javulást, mondjuk legalább egy pozitív szezont, mert egy 4-13 ugyanolyan értéktelen a PO szempontjából, mint egy 8-9. Persze drukkolok Mayo-nak, de kicsit szkeptikus vagyok a tapasztalatlansága miatt.

Az nem tudom feltűnt-e hogy Kraft még életében nem nevezett ki GM-t?
Szóval, most sem kapkod, mert a hírek szerint (mindegy mi mit hiszünk, vélünk) a Groh, Wolf páros is ugyanúgy el volt nyomva, mint BOB. Volt velük meetingje és a korábban általam berakott GM listán szereplő minden belsős név (Cargile, Williams és Stewart) is megkapja az esélyt, hogy kicsit előlépve az árnyékból, nagyobb szerepet kapjanak.

Ez egy terv. Hogy jó-e vagy sem, azt mi nem tudjuk megítélni, mert fogalmunk sincs róluk, mit tudnak, miket javasoltak az elmúlt időszakban, ami le lett söpörve az asztalról.

Wolf mondjuk tapasztalt és liga szerte jól fekszik. Williams és Cargile meg kifejezetten nagy becsben és tehetséges vezetőnek tartott ember nálunk házon belül.

Ja és a scouting teamek, scoutok már egy éve dolgoznak. Nem akarja Kraft kukába dobni jelenleg ezt, és az új GM_nek is nagy eséllyel erre a bandára kellene támaszkodnia. Akkor meg lehet életszerű az elképzelés, hogy válasszanak ezek. Az meg természetes, hogy ez van akinek nem tetszik a szurkolók között. Nehéz is jónak látni, ha az ember elég keveset vagy semmit nem tud róluk.

 

Az utolsó bekezdésre reagálva: A legtöbb csapat úgy rúgja ki a GM-HC párosát, hogy nincs meg a konkrét utód. Az a ritka ha megvan, főleg hogy ezekre a pozíciókra a Rooney rule is vonatkozik. A Pats esetében is csak azért van már meg Mayo kinevezése, mert előszerződése volt, és az kivételt képez (meg egyébként is az etnikai hovatartozása miatt érdekes lenne ha szóvá tennék miért lett megkerülve a szabály). Vagyis a hasonló helyzetben lévő csapatokhoz képest Karft már előrébb jár ebben a dologban. A GM dologra meg már írt választ neked Topin, ami elég logikusan hangzik. Akkor mit nem szervezett meg Kraft?

Az a 8-9 tavaly a Tampának a playoffot jelentette, így nem pontos a példád, de persze a lényeg érthető így is.

Úgy tudom a GM pozícióra nem vonatkozik a Rooney rule. Szerintem Kraft már korábban tájékozódhatott volna a hivatali helyzetről (Ki tűnik a legjobbnak belülről? Kivel lenne szinkronba Mayo? Ki marad szívesen és nem megy BB után? stb.), hiszen a GM kirúgásáról állítólag már vagy 2 hónapja döntött és választhatott volna a kirúgást követően pl. a topin által említettek közül, akár ideiglenesen is. Szerintem nem szerencsés, hogy egy hivatal de facto vezető nélkül van, főleg nem jó, ha a holtszezonban, amikor jelentős a fluktuáció.

Egy franchise nem így működik, ahogy elképzeled. Ha döntött volna korábban, akkor annak nyoma lett volna és BB el lett volna küldve.

Nincs vezető nélkül a hivatal, nem is értem honnan szeded. Jelenleg mindenkinek megvan a feladata és teszi a dolgát mindenki. Az hogy ennek részletei nincsenek az orrunkra kötve, az teljesen normális.

Ha eljön az idő, majd kiderül ki miért felel, ki miben mondja ki a döntő szót.

Mindenkinek ajánlom Jeff Benedict:  Dinasztia című könyvét , abban azért van rengeteg infó a BB , TB12 és Kraft viszonyáról

Jerry Jones a GM is Dallasban , valószínüleg azért valamennyire fociszakértő ennyi idő alatt még ha tulaj is .

Szerintem is. Tök hülyének ne nézzük már Őket, hiszen egy rahedli lóvéjuk áll az egész cirkuszban és Ők 32-en viszonylag stabil szereplői a sztorinak (még, ha néha gazdát is cserél egy-egy csapat). Ráadásul a tulajdonosi gyűlésen sok mindenről határoznak (nyilván szakértők bevonásával).

https://www.youtube.com/live/kLqNjXFDuWE?si=ETHmoKLLl5RLz9Im
 

Mayo bemutatàsa

OFF

RG S.Sow a PFF 2023-as All-Rookie Team tagja lett. 71,2-es fokozatával minden újonc falembert leelőzött, a 80,8-as résséma futásblokkoló fokazata pedig 3. a ligában.

Ez jó hír, Klemm pozícióját erősítheti - persze az is kérdés, hogy ő szeretne-e visszajönni, illetve tud-e (betegséggel küszködik, ha jól tudom).

Mindenesetre ez azt mutatja, hogy a falba elég egy jó LT és már rögtön elfogadható a minőség, feltéve persze, ha a holtszezonban nagyjából együtt tudnak edzeni. Sőt továbbra is tartom, hogy egy Left Tackle-re, egy első számú elkapóra, és egy jó irányítóra vagyunk, a rájátszásért valódi eséllyel harcoló csapat státusztól.

Továbbra is alapértelmezésnek kezeled, hogy mindre van muníció és be is válnak. De se az OT, se a QB, se a WR beválása önmagában nem alap és nem ilyen egyszerű. Itt meg mindháromnak be kellene válni, úgy hogy a piacon erősen túl kellene fizetni a WR-t. Mert OT és QB nem lesz kint. És a 2.körös QB vagy OT megint nem igazán jó százalékkal válik be.

Ezért ez nem ilyen egyszerű, ahogy felveted. És akkor a sok pénzből még van egy csomó lejárónk is. Nincs TE, nincs RT se.

Válasz topin üzenetére

Bennem felmerült egy lehetséges forgatókönyv, de szerintem itt sokan megköveznek majd érte:

Szerintem felcsere nélkül a Pats nem lesz esélyes a top2 QB-ra. A Bears vagy viszi az egyiket, vagy lecserél egy QB hiányos csapattal, tehát egy kimegy 1/1-en. A másikat 90% hogy elviszi a Washington. Jön a Pats, akinek kell  WR1, és MHJ minden szaki szerint korszakos tehetség. Ha ez lesz a forgatókönyv, akkor nem lehet kihagyni Őt egy OT kedvéért. Tehát WR1 megvan. Az OT poszt elég mély állítólag a drafton, de fogynak is majd rendesen szerintem az első körben, így vagy felcsere a 2. körből, vagy ha úgy alakul ki lehet várni egy jót hátha alapon. És ha OT lesz itt, akkor lehet marad Mac QB-nak jövőre és megnézik visszatalál-e első éves önmagához egy jobb fal és egy valódi WR1 segítségével úgy, hogy egy szabad kezet kapó BOB alakítja az O-t (állítólag BB erősen korlátozta). Ez az egész persze fikció, de Én azért nem tartom kizártnak. Persze Jayden Daniels még bekavarhat QB ügyben a sorrendnek, mert nem tudni esetleg beleszerelmesedett-e valaki mint pl. korábban Lance-be a 49ers. Mondjuk egy hasonló cserével lehet odaadnám azt az 1/3-at (három első kör az azért három első kör ugye:))

Szerk.: Na megírtam ezt itt, aztán olvasom, hogy BOB is megy. Tegnap még legalább OC nem kellett. Egyre érdekesebb lesz ez az egész. És úgy látom lentebb azért írtak páran olyasmit ami a fenti fejtegetésembe beleillik. Lehet annyira nem is leszek megkövezve.

 

 

BB Atlantában? Biztosan a 28:3-as polóban ment interjúra!

 

OFF

 

Az ESPN szerint Bill O'Brien nem marad nálunk támadókoordinátor, mert megállapodott az Ohio State-tel.

 

https://www.espn.com/college-football/story/_/id/39338343/sources-bill-obrien-joining-ryan-day-ohio-state-staff-oc

Akkor innentől valid fenyegetés a JmD-Jimmy G páros, úgy érzem, de nem zárnám ki azt sem, hogy csak előbbi és rakunk MJ-ba még egy évet. Remélem egyik verzió sem köszönt ránk és tényleg teljesen új irányt veszünk.

A JMD-MJ páros egyszer már működött, és így Jayden Daniels helyett el tudnánk hozni MHJr.-t, aki elvileg a legjobb játékos ebben a teljes class-ban. Szóval ez sem lenne olyan rossz irány azért, de én úgy gondolom, hogy két dolog miatt sem erre megyünk: JMD szerintem inkább kivár, hogy BB-t kinevezik-e Atlantában és ha igen akkor oda megy OC-nak, a másik amit Te is írtál, hogy szerintem teljesen új irányt veszünk, búcsút mondunk az E-P rendszernek és a nulláról építjük újra az O-t (ha már jelenleg úgyis a nullán van sajnos...).

Szerintem is inkább a falat kéne megerösiteni, meg elhozni MHJr.-t. (Caleb Williams-et ugyis kihuzzák elöttünk) Ezek nélkül megint ott vagyunk, ahol a part szakad. Egyik elsökörös irányito sem fog tudni ugyan ugy semmit se csinálni, plusz még az ö karrierjük is tönkremegy mit MJ-nek. Lásd még Young vagy Lawrence, vagy az összes Bears QB...

Mac Jones "elintézte " BB-t és BoB-t. jár a taps hülyegyerek...

MJ-t kellett leültetni, mert már azt sem tudta merre támadunk, csak azt tudnám, most hova telefonálgat? csak az lett volna a jó döntés,hogy kiszállni a projektből még 2023-ben, talán az első éve miatt valaki megkajálta volna, hogy nem szereptévesztés,hogy a center mögött áll.Most már mindenkinek világos,hogy az NFL-ben nincs helye, még padot melegíteni is felesleges...

Ez nagyon prekoncepciós és elfogult vélemény. Semmi köze a valósághoz. Nem Mac Jones nevezett ki alkalmatlan embereket, akik nem tudnak játékosokat fejleszteni. Nem Mac Jones állította össze a rostert, a game plant, a play desingt és nem is ő hívta a játékokat. Nem ő rakta be 6 hétig Lowe-ot, és nem ő volt aki Sowról hallani sem akart, hogy ne OT legyen, ahol az első héten bucira verték.

Mac Jones teljesítménye egy okozat, amit BB döntései idéztek elő. Nem azért távozik BB, mert Mac Jones létezik, hanem mert elbaszta az utóbbi éveket minden szinten és egy toxikus légkör alakult ki a stábon belül is. Nem engedte kinevezni BOB embereit, egy saját sémát erőltetett az OC-re, aki nem telepíthette a sajátját, de cserébe ez a rendszer alkalmatlan is volt mindenre a labda azon oldalán, csak nem senki nem mert szólni. Előtte évben pár játékos szólt, akik ZBS-ből jöttek, hogy amit mi szeretnénk telepíteni az úgy nem lesz jó. Büntetésbe kerültek, volt aki egész évben szenvedett ezzel emiatt pl Bourne.

Judge szabotálta a pozis edzők munkáját, nem Mac Jones hagyta ezt. Patriciát sem ő akarta marasztalni még egy évre a támadók és a fal élére. KLemmet sem Jones nevezte ki, hogy aztán se a saját blocking sémáját ne oktathassa le, de cserébe a Scar félét meg nem akarta követni.

Gesickit in-line és lead blockerként sem Mac Jones használta karrierje során a legtöbbször ebben az évben. Láttuk az eredményt.

Ahogy a bajnokcsapatinknál fontos pozikat sem Jones ignorálta a roster összetételnél (TE, 3rd down back) hiszen JJ Taylor, Montgomery páros pályára se nagyon került, ellenben Sb győzelmek alapjai voltak Faulk, Vereen, Jams White féle játékosok. Blokkoló tight end JMD távozása óta nem is volt a poszton, pedig előtte évekig alap volt akár túlfizetés is ezért a posztért (Dwayne Allen) annyira fontos szerepe volt a sémában.

Szóval lehet itt szemellenzősen szidni Jonest, aki valóban szar volt, de hogy nem miatta ment BB az tuti ziher. Azért ment mert elbaltázott mindent a támadóoldalon, klikkesedtek az edzők, akik nem is beszéltek egymással kb. Ráerőltette az akaratát mindenkire és nem volt ellentmondás a végére a házban..

Az meg amúgy csak a hab tortán, hogy kiderült egy meccsen belül többen hívtak játékokat Jonesnak, többen beszéltek a fülére. És amikor tavaly azon értetlenkedtünk Patricia alatt, hogy nincs ritmusa a hívásoknak, nem épül egymásra a playcall, akkor most megkaptuk a választ. Úgy nem lehet dinamikusan egymásra épülő playeket hívni, hogy egyik downon ez, másikon az hív, mert nem tudják mi az előző hívás oka. Ezért lett a random play call benyomás azoknak akik ilyen szemmel is látnak egy meccset.

Szóval ez az álláspont valami eszméletlenül szűk látókörú és szubjektív, ráadásul igazságtartalma sincs. Mac Jones nem tud elüldözni senkit a csapattól, aki jól dolgozik.

Nagyra értékelem a tudásodat ,de meggyőződésem ,hogy Jones állt bele a földbe és így vele együtt mindenki sajnos . BB nem lett rosszabb edző,BoB rosszabb OC,Jones-ról derült ki ,hogy még a sokak szerint is alacsony plafon is jóval alacsonyabb ,olyannyira ,hogy az nem NFL szint ,és itt használhatatlan. 
én valószínüleg rövidebb ideje nézek NFL-t és drukkolok a Pats-nek mint te ,de egyelőre roppant nehezen megy megbírkózni azzal ,hogy elküldtük BB-t. A Patriots elküldi BB-t…. leírni is fájdalmas .. ez a kétbalkezes hülyegyerek meg még a csapat tagja .


 

Az hogy mi a meggyőződésed nem egyenlő a valósággal..erre próbáltam rámutatni. BB minden elmúlt évekbeli cselekedetével rászolgált erre a szakításra. HA leveszed az ellenződ, mindkettőt, a BB isten és a Jones patás ördög félét is, akkor középen pont látni fogod.

És magától SENKI nem áll bele a földbe, ugyanis a játékosokat fejleszteni kell, komfortba rakni, rendszert építeni. Ezek támadóoldalon nem valósultak meg. A felelős pedig Bill Belichick, amit Kraft is érzékelt már tavaly, amikor nem engedte Patriciát maradni az O élén, és Judge sem lehetett QB suttogó tovább. Mert ugye a hérosz továbbra is ezt látta útnak. Nem a kinevezésük a baj, annak biztos volt pozitív várható értéke is, nem jött be. Kilátástalan lett. A stábon belüli széthúzás megindult, a pozis edzők panaszkodtak, külön foglalkoztak meetingek után az egységekkel, mert Judge rátelepedett mindenre. Valaki hagyta neki, vagy elvárta tőle.

Ha információhiányban vagy, úgy könnyen kialakul ilyen meggyőződés, hogy az egyik király, a másik ördög.

Jones-nak az elso evenek masodik feleben mar JMD rendszere se volt jo ,Patricia rendszere sem ,BoB rendszere sem .Értem én ,hogy számodra mindenki más hülye ,csak MJ nem . De a pályán az a beszariság és az abból származó ostoba döntések láthatóan nem fejleszthetőek ,nem BB-nek ,nem Patricia-nak ,nem BoB-nak ,senkinek . Ez egy lufi volt ami kidurrant a szemünk előtt .  
BB csapata nem állt földbe egy mar a lejtő alján lévő Cam Newton vezette támadosorral ,nem állt földbe egy nagyon közepes Zappe-vel a center mögött .csak MJ -al néztünk ki úgy mint egy megye II-es támadósor . 
minden bizonnyal szűklátókörűség ,de én ezt láttam . Te pedig mindenáron máshol akarod megtalálni az okot a mélyrepülésre ,csak mindenben felmented MJ-t. 
végül mindegy egy korszak lezárult ,tovább kell menni

Ez a baj, hogy a hitedből táplálkozol. De sajnos földbe állt az O minden eleme. A route spacing nem Mac Jones hatásköre, a play design és a play call szintén nem. Ahogy leírtam fentebb minden mást is, amiket elrontott a nagyúr és Jonesnak az égvilágon semmi köze nincs hozzá.

Jones teljesítménye egy okozat, amiket a fenti okok váltottak ki. Tua hasonlóan limitált QB, mégse néz ki szarul.

Semmiféle lufi nem volt, pontosan tudta mindenki, hogy Jones limitált és rendszert kell köré tenni, amiben megkapja a komfortot. Ha valaki ezt nem teszi meg és meglepődik, hogy szar lesz benne, az valamit nagyon benézett, ami hozzá nem értést mutat az adott területhez. A felsorolt rendszerek terén is csak lövöldözöl, hiszen MattyP és BOB rendszere szinte ugyanaz volt, ami jól mutatja, hogy nem telepíthette a sajátját O'Brien, hanem ez BB rendszere volt, csak más ember került OC poziba bábnak.

A presnap olvasásról is írtam korábban, nem tudom olvastad-e, de amíg mi még mindig ott tartunk és agyonbonyolítjuk a QB számára, addig a liga már elrohant mellettünk. BB offense alapja a dobj mélyre és ha nincs ember keress üres célpontot elképzelésre épült, ami nem egy playcall, vagy gameplan. És ezért bukott meg ez az elképzelés.

Zappa EPA mutatói sem verik ki az eget, nem véletlenül nem kezdő QB matéria a srác. Jones széteséséről, ghostingjáról is írtunk, ami szintén egy okozat, nem így született, nem ilyen volt még ezen év első meccsein sem. Ez kialakult attól, ami történt vele az év során. A telefonálgatásba beleállni az végképp szerencsétlen dolog, hiszen megoldást keresett, és házon belül nem kapott. Ha valaki olyan hülye, hogy nem akarja jobban végezni a dolgát, miközben látható hogy az edzőitól nem kapja meg ezt, akkor természetes, hogy máshol keresi ezt. Jobb akar lenni.

Amúgy ez a stáb Zappe esetében is szar munkát végzett, hiszen első éve végére nem kihívója lett Jonesnak, hanem cutolták a roster lock előtt annyira szar lett a nyár végére miközben előtte évben ő volt a király. De értem, szerinted valszeg erről is Jones tehet nem a stáb :)

Amúgy felsoroltam több mint egy tucat tényt, infót, okot, amiért Belichicknek távoznia kellett, mert hibás döntéseket hozott és valakinek el kell vinni a balhét a végén. Mivel BB volt a diktátor és konkrétan mindenért ő volt a felelős, ő alakította ki a rendszert, nem volt ellentmondás a házban és nem jött be külső impulzus sem, hiszen mindig házon belül pótolt egyre kisebb hatáskörrel és hatásfokkal, így ő a felelős.

Jones nem játszott jól, a vége felé még nem NFL szintet sem ütött meg a ghosting és önbizalom vesztés miatt, ami mint írtam egy okozat. Nem azt kell értékelni, hanem az okot kell észrevenni és megszüntetni. Ha lázas vagy mindennap és beveszed a lázcsillapítót, ami leviszi a lázad, akkor a tünetet kezelted. De másnap újra kezdődik, mert nem tudod mi az ok, ami kiváltja a lázat és az nincs kezelve.

Nálunk most ez történt. A rossz irányba elmentünk a falig, bevertük a fejünket és vége a dalnak. A rossz irányba állás is egy okozat, annak is voltak okai. Lehet azt is boncolgatni, hiszen előtte meg 20 évig sikeresen mendegéltünk nagyobb zsákutcák nélkül. De az tuti100 hogy nem Mac Jones a felelős azért, mert BB és BOB elment. Belichick felelt mindenért a Patsnél, még koordinátori címeket sem adott senkinek a D oldalon, de volt hogy az O-nál sem. Ez sem véletlen és MAyo nem véletlenül kezdte úgy, hogy lesznek címek az épületben, mert ezek fontosak és jelzik a munkájuk értékét.

MAc Jones ledraftolta magát, berakta a kezdőbe magát, majd direkt szarul játszott és nem cserélte le magát, lefizette Zappe-t hogy legyen annyira fos a nyáron hogy cutolja a csapat, majd év közben is mindig visszarakta magát a kezdőbe, miközben az O séma minden idők legrosszabb PAts átlagait hozta, Pass protectionben és run blockingban is egy romhalmaz volt, előbbiben kilógtunk az NFL térképről 11 hétig. Ezt nem tudom hogy érte el Jones, de valszeg ő oktatta edzésen a sémát, ő hívta a protectiont és nem Andrews, illetve ő erőltette Mafi, Lowe párost miközben világtalan értékeket kaptak hetente. Szegény BB meg csak ott állt és nézett, mert hipnotizálta a patás ördög Jones és nem tudott beavatkozni. Ha így történt, akkor tényleg Jones miatt rúgták ki szegény Billeket. De ha nem, akkor valszeg saját munkájuk okán kerültek ki a Gillette-ből, míg Jones meg az okozat miatt van még itt. Még.. mert ha QB-t húzunk, akkor nem nagyon maradhat, hiszen mentornak nem elég rutinos, QB2-nek túl nagy szerepe volt korábban, a ghosting csak szeptemberben derülne ki, hogy éles helyzetben előjön-e, így kellene egy veterán QB3 is, ami meg lehet nem fér bele a rostermanagementbe. Nem létszámba, mert lesz 4 QB a nyáron, hanem az 53-ról beszélek a végén.

És ha már szóba jött a bakcup QB, akkor leírom, amit nálunk már korábban felhoztunk BB nagy hibájaként a rosternél, de szerinted valszeg ezért is Jones a felelős. Szóval általában a QB room úgy épül fel, hogy van egy QB1, aki ha rutinos, akkor mögötte a QB2 lehet projekt játékos, aki majd fejlődik az árnyékában és ha nem, akkor jön helyére másik projekt. HA viszont a QB1 fiatalka és még fejlesztés alatt áll, akkor a QB2 általában mentor, aki segít a heti felkészülésben, mindenben támogatja a QB1-t, a film roomban is többet dolgozik ezért és kész válaszokkal érkezik a meetingre az egyes szitukra.

Na most nálunk a QB2 az nem volt mentor és segítőtárs sem Zappe személyében, hiszen konkrétan nem beszélt Jonesszal. NEm hogy nem segítette a csapattársat, hanem magára hagyta. Holott a QB2 dolgát az előbb ecseteltem. NEm a csapat érdekeit nézte, hanem a sajátját. Időközben olyan jól haladt a fejlődésben a projekt úton, hogy cutoltuk őt. Tehát egyik QB2 kategóriában sem állja meg a helyét, a mentorhoz meg tapasztalatlan volt nyilván.

Szóval a világ legrosszabb QB roomját sikerült összerakni, amiben egy Malik Cunninghamet sikerült elüldözni, akit az egész csapat szeretett és mindenki szerint sok volt benne. Annál mindenképpen több, amit mi kezdtünk vele WR poszton :) Agyrém.. hiszen volt egy QB3, aki a fenti kategóriák egyikébe se illeszthető be, de cserébe elkapónak nevelgetjük és nem irányítóként fejlesztjük, amikor ilyen szintű dual threat QB sosem volt az arzenálunkban előtte. Ő nagyon projekt játékos, évek kellettek volna hozzá hogy felépítsük, de meg sem próbáltuk, de azért rosteren tartottuk.. logikus :)

valszeg ez is Jones agyafúrt terve volt..

Szóval én értem, hogy Jonest nem kedveled és ő a patás ördög, de ha az emócióktól két lépést távolodsz és hajlandó vagy a tényeket nézni, akkor meglátod hogy BB miket hibázott az elmúlt években és ezen hibák miatt távoznia kellett. Nem tudott/akart változtatni a dolgok menetén, és ez a menet elérte a gödör alját, miközben ő ezt nem látta. Kraft szólt neki, hogy hoppá földet értünk..

Lehet ez a BB felfogás sikeres, ha minden illeszkedik. Ahogy nálunk is az volt. És a Falcons adhatná is magát neki, hiszen vannak skill poszton jó játékosok, új OC-t tud a felvenni, aki tudja futtatni azt a rendszert, amit ő akar. CSerébe az OC képes játékosokat fejleszteni QB poszton, normális designt tud pályára rakni, a pozis edzők pedig a keze alá dolgoznak.

Ugye van az a mantra, hogy BB nem tud elkapót draftolni. Ami nyilván nem igaz, mert nem a draftolt játékosokkal van baj, hanem azzal, hogy vagy nem a rendszerbe draftol és nem illeszkedik a játékos skillje abba (pl Harry) vagy a projekt játékosok visszafejlődnek és szarabbul néznek ki, mint az egyetemen (pl Thornton route runningja) ami meg Troy Brown sara. Valszeg nem véletlen hogy amióta ő a WR coach, azóta nem fejlődik nagyon senki, sőt rosszabbul néz ki mindenki. BOB is egyből meglátta amúgy ezeket a hiányosságokat és jelezte, hogy szar van a palacsintába, inkább hozná azokat az embereket akik valóban tudnak edzősködni. De BB lehurrogta, mert jól van ez így, minden fasza és megtiltotta neki. Lehet Jones beöltözött BB-nek és ő volt ez a megmondó ember :)

Mayo első interjújában a kulcs pont ez volt: Olyan edzőket akarok hozni, akik tudnak játékosokat fejleszteni. Mindegyik DC interjúra hívott ember kifejezetten erős ebben. Szóval ha már csak ezen a téren előrelép a csapat, akkor is jobb pályára álltunk és jövünk ki a zsákutcából.

ÉS még tudnék írni tengernyi dolgot, de ha ezek nem elegek, hogy belásd hülyeséget írtál, akkor úgyis mindegy, hiszen te ezt hiszed. De ez egy tévhit, hogy Jones az oka BB menesztésének.. Belichick a rossz döntései, rossz irány miatt lett elküldve.