OTA 2. nap

Kép
Team

Az OTA-k során második alkalommal nyitotta meg kapuit a Gillette Stadium edzőpályája az újságírók előtt, nézzük meg, miről számoltak be.

Az edzés előtt megszólalt többek között Jerod Mayo vezetőedző is, és kiemelte Keion White-ot. A másodéves passzsiettetőről elmondta, hogy sokat fejlődött az előző szezonhoz képest, valamint az öltöző egyik vezérévé lépett elő, tehát minden bizonnyal sokat várnak majd tőle az idei szezonban. Természetesen Drake Maye is szóba került, róla azt mondta Mayo, hogy szerinte nem az a fontos, hogy mennyi lehetőséget kap az offseason során, hanem az, hogyan él velük, és nem aggódik amiatt, hogy Maye túl keveset tud gyakorolni.

Dont'a Hightower is nyilatkozott az edzés előtt, ő arról számolt be, hogy már a visszavonulása pillanatában nagyon hiányzott neki a futball. Nem meglepő tehát, hogy tetszik neki az edzősködés, és bár még meg kell szoknia az új szerepkörét, azért nem teljesen ismeretlen számára. Az előző szezon során ugyanis végig tartotta a kapcsolatot a csapat linebackereivel és ellátta őket a tanácsaival. Hightower azt is elmesélte, hogy a felesége már azzal nyaggatta, hogy menjen el egy bárba, csak ne otthon nézze a meccseket.

Ha már ex-Patrióták, érdemes megemlíteni, hogy Patrick Chung, Ivan Fears és Steve Belichick is részt vett az edzésen nézőként, egy ponton pedig Robert Kraft is feltűnt, és váltott pár szót Belichickkel.

Hiányzók: Matthew Judon, Cole Strange, Joe Milton, Jon Jones, Josh Uche, Kendrick Bourne, Christian Barmore, Davon Godchaux, Sione Takitaki, Zuri Henry, Jahlani Tavai, Jake Andrews, Sam Roberts

Támadók:

Joe Milton távollétében három irányítóval zajlott le a mai edzés. Az egyéni gyakorlatok során ezúttal is a lábmunka és a pontosság játszott kulcsszerepet. A bucket drill során Brissett megint igen pontos volt (4/5), Maye kissé inkonzisztens (3/5), Zappe pedig igencsak frusztrálttá vált miután öt passzából csak egy ment jó helyre. Maye ezután még külön gyakorolta a handoffokat Alex Van Pelt támadókoordinátorral.

 

Az elkapók egyéni edzésmunkájánál megfigyelhető volt, hogy Ja'Lynn Polk és Javon Baker elválaszthatatlan egymástól, remek a két újonc elkapó kapcsolata.

A hét a hét elleni gyakorlatok során Maye remekelt, mindössze két incomplete passzal (12/14) zárta ezt a periódust. Rendkívül pontos volt, a mélységi labdái remekül néztek ki, volt, hogy pump fake-kel csinált magának tiszta ablakot és rendre üresre dobta az elkapóit. Ezzel párhuzamosan Brissett is kiválóan teljesített, 8 passzából 7 pontos volt, Zappe ezzel szemben itt is szenvedett, 4/7-tel és egy interceptionnel zárt. 

A 11v11 gyakorlatok során is Brissett teljesített a legjobban, 8 passzából 6 pontos volt, míg Maye 4/6-tal, Zappe pedig 6/9-cel zárt két nagyon csúnya incomplete passzal. Maye az edzés ezen szakaszában elég szépen megvillantotta az adottságait: először egy no-look passzal, majd a következő játékban egy szűk ablakba dobott tökéletes labdával, utóbbi Brissett tetszését is elnyerte. Itt érdemes megjegyezni, hogy nyoma sincs a tavalyi toxikus QB roomnak, remek viszonyt ápol a két irányító. 

Az edzés sztárja egyértelműen Javon Baker volt, aki betartotta az ígéretét, és rendkívül látványos játékkal rukkolt elő, a nap két legszebb megmozdulása hozzá köthető. Először double coverage-ban húzott le egy mélységi passzt, amiből ráadásul touchdown is született, majd Marco Wilson felett mutatott be egy contested elkapást, ahol a kiváló lábmunkájáról is tanúbizonyságot tett, hiszen mindkét lábát sikerült a pályán belül leraknia. 

Egybehangzó vélemény, hogy Baker volt ma a csapat legjobb elkapója, de mellette Tyquan Thornton is remek napot zárt. Feltűnt a speciális egységben is, mint gunner, de inkább az offense-ben hívta fel magára a figyelmet, ahol az első csapatban szerepelt. 

Fontos kiemelni, hogy  ilyenkor még minimális kontakt engedélyezett, így a Thorntonhoz hasonló, a sebességükből élő elkapóknak fekszenek ezek az edzések, tehát messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni a teljesítményéből, mindenesetre az biztos, hogy jó formában kezdte meg a felkészülést. 

Baker és Thornton mellett mindenképp meg kell még említeni Demario Douglast is, aki a 7v7 és 11v11 gyakorlatok során is villogott, és az irányítók egyik kedvenc célpontja volt.

Védelem:

Az edzések jellegéből adódóan ez az időszak nem a védőkről szól, túl sok dolgot nem is tudunk megemlíteni velük kapcsolatban. Számukra Jaylinn Hawkins 7v7-nél szerzett interceptionje volt a nap fénypontja, Marte Mapu pedig egyszer leütötte Maye passzát, amit Jaheim Bell mögé dobott, és akár interception is lehetett volna belőle. 

Egy leütött labdát az újonc Marcellas Dial is összehozott JuJu Smith-Schuster ellen, míg a másodéves Isaiah Bolden Austin Hooper ellen mutatott be egy PBU-t. Alex Austin pedig ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta, egy playben tökéletesen levette a pályáról Javon Bakert, aminek az eredménye egy interception lett.

Special team:

Túl sok dologról itt sem lehet beszélni, Bryce Baringernek megint egészen jó napja volt, Chad Ryland pedig 4/5-tel zárt az edzés végén. Róla egyébként pozitívan nyilatkozott mind Mayo, mind Baringer, kiemelve, hogy tiszta lappal indul, és sikerült maga mögött hagynia az előző szezont.

Az edzés utáni nyilatkozatában Brissett kiemelte Maye maximalizmusát, és azt, hogy a legkisebb hibáit is folyamatosan korrigálni próbálja. A munkamorálja ezúttal is megmutatkozott, a legutóbbi nyílt edzéshez hasonlóan ezúttal is extra munkát végzett Baker és Polk társaságában, és ők hárman hagyták el utolsónak a pályát.

Hozzászólás

Peti, köszönjük a cikket, ahogy az összes szerkesztő áldozatos munkáját! Szerintem minden, az oldalt látogató igazi Pats rajongó nevében írom, hogy mindig nagyon várjuk az írásaitokat, legyen az beszámoló vagy véleménycikk!

A tartalmi részéről pedig azt gondolom, hogy pozitív a kép, de a zabszem még mindig ott van, mert olvastunk az elmúlt pár évben ilyen reménykeltő off season beszámolókat, amik után a szezon már nem csillogott olyan fényesen... Számomra 2 fontos dolog van a fenti cikkben:

1: Brissett és Maye jó kapcsolata, ebből csak jó dolog alakulhat ki véleményem szerint!

2: A 2 rookie elkapó összehangolódása nekem Jules és Dola kapcsolatára hajaz, ami tudjuk, hogy milyen pozitív hatással volt mindkettejükre! :) A TB roast-on is voltak összekacsintások :D

Összegezve bizakodom, más lesz, teljesen más, mint amit eddig megszoktunk! Mások a nyilatkozatok, a kommunikáció, a körítés, nekem tetszik eddig, pedig annak idején én Vrabel-párti voltam, de szimpatikus, ahogy Mayo irányítja a csapatot! Ti mit gondoltok ezekről a dolgokról?

Abban maximálisan egyetértek, hogy bár pozitívak az eddigi benyomások, túl sok következtetést nem érdemes belőlük levonni, mert ilyenkor még mindenki jól néz ki és Hall of Famer. Emiatt gondolom úgy, hogy itt az összképnél fontosabb a részletekre, az apróságokra koncentrálni, mert valószínűleg több dolog derül ki belőlük, mintha az összteljesítményt szemlélnénk. Ilyen például az általad is említett Brissett, Maye kapcsolat, vagy mondjuk az újonc triónk munkamorálja és az az összhang, ami kezd köztük kiépülni.

A másik felvetésre reagálva, nekem is tetszik az, amit Mayotól és a teljes stábtól látok, bár én eleve sokra tartottam őt, és nálam magasabban volt a kívánságlistán, mint Vrabel.

Én ezt úgy fogalmaznám meg, hogy ezek a beszámolók egyéni dolgokra fókuszálnak, egyéni fejlődés és egyéni munka van a fókuszban. A kontextusok is erre épülnek, ezért az összkép mindig jó lesz. Egy ilyen szakaszban szinte lehetetlen rosszat írni, mert ahhoz QB szerepben fakezűnek kell lenni és össze-vissza dobálni, elkapó fronton meg mindent el kellene ejteni védő nélküli útvonalakon.

Ezek rövidgatyás edzések, így is kell őket tekinteni. Nem a csapat erejét tükrözik a jó dolgok, hanem az egyes játékosok fejlődését, és az egységek, egyének kohézióját. Ettől nem lettünk PO csapat mert ügyes dolgokat csinálnak a srácok. Azt majd a teljes felszerelés mellett lehet némileg látni. De minden majd élesben derül ki, amikor az ellenfél is komolyan veszi.

Persze, ha olyan hibák és jelek lesznek, mint a Patricia féle offenseben, vagy Belichick QB roomhoz való hozzáállása, akkor nagy eséllyel mindegy az egyéni fejlődés mértéke, mert csapatszinten semmi nem adott ahhoz, hogy a skilleket a pályára tegyék.

Ha majd azt látjuk megint, hogy az útvonalak rosszak, a spacing nem jó köztük, a QB nincs komfortban már az edzésen sem, esetleg a külső zóna futásoknál mindenki értetlenül próbálja kitalálni mi a dolga, akkor tudni fogjuk, hogy sok jóra nem számíthatunk. De amíg a rendszereket nem láttuk élesben, addig nehéz meghatározni a csapat erejét. 

Wolf el is mondta, ennek a Patsnek nem idén kell robbantania. Gyakorlatilag mindegy mennyi W lesz, a fejlődési folyamatok lesznek fontosak és ezen van a fókusz. Persze meccseket is szeretnénk nyerni, de a csapat fejlődési pályája a fontos. A Lions jó példa, ahol Campbellék kijelöltek egy 4 éves szakaszt, és ahhoz tartják magukat. Úgy is, hogy az első években felölteljesítettek győzelmek számában. Ez annyira nem lényeges nekik, mint az, hogy a 4. év végére odaérjenek, ahova menni akartak. NAgyon kisarkítva ez egy 0-10 pont közötti skála, ahol ők úgy számoltak, hogy 2.5-t kell lépni átlagosan évente. Az első évben kicsit nagyobbat tudnak, mert minden új impulzus lesz a csapatnak, majd évente kicsit szűkül ez a lehetőség és a lépési tempó. 

De alapjaiban második év végére 5, harmadik év végére 7.5, negyedik év végére 10-nél kell lenniük a rosterrel, a rendszereikkel és akkor már contenderként kellene nekifutni. Ebből is látszik mennyire szisztematikus az építkezés és mennyire hosszú a folyamat. És igazából őket nem érdekli, hogy az évek végén mondjuk 4,6,8 lépésnél állnak, vagy 3, 6,7 ezen lépések száma. A folyamatos fejlődés a kulcs, és az út végére kell odaérni a célhoz.

Nálunk ez mínuszból indul, nem a nullán vették át a stafétát. Egy teljesen szétvert és kilátástalan támadórészleget kaptak, felépített QB és rendszer nélkül. Így ha a Lions példából vesszük a számokat és első év végére 2.5-nél akarunk állni, akkor nekünk nem 0-2.5 közötti szakaszt kell meglépni, hanem mondjuk -2-ről kell 2.5-re jutni. Ezért aztán nagyon szép dolgokat tudunk írni róluk, mert láthatóak azok a pontok, amik mentén a rendszerek épülnek és amikre támaszkodunk majd ebben a 4-5 éves szakaszban.

Elég nagyot fogunk lépni az első év végére, ami örömteli lesz a jövőre nézve. De ez a nagyon magabiztos fejlődési ív nem jelenti azt az első évre nézve, hogy lesz mondjuk fixen 8-9 győzelmünk is. A W-k száma és a mi helyzetünkből induló fejlődés az nem jár kéz a kézben, nincs feltétlenül összefüggés köztük, ha elmaradnak a győzelmek. 

Persze lehet Lions módra kilengés, és teljesíthetünk felül. De ne feledjük, hogy a Detroit is 1-6-tal vagy mennyivel kezdett mielőtt elkezdett menetelni. És az a fejlődési szakasz vagy terv az 1-6-nál sem volt rossz, csak még nem ért győzelmeket akkor.

Szóval inkább ilyen kontextusban érdemes a beszámolókat olvasni, hogy rendszer és egyéni fejlődés terén hogy haladunk, nem pedig a jó dolgok miatt 10+ győzelmet vizionálni. Ilyet mi nem is írunk, csak azt, hogy most jó dolgok zajlanak a Gillette Stadiumban.

Köszönöm a szakmai szemüvegen keresztüli hozzászólásotokat, én csak fotelszurkolóként mondtam el a véleményemet, de így kerek a történet Peti és Topin :) És örülök, hogy leírtátok, hogy nagy vonalakban egyetértünk a pozitív jelekben (így legalább tudom, hogy nem a drukker vérem mondatta velem :) )

A fejlődéssel kapcsolatban nekem már az is elég lesz az idei évben, ha látok koncepciót, lelkesedést, szívet(!!!) a pályán - és nem csak októberben :) Ha egy szurkoló ezeket látja a játékban, akkor szerintem az sem érdekli, ha negatív a szezon, csak élvezhesse a játékot, és tudja magáénak érezni a csapatot! Félreértés ne essék, végig szenvedtem minden meccset a tavalyi szezonban is (talán egy éjszakai meccset hagytam ki meló miatt), de az a csapat a védelmet kivéve, nem az a banda volt, amit a szívembe zártam...

Köszi.

Alakul ez, ebben az időszakban bármilyen infó érdekes. :)

Az O fallal mi a helyzet? Fal nélkül ismét nehéz lesz…

A felkészülés ezen korai szakaszában még nem igazán van róluk érdemi infó, majd az edzőtábor során többet tudunk meg róluk.Abban viszont biztos vagyok, hogy az OL kérdés kicsit túl van fújva. Az előző szezon eleji botrányos teljesítményt szinte lehetetlen nem felülmúlni, a szezon második felére meg már sikerült elérni legalább egy gyengébb NFL-szintre. Ha ez idén is meglesz, egy jó QB teljesítmény ezt már gond nélkül fel tudja javítani a ligaátlag közelébe.

Köszönöm a cikkeket srácok minden bejegyzésnek örülök és mindenki munkája tetszik de Cspeti, Topin nektek a cikkeitek de még a hozzászólások is profik és élmény olvasni. 

OFF:

Nyomtatható, jól kinéző, idei, magyar időkkel megírt schedulet keresnék. Tipp?

Válasz matcha üzenetére

Rendeltél innen és van visszaigazolás vagy bármi “kézzel” fogható?

Köszi! Most azt számolgatom, hogy mennyire érdemes külön foglalkozni ezzel így, vagy van egy sportos utazásszervező oldal és le van a gond. Túl sok különbséget egyelőre nem látok, bevallom, akkor meg már lehet, hogy a kényelemre szavazok 🙂

Tényleg nem akarok beledumálni (de nyilván belefogok:) ), szóval a neten pikk-pakk megvagy. A jegy sima liba, kell egy repjegy, meg egy szállás, aztán kész is.

Ezt értem, de ha alig van difi akkor miért “küzdjek”? 

Kb 100 most a repjegy vas-hétfő leosztással, itt venném a 66 fontost azért, hogy ne lent üljek és belássam a pályát, szállás ha nem 2 óra tömegközlekedésre akarsz a Wembley-től mondjuk és egyből nem olyan ördögtől való ez. Mármint szerintem 🙂

Én nem török pálcát feletted. Ha te így gondolod jónak, tedd azt. De ha már szóba hoztad, hol árulnak ilyen csomagban jegyet? Mármint utazás, repcsi, jegy kombóban?

Azt láttam én is, csak több helyen sántít a dolog (pl. a szálláselfoglalás 14:00, közben a meccs meg 14:30-tól van, szóval az elég necces). De nyilván ez mindenkinek saját döntés, hogy mit és hogyan szeretne :)

Bárhol 14:00-től van sajnos. Ebben segítség ha több napra mész 🙂

De a csomag/kisbőrönd/hátizsák otthagyható, szóval adott esetben ez a legkevesebb. Majd utánaszámolok jobban és a matek eldönti, az lesz a lényeg úgyis.

Ahogy Increay is írta, ez az esemény hivatalos jegyértékesítési felülete, visszaigazolással és mindennel együtt. :)

Srácok még mindig van jegy, vegyétek és most még várakozni sem kell!

Válasz NB2 üzenetére

Másik cikknél írtad, hogy valamelyik oldal átverés volt. Pontosan melyik oldal? Csak mert nekem korábbról vásárolt ticketem van és most kicsit elbizonytalanodtam :)